Салеп

Дискусија во 'Храна и пијалоци' започната од girl.23, 26 октомври 2011.

  1. girl.23

    girl.23 Истакнат член

    Се зачлени на:
    2 јули 2011
    Пораки:
    2.129
    Допаѓања:
    1.758
    Заладува, и доаѓа времето на салепот. :) :D

    Јас го правам исклучиво со млеко (не со вода), и уживам во неговиот вкус секоја вечер. ;)

    Здрав е за белите дробови, при настинки, грип, а и за други болести е корисен.

    Голема разлика има меѓу оригиналниот салеп, и оној купечкиот во пакетчиња низ маркетите (кој е чисто нишесте, шекер и арома). :!:

    Низ кафичите ретко го нарачувам, бидејќи некои се чудат што е тоа. :tmi:
    Salep (Turkish: salep - sahlep, from Arabic: سحلب saḥlab‎, Azerbaijani: səhləb,Greek: σαλέπι salepi), refers to both the orchid as well as to the salep drink. It is a flour made from grinding the dried tubers of Orchis mascula, Orchis militaris and related species of orchids, which contain a nutritious starch-like polysaccharide called glucomannan.
    Contents

    [hide]

    1 Etymology
    2 Beverage
    3 Cultural references
    4 See also
    5 External links
    6 Notes


    [edit] Etymology

    The name salep comes from the Arabic expression ḥasyu al-tha`lab "fox testicles"—a graphic description of the appearance of orchid tubers; compare the classical Greek word ὄρχις, órchis, which means both "testicle" and "orchid" (and is of course the etymon of the English word).[1] The comparison to testes, naturally, accounts for salep being considered an aphrodisiac.

    [edit] Beverage

    Salep is also the name of a beverage made from salep flour, whose popularity spread beyond Turkey and the Middle East to England and Germany before the rise of coffee and tea and later offered as an alternative beverage in coffee houses. In England, the drink was known as "saloop". Popular in the 17th and 18th centuries in England its preparation required that the salep powder be added to water until thickened whereupon it would be sweetened then flavored with orange flower or rose waters. Substitution of British orchid roots, known as 'dogstones', were acceptable in the 18th century for the original Turkish variants.[2]
    The beverage salep is sometimes referred to as Turkish Delight, though that name is more commonly used for lokum. Other desserts are also made from salep flour, including salep pudding and salep ice cream. The Kahramanmaraş region of Turkey is a major producer of salep known as Salepi Maraş.
    The popularity of salep in Turkey has led to a decline in the populations of wild orchids. As a result it is illegal to export true salep out of the country.[3] Thus, many instant salep mixes are made with artificial flavoring.
    The Ancient Romans also used ground orchid bulbs to make drinks, which they called by a number of names, especially satyrion and priapiscus. As the names indicate, they likewise considered it to be a powerful aphrodisiac.[4]
     
  2. Kasha

    Kasha Популарен член

    Се зачлени на:
    24 август 2011
    Пораки:
    1.724
    Допаѓања:
    3.262
    Јас сама не дека е нешто комплицирано ама не знам да го правам (ова у превод значи кажувај како! :D) ама затоа редовно го пијам во Аја-Лезет. не знам баш дали е единствен кафич што праи салеп, битно ја таму ништо друго не нарачувам.
    посебно ми се свиѓа оној со рум... :inlove:
     
  3. Miss666

    Miss666 Популарен член

    Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    1.065
    Допаѓања:
    2.429
    Пол:
    Женски
    Ееее еднаш и miss666 се зафркна и си порача во кафиќ...Какви маки видов дур го испив и тоа не цел, половина и повеќе од половина го оставив... :D Бев со другарките и на едната ептен и се допаднал и сега ајде и ние да пробаме...Не знам што беше тоа што го ставија,цимет ли не знам што али воопшто не ми се допадна.... :puke: never more...
     
