Го спомнавме Северен Кипар на друга тема, гледам си имало посебна за него. При неодамнешно патување на Кипар, го посетивме на ден ипол и северниот, турски дел. Веројатно има многу нешта да се видат, велат најубавите плажи се во овој дел, ние не посетивме ниедна. Киренија: Некогашната катедрала Свети Никола во Фамагуста , денес џамија: Манастир свети Андреј Првоповикан, на крајниот североисток на островот. Според преданието, на ова место Свети Андреј допловил на Кипар, и по неговите молитви тука протекла питка вода од карпите. Чешмата си има вода до денес: Манастир Свети Варнава, во областа Саламис. Тука се наоѓа и неговата гробница. Апостолот е и роден на Кипар, и се смета за заштитник на островот. Има и галерија со икони. Древниот град Саламис, кој во античко време бил престолнина на Кипар: И секако, убавото синило на морето:
Јас бев на одмор во Аја Напа... Има најубаво море и плажа( Ниси бич), но навечер е за до кај 25 години.Ние одевме во Протонанас и Паралимни навечер и е доста културно.. Во Кипар сум била 3 пати, вреди да се види Аја Напа, Лимасол( има најубави градби), Никозија( иако нема море, турскиот дел е преубав-се поминува со пасош) и Ларнака( не е нешто посебно- морето)..
Чаршијата во Никозија е како нашата Јас сум била во двата дела на Кипар, Фармагуста највеќе ми оатави впечаток
Има ли директни(чартер) летови од Скопје за Кипар? Каде е најдобро да се биди сместен(база)? Каде се најубавите плажи? Постои ли јавен превоз низ островот и до плажите или е неопходно изнајмување кола?
Може ли препорака за некој што бил ичи познава некој што бил на Кипар? Или предлог агенции? Гледам освен Savana i Arts od travel не нудат други, ама и нивните понуди ми се збунувачки.