И мене истото ми се случува со сестра ми, да сака во маркет киндер јајца да и купам, а дома имаме едно кесе чоколади од Киндер јајца обавезно, ги собираме, па торта правиме Киндер од нив, никој не ги јаде, а она па најмалку, не јаде воопшто благо.. И сега во последно време, кога и да сака да земе Киндер јајце, јас и викам не, не може да земеш.. Можеби на некој му изгледам строга, или па некаде вака за мене пишува дека сум злобна, а тој некој појма нема дека детето дома само го отвара Киндер јајцето, ја вади играчката, и толку е од него..
Апсолутно. Не сум мислела дека мојот родител е себичен кога си купувал цигари наместо мене чоколадо ама и те како сум почувствувала себичност кога не бил присутен кога ми требал најмногу. Не ги учете децата да мерат добрина со материјални нешта. Така само и тие ќе станат себични.
Прво ова зошто ептен ми забоде очи. Завист и зависност не е исто. Завист е нешто случно на љубомора. Зависност е зборот што ви треба. Во однос на темата, и од лично искуство а и од посматрање на околина, можам само да заклучам цигарите се болест. Колку пати имаме видено социјални случаи, просјаци во едната рака гладното бебе, во друга цигара. Јас не можам да разберам зошто во 2023 уште се навлекувате на цигари, ниту е кул, ниту е курч, во најмала рака гадно е. Ако е болест, има начини да се излечи. Само желба и карактер е потребна. Да давам 200 денари дневно секој ден за нешто што ми го уништува животот, е дури смотано. Која бенефиција ја гледате во цигара? Имам пробано, ниту е вкусна, ниту убаво мириса, ниту има ефект на расположение(како алкохол и дрога). Ај за проба, ама стварно ме интересира што ве тера на “втората” цигара?
Ova bi bilo mnogu pogresno, vozrasen decko/maz da se ponudi da kupuva cokoladi na nepoznato detence. Ti kako roditel bi dozvolila? Sigurno i mnogu od majkite i burno bi izreagirale vo takva situacija. A vie sto velite cigarite ne ve pravat los roditel ste greska, mozebi vo poveketo slucai ne se svesni deka se losi roditeli no realnosta e deka SE losi roditeli. Nebitno dali pusi pred deteto ili sam/a, pred se si go rasipuva zdravjeto a roditelot ako ne e zdrav ne moze ni na deteto da se posveti ili vo kraen slucaj i rak na beli drobovi e posledica na pusenje cigari taka sto moze i bez roditel da ostane. Pusenjeto e tolku normalizirano sto mnogumina go relativiziraat no realnosta e mnogu posurova otkolku sto izgleda.
Вака па некој од страна што од една реченица проценува кој каков родител е. Еве син ми како се движи низ продавница на секое второ прашува може ова, може ова, цело богатство ќе потрошам ако му купам се. Во продавница за опрема за канализација мислам дека ќе најде нешто и ќе побара да му се купи Еве јас не трошам пари на скапа гардаробата, шминки, обувки и сл, ама затоа он има патики од 100е и сега јас сум лошата мајка пред некоја рандом особа зошто купувам еднаш неделно по една кутија цигари
Иронично беше пишано Како мислиш бурно? Пред каса ќе почнеш да врискаш? Не е доволно едно Благодарам, не е потребно, пријатно?
Во потполност точно. Добар однос подразбира доверба и сигурност дека родителот ќе ти пружи се што може и без да побараш. Непријатно е кога детето бара нешто што не може да го добие, од било кои причини, како што е непријатно и кога родителот ја заборава својата најважна улога и ги става своите потреби пред детските. Се разбира дека родителот е тој кој одлучува, но детето мора да има потполна доверба, а тоа само преку секојдевен пример и разговор се постигнува. Моите деца никогаш ништо не побарале во продавница,но често биле позитивно изненадени од добиеното. И ден денес знаат дека ќе им пружам максимум од своите можности, за тоа нема ни потреба да се разговара....научено низ секојдневието, како што и мене моите родители ми покажале. Да не се налути било кој, но дете кое постојано нешто бара, особено пред непознати луѓе, расте во себична и егоцентрична личност, манипулативна... како да се бори за внимание постојано.
