Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

#СегаКажувам

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Lilit, 17 јануари 2018.

1. dayla

dayla Популарен член

Се зачлени на:
    21 април 2017
    Пораки:
    481
    Допаѓања:
    5.622
    Како тоа мислиш од мравка прават слон? Во најмала рака кај нас ваквите случаи од слон се направени мравка, а не обратно.
    Тешко ми е да согледам како ти не ја гледаш целта на сето ова, кога толку многу случаи се останати неспоменати, нечепнати, загушени и тоа многу веројатно на девојки и жени што ги познаваш, некои можеби блиски поминале низ слични трауми. И никој не знае. И никој не зборува. И скоро секоја наредна пак ќе премолчи зашто тешко е да бидеш меѓу првите што ќе проговорат, зашто мислиш нема кој да те разбере, зашто никој не зборува. Страшен круг.

Важно е, многу е важно за ова да зборуваме.

На Victorian, Alisa22, PaLaVa и 6 други им се допаѓа ова.
  2. Baby-bubu

Baby-bubu Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2014
    Пораки:
    1.626
    Допаѓања:
    13.312

Види ако за тебе ваквите приказни се "какање", за некој ова е преголема мотивација и поттик да го пријави истото ако го доживеал. А башка што со самото пишување и кажување на познати и непознати особи му се симнува по една планина од плешки. Веројатно никогаш не си доживеал/а или не си имал/а средба со личност која што била нападната на било кој начин. А и терминов какање во вакви особено чувствителни, болни и морбидни теми ти е ужасен.

Огромно браво за иницијаторот и уште поголемо браво за девојките и жените кои што се соочиле со такви гнаси и имале храброст да ги пријават.

Девојки средношколки пријавувајте ако имате таков педофил за професор! Не се срамете, ќе добиете поддршка и од домашните и од соучениците. Еден глас е ништо, повеќе можат да сменат многу нешта. Во крајни граници ако нема фајде од пријави и ако е угледен човек низ народов постојат други методи... Тоа како последна опција. Сите мора да платат за такви гнасни изживувања!

На PaLaVa, Nausicaa, referentka и 2 други им се допаѓа ова.
  3. Justicija

Justicija Форумски идол

Се зачлени на:
    9 август 2017
    Пораки:
    5.898
    Допаѓања:
    19.648
    Ама овие тоа што го кажуваат не е сексуално вознимирување , силување , сексуален напад и слично . Она е фалење !

Жртвите од сексуално насилство :силување , сексуален напад , допирање , секогаш ке ја имаат мојата подршка и кога би имало протести јас ке бидам во првите редови заедно со нив
    !

Овие со сега кажувам се уфилмани само и ништо друго

На LUCI 99, daylight, cresa-jagoda и 2 други им се допаѓа ова.
  4. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.472
    Допаѓања:
    38.533
    @Justicija И обид за сексуално насилство е насилство. Не успеале кај потенцијалната жртва, ќе успеат кај наредна. Иницијативата е добар начин да се обрне внимание на ваквите случаи што остануваат скриени и неказнети, а ги има секаде, особено во институциите.

На Victorian, ane.bella, Lella и 9 други им се допаѓа ова.
  5. theunforgiven

theunforgiven Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2012
    Пораки:
    1.820
    Допаѓања:
    3.170

Тоа ми беше поентата. Тоа е мое размислување и си го кажувам и ако треба пак ќе го кажам =) . Холивудските нешта за мене се баш тоа што го пишав погоре - как**е. Што вака сега одеднаш им текна на глумиците да кажуваат сите до една? Ко да не можеле до сега да кажат, абе ај, кој верува во тоа!!!???

На Rebecca_R и Justicija им се допаѓа ова.
  6. Justicija

Justicija Форумски идол

Се зачлени на:
    9 август 2017
    Пораки:
    5.898
    Допаѓања:
    19.648
    Точно . Но кај овие немало обид \допир, на овие (да се изразам просто ) ги прашале , на некои не ги ни прашале туку така го сватиле тоа тие самите .
    Зарем не сме добиле пораки на социјалниве мрежи од типот Да ти го на*укам , Да те е*** , каков секси задник имаш и сл (и завршуваат со блок нормално ) и испага дека цел свет е сексуално вознемирен . Обид за силување сите знаеме што е (да се присилува , да покушава да и ги допре интимните делови , да е се заканува ако не се согласи да имаат секс и сл) и е далеку од тоа што овие го кажуваат .
    Само се брукаат и на некој начин се фалат .

Оние што сакаат секс за една вечер , па кога ке понудат таква понуда со збор , тоа е обид за сексуално насилство ? Зарем ?
    Сите машки ке завршат во затвор ако е така :lol:

На Lolo5, daylight и Rebecca_R им се допаѓа ова.
  7. x.Daisy.x

x.Daisy.x Популарен член

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    13.461
    Значи тебе ако шефот на работа ти рече ај да идеме на викенд, ќе те унапредам тебе воопшто нема да ти биде незгодно после? Ќе продолжиш да работиш таму?

