А бе празник како празник, без оглед чиј е и каков е убаво е да се прослави. Сепак од секогаш сум против Св. Валентин и други празници како повод за романтична вечера или пак подарок Подарувам без причина и повод, секогаш таквите подароци ми се поромантични и послатки и среќа имам дечко кој се согласува со мене во тој поглед Драги мои годинава јас ќе отстапам од моите 'принципи' и еве и јавно ќе си кажам САКАМ ШЕХРАЗАД ПЕРНИЧЕ (новитет било годинава), барем така кажаа на еден ТВ канал :lol п.с. Ви посакувам многу љубов, здравје, вино, внимание... Среќни празници
Јас ке го славам и валентајн и св.Трифун.Без разлика сепак нас празник е додека Валентајн е само еден католички празник кој го празнуваат лугето во странство па и кај нас стана тоа некаква мода.Немам ништо против празникот супер е да си бидеш со личноста што ја сакаш и сите оние убави моменти да си ги споеделите на тој ден НА ВЉУБЕНИТЕ ...но сепак не би ни шкодело ни малце да пивнеме нешто и да му дадеме значење и на СВ.Трифун.
Минатата година славев Св. Валентин, ама сега не сум баш вљубена па со друштвото ќе си славиме Трифун со домашно црвено вино.А за прочка, веќе имам простено
свети Трифун е наш православен празник а пак свети Валентин е наметнат од католичката веро исповест и двата празника се весници на лубовта и двата се слават речиси под енакво како и да е среќно нека ви минат подарете во знак на нив нешто убаво што ќе ве исполни и самите вас поздар
Katolicki-pravoslaven, ispravno-neispravno bla bla... ke se soglasam samo so komentarot na devojceto sto go imase navedeno primerot za Nova Godina - ja slavime po katolicki kalendar i sto ni fali? Nema potreba od tolku fama i pristrasnost pri praznuvanje na eden novoprifaten praznik koj spored mene si e bas OK. P.S. Ke gi slavam i Sv. Valentin i Sv. Trifun kombinirano
Св Валентин е католички празник, а ние во православието си имаме Вера,Надеж и Љубов. А Нова година ја славиме по католички календар СИТЕ, значи и муслиманите, кај кои по нивната Света книга би требало да биде 1570 година некаде (незнам точно, но знам дека многу поназад).Значи Новата година е универзално прифатен датум за цел свет, а ние православните не ја забораваме Стара Нова година (која е по Грегоријански календар)
Кај мене чисто технички и двата празника секогаш доаѓале в предвид. А зошто да не?! Прво вино, потоа љубов, да не знаеш од што си повеќе пијан Сепак кога некој ќе ми спомне Св. Валентин ми текнува на сите кичести плишани мечиња кои и онака после фаќаат прашина или пак никој не ги ни забележува и срцлести чоколатциња Комерцијала да пукнеш! Од која јас секако премногу се ежам. А притоа толку е убава приказната за самиот Валентин кој живеел во 3 век ако не се лажам и всушност тајно венчавал заљубени парови, бидејќи во тоа време браковите биле забранети (наводно мажите биле поуспешни во битките сингл отколку женети). И потоа го казниле Валентин и го убиле Баш тажно...кутриот Валетин починал заради една ваква прекрасна работа, а ние денес ќе пукнеме од мака што нема да знаеме што да им купиме на нашите љубени, небаре е тоа толку важно. Демек, my love doesn't cost a thing...yeah right Годинава сепак ќе си го славам Свети Трифун, мојата љубов кон виното е неизмерна и вечна
Нашето. Не се раководам од помодарство, а и самата идеја за мечиња и срциња ме ужаснува до точка на . Можам единствено да ги примам чоколатцата, од проста причина што одат така добро со црно или црвено вино. Св. Трифун си е наш празник, дури би сакала да наминам покрај некое лозје, па да го поткастрам (од мала тоа ми е еден од најраните спомени), па уште таму да се залеам со убаво, домашно винце. Ммм
заљубена за св.Валентин ќе го славам Св.Трифун,па јас сум христијанка и само св.трифун е мој празник,вечера романтична со црвено чисто вино,по можност домашно,и може благичко од тие со шери колачињата,најубави ми се....
Не дека нешто ептен сум љубител на Св.Валентајн, ама ете секогаш овие 2 празника ми доаѓале заедно Трендафилче, немора со мечиња и слични работи. А и доволно сме возрасни за такви работи да си купуваме, ама црвено вино, чоколатца шери, по можност од оние во форма на срце ( како што кажа ти, добро одат во комбинација со виното) и добар секс после сето тоа, секогаш пали и секогаш сум го практикувала ова. Коа ќе видиш, имаш 2 во 1
Ставам и Св. Трифун и Св. Валентајн и годишнина Се по ред... Православна христијанка сум, но ми се допаѓа тоа што Св. Валентајн полека почна да станува светски ден на љубовта. Па зошто да не го прославиме? На кого му е доста од љубов? Баш ми се симпатични оние мали гестови кои тогаш ги прават дечковците и тоа е убав повод да се искаже некому љубовта или да се започне врска - каков што беше случајот со мене
Св.Трифун - целото семејство на едно место,сите одиме во лојзе,си палиме оган,атмосфера - 100 Св.Валентин - ден на заљубените - пошто јас не сум заљубена,нити дечко имам ... Бирам Св.Трифун - Дефинитивно !
Ќе ги спојам во едно. Со дечко ми и другарките ќе пијам вино, а потоа со него само ќе се љубам Си знае тој дека не сакам глупости, подароци, мечиња со срциња, па затоа двата празника ми се совршени во едно.
иако ќе речам св Трифун, пак купувам подароци за дечко ми и тој за мене и на крај пак славиме св Велентин! како и повеќете од нас нели? иначе ние православните христијани си имаме прекрасен празник Вера Љубов и Надеж на 30 септември, баш кога ми е годишнина! ама нема да помине празникот без винце и без љубов (малку повеќе) секако!!!!