  4. WhiteAngel

    WhiteAngel Популарен член

    Се зачлени на:
    31 јануари 2011
    Пораки:
    2.107
    Допаѓања:
    1.637
    Дома никогаш не го пиеме, ниту знам како се подготвува. Салепот го пробав кај една другарка, вкусот е океј, ама ништо посебно, а за тоа дека е здрав-можеби е, не велам не.
    Во кафичи не ми ни паднало на памет дека може да има, па по таа логика никогаш не сум ни нарачала, а да знам дека негде прават би нарачала бидејки е добар за овој студен период кога ми е преку глава од чаеви.
     
  5. legallyblondee

    legallyblondee Истакнат член

    Се зачлени на:
    16 август 2011
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    2
    Кој знае како се подготвува нека пише побрзо само итно е ...
     
  6. NoellePage

    NoellePage Истакнат член

    Се зачлени на:
    1 јуни 2011
    Пораки:
    910
    Допаѓања:
    1.754
    Ќе ставиш млеко во ѓезве или тенџерче малку да се смлачи. Не да врие. Потоа го додаваш салепот и мешаш без престан додека видиш дека млекото се крева и врие тргни го. Додека мешаш пробај дали ти е доволно благ, ако не додај шеќер додека салепот е на оган
     
  7. Divinebutterfly

    Divinebutterfly Популарен член

    Се зачлени на:
    17 јули 2011
    Пораки:
    2.951
    Допаѓања:
    9.932
    Пол:
    Женски
    Јас многу го сакам :inlove: пошто има вкус на цимет,а јас го обожавам...Само за жал одамна немам пиено.И добра идеја,сега ќе памтам и ќе си купам :)
     
  8. CrystalNoir

    CrystalNoir Истакнат член

    Се зачлени на:
    12 јули 2011
    Пораки:
    389
    Допаѓања:
    92
    Го сакам салепот,и го пијам во зимскиот период покрај тоа што има необичен интересен вкус,добар е и за настинки,кашлица и сл.Најдобар според мене е оригиналниот салеп во малечко паковање,па може да се вари или чисто со вода или пак со млеко и на крај да се додаде цимет.
     
  9. enca.69

    enca.69 Популарен член

    Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    1.709
    Допаѓања:
    3.417
    И јас го сакам салепот, баш ми е зимски пијалок, во тандем со греаното винце и мезе леблебија и суво грозје, или друго суво овошје :)
    Туку ме замисливте сеа, кажувајте кај да најдам и како да распознаам оригинал салеп од неоригинал?
     
  10. Ariel

    Ariel Форумски идол

    Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    3.488
    Допаѓања:
    63.786
    Го сакам, и тоа со мноооогу цимет.
    Ме потсетува на детство. Секогаш кога одев кај баба ми и дедо ми во зима правеа салеп.
    Ме мачи подготовката, ама откако го открив инстант-салепот многу сум среќна :D
     
    На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Gordana10

    Gordana10 Форумски идол

    Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    6.898
    Допаѓања:
    9.174
    Пол:
    Женски
    Јас имав пробано салеп во Турција, ама ич не ми се допадна, од тогаш до сега воопшто се немам напиено, па и дека беше со цимет, а цимет ич не сакам :puke:
     
  12. Lilit

    Lilit Форумски идол

    Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    7.772
    Допаѓања:
    108.637
    Инстант салепот уствари не е салеп,туку арома,со малку нишесте и гриз,ајде да речеме дека има мала количина на салеп (ќе ги забележите покрупните зрнца). Околу 100 денари е 100тина грама ми се чини беше инстантот. Оригинал салеп само во аптека,ќе го забележите колку е покрупен и зрнцата му се дури и како проѕирни откако ќе го сварите,не знам како да ги опишам и цената му е доста поголема од инстантот и еден турски што го има,со шеќер.
    Обожавам салеп.Со цимет,зимно време,ма нема поубаво!
    Кога бев мала со баба ми и дедо ми го собиравме по планинине.Со мотика мала и со нив,ајдеее,по цел ден,копај,корни,пусти прави,ќе се наберам цвеќиња и слеп за цела зима.Потоа лукчињата,баба ми ќе ги исчистеше од земја и цели низички ќе ги нанижевме,се сушеше убаво и после во рачна мелничка за кафе или со мелничка за ореви,ихааа,за цела зима (аха,цела,ко ајварот што е за цела зима! :D ).
     
