Сарма

Discussion in 'Рецепти' started by RedRose97, Oct 16, 2010.

  1. RedRose97

    RedRose97 Истакнат член

    Joined:
    Jul 28, 2010
    Messages:
    357
    Likes Received:
    159
    Дали ја јадете знаете ли да ја правете ако знаете споделете некој рецепт :)
    Јас лично незнам да ја правам но многу ми е вкусна. Мајка ми ја прави прекрасно според нејзин рецепт кој незнам како е :P :D
     
  2. SOVRSENSTVO

    SOVRSENSTVO Популарен член

    Joined:
    Sep 20, 2010
    Messages:
    2,790
    Likes Received:
    1,557
    И јас многу сакам сарма особено сармата на мама само што незнам како ја прави :rofl:
     
  3. nedzma

    nedzma Истакнат член

    Joined:
    Oct 1, 2010
    Messages:
    688
    Likes Received:
    192
    Gender:
    Female
    аа сарма обожавам :D :D :D
     
    Osamena devojka and Stam like this.
  4. maja8

    maja8 Популарен член

    Joined:
    Jan 3, 2010
    Messages:
    2,847
    Likes Received:
    2,159
    И јас многу сакам сарма, незнам како се прави, ама знам дека најбрз начин да се направи, потребно е зелка, мелено месо, и фант зачин за сарми. Со фантот и месото се прави филот, е сеа зелката незнам како се прави мека да е, се обарува валјда, и вкусно испаѓа... :)
     
  5. nedzma

    nedzma Истакнат член

    Joined:
    Oct 1, 2010
    Messages:
    688
    Likes Received:
    192
    Gender:
    Female
    зелката се остава да се скисели, и затоа нели викаме пресна и кисела зелка, киселата зелка за вариво и сарма е многу поубава, ама како се прави не знам баш ќе ја прашам мајка ми.. е сега ме заинтересира :D :D :D
     
  6. sesilija

    sesilija Популарен член

    Joined:
    Jan 12, 2010
    Messages:
    4,177
    Likes Received:
    13,284
    Јас ќе ви кажам како се вари зелката ;)

    Го длабите тоа тврдото внатре- кочан мислам се викаше и ја ставате во тенџере доволно големо за да ја собере.
    Потоа ставате малку лимонтус, на врвот на лажица и додавате вода во тенџерето.

    Го пуштате шпоретот на најсилно додека да зоврие водата, а потоа намалувате на 2ка или послабо.

    Постепено го кревате капакот од тенџерето и внимателно со лажица ги тргате првите листови и полека ја вртите зелката.

    Потоа оставате да се вари на тивок оган околу 10 минути, ќе видите кога листовите ќе ја променат малку бојата и потоа го исклучувате шпоретот, ама тенџерето го оставате уште малку, додека да се олади водата за листовите убаво да омекнат.

    Потоа имате спремни листови за сарма ;)
     
  7. annii

    annii Популарен член

    Joined:
    Apr 16, 2010
    Messages:
    3,343
    Likes Received:
    5,893
    Кај мене мама ја прави со пресна зелка. Ќе спржи и мелено месо со вегета, бибер и сол и после става со лажица во еден лист омекната зелка. Листовите ги мота и одоздола на тенџерето става неколку големи листови зелка и ги реди сармите и потоа кога ќе заврши и одозгора става неколку листови зелка колку да се покријат и ако има некоја коска ја става. Го става тенџерето во релна и толку. Сега на колку пече и колку време не знам. :)
     
  8. Ms.Sweet

    Ms.Sweet Истакнат член

    Joined:
    Jul 15, 2010
    Messages:
    6
    Likes Received:
    3
    Сарма од кисела зелка
    Потребни состојки:
    - 1 кгр. мелено месо мешано (говедско и свинско)
    - 150 гр. сланина
    - 2 кисели зелки
    - 50 гp. ориз
    - 2 главици кромид
    - црн и црвен пипер, сол, вегета и зејтин

    Подготовка: Исечкајте го ситно кромидот, и ставете го во сад со зејтин да се пржи. Откако ќе порумени додајте го меленото месо. Ставете малку вода и оставете да се испржи убаво. Пред крајот додајте сол, вегета, бибер и оставете уште 10 минути да се пржи. Потоа тргнете го месото од оган и додајте црвен пипер (2-3 дрвени лажици) и оризот. Земете ги зелките и вадете листови. Отсечете ги жилите од листовите и ставете од месото и виткајте сарми - големина по желба. Во подлабок сад ставете на дното неколку листа од зелката и редете ги сармите една до друга. Сланината исечете ја на подебели листови и ставете ја меѓу сармите. На крај прелијте ги со вода, за да се покријат сармите. Затворете го садот сo алуминиумска фoлија и ставете го во рерна да се вари 3-4 часа на умерена темпераryра од 150°. Потоа извадете ја фолијата и оставете уште половина час да се пече сармата и да добие светло кафена боја.
    ;)
     
    Osamena devojka, tina-63 and stilas7 like this.
  9. gami

    gami Истакнат член

    Joined:
    Nov 23, 2010
    Messages:
    628
    Likes Received:
    127
    Многу ми е вкусно јадење сармата, но за жал сеуште незнам сама да направам :)
     
  10. trendy

    trendy Истакнат член

    Joined:
    Nov 24, 2010
    Messages:
    285
    Likes Received:
    173
    мммммммммм
    Состојки:
    1 главица кисела зелка
    1 килограм мелено месо
    1 главица кромид
    вода
    масло
    сол и црн пипер


