Самоубиството од религиска гледна точка

Дискусија во 'Религија' започната од daylight, 24 март 2016.

1. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.128
    Знае ли црквата?:wasntme: :rofl:

На Papillon.Papi и Bender Rodriguez им се допаѓа ова.
  2. HellAngel

HellAngel Активен член

Се зачлени на:
    10 април 2016
    Пораки:
    348
    Допаѓања:
    136
    Јас сум Православен Христијанин,не знам кај виде такво нешто.

Идол имам,кој? Груевски? Ххахахаха :D
    Прво под идол не се мисли на човек секогаш.Идол е парата,сексот,дрогата,киповите на непостоечки богови,видео игрите(оние што се зависници) итн итн...

Да ама Бог те пратил лекар да бидеш а не блудник,како што даде ти пример.

Апсолутно верувам.

3. HellAngel

HellAngel Активен член

Се зачлени на:
    10 април 2016
    Пораки:
    348
    Допаѓања:
    136
    Што дали знае :)?

4. Strumka22

Strumka22 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јули 2013
    Пораки:
    894
    Допаѓања:
    2.446
    Да во право си ова е постоечи бог извини заборавив.
    Овде си тотално во криво едно е идолополонство а друго е среброљубие.
    Идолополчпнство е да се восхитуваш и обожаваш пример пејач, политичар..... Она што го гледаме деновиве по улициве што е ако не идопокломство? Додуш тоа е некој микс помегу идолопоклонство и среброљубие затоа што не се таму од што толку го љубат лидерот отколку што очекуваат нешто за возврат.

5. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.128
    Иконите со ликови од светци?:wasntme:

На Bender Rodriguez му/ѝ се допаѓа ова.
  6. HellAngel

HellAngel Активен член

Се зачлени на:
    10 април 2016
    Пораки:
    348
    Допаѓања:
    136
    Не,затоа што тоа не е обожавање туку оддавање почит на оние кои станале ,,Богови по благодат''.Треба да читаш Библија за да знаеш.

7. HellAngel

HellAngel Активен член

Се зачлени на:
    10 април 2016
    Пораки:
    348
    Допаѓања:
    136
    Атина била пеачка? Хера била политичар? Зевс бил актер?... никој никогаш не ги видел па ги обожавале.
    Денеска парите и сексот се најголемото идолопоколство.Ако не ми веруваш,слободно консултирај се со теолог/свештеник.Не се мисли секогаш на постоечка личност,туку на материјални и нематеријални работи.
    Мислам дека идеме во офтопик....

8. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.128
    Ако ти така викаш,црквата така вика...мора да е така Хм.:D
    Значи, иконоборците.....не читале Библија?

Гуд најт, патем..да не ја уништуваме темата за самоубиства.

На HellAngel му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Bender Rodriguez

Bender Rodriguez The lovable rascal

Се зачлени на:
    27 јуни 2015
    Пораки:
    2.623
    Допаѓања:
    32.783
    @Bulgarian, се слагаме за самоубиството и религијата, како и за непоистоветувањето на религијата со нацијата и државата.

Религијата и војната се, сепак, надвор од темата на дискусија овде, па да не ја продолжуваме дискусијата у таа насока за да не одиме офтопик.

Како што веќе установивме, државата и религијата не се поврзани, па дури и ако државата го велича самоубиството во војна како херојство, религијата пак мора и треба да го осуди.

Освен тоа, зарем државата ти е тебе некакво мерило за тоа кој заслужува да биде херој, а кој не? Луѓето кои јас по историја во школо ги учев како предавници на македонскиот народ сега се величаат како народни херои и им се прават споменици. Нејсе...

Во секој случај, пак ќе ти кажам - да си го одземеш животот за да се спасиш од мачење и страдање од рацете на непријателот е многу разбирлив, приземен и човечки порив, ама е далеку од било каков хероизам. Епитетот херој треба да се заслужи со дела за време на животот, а не да се добие поради тоа каква смрт одбрал некој.

