Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Себични родители

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Boban223305, 21 април 2023.

1. Polyincognito

Polyincognito Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2020
    Пораки:
    1.870
    Допаѓања:
    8.284
    @1209 Да, те разбирам што сакаш да кажеш. Од првиот пост не можеме ни да судиме, ни да анализираме кој знае колку.

Но, ете темата потоа е отворена за во таква насока, да речеме, хипотетичка ситуација кога родител ја става својата зависност пред потребите на детето.

Нормално не е за основните потреби на родителот. Секој треба да е дома и најаден и облечен и дотеран и се. Како децата, така и родителите. Тоа според мене не се ни дискутира :D

Дискусијата е кога поради зависноста, родителот стане себичен и тоа веќе влијае и на него и на децата.

На 1209 и Aнонимус_ им се допаѓа ова.
  2. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.502
    Допаѓања:
    21.154
    Јас до ден денес памтам кога од мајка ми не добив ич пари за трошење за еднодневна екскурзија во 4то одд оти "што ќе ми биле" ама за цигари за неа немаше проблем.
    Ама у реду

На mssuniquee, Aнонимус_, nextredstyle и 2 други им се допаѓа ова.
  3. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.360
    Допаѓања:
    126.244
    Не ја сфаќате темава. Не е само чоколадо во прашање. Има куп ситуации.
    Но, за сите истото важи.
    Не е себичност понекогаш родителот да му рече не на детето за нешто. Себичност е родителот да ја стави зависноста пред потребите на детето. Значи, родителот треба и на себе да си рече не.
    Оти зависностите им штетат и на зависниците и на тие до и околу нив.

На Leviosa2503, Осе, Bitter-Sweet и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.069
    Допаѓања:
    12.805
    Баш така. Знам примери каде мајката не работи, ама си пувка цигарче по цел ден, а децата со скинати чорапи. Ќе се сожали бабата и трча купува чорапи. Нема пари за на лекар за детето, ќе плати дедото, а за цигарче има. Ќе се оди во Струга на екскурзија, за цигарче има, а во Струга имало Албанци, не требало да се оди. Денес децата се момчиња, си заработуваат добро, а мама им бара пари за цигари. Тоа е неодговорноста што во нашево општество се смета за нормална, а за скинатите чорапи можеме да најдеме изговор од типот "мајката не е себична, само брзала, не видела или сите здрави чорапи биле во машина за перење".

5. see.emily.play

see.emily.play Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    777
    Допаѓања:
    3.081
    Јас предлагам на пушачи да им се забрани да прават деца, тие што веќе имаат деца да им се одземат.
    Ќе купувале цигари, децата со трауми ќе шетаат.
    ц ц ц

На LiquidLuna, Nana1156, Miss666 и 3 други им се допаѓа ова.
  6. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.692
    Допаѓања:
    134.923
    Тие што не пушат цигари гледам станеви, куќи им купија на децата со заштедените пари. Може ако анализа направиме ќе се види дека само децата на непушачите одат на екскурзии и јадат чоколади.
    Додека сте на каса, им гледате во ќеса на непушачите да видите дали си купиле нешто за себе што не е неопходно? Не се само цигарите "луксуз".

На LiquidLuna, drugarka, Ugly Duckling и 21 други им се допаѓа ова.
  7. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.447
    Допаѓања:
    25.006
    Ако имаш, ќе трошиш на што сакаш, никој не губи, просто. Ако немаш добри приходи, а имаш деца, и претпрочиташ месечно да даваш 100+ евра на цигари и при тоа постојано се жалиш како за ништо немаш пари, не можеш детето на англиски да го запишеш, не можеш на спорт да го носиш, итн; тогаш си себичен родител, просто.

На La-loca, Осе, Aнонимус_ и 2 други им се допаѓа ова.
  8. mira.mira

mira.mira Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2016
    Пораки:
    1.073
    Допаѓања:
    7.335
    Site zavisnosti sozdavaat sebichnost: droga,alkohol,cigari,slatki,hrana, kocka,zavisnosti od vezbanje ,workoholik,od kompjuterski igri,fb I socijalni mrezi...
    Ako e zavisnosti toa stetno deluva I sozdava sebichnost I kon decata,partnerot I semejstvoto.Site imame po nekoja zavisnosti no nekoi se kontrolirame (iako I greshime ponekogash),a drugi ne se kontrolirame.
    Ima li idealen roditel?Jas ne sum,nitu nekoj poznavam.

На mariz, Tanjamm и IRBBB им се допаѓа ова.
  9. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    17.462
    Допаѓања:
    114.802
    А бе овде све совршени родители на темава.. темава е ужас..

На Misskirova, Alexandrite, see.emily.play и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. see.emily.play

see.emily.play Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    777
    Допаѓања:
    3.081
    Темава е на исто рамниште со таа како се облекуваат лесните девојки. Тролови си играат мајтап со цел форум

На Nana1156, Alexandrite и nena2010 им се допаѓа ова.
  11. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.683
    Допаѓања:
    79.792
    Темава беше пост во СДК па модератор го одвои во посебна тема и му даде ваков наслов.