Кога сме веќе кај зависностите, незнам дали знаеш дека и благото создава зависност и има луѓе што се зависни и не можат без чоколадо, како што некои не можат без цигари.Ова може да е ван темата ама сакам да ти посочам зашто ти се осврна на внатрешното чувство на мајката и наводно нејзината "зависност" од цигари па воедно ја оправда, а ја занемари онаа "зависност "на детето за благо. Јас сум за тоа на детето да не му се допушта и купува се додека е мало, без разлика колку пари имале родителите, а посебно да се води ред околу благото кое е полно со шеќери и нездраво да се консумира на толку рана возраст особено во големи количини,a сите знаеме колку децата го сакаат.
Па, не мора и не треба на дете секогаш да му се купува тоа што сака. Но и родителите не треба да купуваат цигари. Се трујат себеси, ги трујат децата и другите луѓе. Цигарите се зависност која убива.
Не мораш апсолутно да имаш разбирање и е ок тоа. Само примерот никако не ти е соодветен. Пушач не може да те убие у вожња, пијаница да. Кај првиот нема измената состојба на умот и перцепција за реалноста, кај вториот има. На темата, се согласувам дека не е во ред поради порок да се ускрати од децата, односно ако родител дојде до ситуација да бира, да ги избере цигарите. Во врска со конкретната ситуација не би коментирала, бидејќи не ја знам целосната слика. Исто така, не треба да им се купува на децата се што ќе побараат. Се треба да има граници. Патем, ако некој е пушач, не значи дека си ги запоставува децата. Ќе се согласам со дел од ова. Дури и ризикот од сидс кај новороденчиња е во многу повисок процент, астма, акутни респираторни инфекции итн. А да не зборувам пак за цигари во бременост. Во кола, леле ужас. Како се гушев јас како дете и двајцата кога ќе запалеа цигара во кола. Не би им го направила ова на моите деца. Но, родителите што пушат, не би ги нарекла лоши родители, односно родители што си ги запоставуваат децата или дека конекцијата дете - родител не е добра. Едното со другото, немаат никаква врска. Можеби, шо знам, лош модел на родители. Оти нели, каков пример е тоа за децата, особено кога доаѓа време да објасниш дека цигарите се штетни прво за сопственото здравје, па за другите. Затоа сметам, дека и покрај тоа, добар родител ќе се обиде да го долови овој дел на своите деца, за да не бидат еден ден пушачи и тие. Надежно дека ќе биде успешно. Кај мене ја промашија едукацијата во врска со ова. И не, никако не е кул, ама на жалост е нормализирано! И ова го кажувам како пушач!
Знам Уште една причина плус зашто не треба секогаш да им се купува. Ова за другите членки, таман, дека ние пушачите лоши сме. Се слагам за другото горе доле
Na toa i mislev, los role model se takvite roditeli, ne deka svesno im mislat loso na decata. Ja sum bivs pusac taka da znam kakva zavisnost e no isto znam i deka ne postoi excuse da se prekinat, lugje se otkazuvaat od heroin i teski opijati sto se mnogu pozavisni.
Општо како луѓе треба да научиме да кажуваме и да прифаќаме НЕ како одговор. Не сум за тоа дека треба да му се купи сè шо ќе посака. Не сум ни за тоа да му се споменуваат парите како причина зошто не можи. Нема потреба дете да мисли на финансиите во домот. Ако родителот има уште 100 денари и купи цигари наместо млеко, е себичен. Многу мразам кога непотребно се анализираат туѓи животи, конкретен пример шо ни знајме како било, ни зошто било.
Хипотетички прикаски демек имало чоколадо дома, па можда јадело веќе, нати го, дај ми го скокање само оти сте се пронашле преку паткава веќе. Пушењето, као шо сами си се дијагностициравте, е болест слеш завист, и фала Богу ко секој прав зависник попрво цигари ќе си купиш да не убиеш некој од нервоза, а не па за на детето мочано чоколатце да му купиш со задњите пари. Да си имал вишак, и цигари и чоколатце ќе имало. Скоро 90 посто пушачи слеш зависници се такви, знам ја, знаете вие - со такви живеете, такви не израснале, такви сте. ЕДИТ : Детето се разлигавува ако му купиш чоколатце коа сака, али ти цигари увек мораш да имаш, па уше и од тие твоите. Сите трафики ќе ги свртиш да ги најдеш. Лол.