На crimson му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Bulgarian

Bulgarian Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2015
    Пораки:
    587
    Допаѓања:
    751
    Neshto se slagame no ne se.Bidejki ima moznost kade ti dobrovolno odish so drugi hristijani da poginesh zaradi branenje i ljubovta na hristijanite koi stradaat na primer vo vojna ili izmachuvanja od vladetelot.Znachi zaedno si so hristijanite i ne treba da se oddeluvash tuku dobrovolno odish da gi branish,shto moze nekoj da zakluchi neshto slichno na samoubistvo iako ne e.Sepak drug te ubiva.No nikako sam da posegnesh po svoj zivot.Tuka e razlikata shto ne se slagam so HellAngel.
    I takvi primeri od svetii ima mnogu.Kade eden se oddeluva od drugite no zatoa otpaga i negoviot venec go dobiva drug koj se pokajuva.
    A ne se slagam so tebe Bender vo odnos na toa shto tvrdish deka hristijanin nemoze da vojuva i ubiva.I za toa ima mnogu primeri od svetii.I Jovan Krstitel im ima porachano na vojnicite da ne baraat visoki plati,shto znachi im dozvoluva da bidat vojnici,i Pavle zboruva za vojnicite deka se od Boga dadeni za da stavaat red i mir.Ima mnogu primeri.
    (Ne mu se grizi za toa dali nekogash ke skrshnime oftopik.Nie ne diskutirame sosema druga tema tuku i da skrshneme sme del od samata tema so cel da poobjasnime za temata koja ja diskutirame.Zatoa i baram malku da ne ostavat i da ni dadat pogolema sloboda na izrazuvanje.Bidejki veruvaj, nekoj shto nema dovolno argumenti i gleda deka greshi odma se vadi so toa deka odime oftopik.A na adminite mozebi tolku im treba...)

11. Bulgarian

Bulgarian Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2015
    Пораки:
    587
    Допаѓања:
    751
    Moram da ti odgovoram,se nadevam nema da mi se nalutish.Nie ne se borime za zemna drzava tuku za nebesnoto carstvo bozjo(nebesna drzava).Normalno ziveeme na zemjata i se borime za zemna drzava isto taka za da pridonesime mir i stabilnost,toa im e rabota na vojnicite.
    No toa shto go zborish mi nalikuva na etnofiletizam.A plus drugo e drug da te ubie za drzavata,a drugo sam da posegnesh.Spored mene sosema nedozvoleno.
    Edno e machenik za hrista,a drugo nacionalen heroj.I prvoto i vtoroto ako drug go ubie se ok.No vtoroto ako sam si posegnesh ,zabraneto.Toa poveke go pravat onie na koj nacionalnosta im e pobitna od edinstvoto vo verata i e etno filetizam.
    Ima primer vo stariot zavet kade nekoj se samoubiva.No sega sme novozavetni i samoubistvoto bez ogled dali e za Hrista ili drzavata se zabraneti.Kako shto vo stariot zavet mnogu neshta shto bile odobreni sega vo noviot se zabraneti i obratno.

12. Bender Rodriguez

Bender Rodriguez The lovable rascal

Се зачлени на:
    27 јуни 2015
    Пораки:
    2.623
    Допаѓања:
    32.783
    Сепак, како што и самиот рече - смрт во војна или при бранење на некој друг е нешто многу поинакво од самоубиство.

И овде се слагам со тебе, верувал или не - бидејќи иако христијанството денес сака да се претстави како мирољубива религија, во суштина (како и сите други религии), тоа воопшто не е.

На страна од војните помеѓу христијаните и другите религии, историјата на христијанството е преполна со меѓусебно убивање на христијани, само затоа што припаѓале на различни деноминации; што значи, војната апсолутно не е нешто непознато за христијаните.

Конкретно, 4-тата крстоносна војна од 1204-та година била насочена директно против православните христијани и резултирала со освојување на Константинопол, поставување на католички владетел на чело на црквата и присилно конвертирање на православните верници во католици.

Така да, мислењето ми беше пред се за оние кои христијанството го величаат како мирољубива религија - како тие го оправдуваат учеството на христијаните во војни?

