И јас купив пред некое време од тој на алкалоид. Првиот пат го направив со млеко, му ставив и цимет и ептен ми се бендиса. А денес, немав млеко па сварив со вода. Циметот го вади, ќе потрошам цела кесичка ..без цимет ми е . Иначе немав пробано до скоро уопште. Моите дома не пијат, појма немам зашто. Не се ни спомнало за салеп, како да не постои.
со вкус на јагода еднаш купив демек за деца последно од на битпазар ми донесе м.ми и ми се допадна имат и цимет и шекер и се само врела вода ! како деца одевме во слаткарници и таму си пиевме беше ист како овј турскиов што се продават на битпазар !!! во времето бившо во Југословенско имаше од една фирма ,,дрога порторош ,, пакуван по 50 гр. тој беше мислам најоргинален сега немам сретнато таков ! Инаку јас го сакам салепот !
Дома не го пијам, веројатно од пуста мрза што не ми се стои над него да не се зафати доле на ѓезвето. Но, го обожавам како ми го прават во “Кашмир“, прекрасен е. Првиот салеп што го пиев беше пред едно 10тина години, во New Age и оттогаш дефинитивно неможам да се откажам од него. Со цимет е супер, а убав е и со рум во него
A кaде го има тој салеп што е оргинал само салеп,а не инстант со шекер,цимет,млеко итн. од кои фирми е и во кои маркети и аптеки може да се најде? Jас имам побарано во зегин,ама таму има само од алкалоид и докторс и тој е инстант во кесички исто има еден на битпазар турски,ама и тој е со се внатре шекер,цимет,млеко арома само салеп изгледа нема
Салеп – топол зимски напиток Нема ништо поубаво во студените денови од чаша топол салеп кој ќе ви ги затопли рацете и телото. Салепот е традиционален турски пијалок. Освен тоа што неговата консумација во студените денови е вистинско задоволство, салепот ги ублажува болките во грлото и одличен е за настинка, бидејќи надразнетата слузница ја обложува со тенок слој и на тој начин го запира кашлањето. Освен своето лековито дејство, се верува дека има и афродизијачко својство. Салепот се добива со мелење на сушени луковици од планински орхидеи од родот на Orchis (Orchis mascula, Orchis militaris). Орхидеите кои се погодни за производство на салеп имаат уникатна структура. Коренот на овие орхидеи, има јајцевидна форма и се состои од две луковици. Поголемата луковица го храни цветот, додека помалата е резервна. Производителите најчесто ја користат помалата, резервна луковица. Кога таа е отстранета, поголемата луковица започнува да генерира нови луковици и на тој начин цветот продолжува да живее. Салепот содржи глукоманани – полисахариди што се растворливи во вода, и имаат својство на згуснувачи. Инаку салепот бил популарен пијалок во западна Европа пред да дојде кафето од Африка. Како се подготвува? Една лажичка салеп во прав промешајте со малку вода, додека смесата не се изедначи. Потоа додадете млеко и варете го 5 минути со постојано мешање. Кога ќе се згусне, значи дека е подготвен. Така подготвениот салеп зачинете ја со цимет и чоколадни трошки. Уживајте!
Го сакам,најчесто го пијам во зима.Нема ништо поубаво во студените денови од чаша топол салеп кој ќе ви ги затопли рацете и телото. Салепот е традиционален турски пијалок. Освен тоа што неговата консумација во студените денови е вистинско задоволство, салепот ги ублажува болките во грлото и одличен е за настинка, бидејќи надразнетата слузница ја обложува со тенок слој и на тој начин го запира кашлањето. Освен своето лековито дејство, се верува дека има и афродизијачко својство. Салепот се добива со мелење на сушени луковици од планински орхидеи од родот на Orchis (Orchis mascula, Orchis militaris). Орхидеите кои се погодни за производство на салеп имаат уникатна структура. Коренот на овие орхидеи, има јајцевидна форма и се состои од две луковици. Поголемата луковица го храни цветот, додека помалата е резервна. Производителите најчесто ја користат помалата, резервна луковица. Кога таа е отстранета, поголемата луковица започнува да генерира нови луковици и на тој начин цветот продолжува да живее. Салепот содржи глукоманани – полисахариди што се растворливи во вода, и имаат својство на згуснувачи. Инаку салепот бил популарен пијалок во западна Европа пред да дојде кафето од Африка. Како се подготвува? Една лажичка салеп во прав промешајте со малку вода, додека смесата не се изедначи. Потоа додадете млеко и варете го 5 минути со постојано мешање. Кога ќе се згусне, значи дека е подготвен. Така подготвениот салеп зачинете ја со цимет и чоколадни трошки. Уживајте!
Tatko mi cesto pravi salep i mnogu go obozavam so malku cimet a i prvpat slusam deka e dobar za nastinki pa izgleda ke moram pocesto da go pijam