Не сум љубител на свадби и не би сакала да правам свадба кога ќе се мажам.Ама да сум за ваков вид на свадба од причина што на скоро половина свадби каде сум присуствувала имало по некој инцидент од кои најголеми едниот беше сообраќајка одејќи по невестата а другиот тепачка на свадба.И во двете ситуации мртви пијани беа луѓето.Не е навистина убаво да му ја упропастиш свадбата некому ама има секакви луѓе за жал.Затоа не е лоша идејава.
Па пијани гости навистина е непријатно. Ама сепак со вечерата или мезето оди по нешто алкохолно. Иначе ќе треба во слаткарница да слават. Еклер и кока кола и мирна глата на сите.
Ако си свесен за поимот и кои се правилата за ваков вид на прослава, тогаш да дојдеш “начукан” е непочит према домаќините и следно ќе се запрашаат дали да те поканат. Тоа ти е исто како да се појавиш со апостолки на свадба, оти ти е жешко, а се знае протокол или непишано правило.
Коментарот ми беше шегачиски Кај нас алкохолот од свадба нема да се искорени ни за 500години ни во умерени количини Али сепак посмирено и покултурно е на свадби, пред повеќе од 10 години како беше?
Никогаш не вели никогаш. Времињата се менуваат. Пред 60 г. и повеќе ако невестата не била невина, на кусо магаре ја шетале низ село и тоа назад свртена. Добро тие биле наивните и да не кажам поглупичките. Паметните правеле шмикерации. Денес бремени се мажуваат што е сосем нормално, нели?!
Некако во луѓето се всадува само тоа што е негативно, пиењето чисто сумњам дека ќе го искоренат од свадба кога на 99 посто на овој менталитет им е секојдневие
Имам на неколку свадби албански присуствувано и се зависи од фамилијата што прави свадба. Јас присуствував на свадба што пола гости беа од косово пола од тука ск. Кај гостите од косово имаше алкохол, а на другата страна гостите од Ск само безалкохолни пијалоци.
Кревам два прсти, истата сум и јас. Морам да испијам две три чашки за да се опуштам, некогаш и пред самиот настан, уште од дома.
На албанските свадби ретко каде има алкохол, кај другите да. Сама правев и свадба скоро и веселба за синот имаше алкохол. Сепак си ги знаеме гостите и знаеме дека сите пијат и се веселат во граници.