Па тоа се и твои пари, патем. Пари давани за осветување лепче, дом, пари дадени за пгреби, крштевки, за што ти јас знам друго...не дека ни е гајле, туку иритира.
Да де, ќе збориме која била поштена, која била ку*ва, кој бил грешник, кој не постел, кој славел 8ми март и слични глупости, ама за свештено лице не, оти нему има кој да му суди, на другиве изгледа нема...
Само една забелешка, овој не е поп, туку монах и игумен. Владиката Наум му го има пратено на испомош на архиепископот...
Епа тогаш нека престанат поповите , и сите свештени лица уствари, да продаваат му*а за бубрези... Фмп.
Петра, ок е ако немаш пари да не оставиш на икона, нема попот за гуша да те фати. Ама еве, земи го ценовникот за свадба, погреб, голема молитва за бебе кога ќе направи 40 дена, осветување на куќа, свеќи итн. Плус, земи го во предвид покачувањето на цените во нивниот ценовник. Зошто за крштевка за првото ми наплатија една цена, за второто дете е поскапено, која е причината за нивно покачување кога не плаќаат ни данок ни ништо? Исто како и за свадба, погреб, па дури и за големата молитва е рипната цената (околу 1500 денари негде беше за попот да ја испее молитвата и свеќите што сме ги купиле да ги запали и да ги стави кај што им е местото). Има луѓе што неможат да си дозволат во денешно време свадба, крштевка, погреб и голема молитва зошто е скапо. За овие работи нема -колку имаш толку, ако сакаш остави ако не бесплатно ќе биде. И, ако не платиш за свеќа, нема ни да ја добиеш бесплатно од црквата.
ај вака да се убацам и јас у муабет пошо гледам дека сите дигнавте галама Прво тарифата за крштевање ви е скапа да ја платите еднаш у живот од 2000денари, а со тоа добивате ангел чувар и сте крстени во Христа. А за да лупнете 2000 у кафана или на некој концерт тоа без пардон го правите. Второ плаќање 150 денари за трисагија или молитва (сеедно) многу ви е еднаш у година за слава да се потрошите,а шо ќе земете вино плус за гостите (за да се најде НАЛИ) тоа не е многу?! Трето,се дигна галама околу возниот парк на НВП Петар околу 7000-8000 евра шо бил.... јака работа,кога пак тоа се половни автомобили. И уште нешо ако се владици, попови шо треба со точак да се ашкаат по планините? Дечки не осудувајте ги оние што служат во олтар и ја имаат дарбата односно благословот да го претворат виното и лебот во КРВ и ТЕЛО ХРИСТОВО. chill малу
Ич не ми е гајле кој поп колку пари има, ниту пак ми е гајле за луѓето што фрлаат пари по цркви. Проблемот се јавува кога поповите сметаат дека се на повисок духовен ред од смртниците, а и кога се очекува да се почитуваат како врховен авторитет. How about no? Нека имаат џипови ама нека не проповедаат скромност.
Аха... а како тоа го менува фактот дека мерцедесот кошта 100.000 евра? Повеќе би рекла дека имаат 'благослов', парите од верниците да ги претворат во мерцедеси, ама тоа зависи од тоа која телевизија ја гледаш.
Навистина претеруваат со истакнувањето на овие ценовниците,ептен им бодат очи на народот...многу подобро би било секој да даде доброволно колку што има-без тарифи...