На Victorian, Bender Rodriguez, macka91 и 10 други им се допаѓа ова.
  8. Justicija

Justicija Форумски идол

Се зачлени на:
    9 август 2017
    Пораки:
    5.898
    Допаѓања:
    19.648
    Заради публицитет . Голем број од нив улоги добивале со "ширење нозе" НАЖАЛОСТ!
    Ако некоја е силувана (мислам дека мегу илијадниците "жртви" неколку сериозно биле жртви на силување ) длабоко жалам , и се сочуствувам со тие личности за таквото искуство :(

Но сето друго е булшит.

На theunforgiven, daylight и Rebecca_R им се допаѓа ова.
  9. Justicija

Justicija Форумски идол

Се зачлени на:
    9 август 2017
    Пораки:
    5.898
    Допаѓања:
    19.648
    Фино и лепо ке му кажам НЕ .
    Не верувам јас во бајки и сказни.
    Ке ми биде незгодно и заради што ке ми е незгодно ке заминам од таму но тоа не е обид за силување , нема никаков допир, туку замарање/додворување/пуштање и сл.

На ku4ence, daylight, cresa-jagoda и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. CrazyGirl15

CrazyGirl15 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јуни 2011
    Пораки:
    4.879
    Допаѓања:
    25.391
    #SegaKazuvam deka i jas pretrpev obid za siluvanje na moi 17 od strana na togas vekje bivsi decko ( sekako nikogas povekje ne go vidov , den denes mi e bivsi ) . Srekja ne sum go sretnala ottogas , inaku ne znam kako bi reagirala . Odvratno i bolno iskustvo , iako na mene ne mi se sluci nesto epten do taa merka traumaticno , no bev mnogu isplasena, verojatno zatoa sto nego go znaev kako miren covek . Edno kje kazam , edna zena ne znae kolku e silna se dodeka da bide silna ne i e edinstveniot izbor ! Kampanjava mi e ok, osven onie " falenja " za koi zboruva Justicija ponazad . Za zal, kaj nas ne funkcioniraat soodvetnite institucii , i sekoj sto izvrsil vakvo zlodelo seuste se seta slobodno po ulicite i napagja novi zrtvi ...

На Lolo5 и Rebecca_R им се допаѓа ова.
  11. Justicija

Justicija Форумски идол

Се зачлени на:
    9 август 2017
    Пораки:
    5.898
    Допаѓања:
    19.648
    Душо јас потполно ја давам мојата подршка на оние што стварно имале вакво трагично доживување :(
    Баш ми е жал за твоето искуство , да можев би направила нешто , жалосно е во каква држава живееме , сериозни силувачи се шетаат слободно :@

На theunforgiven, cresa-jagoda, Rebecca_R и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. CrazyGirl15

CrazyGirl15 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јуни 2011
    Пораки:
    4.879
    Допаѓања:
    25.391
    Jas lesno pominav Justicija , samo doziveav stres koj kje go pametam dozivotno kako vcera da se slucil , iako denes i toj e so semejstvo , a i jas , no za zal ima devojki , zeni , deca , pa i momcinja koi nemale takva srekja .. Zalno e sto vakvite manijaci si shetaat slobodno i sekoj den na meta im e nova zrtva ... Jas ne go prijaviv onoj , no ima devojki sto prijavuvaat a ne se prezemeni merki .. Takva drzava sme ...

На Lolo5 и Rebecca_R им се допаѓа ова.
  13. x.Daisy.x

x.Daisy.x Популарен член

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    13.461
    Мхм, значи ќе ти биде незгодно. Ај замисли сега да не можеш друга работа да најдеш (од х причини), или да го прави тоа професор на факултет кој има моќ врз тебе. Ќе се отпишеш од факултет? Не е се така едноставно, на лист и во пракса не е исто. И јас може да кажувам тука како би постапила, ама реалноста може да искочи поинаква.
    И мислиш дека е дозволено да секој од позиција на моќ се пушта на подреден? Или да кажува такви недолични работи?