    Подготвување:
    Кромидот се сечка на ситни парчиња и се става заедно со меленото месо во сад. Добро се зачинува со сол и црн пипер и се замешува.
    Зелката се вари околу 10 минути, за листовите да можат полесно да се одвојат. Листовите внимателно се одделуваат и се полнат со смесата од мелено месо. Свитканата сарма се врзува со коноп или се прицврстува со штипалка за сарма.
    Сармите од кисела зелка се запржуваат на масло во тава додека не поруменат. Се додава 0,5 литри вода и се варат на тивок оган околу 1 час. Сармите се вадат, а сосот се процедува низ ситна цедилка. Јадењето се зачинува со црн пипер и сол. По желба, сосот може да се згусне со малку скроб.
    Останатата зелка се сечка на ситни парчиња и исто така се запржува на масло и се динста.
    Подготвените сарми од кисела зелка се сервираат со издинстана зелка, варени компири и сос.
    ДОБАР АПЕТИТ!
     
  11. wolf4e

    wolf4e Популарен член

    Joined:
    Jan 16, 2010
    Messages:
    2,284
    Likes Received:
    1,894
    леле како ме настрвивте со темава,баш сега не смеам да јадам :( инаку и јас незнам да правам,во план сум,ке одам кај стрина ми на пракса чека гости во сабота,па ке помогнам и јас :angel: :D ке пишам како испадна :wasntme:
     
  12. KuklickaSk

    KuklickaSk Форумски идол

    Joined:
    Jun 20, 2010
    Messages:
    7,277
    Likes Received:
    27,965
    денес си јадев посни сармички. Се прејадов :$
     
    AngIv likes this.
  13. GarpovaV

    GarpovaV Популарен член

    Joined:
    Feb 18, 2011
    Messages:
    999
    Likes Received:
    1,962
    Gender:
    Female
    Едно од поомилените јадења ми е сармата...Кај нас баба ми ја прави и е најубава :) Прави две врсти на сарма. На лето замотана во лист од лоза, а на зима замотана во кисела зелка. Мене повеќе ми се допаѓа ,,летната‘‘ во лист од лоза. За рецепт незнам ќе треба да се консултирам со баба ми. :D
     
  14. delvi

    delvi Популарен член

    Joined:
    Dec 24, 2009
    Messages:
    927
    Likes Received:
    1,354
    Gender:
    Female
    дали знае некој како се прави сарма од блитва. имам јадено и ного е вкусна
     
  15. mia9184

    mia9184 Истакнат член

    Joined:
    Apr 25, 2011
    Messages:
    337
    Likes Received:
    296
    Gender:
    Female
    Посна или мрсна ?
    Еве ти рецепт за посна :
    Блитвата ќе ја исчистиш од рачките ке ја измиеш и ке ја ставиш да се обарат листовите .
    Во тавче ке запржиш кромид ситно сецкан а може и праз , па потоа се додава миен и исчистен ориз малку да се пропржи колку да испари водата што ти останала од миењето на оризот . Се трга од оган и се додаваат зачини: сол, бибер , црвена мелена пиперка и нане (им дава посебен шмек на сармичките ).
    Потоа се виткаат сармички како и со зелка само помалечки.
    Се редат во тенџере , каде претходно си ставила неколку ливчиња од блитвата на дното , колку да се прекрие , наредените сармички одозгора се покриваат со ливчиња блитва се налева врела вода колку да ги прелиеш сармите се покрива тенџерето со фолија и се печат во загреана рерна на 220 степени околу 1.5-2 часа.
    Готовите сармички се служат со кисело млеко или павлака , :)
    На Здравје ! Пишете како ви се погодиле ако некој проба да ги направи .
     
    mal.ecka and delvi like this.
  16. stefyle

    stefyle Истакнат член

    Joined:
    May 16, 2011
    Messages:
    130
    Likes Received:
    110
    Gender:
    Female
    м,м,м,м,м,м,м,м...Обожувам сарма само направена од рацете на мама па и затоа не го знам рецептот бидејки секогаш мама ми прави...
     
  17. Cacy

    Cacy Популарен член

    Joined:
    Jul 26, 2010
    Messages:
    2,244
    Likes Received:
    1,547
    Јадам сарма :D
    А сармата го дуи ли стомакот? :?:
     
  18. Rock-a-Fella

    Rock-a-Fella Популарен член

    Joined:
    Feb 12, 2011
    Messages:
    1,392
    Likes Received:
    1,383
    Вчера направив сарми. :P Со лисја од грозје, многу вкусни беа.
    Има уште, бујрум кој сака. :lol:
    Рецепт не давам... :!:
    ... бидејќи не го знам! :lol:
     
  19. apple12

    apple12 Популарен член

    Joined:
    May 25, 2011
    Messages:
    1,037
    Likes Received:
    3,308
    Gender:
    Female
    Сармата ми е најомиленото јадење ммммммм кога јадам не знам кога е доста :)
    Највеќе ја сакам на мајка ми и баба ми сармата :P
     
  20. Chocoholic

    Chocoholic Истакнат член

    Joined:
    Apr 26, 2011
    Messages:
    747
    Likes Received:
    988
    Не знам да правам, али итекако знам да ја јадам... обожавам сармички ммммм :)