Заладува, и доаѓа времето на салепот. Јас го правам исклучиво со млеко (не со вода), и уживам во неговиот вкус секоја вечер. Здрав е за белите дробови, при настинки, грип, а и за други болести е корисен. Голема разлика има меѓу оригиналниот салеп, и оној купечкиот во пакетчиња низ маркетите (кој е чисто нишесте, шекер и арома). Низ кафичите ретко го нарачувам, бидејќи некои се чудат што е тоа. Спојлер Salep (Turkish: salep - sahlep, from Arabic: سحلب saḥlab, Azerbaijani: səhləb,Greek: σαλέπι salepi), refers to both the orchid as well as to the salep drink. It is a flour made from grinding the dried tubers of Orchis mascula, Orchis militaris and related species of orchids, which contain a nutritious starch-like polysaccharide called glucomannan. Contents [hide] 1 Etymology 2 Beverage 3 Cultural references 4 See also 5 External links 6 Notes [edit] Etymology The name salep comes from the Arabic expression ḥasyu al-tha`lab "fox testicles"—a graphic description of the appearance of orchid tubers; compare the classical Greek word ὄρχις, órchis, which means both "testicle" and "orchid" (and is of course the etymon of the English word).[1] The comparison to testes, naturally, accounts for salep being considered an aphrodisiac. [edit] Beverage Salep is also the name of a beverage made from salep flour, whose popularity spread beyond Turkey and the Middle East to England and Germany before the rise of coffee and tea and later offered as an alternative beverage in coffee houses. In England, the drink was known as "saloop". Popular in the 17th and 18th centuries in England its preparation required that the salep powder be added to water until thickened whereupon it would be sweetened then flavored with orange flower or rose waters. Substitution of British orchid roots, known as 'dogstones', were acceptable in the 18th century for the original Turkish variants.[2] The beverage salep is sometimes referred to as Turkish Delight, though that name is more commonly used for lokum. Other desserts are also made from salep flour, including salep pudding and salep ice cream. The Kahramanmaraş region of Turkey is a major producer of salep known as Salepi Maraş. The popularity of salep in Turkey has led to a decline in the populations of wild orchids. As a result it is illegal to export true salep out of the country.[3] Thus, many instant salep mixes are made with artificial flavoring. The Ancient Romans also used ground orchid bulbs to make drinks, which they called by a number of names, especially satyrion and priapiscus. As the names indicate, they likewise considered it to be a powerful aphrodisiac.[4]
Јас сама не дека е нешто комплицирано ама не знам да го правам (ова у превод значи кажувај како! ) ама затоа редовно го пијам во Аја-Лезет. не знам баш дали е единствен кафич што праи салеп, битно ја таму ништо друго не нарачувам. посебно ми се свиѓа оној со рум...
Ееее еднаш и miss666 се зафркна и си порача во кафиќ...Какви маки видов дур го испив и тоа не цел, половина и повеќе од половина го оставив... Бев со другарките и на едната ептен и се допаднал и сега ајде и ние да пробаме...Не знам што беше тоа што го ставија,цимет ли не знам што али воопшто не ми се допадна.... never more...
Дома никогаш не го пиеме, ниту знам како се подготвува. Салепот го пробав кај една другарка, вкусот е океј, ама ништо посебно, а за тоа дека е здрав-можеби е, не велам не. Во кафичи не ми ни паднало на памет дека може да има, па по таа логика никогаш не сум ни нарачала, а да знам дека негде прават би нарачала бидејки е добар за овој студен период кога ми е преку глава од чаеви.
Ќе ставиш млеко во ѓезве или тенџерче малку да се смлачи. Не да врие. Потоа го додаваш салепот и мешаш без престан додека видиш дека млекото се крева и врие тргни го. Додека мешаш пробај дали ти е доволно благ, ако не додај шеќер додека салепот е на оган
Јас многу го сакам пошто има вкус на цимет,а јас го обожавам...Само за жал одамна немам пиено.И добра идеја,сега ќе памтам и ќе си купам
Го сакам салепот,и го пијам во зимскиот период покрај тоа што има необичен интересен вкус,добар е и за настинки,кашлица и сл.Најдобар според мене е оригиналниот салеп во малечко паковање,па може да се вари или чисто со вода или пак со млеко и на крај да се додаде цимет.
