Абе за пушачиве, не знам зошто се фативте за нив. Ако пуши надвор, а не дома пред детето да го дише тоа, тогаш не гледам проблем. Не дека само на цигари се фрлаат пари. Ја не сум пушач ама сакам да се разгалувам сама себе со се што ќе ми текне, парфеми, облека, шминка, козметика, цвеќиња, книги... Се додека не се става приоритет на тоа над потребите на детето, друг што ќе купи не е наш проблем, ниту е за осуда.
И да, гледам само на мајките им мерите што рекле, што направиле, дали купиле, како погледнале, дали се пушачи? Што не речете дека некој ропак излокал 6 пива, а не му ни текнало дома ни да праша дали нешто треба за децата? Само жените ги "јадете", а маживе ко мулиња, никој не ги спомнува.
Дупли стандарди. Жена може душата да си ја даде за дома и за децата, едни цигари ќе си купи, 13 страни плукање. Мажот доволно е да не ги тепа дома и да не лока секој ден, и суперпосветен родител е. Јеби га.
Јас не го извртив муабетот... така е. Темата почна и се разви заради мајка која купила цигари, и друга шо купила кафе. Татковци слабо се спомнаа некако воопшто. Ти како машко не треба ни да се вреѓаш. Маж ја почна темава напаѓајќи ја жената што не ја ни познава, а можел многу порано да ја отвори истава тема поради биртии полни со татковци. Вистината дека мајката секогаш ќе биде немајка за околината, секогаш ќе има нешто - дои/не дои, не е домаќинка доволно, детето не е испеглано, детето има дамка на блузата, ручекот и загорел, на телефон седи, пуши цигара и пие кафе со другарките, не го капи детето секој ден, му купува чоколада, го разгалува, не му купува чоколада - себична е... шо ти душа сака. https://cupofjo.com/2022/02/07/have-you-seen-this-viral-comic-about-parenting-double-standards/
Не се дупли. Дискусијата се тера според воведното мислење, но има мислења во кои пишува „родители“. Значи, важат и за мајката и за таткото. И двајцата не треба да ги ставаат своите зависности пред потребите на децата.
Јас разбирам луѓе да се против цигари ама толку оцрнување на мајки кои пушат цигари е претерано. А бе гелдајте си во ваша фамилија како е не туку пикајте нос кај што не ви е место. Еве знам за мајка и татко кои не пушат цигари ама си дувкаат марихуана. И? Таа мајка нема да купи цигари ќе купи киндер јајце и ќе биде топ мамичка зашто детето не плачело за киндер јајцето, ама другата страна не ја знаеме нели?
Издрамија издрамија ко мислиш женава на вена се мава. Тоа шп се против цигари, не значи дека треба нас пушачите од гомно подоле да нѐ праат. Ај сеа ние нив да ги ругаме зашто не пушеле. Бог да чува
Прости маси , исфрустрирани на кои им смета се живо , незадоволни од својот живот па пикаат нос у туѓ, треба да си комплекс тежок за да си земеш за право да коментираш други животи и да даваш суд дали некоја мајка е Немајка, бај д веј за твоето мислење и твојот суд не го боли никого уво…
Јас сум пушач од средно. Прекинав кога бев трудна, кога доев и кога немав пари за цигари. Кога немав пари за цигари зборам имавме само за млеко за детето. Моите ни даваа пари за нас и ни на крај памет не ми паднало да си купам цигари а да не му купам млеко на бебето. Броев железни пари за млеко. Пушев цигари кога се гледав со мајка ми од нејзините. Е сега, година дена подоцна се изменија работите. Јас кога одам во маркет сакам да земам повеќе кутии цигари за да не се акам секој ден. Ситуација: претходно за детето беше испазарувано СЕ ОД ДМ. Буквално се што треба. Одам во тинекс, се среќавам со пријателка од детство на мм и купувам 4 кутии цигари. Типката ме праша како сум дала толку пари на цигари, а на детето ( нема ни година и пол ) не сум купила ни едно чоколадо. Во нејзини очи јас бев себичен родител што купува 4 кутии цигари а ТОЛКАВА ЌЕСА ОД ДМ ПОЛНА СО КАШИ, ШМУКАЛЧИЊА, МЛЕКО И СМОКИ НЕ ЈА ВИДЕ. ^ зашо не треба да се мешате у туѓите сметки отприлика
За тебе да не се отвори темава Се шалам малку Јас воопшто не би можела да судам по тоа што родителот купува на каса. Може да им купи 100 чоколади, а дома децата да се запоставени, без никакво посветено внимание и оставени сами на себе.. додека родителот си тера свои кеифови секој ден (се релаксира, си гледа тв и серии и сл). Не туку гледајте на каси и не судете од една случка.
Се подзамислив искрено ама не збори мојава Јас гледам во туѓи производи, да си кажам Ама ако ме видите да ви се ѕверам у корпичка, тоа е затоа што се пребројувам да не сум заборавила нешто да купам Идиотска навика ми е ама немам лоша мисла
Сесре на мм еден келнер му честиташе и му рече дека ЗАСЛУЖИЛ пиво зошто додека седевме, мм му подаваше на син ми бебешки смоки од кеса во рака. Значи кога ќе видам на што обрнуваат внимание непознати луѓе, не ми е јасно како мислат дека функционира живот со деца.
Јас пред некој ден бев со ќерка ми во Тинекс, она како што шеташе собра влажни Биби и Боби, Киндер Јајце и колаче некое чоколадно. Се вратив назад, ништо не и купив и си купив кило кашкавал. Која себичност ејјјј.... Пс. Сите нејзини побарувања ги имаме во големи количини дома
Навистина не можам да разберам, одиш во маркет, локал продавничка, парк, ресторан и своето внимание, мисли и размислување го трошиш и насочуваш кон други личности што и како прават. Зар толку ве интересира туѓото однесување од сопственото.
Темата е берење туѓо гајле, гледање у туѓа корпа у маркет и давање суд за некоја мајка дека е себична, тотално глупо, погрешно и просто. Никој неможе за некој друг родител да каже дека е себичен и да донесува заклучок, нема поента темава .. тотално е погрешна
Eve jas na primer koga odam.so decata po cigari samo vikam nemoze ova nemoze toa nemoze nistoo a zosto? Zatoa sto cel den se vo prodavnica i samo kupuvaat ne deka jadat tuku samo kolku da kupat.. plus ednoto mi e alergicno na mleko mlecni proizvodi pa nekogas i borba vodam za da ne i kupam. I ne e rabotata deka nemas.
Хахахахххаххааххаххаха и јас сум ист ама работата е тоа што јас го купувам ти не го купуваш и обратно