12. Misskirova

Misskirova Популарен член

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    3.638
    Допаѓања:
    8.565
    :x

13. Alexandrite

Alexandrite Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2022
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    6.234
    Замисли секој ден треба да се пазари. И на секое пазарење да се купи чоколадо за детето. Тоа се 30 чоколади во месецот. Дијабет, дали се слушаме. Се фатиле за цигарите, а ваму би дале крв да тече во шеќерот низ вените на сопствените деца.
    Не знаев дека во маркет треба да купуваме што другите очекуваат да купиме, а не тоа што нас ни треба и го сакаме.

На Nana1156, 1209, crimson и 4 други им се допаѓа ова.
  14. winnie02

winnie02 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2021
    Пораки:
    339
    Допаѓања:
    1.823
    Не е за родители, пушачите се општо себични луѓе. Еве каменувајте ме и запалете уште една цигара. Пушат во затворени простории, немаат почит дали некому му смета, не економични се и најчесто крпат низ животот. Ќе се разболат па се на товар на другите околу нив. После 40тата им почнуваат проблемите. Ќе ти кажат за некој Столе што до 70 пушел и ништо не му било, ама еден е Столе у 200.

Кај нас има 0 кампањи за пушење затоа што сме дувло отпад во светот и на нас печалат и фармацевстка и тутунска индустрија.

Цената е превисока на било каква плата да си, тоа многу кажува.
    Не очекувајте многу разум затоа што веќе самиот порок се коси со разумно размислување.

Премногу е нормализирано, за жал.

На CoverGirl10, nextredstyle, Tanjamm и 2 други им се допаѓа ова.
  15. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.069
    Допаѓања:
    12.805
    Дијабетесот е најчесто наследен. Кој што сака нека си прави, ама пари и здравје не горам.

@winnie02 фино си кажа. Ние во Македонија што плати имаме, за преживување, одбиј трошок за цигари, тоа што ќе остане е само мизерување. И секогаш се повикуваат на некој Стојче што умрел на 90 години, а пушел, а тој е еден во стотици пушачи. Нема да каменуваме пушачи секако, ама со 120 денари, ќе купиш овошје, детето ќе јаде здраво. Моите пушеа, така што знам колку не се себични пушачите. Во животниот век спалија пари за една гарсоњера со сигурност, можеби и повеќе. Минатиот пат татко ми ме извади од кожа, заборавил да си купи едни лекови од 120 денари, не од немање пари, од неодговорност, а цигарата за чудо не ја заборава. И џабе ќе се расправаш, а не смее да пуши по препорака на лекар и си тера.

Последна измена: 23 април 2023
    На winnie02 и nextredstyle им се допаѓа ова.
  16. Misskirova

Misskirova Популарен член

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    3.638
    Допаѓања:
    8.565
    Еве пушач сум па не сум себична.
    Не пушам во затворено. Дома се пуши на тераса. На детето ку му купам чоколада во граници на нормалното.

На Nana1156, elimkd, nena2010 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. Malesia

Malesia Истакнат член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    1.559
    Допаѓања:
    2.953
    Дома не сме пушачи. Ама секое одење купуваме лични задоволства и јас и маж ми (Кафе,КокаКола, Нутела...итн) Дете секогаш оди со нас и го прашуваме што сакаш да ти купиме. Иако има дома смоки, чоколадо пак зимаме уште едно...
    Себичноста на родител е жална (а и ваљда потекнува од некаде) посебно ако станува збор за дете

На Tanjamm, Polyincognito и mssuniquee им се допаѓа ова.
  18. нина122

нина122 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2018
    Пораки:
    4.559
    Допаѓања:
    12.802
    Јас трауми' имам од мајка ми која не ми дозволуваше да јадам од чоколадите кои ми беа донесени за роденден додека не се изеде тортата од роденденот, ми викаше не може чоколада да отвориш, додека има торта, кога ќе се изеде тортата, ќе дојдат на ред чоколадите..
    Се надевам дека некој што не слушал после секој роденден како се караме, не не оговарал негде вака јавно..

19. Hisha

Hisha Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    1.478
    Допаѓања:
    5.309
    А шо е толку трагично ова? Може ко дете не ти е логично ама сега ти возрасна зар уше мислиш дека мајка ти те истрауматизирала? Нели е логично торта парче па чоколади кај е крајот..

Аманте бре луѓе испомешавте баби и жаби…

На buba4e89 и Angie1432 им се допаѓа ова.
  20. нина122

нина122 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2018
    Пораки:
    4.559
    Допаѓања:
    12.802
    Сарказам е :rofl::rofl:
    Ама интересно ми е дека тогаш се карав со неа и се лутев зашто не ми ги дава кога се мои..