И јас го сакам салепот, баш ми е зимски пијалок, во тандем со греаното винце и мезе леблебија и суво грозје, или друго суво овошје Туку ме замисливте сеа, кажувајте кај да најдам и како да распознаам оригинал салеп од неоригинал?
Го сакам, и тоа со мноооогу цимет. Ме потсетува на детство. Секогаш кога одев кај баба ми и дедо ми во зима правеа салеп. Ме мачи подготовката, ама откако го открив инстант-салепот многу сум среќна
Јас имав пробано салеп во Турција, ама ич не ми се допадна, од тогаш до сега воопшто се немам напиено, па и дека беше со цимет, а цимет ич не сакам
Инстант салепот уствари не е салеп,туку арома,со малку нишесте и гриз,ајде да речеме дека има мала количина на салеп (ќе ги забележите покрупните зрнца). Околу 100 денари е 100тина грама ми се чини беше инстантот. Оригинал салеп само во аптека,ќе го забележите колку е покрупен и зрнцата му се дури и како проѕирни откако ќе го сварите,не знам како да ги опишам и цената му е доста поголема од инстантот и еден турски што го има,со шеќер. Обожавам салеп.Со цимет,зимно време,ма нема поубаво! Кога бев мала со баба ми и дедо ми го собиравме по планинине.Со мотика мала и со нив,ајдеее,по цел ден,копај,корни,пусти прави,ќе се наберам цвеќиња и слеп за цела зима.Потоа лукчињата,баба ми ќе ги исчистеше од земја и цели низички ќе ги нанижевме,се сушеше убаво и после во рачна мелничка за кафе или со мелничка за ореви,ихааа,за цела зима (аха,цела,ко ајварот што е за цела зима! ).
сега си доаѓам од њу ејџ и морам да признам дека салепот како и до сега и денес беше прекрасен. Имам пиено и на други места, меѓутоа ваму ми го прават најубаво
мене салепот ми е ново кафе. го пијам секој ден, некогаш и по повеќе пати во текот на денот. не сум се здебелила (барем за сега ), и во секој случај поздрав е од кафето кое ми ствара тахикардија. го купува мајка ми на пазар, во кесичка, 300гр прашок е околу 70 ден мислам. едно такво ни трае цела недела, со оглед дека сите дома го пиеме, не само јас. правилниот салеп е поредок од она што го прават по кафичите, го прават како сутлијаш-пудинг. јас се водам по вистинскиот рецепт и е течен, не премногу но сепак. со цимет е права свар. и битно, многу е здрав. на малите бебиња им се дава за угојување, нешто слично како гризот. осеќам ќе го препијам со волку форсирање. додека не дојде до тоа си правам уште една чашка салепче.
ја сега си експериментирав по дома. досада шта чеш и како што го направив салепот, ставив неколку коцки чоколадо на страна да се стопат и ги измешав заедно. се доби нешто што би се нарекло чоколаден салеп ваљда, знам дека е далеку од прав салеп ама многу е вкусно и поразлично. утре нов рецепт.
Салеп- го има низ поголемиот дел од кафиќите низ Скопје. Најубав ми е во кафе ЛИ ! Има со чокаладо, карамела, овошје, обичен, со цимет... кој може-нека оди нека проба. Многу е вкусен! И на други места го има. ама Кафе ЛИ- НАЈВКУСЕН
Во аптека видов салеп од Докторс ама не прашав колку пари е. Купив од пазар 60 денари, кафено пакување. Искрено некако не ми е пријатен вкусот на салепот, ме потсетува на единственото нешто што не можам да го јадам, а тоа е сутлијаш.
Не го сакам. Дома не правиме, имам пиено во едно кафуле. Не ми се допадна воопшто. Не верувам дека повторно ќе пробам.
незнам дали станува збор за тој салеп што јас мислам еве пример јас пијам салеп на алкалоид ради грлото и со 2 испиени чаши ми помага и го купувам од аптека 40 денари ќесичка вкусот му е ама шта чеш ко гриз е