Форумџика на годината

Сарма

Дискусија во 'Рецепти' започната од RedRose97, 16 октомври 2010.

1. fificaaa

fificaaa Истакнат член

Се зачлени на:
    2 март 2011
    Пораки:
    725
    Допаѓања:
    488
    Темава не ви требаше :worried: Уфффф од се би се откажала само од сарма не и уште посна да е со риба ептен иде , би можела цело тенџере да изедам :D

2. ana-banana

ana-banana Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2011
    Пораки:
    1.277
    Допаѓања:
    751
    Немам правено никогаш, но знам отприлика како се прави од гледање. Знам само дека мајка ми ја прави многу убава. А зелка користи онаква од расолница.

3. IviA

IviA Истакнат член

Се зачлени на:
    12 септември 2010
    Пораки:
    217
    Допаѓања:
    24
    Знам да правам сарма , и со зелка и како полнети пиперки , значи во загреана тава со масло ставаме ситно исечкан кромид и мелено месо да се прзи , додаваме веѓета ,сол и мелен црн пипер , откако ќе се испржи месото го тргаме од оганот и кога ќе застине со лажица земаме од месото и ставаме на кисела зелка и завиткуваме истата постапка ја повторуваме се додека има месо , Исто така е и со пиперките ги полниме со месо ;) Од како ќе ги замотаме сите ги ставаме во подлабок сад за печење и додаваме врела вода , и малку доматен сос за да добие боичка , ставаме во рерна на одредена температура и печеме ... вкусно

4. Mama25

Mama25 Популарен член

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    1.440
    Допаѓања:
    10.958
    Кулинарски прашања, совети и брзи идеи

Дали знае некој каде можам да најдам посни сармички готови ама да се вкусни :) (знам дека многу барам)
    ми требаат итно за во сабота за гости. Зелката не ми е уште стасана :rofl:

5. Rubiii

Rubiii Популарен член

Се зачлени на:
    17 февруари 2011
    Пораки:
    2.696
    Допаѓања:
    5.469

Готови направени да побараш по оние кујните што продаваат готова домашна храна, знам имаше една во ГТЦ, на Уранија мислам беше.
    А можам да ти дадам совет да си купиш кисела зелка од Кам, и да си спремиш сама, најубаво.
    Побарај низ продавниците на Кам, запакувана кисела зелка, и е за смешна цена, неповеќе од 100-150 денари, а внатре имаш многу(точна килажа незнам), ама знам дека и нас кога не ни стасана, проаѓаме за слава со 2 такви ќесиња, што значи едно ќе ти е доволно.
    Ќе ја пробаш, па ако не ти е доволно кисела, можеш со лимонов сок од Кам да ги испрскаш листовите.
    Само побарај, негде имаат, негде не, а негде е во форма на цело зелче, зависи од пакување.

На Mama25 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Alondra

Alondra Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.087
    Допаѓања:
    2.358

Ние купуваме од тинекс или СП маркет. Можеш да си купиш и да ги пробаш па да одлучиш. За цена не ми текнува колку се ама не беа скапи.

На Mama25 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. tinan

tinan Популарен член

Се зачлени на:
    5 јануари 2012
    Пораки:
    480
    Допаѓања:
    1.276
    Ма ќе мотам сарма од лозов лист сеа :?:
    Мртов гладен сум а листовите ми стојат у фриз веќе .... недела дена.
    Ќе смотам повеќе и пола ќе ги смрзнам за у Петок ;)
    Ај може и слика ќе ставам какви ми излегле.

Со месо, се разбира.
    Да не се прашувате какви. ;)