    На cresa-jagoda, rossonerka, Annath и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. meU

    meU Популарен член

    Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    2.633
    Допаѓања:
    3.026
    сега си доаѓам од њу ејџ и морам да признам дека салепот како и до сега и денес беше прекрасен. Имам пиено и на други места, меѓутоа ваму ми го прават најубаво :inlove:
     
  14. Kasha

    Kasha Популарен член

    Се зачлени на:
    24 август 2011
    Пораки:
    1.724
    Допаѓања:
    3.262
    мене салепот ми е ново кафе. го пијам секој ден, некогаш и по повеќе пати во текот на денот.
    не сум се здебелила (барем за сега :) ), и во секој случај поздрав е од кафето кое ми ствара тахикардија.
    го купува мајка ми на пазар, во кесичка, 300гр прашок е околу 70 ден мислам. едно такво ни трае цела недела, со оглед дека сите дома го пиеме, не само јас.
    правилниот салеп е поредок од она што го прават по кафичите, го прават како сутлијаш-пудинг. јас се водам по вистинскиот рецепт и е течен, не премногу но сепак. со цимет е права свар. :)
    и битно, многу е здрав. на малите бебиња им се дава за угојување, нешто слично како гризот.
    осеќам ќе го препијам со волку форсирање. додека не дојде до тоа си правам уште една чашка салепче. :inlove:

    [​IMG]
    [​IMG]
     
  15. Kasha

    Kasha Популарен член

    Се зачлени на:
    24 август 2011
    Пораки:
    1.724
    Допаѓања:
    3.262
    ја сега си експериментирав по дома. досада шта чеш :)
    и како што го направив салепот, ставив неколку коцки чоколадо на страна да се стопат и ги измешав заедно.
    се доби нешто што би се нарекло чоколаден салеп ваљда, знам дека е далеку од прав салеп ама многу е вкусно и поразлично.
    утре нов рецепт. :)
     
  16. Daddy.girl

    Daddy.girl Истакнат член

    Се зачлени на:
    7 јули 2011
    Пораки:
    88
    Допаѓања:
    25
    Салеп- го има низ поголемиот дел од кафиќите низ Скопје. Најубав ми е во кафе ЛИ ! Има со чокаладо, карамела, овошје, обичен, со цимет... кој може-нека оди нека проба. Многу е вкусен! И на други места го има. ама Кафе ЛИ- НАЈВКУСЕН :)
     
  17. irenna

    irenna Популарен член

    Се зачлени на:
    1 декември 2009
    Пораки:
    3.096
    Допаѓања:
    4.397
    Пол:
    Женски
    Во аптека видов салеп од Докторс ама не прашав колку пари е. Купив од пазар 60 денари, кафено пакување. Искрено некако не ми е пријатен вкусот на салепот, ме потсетува на единственото нешто што не можам да го јадам, а тоа е сутлијаш. :puke:
     
  18. Buttterfly

    Buttterfly Популарен член

    Се зачлени на:
    19 ноември 2010
    Пораки:
    626
    Допаѓања:
    741
    Не го сакам.
    Дома не правиме, имам пиено во едно кафуле.

    Не ми се допадна воопшто.
    Не верувам дека повторно ќе пробам.
     
  19. Ketrhine

    Ketrhine Активен член

    Се зачлени на:
    12 јануари 2012
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    7
    мн е вкусен ама тој од докторс . од алкалоид зедов еднаш ни с нема од салеп
     
  20. Special.Someone

    Special.Someone Истакнат член

    Се зачлени на:
    22 август 2011
    Пораки:
    943
    Допаѓања:
    634
    незнам дали станува збор за тој салеп што јас мислам еве пример јас пијам салеп на алкалоид ради грлото и со 2 испиени чаши ми помага и го купувам од аптека 40 денари ќесичка вкусот му е :puke: ама шта чеш ко гриз е :worried: