Свадба без служење алкохол

Discussion in 'Свадба' started by Snowflake99, Mar 27, 2023.

1. INNERBEAUTY

INNERBEAUTY Популарен член

Дај не зезај и ова си бара чашка винце бар.:D

Иначе не, свадба и прослава без алкохол воопшто, иако и јас не пијам превише, сепак ми е некако...е баш де ајде најди адекватен збор.
    Непоимливо ваљда.:D

Last edited: Mar 28, 2023
    Ena05, JoyJoy and elimkd like this.
  2. WildMk

WildMk Форумски идол

Не сум контрадикторна.

Не купвам храна и пијалоци специјално за гости.
    Од таму почна муабетот...
    Ако ми е некој дома, ќе јади и пие то шо имам.

cresa-jagoda likes this.
  3. Ambitious

Ambitious Популарен член

Јас било каква прослава поврзувам со алкохол. Незамисливо ми е да не се напијам неколку чашки. Додуша мене ми е незамисливо и викенд да ми помине без алкохол ама тоа е друга тема. :rofl:
    Инаку, како што кажав, како љубител сигурно би порачала алкохол доколку има, но не би ми било ни проблем доколку младите се решиле за свадба без алкохол.
    Почитувам избор на други, и секако не сум таму за алкохолот, ама дефинитивно нема да применам на моја свадба.

Во врска со проблематични личности. Искрено сум видела личности кои се напиле неколку чаши повеќе па им се познава, ама најмногу по веселостта и играњето. Многу ретко да сум налетала на личности кои се агресивни, и прават проблеми како тепачки и слично. Ако дојде до тоа, сметам дека има друг начин да се интервенира. Не мислам дека заради тројца останатите 300 не смеат да имаат можност за алкохол.

4. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Не.

Само што мислам дека народот треба да е повеќе со осет и да почитуваат ако некој не сака ни голтка да се напие па и тие луѓе да може да се чувствуваат поудобно. Да бидеме реални, алкохолот е најраспространета и најнормализирана дрога, искрено браво за тие што им е забавно и без него.

Инаку за мене лично, на прослави сакам да пијам алкохол, не ми е тоа тоа без него, па затоа и идејава не ми се свиѓа.

Last edited: Mar 28, 2023
    Abel, Feminka22, sj *O* and 5 others like this.
  5. Aнонимус_

Aнонимус_ Истакнат член

Дискриминација.:d:

Ми се гади од алкохол искр али интересно ми е да гледам пијани луѓе :D да е до мене и свадби би забранил али чим има свадби нека има и забава. :lol: :drunk:

Abel likes this.
  6. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Staff Member

Веган пирошка
    Плескавица од црвена леќа и стек од Вердино
    Мус од Аура за десерт

Кај ќе ви биди крајо, мене ништо не ми е свето. :devil:

7. Vesper

Vesper Истакнат член

Не ми се допаѓа.
    Глупаво е следење трендови, не е искрено.
    Особено кога се работи за свадба, не треба да е приоритет како ќе изгледа на соц мрежи туку дали ќе си направиш убави спомени.

И онака никој не е присилен да пие, зошто некој да биде присилен да не пие?

8. Miss_S

Miss_S Популарен член

Сум била на свадби каде што лица под дејство на алкохол се степале, ја уништиле свадбата, на свадби каде што немало никаков проблем и ред други.

Во врска со канењето на гости, во младоста мојот свекор имал проблем со алкохолот. Тој е од оној тип што се вика дека една чашка ракија му е малку, две веќе многу. Не бил насилен ама бил "досаден" за сите околу него. Дури и ги навредувал, меѓутоа сите го знаеле и не фаќале кавга со него.

Е сега тоа предизвикало со текот на годините да прекинат да ги канат на свадби, крштевки, матури... Дури и имавме случка пред некоја година поканети да сме на матура после 3-4 дена откако сите гости останати поминале и тоа кај најблиски роднини. И втор случај да речат на друга прослава дека е само за млади, да одиме само јас и сопругот, а всушност кога стасавме таму, видовме само свекорот и свекрвата дека не се викнати. Сите останати роднини си беа.

9. An-na

An-na Форумски идол

После глупостите како пари во плик, грепки и слично, сега ова е на дневен ред за да се ќари некој денар? |(

Алек*** and Aнонимус_ like this.
  10. Lotus Girl

Lotus Girl Истакнат член

Кај нас постојат свадби без алкохол, поточно кај Албанците. Можам да кажам дека повеќето свадби кај нив се прават без алкохол.

