Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Себични родители

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Boban223305, 21 април 2023.

1. Lisicko

Lisicko Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2020
    Пораки:
    490
    Допаѓања:
    1.098
    Бев сведок во парк, кога мајка нарача две макијата од тие мобилните комбенца што продаваат во парк и девојчето побара цеден сок, а мајката срамежливо и тивко и рече: "не мама" и девојчето си ја наведна главата и не побара пак. Срцево ми се скина. Искрено јас пре би купила цеден сок за детето, отколку кафе за мене и не знам друг кој. Башка во парк цедениот сок кошта исто пари како и кафето 80 ден.

На Cactus997, Oneo, Tanjamm и 6 други им се допаѓа ова.
  2. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.360
    Допаѓања:
    126.244
    Нормално дека на дете не треба да му се купува сè што ќе побара.
    Ама, родителот да ја бира својата штетна навика пред желбите и потребите на детето, е себично. Подобро никој да не купи ништо. Па, парите да останат за нешто паметно.

На злоба и Tanjamm им се допаѓа ова.
  3. doll.a

doll.a Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2012
    Пораки:
    1.505
    Допаѓања:
    3.991
    И јас потврдувам за вклучи исклучи.
    10 години пушев одеднаш ги оставив. Зошто сметав дека непотребно се трујам. 3 години не сум пробала цигара и не ни планирам.

На @ceci11, mira.mira, anastasijaki и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.683
    Допаѓања:
    79.791
    Ете ова е пример за себичен родител.

На sj *O*, st-el, Oneo и 4 други им се допаѓа ова.
  5. Boban223305

Boban223305 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 мај 2021
    Пораки:
    73
    Допаѓања:
    72
    Катастрофа...

На Tanjamm му/ѝ се допаѓа ова.
  6. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.226
    Допаѓања:
    48.131
    Имам многу пати пишано низ темиве, исто така и мм, тогашен дечко, ги остави цигарите наеднаш затоа што мене многу ми пречеа. Во март направи 12 години како не пуши.
    Треба само силна желба и волја.

На @ceci11, doll.a, mssuniquee и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. sonuvana

sonuvana Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2016
    Пораки:
    1.267
    Допаѓања:
    2.789
    Јас гледам сиромаштија и моментален приоритет, поради кој знае кои причини....

8. mssuniquee

mssuniquee Форумски идол

Се зачлени на:
    11 февруари 2015
    Пораки:
    3.778
    Допаѓања:
    53.169
    Искрено никогаш не би можела да ставам мои потреби пред потребата на детето па и за чоколадо да станува збор..
    За мене да купам кафе а сок за дете не? :x

На моите деца се им е удоволено од страна на мм, ај јас знам и за некои граници но од него добиваат се дури и повеќе. Добро или лошо тоа е :D

На sj *O*, sweet dreams **, Luciferka и 4 други им се допаѓа ова.
  9. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.655
    Допаѓања:
    39.447
    Абе добро браво за маж ти, не викам дека нема такви, ете нека биде пример. Ама дека за секој е толку лесно, не е, во самиот пост пишав дека некои луѓе имаат и предиспозиции што не е воопшто за игнорирање. Затоа да се очекува од сите наеднаш само да прекинат е нереално.

Инаку, се согласувам со постовите на две членки горе. Себичност многу почесто се гледа преку тоа колку родителот е тука за емоционалните потреби, а не преку пример дали купил уште едно чоколадо.

На Luciferka и boo3 им се допаѓа ова.
  10. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.683
    Допаѓања:
    79.791
    Епа себичност е своите потреби да се приоритетни, да избереме кафе за нас а не сок за детето. Ајде чоколадото може ќе речеме нездрава храна е, шеќери ова она, ама цеден сок?
    Едит: да, цеден сок е да речеме малку поскап, ама ако немам пари и за кафе и за сок, ќе земам само сок. Тоа е сиромаштија, ако треба да бирам, ако не можам двете да ги купам. И притоа приоритет ми е детето. А ако изберам да купам само за себе, тоа веќе е себично.

Последна измена: 22 април 2023
    На sj *O*, Luciferka, elimkd и 4 други им се допаѓа ова.
  11. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.588
    Допаѓања:
    40.014
    Хм. Првиот пост со кој е отворена темата е многу нецелосен.
    Пред се муабетов е слушнат на каса. На пример, може дома има 6 такви чоколади, па нема потреба за уште една? Едит. Или јадел веќе многу благо за денес, нема потреба за повеќе?
    Не мора од одма вака да се осудува дека е себична.
    А дека има себични родители има.
    На пример јас имам во близина луѓе на кои им е жал да си ги пратат децата на спорт или да учат јазик иако децата сакаат.
    Не им се даваат пари. А и двајцата одат на фитнес, теретана, искачаат секој викенд по клубови, таткото си тера свои ќејфови, мајката свои.
    Работат и имаат солидни придонеси, едноставно не сакаат. Мене тоа ми е себично.

