Здраво девојки. Не сум многу упатена во овие работи па можеби прашањето е глупаво. Закажавме свадба за околу 300 гости. Би сакала да биде секој послужен со торта. Не ми е јасно со колку парчиња би требало да ја порачам? Колкава?
Колкава торта порачувате ако за секој гостин има веќе десерт во менито? Дали се сече и од таа торта за гостите?
Да споделам искуство од слаткарница Аромати. Имавме нарачано свадбена торта - 140 парчиња за свадба од 300 гости, вкусот мислам беше бајадера (сопругот ја нарачуваше, затоа не сум 100% сигурна за вкусот). Декорацијата беше солидно погодена, имаше доста фондан (пак, по избор на младоженецот, негова обврска си беше, а сака момакот фондан). Гостите ја бендисаа, дури неколку идни невести ме прашаа од каде е тортата и си нарачаа за нивните свадби. Е сега, зошто баш за Аромати се одлучивме - затоа што беа најевтини. И тоа не за 2/3 илјади поевтини, туку од некои слаткарници и на пола поевтини. Ние плативме 10.800 за тортата. И многу важно - на вас како невести нема ни да ви текнува на тортата на свадбата (освен ако не е ептен утната, ама дури и тогаш нема да ја приметите). Јас прв пат тортата ја видов на слики . Муабетот ми е - освен ако немате некоја особена желба или ви е ептен битна декорацијата - не се замарајте и не давајте многу пари. Иииии уште еден марифет што го направивме - наместо кумовите и старосватите да носат посебни торти, учествуваа во главната торта Реалноста е дека немаше да се изедат 2 торти плус, немаме каде да ги чуваме и непотребен трошок ќе беше in general.