Сум била на ваква свадба и некако ми е мех дали дека не сум навикната не знам. Иако не пијам воопшто алохол но на свадба знам да се напијам чаша - две .

Мислам дека тоа со ѓон пијан почна да се проретчува низ свадбите. Поготово на свадби кај што има исклучиво млада популација. Дали веќе почнавме да се освестуваме дека тоа не е почит спрема младенците, дали дека младината почна да живее ,,со здрави навики,, па не конзумира алкохол до паѓање у несвест или пак ни доаѓа памет дека е мн просто и глупо, не знам.

Факт е дека на секоја свадба има по едно мртво пијано чиче. Но мислам дека порано беше мн повеќе застапено од колку сега.

Јас сум за алкохол, а на гостите останува почитта и нормалното однесување.

sj *O* and Snowflake99 like this.
  11. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Зошто би укинала алкохол ако јас не пијам?
    Ете може и не јадам месо па да не служат месо ли? Малку too far си го разбирате она “твој ден” па и до лична преференца за алкохол.

12. Aнонимус_

Aнонимус_ Истакнат член

:rofl:
    пари во плик, па без деца нагласено, без алкохол..
    тоа веганска свадба нема да се деси пошо е поскапа варијанта, наредно може од дома земете си храна пошо не можеме укусот да ви го погодиме, торта нема да има пошто има дијабетичари меѓу гостите...:D

IRBBB, Ena05, VDT2906 and 3 others like this.
  13. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Ова на моја свадба, не се дешава. Има да се пие :D :rofl:

fana likes this.
  14. Snowflake99

Snowflake99 Истакнат член

Не е баш интересно кога ти си организаторот на свадбата :)

sj *O* likes this.
  15. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Аууу ама сте разврзале за тема која не е ни нова нит модерна на Запад.

Одувек имало тамо open bar или не (зборувам за САД и Велика Британија). Ако е Open bar тие што ја прават свадбата плаќаат за сите пијачки. Ако не е, тогаш ако нарачаш алкохол (освен пиво) што е поскапо сам си плаќаш. Не е тоа од сега. Отсекогаш таму така било. Само сега некој се сетил да го стави на face или insta.

Инаку за пиење. Дрва се прават не само посвадби туку и на секојдневни искачанки во Велика Британија. До степен да мочаат и повраќаат по улица некои од нив. И не смее да се носат во болница, зашто болниците се за тие на кои им требаат не за некој што се испијанил. Обично или заврнува и ги трезни или поминува камион за миење улици и ги трезни.

А да и бидејќи алкохолот е скап во кафиќи се пие по дома пред да се оди во кафиќ. Кога студентарија прави журки по дома (родендени, обични собиранки и слично) секоја си носи сам за себе пијалок (кој што сака да пие).

CameliaMiller and Biljarkata like this.
  16. Cka

Cka Форумски идол

Ако невестата Веган, сите леќа ќе јадат, нема месо. Ако она не пие, никој нема да пие. Ако она сака само Диско музика, само тоа ќе се игра. Ако сака само анал, сите само анал таа вечер.

Мислам дека правите фама од настан по повод брак. Големото чудо, се омажила некоја.

Konfetka, 1209, Jane Doe. and 3 others like this.
  17. Sesil

Sesil Moderator Staff Member

Кај што сум гостин, поштувам ќејф на домаќините. Ако нема алкохол - нема, вода има сигурно, ако е веган, па ваљда некоја салата ќе ме бендиса. Крај краева одам чест да им направам, не ставам акцент на храната и пиењето.

Јас коа сум домаќин што сакам и можам тоа ќе послужам, ич не ме интересира дали на некој му се допаднало или преметнал очи.

CameliaMiller, WildMk, sj *O* and 3 others like this.
  18. Ena05

Ena05 Истакнат член

Во ред тогаш не викај дека се како дома пошо не може да е како дома ако не сакаш една лименка пиво да го послужиш пошо ти не пиеш пиво.

19. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Сум била на свадба без алкохол муслимани беа луѓето, малку ми беше чудно али мене не ми пречеше и онака не пијам нешто многу може една пијачка. Кој како сака нека прави, може малце се претерува со некој трендови ама па сите за среќа не ги практикуваат.

20. Tomato

Tomato Нов член

Mnogu ubava ideja licno na mene mi se dopaga ima i drugi pijaloci nemora alkohol