Моира, има во Тинекс салеп, не е на Докторс оној. Обично им стои во одделот кај чоколадните млека, какаото, јас си купив од Тинекс Кончар, ако те носи патот наваму, да си знаеш.
УФФ салеп, ом ном ном, ептен го сакам. Дома немам правено, ама денеска е денот Д кога и тоа ќе се случи, уште само да се наканам да извлечкам газот од кревет и да се разакам по продавниците у градчето мое, оти па не се знае може и да го нема
Ммммм... салеп. Предмалку мажот ми ми направи со многу цимет... Уште го чувствувам прекрасниот вкус!!!
На зелено пазарче во продавничките има салеп...леле кај прочитав сеа како ми се припи ќе одам утре да купам
Луѓе во секоја продавница има. Барајте кај што стои какаото. Мене инаку не ми се допаѓа. Ми има вкус на мелен ориз некако
Едно време редовно пиев и си правев салеп. Преубав напиток, создаден за во зима. Освен тој турскиот на пазари што се наоѓа, друг ниту сум пробала, ниту сакам да пробам. Да, салепот има вкус на сутлијаш, а особено ми се допаѓа тоа што е густ и може и со лажичка да си го уживам, и што оди во комбинација со цимет. Јас го правам на тој начин што мерам една третина помалку млеко од количеството што сакам да ми излезе. Го ставам во големо ѓезве на рингла и кога ќе се затопли млекото, додавам 2 лажици салеп. Мешам со миксер додека не се згусне и не стане жешко. Ставам во голема шолја и посипувам со повеќе цимет. Прекрасно уживање.
Почнаа да го прават во повеќе локали, за разлика од порано. Од тие каде што сум пиела убав салеп се Кашмир и Кафе Ли. И препорачливо е.
Салепот во супермаркетите и кафичите е се само салеп не.... или по нашки, напиток со вкус/мирис на салеп Вистинскиот салеп се продава како корен од растението во прав без никакви други додатоци. Јас земам на алкалоид, пакуван е во мала кесичка и се вари по малку.