Само наши простаци сметаат дека кога ќе станеш родител треба да ги запоставиш сите свои потреби и веќе ништо да не купиш и да си дозволиш за себе. Цел свет отиде векови напред додека кај нас мајката не смее да купи кафе и кутија цигари оти нема да е добра мајка. Еве јас сум себична. Не би го потрошила секој денар на дете. Ќе добие се што му е потребно но ќе има и за мене. Коментари од заостанати ликови, небитни во мојот живот не ме интересираат.
Многу зависи од ситуација и не е кај секого исто. Едно е да има и за детето и за родителитез а друго е да има само за едниот. Јас знам мајка која за себе секогаш има, секојдневно си купува парталчиња (опседнатаме сомтоамшто носат Цеца и ЈК и одма наоѓамслично нешто), а синот оди во крпени алишта, чоколадо моколадо од роднини ако добие а исхраната му се состои од пржени јајца и салама или кај баба му, тетка му ако јаде нешто поубаво. Таткото е зависник, ковкар и не е вклучен во животот на детето, ниту неговото семејство. Сега, поголем е ама она е себична мајка и нека сум најголема сељанка ама тоа е факт, такви не заслужуваат деца.
Јас потполно се сложувам дека секој не треба да има дете. Факт е дека постојат и лоши родители, тоа никој не го оспорува. Меѓутоа на големо се коментираат случки од улица во кои се вклучени непознати случајни минувачи за кои не знаеме каква им е ситуацијата дома. Плус тоа не ретко, сум слушала оговарања најчесто насочени од жени према друга жена од типот види ја оди по фризери и искачанки наместо да тргне на страна некој денар за детето. Има родители кои ако треба од најосновни потреби се откажуваат за да му купат на детето најскапи алишта, телефони и што уште не за да го задоволат. Тоа си е нивен избор ама не значи дека оние кои не делат исто мислење со нив се лоши.
Познавам такви. Они дотерани, а децата во парталчиња. За нив цигари, а децата плачат за чоколадо. Они шетаат, а децата не се мрднати од дома.
Тоа е само и само комплекс, да се биде подобар. Сите коментари од типот "у парк/ маркет, ресторан видов една", се комплексашки, затоа што тоа е прекраток период за да процениш и оцениш, а и да осудиш. *си го читам претходното мислење и ти честитам како ме разбра или имаше нерви да дочиташ, значи летва пијана да бев така немаше да пишувам!