Свадба во пости?

Дискусија во 'Свадба' започната од Fikretka, 14 ноември 2010.

1. BellaS

BellaS Популарен член

Се зачлени на:
    8 декември 2012
    Пораки:
    974
    Допаѓања:
    931
    А за 2014 год? :) Многу ми е важно да знам, дали да закажам свадба на 01.03 :?:

2. doubleinfinity

doubleinfinity Популарен член

Се зачлени на:
    23 ноември 2012
    Пораки:
    2.442
    Допаѓања:
    5.181
    ако пресметав правилно во 2014 велигденските пости ќе се од 03.03 до 19.04...велигден е 20.04

3. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.694
    Допаѓања:
    38.363
    Свадба се прави во пости, а црковна венчавка не. Е сега, има и цркви каде што венчаваат и во пости, ама треба да им се плати на поповите. Така направи ја сестра ми и зет ми. Свадбата им беше во пости и на попот му платија 500 денари.

4. Kom.pot

Kom.pot Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2012
    Пораки:
    470
    Допаѓања:
    1.825
    Здраво девојки,
    Сакаме да ја закажеме свадбата на 19 декември( се брзаме дека сум бремена), но тогаш се во тек Божиќни пости. Читав дека свадба не се прави во последните 2 недели пред Божиќ, што значи дека терминов би бил во ред. Ќе го прашам попот во црквата, но дали некоја од вас има информација? Знам дека во Велигденски пости никако не се прави свадба, ама за ова не сум сигурна...

5. MilaP

MilaP Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.150
    Допаѓања:
    53.148
    Jas bas za veligden pravev krstevka,ni rekoa isto deka ne se pravi,no ne se znaese dali sin mi ke ostane ziv (fala bogu ostana) i sakavme da bide krsten.Isto i svadbi se pravat samo se doplaka vo crkvata,mozes da si prasas pop kolku plus treba da doplatis,nie za krstevkata doplativme okolu 700den plus mislam..

На libragirl и Kom.pot им се допаѓа ова.
  6. Orthophill

Orthophill Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2012
    Пораки:
    1.917
    Допаѓања:
    4.684
    Не би требало да има проблем (од 4. декември до 25. декември може да се прават свадби, во Петровденските пости после првата недела од постот). Само на свадбената веселба обезбедете и посна храна за оние кои ќе постат.
    @MilaP венчавка е едно, крштевка е друго. Крштевка може да се прави и на Велики Петок (нормално без зурли и тапани), посебно ако е во прашање животот на оној кој се крштева.

7. MilaP

MilaP Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.150
    Допаѓања:
    53.148
    Da znam deka e razlicno no koga go prasavme i nie popot toj kaza sto sakate moze da pravite samo si se doplaka,zatoa pisav..porano ne se pravelo na posti,ili se pravelo ama poretko,sega koga ke se najdi termin vo hoteli togas :)

8. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.123
    Допаѓања:
    136.975
    Не знам зошто ви е толку битно да имате благослов од поп, од некој на кој само парите му се битни? Па ако е грев да се венчаваш/крштеваш на пости со 500-700 денари се пери тој грев???

На Stela Maris, Dayandnight, Осе и 2 други им се допаѓа ова.
  9. kristii

kristii Популарен член

Се зачлени на:
    10 април 2010
    Пораки:
    1.650
    Допаѓања:
    1.707
    Дали некој знае за оваа година кога се пагаат петровденските пости.Закажавме свадба во ресторан но сега дознав дека не венчавале во пости поповите изгледа ќе треба да менуваме.

10. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.771
    Допаѓања:
    145.280
    Можете да се венчате подоцна во црква.
    Кога се паѓаат не знам.

11. libragirl

libragirl Активен член

Се зачлени на:
    1 март 2022
    Пораки:
    24
    Допаѓања:
    24
    Здраво, велигденските пости завршуваат на 16ти април.
    Венчавката е закажана точно по една недела 22ри, дали е во ред?

На Ivanće11z и Orthophill им се допаѓа ова.
  12. MakeDamnSure

MakeDamnSure Истакнат член

Се зачлени на:
    18 септември 2022
    Пораки:
    466
    Допаѓања:
    1.070
    Зш не би било?

13. Orthophill

Orthophill Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2012
    Пораки:
    1.917
    Допаѓања:
    4.684
    Во ред е.

На libragirl му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    8.495
    Допаѓања:
    37.353
    Ние правевме свадба за Петровденски пости и си плативме + 1500 ден.пред 5 години, за Велигденски пости мислам не венчаваат, сегде е различно, оваа година братучед ми правеше свадба и крштевка за време на Велигденските пости бидејќи поради короната му беше одложена, си беа веќе регистрирани, попот не ги венчаше, а детето го крсти.

15. Dayandnight

Dayandnight Истакнат член

Се зачлени на:
    5 септември 2022
    Пораки:
    369
    Допаѓања:
    1.494
    A sto ako se posti,pa nemozele da pravat vencavki,ne ke jadite meso vo crkvata ili ke sednite sirenje i suvomesnato za vreme na vencavka ke si mezite vnatre,abe koja glupost,ako sakaat neka se vencaat so ima vrska,ne postat site i so treba sega da prajme???Neznam kakva vrska ima postot so vencavka,krstevka ili bilo sto,koga sekogas za se,samo vino se koristi vo crkvite,tolku kraj...

16. Dayandnight

Dayandnight Истакнат член

Се зачлени на:
    5 септември 2022
    Пораки:
    369
    Допаѓања:
    1.494
    Znaci za tie 1500 se zaborava deka e post???A kako ne gi venca a deteto go krsti??

17. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    8.495
    Допаѓања:
    37.353
    Незнам се чудев, за 1500+2500 што си требаше регуларно 4000 си плативме за Петровденски пости пред 5г, а братучед ми оваа година во Велигденски пости никако не венчавале, и баш се зачудив детето што го крстеле.
    Они дека не живеат во Мкд и мораше така, си беа регистрирани уште пред короната и им беше откажувана свадбата 3х.
    Јас колку што знам ако не си венчан во црква ни дете не ти крстат, така имам слушнато, така што баш се зачудив, секој поп различно.

18. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.318
    Допаѓања:
    33.657
    Нема врска ова. Не мора да се венчани родителите за да се крсти детето и крштевка се прави секој ден, без разлика дали се пости или не.

На cresa-jagoda, joy1 и Anyshka им се допаѓа ова.
  19. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    8.495
    Допаѓања:
    37.353
    Знам за едни исто што им беше откажана свадбата поради короната, после тоа правеа свадба и крштевка, морало и они да се венчале во црква, секој поп различно кажува, читам во други теми свеќи само кум и старосват, нас ни кажа попот и деверот, како и да е секој поп различно кажува.

20. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.318
    Допаѓања:
    33.657
    За да се венчаат мора да се крстени, а родителите немаат врска со крштевањето на детето. Може детето да е вонбрачно, со починат родител, со родители од друга вера итн не можи да зависи неговото крштевање од нив.
    Но кога веќе планираат венчавка, логично е прво тие да се венчаат па да се крсти детето.

Тоа со свеќите зависи од реон до реон, повеќе е традиција отколку правило.

На Anyshka му/ѝ се допаѓа ова.