Свадба се прави во пости, а црковна венчавка не. Е сега, има и цркви каде што венчаваат и во пости, ама треба да им се плати на поповите. Така направи ја сестра ми и зет ми. Свадбата им беше во пости и на попот му платија 500 денари.
Здраво девојки, Сакаме да ја закажеме свадбата на 19 декември( се брзаме дека сум бремена), но тогаш се во тек Божиќни пости. Читав дека свадба не се прави во последните 2 недели пред Божиќ, што значи дека терминов би бил во ред. Ќе го прашам попот во црквата, но дали некоја од вас има информација? Знам дека во Велигденски пости никако не се прави свадба, ама за ова не сум сигурна...
Jas bas za veligden pravev krstevka,ni rekoa isto deka ne se pravi,no ne se znaese dali sin mi ke ostane ziv (fala bogu ostana) i sakavme da bide krsten.Isto i svadbi se pravat samo se doplaka vo crkvata,mozes da si prasas pop kolku plus treba da doplatis,nie za krstevkata doplativme okolu 700den plus mislam..
Не би требало да има проблем (од 4. декември до 25. декември може да се прават свадби, во Петровденските пости после првата недела од постот). Само на свадбената веселба обезбедете и посна храна за оние кои ќе постат. @MilaP венчавка е едно, крштевка е друго. Крштевка може да се прави и на Велики Петок (нормално без зурли и тапани), посебно ако е во прашање животот на оној кој се крштева.
Da znam deka e razlicno no koga go prasavme i nie popot toj kaza sto sakate moze da pravite samo si se doplaka,zatoa pisav..porano ne se pravelo na posti,ili se pravelo ama poretko,sega koga ke se najdi termin vo hoteli togas
Не знам зошто ви е толку битно да имате благослов од поп, од некој на кој само парите му се битни? Па ако е грев да се венчаваш/крштеваш на пости со 500-700 денари се пери тој грев???
Дали некој знае за оваа година кога се пагаат петровденските пости.Закажавме свадба во ресторан но сега дознав дека не венчавале во пости поповите изгледа ќе треба да менуваме.
Здраво, велигденските пости завршуваат на 16ти април. Венчавката е закажана точно по една недела 22ри, дали е во ред?
Ние правевме свадба за Петровденски пости и си плативме + 1500 ден.пред 5 години, за Велигденски пости мислам не венчаваат, сегде е различно, оваа година братучед ми правеше свадба и крштевка за време на Велигденските пости бидејќи поради короната му беше одложена, си беа веќе регистрирани, попот не ги венчаше, а детето го крсти.
A sto ako se posti,pa nemozele da pravat vencavki,ne ke jadite meso vo crkvata ili ke sednite sirenje i suvomesnato za vreme na vencavka ke si mezite vnatre,abe koja glupost,ako sakaat neka se vencaat so ima vrska,ne postat site i so treba sega da prajme???Neznam kakva vrska ima postot so vencavka,krstevka ili bilo sto,koga sekogas za se,samo vino se koristi vo crkvite,tolku kraj...
Незнам се чудев, за 1500+2500 што си требаше регуларно 4000 си плативме за Петровденски пости пред 5г, а братучед ми оваа година во Велигденски пости никако не венчавале, и баш се зачудив детето што го крстеле. Они дека не живеат во Мкд и мораше така, си беа регистрирани уште пред короната и им беше откажувана свадбата 3х. Јас колку што знам ако не си венчан во црква ни дете не ти крстат, така имам слушнато, така што баш се зачудив, секој поп различно.
Нема врска ова. Не мора да се венчани родителите за да се крсти детето и крштевка се прави секој ден, без разлика дали се пости или не.
Знам за едни исто што им беше откажана свадбата поради короната, после тоа правеа свадба и крштевка, морало и они да се венчале во црква, секој поп различно кажува, читам во други теми свеќи само кум и старосват, нас ни кажа попот и деверот, како и да е секој поп различно кажува.
За да се венчаат мора да се крстени, а родителите немаат врска со крштевањето на детето. Може детето да е вонбрачно, со починат родител, со родители од друга вера итн не можи да зависи неговото крштевање од нив. Но кога веќе планираат венчавка, логично е прво тие да се венчаат па да се крсти детето. Тоа со свеќите зависи од реон до реон, повеќе е традиција отколку правило.