На Freckles., ZAHRA, IRBBB и 5 други им се допаѓа ова.
  12. Dayandnight

Dayandnight Истакнат член

Се зачлени на:
    5 септември 2022
    Пораки:
    369
    Допаѓања:
    1.474
    Sebicni roditeli ima i ke ima,zavisi kako si go razbiraat zivotot,da ne navlegvam vo detali znam se jasno kako e,i nikogas nema toa da go pravam,zatoa e ona NE PRAVI NA DRUGITE STO NE SAKAS TEBE DA TI GO NAPRAVAT,vazi za sekakvi situacii i za se,i za roditeli,i za deca,i za ljubvni vrski,i za brak....i ostanato

На diskreten32 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.502
    Допаѓања:
    21.154
    Настрана чоколадото.
    Ама нема да сфатам родители што им е тешко со години да откажат цигари јер пСиХа ама очекуваат дете од 3 години за 5 минути да научи да не пипа во штекер.
    Возрасни магариња не знаат да си ја оправат својата психа прво.
    Не се лоши родители ваквите ама малце така лицемерни, да.
    А тек детето нивно да почне да пуши. Шамари, кратење џепарац. Само на нив нема кој да им акне една де. А ова забраниве се повеќе контрола врз послаб него ли што стварно се загрижени за плуќата на детето

На sweet dreams **, ZAHRA, Aнонимус_ и 2 други им се допаѓа ова.
  14. Серотин

Серотин Истакнат член

Се зачлени на:
    15 април 2022
    Пораки:
    987
    Допаѓања:
    2.392
    Моево е 2 год. Да знаете колку киндер има изедено,ќе ме направите лош родител.
    Веќе ориз,леќа,зеленчук ,компири се на црна листа ,поради киндер чоколадата.
    Секое тенџере манџа,оди на кучето.А знаете како ? Дојди тета да ти купи киндер,убав он еве ти киндер да си каснеш.
    Говнојадачи на секој чекор,они ќе бидат совршени родители,нас не не бива за родителство.
    Море мрш .

На MarijaMi90, sj *O*, Freckles. и 4 други им се допаѓа ова.
  15. kolovoz

kolovoz Популарен член

Се зачлени на:
    9 мај 2011
    Пораки:
    1.667
    Допаѓања:
    6.231
    Не сакам да се мешам во вакви работи. И не обрнувам внимание што и како им се купува во продавница на децата. Секое мислење ми е веќе мешање во нивниот начин на одгледување на децата. Сакам да верувам дека секој родител му мисли најдобро на своето дете. Верувам во карма, па како тие денес со детето, така и детето утре со нив кога ќе остарат.

На IRBBB и tanjaaa им се допаѓа ова.
  16. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.069
    Допаѓања:
    12.805
    Значи мама ќе пие кафе со некој во парк, а детето видело сок, пари нема и нека му течат лиги. И сиромаштија било. Секако, но во комбинација со себичност и глупавост. Ако немаш пари, што мајка шеташ дете по маркети, паркови, каде ќе види многу работи и само лиги ќе му течат? Греота. Пазари си сама што ти треба и чао. И кафана била побитна од курс за дете? На немој. Јас на работа се шокирав кога колешка во години ми кажа дека таа, мажот и две деца живеат во стан од 50 квадрати. Две собчиња се тоа бе луѓе. Заработуваат, не да не, ама цигари, секој втор ден кафе, секој викенд кафани и нормално дека не стекнале скоро ништо. Јас никако тоа не го правдам.

На sj *O*, Freckles., Luciferka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. sonuvana

sonuvana Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2016
    Пораки:
    1.267
    Допаѓања:
    2.789
    Не мислев дека потребите на мајката се приоритетни. Сигурно дека не се. Помислив дека станува збор за друг вид приоритет, бидејќи ми е незамисливо мајка да избере да купи за себе си, а не за детето.

18. Zaljubena26

Zaljubena26 Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2017
    Пораки:
    2.253
    Допаѓања:
    31.202
    Во случајот неможеме да знаеме дали е во прашање себичност. Децата знаат да бараат нешта кои не им се потребни и секој родител во одреден момент мора да ги одбие. Можеби дома имаат чоколади или пак барало и други нешта кои му дозволиле да ги земе. Од друга страна, пушачите имаат потреба од цигари и мора да ги купат. Има луѓе кои од се ќе се откажат, единствено цигари си допуштаат. Мало дете неможе прекумерно да јаде благо, не е ни здраво ни корисно. Не ни е позната ситуацијата, немаме право да осудуваме.

19. Ugly Duckling

Ugly Duckling Форумски идол

Се зачлени на:
    16 август 2018
    Пораки:
    3.610
    Допаѓања:
    43.167
    Да речи некој мајка ми наместо мене чоколадо да ми купи, си купи цигари, зато сум ваква каква шо сум, ќе сфатам.
    Или да е прашање дали сум себична ако не му купам нешто.
    Ама муабети од по улица и свој леб јадам туѓо гајле берам, ич нема поента.

На IRBBB, Alexandrite, Angie1432 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.136
    Допаѓања:
    20.321
    Јас сум себична, скришно си купив гумени бонбони, не кажав на никој, особено не на децата, и скришно ги изедов во кујната, оти знаев дека ако кажам, немаше ни Б од бонбона да видам, и немаше да ми држи муабетот во иднина да не јадат по цело пакетче бонбони наеднаш оти забите ќе ги расипат. Ова без мајтап, не лажам. Некој од страна да ме видеше ќе ме скапеше оговарање на форумов, ама сама си се кажав :D

И во овие 7-8 години, многу пати имам скришно јадено благи работи или грицки :D :D :D

На LiquidLuna, Ambitious, carangigia и 12 други им се допаѓа ова.