Тек да е невестата веган, интолерантна на лактоза и глутен и плус алергична на 10тина видови храна и сите гости само вода ќе пијат
Глупости, што не ќе измислат. Ако не и свадба без служење на храна. И без столици и маси, бидејќи нема да се јаде и пие. И без музика. Во темница. По можност сите да стојат, да ќутат и да си одат пред да дојдат. Само поклон нека остават. По DHL нека го пратат, најубаво.
Би размислила за ваква свадба бидејќи не пијам алкохол и поради доживеани трауми предизвикани од алкохоличари. И би присуствувала на ваква.
Добро, има разлика од тоа младите да имаат некаква побарувачка од поканетите ко што сте набројале наназад, до тоа да си ја прават свадбата по своја замисла која нема никаква штета кон гостите. Ама, генерално пред секоја пригода, дали мала, или голема, јас си пијам уште од дома, така да не би го доживеал многу трагично тоа ако нема алкохол на свадбата.
И мене не ми смета и е прифатливо оти не пијам алкохол и не го сметам како нешто неопходно. Сум бил и кум на свадва, а и на други прослави знам максимално да се развеселам и за тоа не ми треба алкохол, а тие што не знаат дека не пијам алкохол не ми веруваат. Идејата како тренд ми се допаѓа.
Има и такви, гледам кај младите тренд стана, ќе земат двајца без тројца, ќе ги носат во матично, сите ја чекат таа досадната да ги каже брачните закони, ќе шкртнат набрзина, најголемата насмевка за на слика као ного јако поминале, отварат го најефтиното шампањско и надвор како да не се познаваат веќе. Ајт сиктер по дома.
Ова кај нас никогаш не би успеало пошо ко прво рестораните се тие кои не би го понудиле ова. Гледам дека е нов тренд условување со број на гости, пример ако немаш 200-250 гости не може да го резервираш ресторанот од петок-недела, може само во работни денови. Мислам дека истото би го направиле и со оваа понуда. Секако дека свадба со алкохол им носи најголем приход, ако не се лажам најголема заработка имаат токму на оваа ставка. Иначе во странство не е ни невообичаено само една-две алкохолни пијачки да се платени од страна на младоженците, доколку некој сака повеќе може слободно да си купи од барот. Но далеку сме ние од тој менталитет. Кај нас и покрај тоа што се нема, сите се гоштеваат
За нашиот менталитет не е свадба без алкохол. Одма ќе ги удрат муабетиве еве гледаат да заштедат, а битно напишале поклон во плик. Од секогаш најмногу сум ги мрзела овие посматрачи што само седат и оговараат, не стануваат ниту на едно оро. Ама битно оговаранции фрчат на сите страни. Од невестата дали била насмеана, до свекрвата каков фустан носела. А, не пак уште и алкохол да нема.
Кај нас се малку прости и како што пишаа погоре, одма за парите ќе се фатат. Не гледам ништо страшно ни лошо во ова. На младите е свадбата, како сакаат ќе ја организираат. Тие што доаѓаат да јадат и пијат се прост народ, никад не можеш да им угодиш ионака.
Со оглед дека свадбите траат од 7 до 12, а да не зборам ако си поблизок род, од сабајле до вечер, ако не да идеме по дома да се набутаме, па да се вратиме. Само да не се потрошело, ама да се земело. Не дека пијам алкохол, ама зошто па поради мене, да ограничувам друг?
Затоа што така сакаш? Јас кога одам на свадба, одам да го поминам тој убав момент со младите, што поблиски, тоа поубав. Дали ќе пијам вино или кока кола ми е најнебитна работа, не сум отишла за тоа.
Не е најбитна, ама е дел од таа една традиција. Се вика почит према гостите. Јас кога правев свадба, некои и од гостите беа прашани какво мени сакаат. Пример, имав муслимани кои не јадат свинско. Беа понудени со друго мени. Мене ништо не ме кошта. Јас сакам да бидат присутни. Јас сакам на нив да им е пријатно. Не можам на татко ми, љубител на чашка ракија да му речам, тате на кока кола. Не иде.
Абе ок, си можела и цело прасе со јаболче во уста на секоја маса да имаш, тпа било ваш избор. Почит према гостите алкохол? Не ме заебавај. Почит е да ги поканиш да го прослават денот со тебе, другото е ствар на избор.
Па и е почит, да не се лажеме сеа. Тебе кога ти доаѓаат гости дома не сакаш да ги угостиш најдобро што можеш? Јас да. До толку што купувам пијалоци кои иначе не ги пијам дома, ама знам дека гостите ги пијат. Така што... сепак се работи за воспитување и бон тон
Точно. Најголем дел одат за гага јадење и пиење, па ако нема алкохол ќе мрчат и младите ќе бидат наречени скржави зошто не им ги исполниле очекувањата на туѓ џеб летва да се направат тој ден.