За мене тоа е себичност. Да повишиш тон на дете, да го одбиеш за чоколадо, да се срами пред луѓе во маркет, а ти да се пувкаш со цигари, па не заслужуваш да си родител. Огромен е бројот на себични и неодговорни родители и сега и порано во Македонија. Многу сум строга за другите, ама па строга сум и за себе. Туку, другарка ми пушач, еднаш кога и кажав колку давам за леќи, што секако не е некој трошок и плус тоа е за здравје, ми искоментира многу било, а таа дава 3 пати повеќе пари за цигари, плус има проблем со бели дробови. Пушењето е како болест, ако треба нема да јадат, ама цигара мора да се пувка.
Не сме пушачи ни јас ни маж ми, ама и те како сме го одбиле детето (2г) од земање непотребни работи во продавница. Еве еден пример од завчера. Бевме во џамбо да си одбери која сака играчка. Посака топка. Милион топки има дома, ама нека, ќе купиме и топка и друга играчка. Ама не, тој сака уште една топка, па не сака две, туку сака три топки, па не три, туку од сите топки по една. Секако дека нема да дозволам дете од 2 години да ме манипулира. А да знаете како се умешни. Колку слатки и мили фацки знаат да направат, па и да речат 'мамичка те молам, сакам...'. Па плачки, лигавење, прпелање по земја.. Истото е и за чоколадо или било какво јадење. Особено зошто е дете што знам дека и 10 чоколада да му купам, сите ќе ги отвори и ниедно нема да изеде. Бара киндер јајце, океј. Бара киндер чоколадо, океј. Бара чоколадна крофна, океј. И ја полниме количката со тон шеќер шо на крај јас ќе го јадам, за да стигнеме до каса и да бара животинско од 20 денари. Епа извини, ама и 2 денари да е, не го купувам. На крајот на денот, јас сум родител, јас треба да имам авторитет и јас треба да поставувам граници. А тие тестираат, денес им дозволи да ја преминат, утре нема назад.
Ама болест и зависност не бира дали ќе убие некого и на каков начин. А ако пијаницата може и треба да мисли на другите, треба и пушачот. Поентата е дека и пијаниот ќе ти го каже истото - абе болест е, не можам да престанам. Ама ако он може да прекине ради туѓо добро, може и пушачот. Двајцата штетат на друг, помалку или повеќе. Ај нејсе. Додека работев ко келнер, морав да прекинам ради што бев ептен изложена на цигари и не можев да функционирам. Со катранов од нос што го вадев тоа време комотно можеше една улица да асфалтираш. Синусите, грлото лом. Спиењето за нигде, се будев утепана. Немав блуза у плакар што не ми беше усмрдена. Ниеден физички и психички напор не ми беше тежок за работа колку дишењето цигари. Затоа хејтам толку пушење генерално.
Уште ли со овој сељачки муабет од пред 100 години - дете на каса што бара чоколадо и родител цигари што си купува. Уште е шок, тема на муабет од времето на баба ми. Па мајка ми со нејзините пријателки истиот муабет, еве дури до Gen Z стигна а они демек као многу кул и напредни, еве гледаме... Ко Karen сте. Стари тетки оговарачки. Кренете ниво барем на оговарањето.
Значи пушачот гори пари и здравје. Со парите кои ги даваат за цигари со години, на детето ќе му купат еден плац ако не повеќе, еден автомобил, едно гарсоњерче, што и да е. И да себичен си ако ова му го скратиш на детето, за да си корнеш на цигари и да кашлаш, или да си закачиш болест. Погледајте околу вас. Има луѓе што не пушеле, не пиеле, па добиле мозичен удар или нешто друго. Што останало за пушачот? А примерот со мајката што тегне цигарче, а го срами детето да нема за екскурзија, па други да собираат пари, ме вади од кожа.