Инаку, гледано историски, а и според светите книги - такво нешто како мирољубива религија не постои - сите религии проповедаат надмоќ и исправност на сопствената вера во однос на другите, а најчесто не се задоволуваат само со тоа, туку и повикуваат на конвертирање на „неверниците“ или нивно истребување по пат на војни.

Мирољубивоста на религијата и толерантноста кон другите религии е релативно нов поим во светов; обид на религиозните водачи да ги усогласат назадните сфаќања на сопствените религии со современата човекова моралност и етика.

На zhap4e му/ѝ се допаѓа ова.
  13. HellAngel

HellAngel Активен член

Се зачлени на:
    10 април 2016
    Пораки:
    348
    Допаѓања:
    136
    Ако ти беше во право,немаше во сите држави на таквите да им се дава ордрен и одликување.Така да,тоа е само твое мислење.Кој тоа бил предавник а сега се велича како херој?

14. Bulgarian

Bulgarian Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2015
    Пораки:
    587
    Допаѓања:
    751
    Zoshto smetash deka hristijanstvoto saka da se pretstavi kako miroljubiva religija i se ona shto go napisha za pravoslavnoto hristijanstvo .
    Zemi gi samo zborovite od samiot Hristos koj vika:Jas ne dojdov da donesam mir vo svetot tuku mech.

15. HellAngel

HellAngel Активен член

Се зачлени на:
    10 април 2016
    Пораки:
    348
    Допаѓања:
    136
    Се сложувам,само што јас никаде не реков дека национален херој е исто што и маченик во Христијанството.

16. Bulgarian

Bulgarian Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2015
    Пораки:
    587
    Допаѓања:
    751
    Edinstvenoto kaj tebe shto ne se slozuvam e toa shto vikash koga vojnik ke bide opkolen za da bide faten za machenje moze da se samoubie.Jas smetam deka slobodno treba da se predade na machenje.Ima mnogu primeri od svetii za toa.Tuka e razlikata.

17. HellAngel

HellAngel Активен член

Се зачлени на:
    10 април 2016
    Пораки:
    348
    Допаѓања:
    136
    Јас сум 50:50 по тоа прашање.Од патриотски пичини го оправдувам зошто е силен пример дека дека животот е ништо за слободата на татковината.Од Христијански аспект не го оправдувам бидејќи е билет за Адот,оној темниот дел.

18. Bulgarian

Bulgarian Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2015
    Пораки:
    587
    Допаѓања:
    751
    Prvoto ti e chist etnofiletizam i e eres koj vodi vo pekol.

19. HellAngel

HellAngel Активен член

Се зачлени на:
    10 април 2016
    Пораки:
    348
    Допаѓања:
    136
    Зошто е етнофилетизам?

20. Bulgarian

Bulgarian Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2015
    Пораки:
    587
    Допаѓања:
    751
    Zatoa shto tatkovinata,patriotizmot ili narodot ti se pobitni od zivotot.

Kazano e koj saka da ja sochuva dushata ke ja zagubi,a koj ke ja zagubi zaradi mene ke ja sochuva.

Po taa logika:

-Ako Bog ti e bobiten od bliznite i od sebe ke ja sochuvash dushata.(Znachi ja gubish dushat pa makar i bliznite da se protivat,no so moze i so bliznite ja gubish zaedna za Bog i zatoa ja sochuvuvash).

-Ako Bog i bliznite ti se pobitni od sebe i se zrtvuvash za niv povtorno ke ja sochuvash dushata.(Ovoj pat se zrtvuvash samo ti za Boga i bliznite i povtorno ja sochuvuvash dushata).

-Ako Bog,bliznite i sebe ti se pobitni od patriotizmot i nacionalizmot i drzavata ke ja sochuvash dushata.(Tuka Bog i hristijanite i samiot ti ,se zrtvuvash za razlika od nepotrebna zemna drzava i zemni bogatstva ili romantichen nacionalizam ke ja sochuvash dushata).

No ako obratno se drugo ti e pobitno od Boga i bliznite i ti samiot togash ja gubish dushata.

Na primer ako patriotizmot ti e pobiten od samiot sebe ili od bliznite ili ne daj boze od Bog togash ja gubish dushata.

На Bender Rodriguez и theowndemon им се допаѓа ова.