Имам само еднаш пиено, кај една другарка, мене ми е преубаво како течен сутлијаш. По кафичиве немам сретнато, само мислам дека во Њу Ејџ има, ама не сум сигурна.
Чоко салеп имам пробано само во кафич, ама денес пробав и домашно направен кај другарка ми. Ептен го погодила, сите го бендисавме Во 200мл млеко става 3-4 лажички салеп, меша постојано, а потоа додава еден ред чоколадо за готвење. Откако ќе го ставите во шолја, може да додадете малку цимет одозгора. Превкусен е! Морав на враќање да си купам, па дома и јас да испробам
каде да најдам салеп? го немам сретнато до сега , баш вчера барав во тинекс и во локален маркет немаше , имаше само некој бронхо салеп за дишни патишта беше
Дали може салепот да се раствори во обична вода,наместо во млеко.Јас не пијам млеко,а би сакала да го пробам вашиот рецепт.Поздравче
Може, баш на самото пакување пишува дека може да се приготвува со млеко или вода. Со тоа што нема да ја има истата густина како со млеко.
Има во Тинекс и Веро како индивидуални мали пакувања, мислам дека кај зачините стојат а јас инаку купувам од пазар, еве кој го земам и сум супер задоволна Може ама за жал вкусот е поразличен, многу е побогат кога го раствораш во млеко
Средношколските денови, кога е баш вака студено ги отседов во бивша Аја, сегашно Кашмир со салеп со рум во рака. Кога веќе го спомнувам местово, има и одлично греано вино, сангриа и многу интересни чаеви. А салеп обожавам, најубаво пред спиење, во зима. И се наоѓа при сезонска настинка ил грип. Јас секогаш го купував од кај стигнам, не се случило да нема во Тинекс, Тедико, Веро или низ аптекиве... Ама убедливо најубав ми е пиен во Истанбул и не се споредува со овие тука. Жими мене, уште го чувствувам и мирсисот и вкусот...
Јас многу сакам салеп. Се привикнав да го пијам периодот кога имав проблем со дишните патишта,ептен корисна билка е,се користи и при воспалувања на слузницата на цревата,дијареа,викаат дека помага и при чир на желудникот. Го сакам и со лажичка какао,за побогат вкус.
Мајка ми купува салеп од жените од Албанија што продаваат кај Зелено пазарче, на самиот влез од внатрешната страна што гледа накај месарницата и Вегера. Го продаваат во големо пакување и евтино. Инаку салеп има по супермаркетите баш тој на Doctors што го спомнуваш, едниот за дишни патишта, другиот за деца. Пакувањата се мали и се поскапи.
Јас денес прв пат пробав и морам да кажам деке е преубаво, барав и јас да си купам ама не најдов треба да ја прашам другарка ми од кај го земала.
Имаш во Тинекс (поточно во оној спроти Буњаковец), го видов на полица пред недела-две. Убав е, го купував оваа зима, и мислам околу 60-70 ден беше.
Да во Tинекс Салеп Кристал .Освен што е убаво,и многу лековити својства има ,јас и си цимет си ставам и уживам .
Го обожавааам, ни се има случено со дечко ми во еден ден да ја испиеме цела кутија и најубав салеп сум пиела во Кашмир во Центар во близина на Грчка амбасада
Проблемот е што jас не сум од Скопjе а тука во моjот град нема Тинекс, sирнав и во поголемите маркети ама нема .
Имаш и по аптеките сум купувала и од таму порано на Докторс, ама скап е за 4 мали пакувања за 4 чаши е околу 130 ден. ( и внимавај ако купиш од аптека да не биде за пушачи дека се имам зафркнато така, си земав јас фино лепо салеп за на крај кога го правев дома го осеќам со мирис на ментол после читам на кутијата дека е за пушачи )