Најсвежа случка (и нај"mild") со вакво недолично понашање е што еден пријател на мој роднина ми „пушта водички“. Човекот е 15 години постар од мене и буквално „смрди“ таа енергија што ја испушта. Па ме аднува на фб, на инстаграм, ми пишува пораки, линкови ми праќа. Секако дека јас не враќам, ама ете не сум будала да не знам што мисли.
    Се чувствува кога некој прави такви работи од далеку. Иако ми е премногу незгодно, и не знам што би правела пак да го видам во живо од што ми е глупаво не сум кажала на никој. Зошто? Ни јас не знам. Бидејќи ми е срам, страв... Можеби за некој ќе биде ова глупост, ама мене ми предизвикува немир самата ситуација да некој постар од мене 15 години ми се пушта. :^):envy:

На Victorian, Bender Rodriguez, Hipster и 4 други им се допаѓа ова.
  14. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.712
    Ги читав приказните, ги следев и настаните во Холивуд и можам да кажам дека се нема осет. Според еден #СегаКажувам, сексуално вознемирување е кога ти поминуваш на улица а некој те манијачи и ти свирка и вика "Ауу колку си јака маче". Според друг хаштаг, вознемирување е доколку некој мастурбира во јавност а е во близина на некоја женска личност. Исто така, доколку некој со моќ, како шеф или професор, кога ке се обиде да направи муабет, и да речеме се обиде да добие секс, тоа е сексуално малтретирање. Малтретирање, според некои, е, дури и кога некој ке пише на фб. Не и според мене.

Ја не можам да кажам дека ова е малтретирање. Да, вознемирувачки е, ама вознемируваат и многу други ситуации, кои воопшто не се тема на муабет и истите речиси никогаш не се коментирани.

Дали сексуално малтретирање е кога некој тип ви се пушта кога сте излезени у диско? Ако не ви е по кеф тогаш ве присилува, ама ако е секси, тогаш не е? Јер прочитав приказни каде мажите прашале, се насмеале, немало никаков физички контакт.

Ова е само уште еден булшит од големата USA, и ништо повеќе од тоа. Интересен е моментот што типот не им се допаѓа, па затоа овој неуспешен обид за "пуштање" се смета за малтретирање. Во некоја друга ситуација, можеби типката би се согласила на секс, и по автоматизам, малтретирањето е толкувано како "пуштање". Значи обидите се толкуваат зависно дали типот од спротивната страна им се допаѓа или не.

Да се разбереме, плескање по газ на малолетнички од страна на професор е случај кој треба да се разгледа и да се реагира. Фаќање, гмечење, лижење доколку женската личност каже НЕ, дефинитивно треба да се третираат како малтретирање. Ама муабет, поглед, порака?

Еве ако толку ве вознемируваат таквите муабети, едноставно пријавете во полиција или најдете личност тоа да го среди на стариот начин. Ако некој тип ве малтретира, тогаш пријавете, прикажете докази, нека има запис. Или уште поедноставно, ваш брат, братучед, другар, нека го стисне некаде, нека му покаже заби, иако примитивно, мора да кажам дека има ефект.

Искрено, многу ме интересира како изгледаат средбите во канцеларија. Еве јас бев студент, имав и професори и асистенти, сум била да предадам семинарска, да земам оценка, сум одела на консултации, во група но и сама. Ниту еден професор, ниту асистент не ме погледнал со било каков поглед. Ниту кажал некој недоличен коментар, ниту ме прашал некое интимно прашање, ниту пак се соблекол или се доближил до мене. И не, немам три нозе или две глави, изгледам убаво, или ајде да речеме просечно.

На Lolo5, ♡BuBaLe♡, theunforgiven и 4 други им се допаѓа ова.
  15. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.142
    Допаѓања:
    67.328
    И тоа како е малтретирање. Прво, е во позиција на моќ. Можеби вработената ќе смета дека нема друг излез освен да го направи тоа што тој го предложува, или ќе добие отказ. Како може ова да не е проблем? Создава непријателска работна атмосфера, дали да работиш или да се прашуваш што прави манијакот и што ти мисли? Си отишла таму да работиш или да бидеш сексуален предмет на нечии гнасни фантазии?
    Се знае однесување на работно место и се додека ова ни е нормално самите дозволуваме да работиме во такви услови.

Кампањава има за цел и да покаже дека жртвата не е виновна, да им се даде храброст да пријават и дека нема да бидат осудувани.
    Ама кај нас е се наопачки.
    Па и ова.

На Victorian, Bender Rodriguez, oblace1 и 23 други им се допаѓа ова.
  16. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.275
    Допаѓања:
    136.893
    Ќе се изненадите од целта на кампањава. Кај нас у Македонија. Имаат јака политичка причина.

17. Nausicaa

Nausicaa Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2013
    Пораки:
    3.441
    Допаѓања:
    20.036
    Дечки, постои сексуален напад и постои секусално вознемирување. Дека не е исто некој да те силува и некој да ти каже „Маче, добра цицка“, нормално дека не е ама не значи дека второто е океј и дека треба да преминеме преку тоа, само зошто не е толку страшен животоменувачки злочин како силувањето.

Catcalling (ваљда дофрлување на нашки) Е сексуално вознемирување, намерно кажување мрсни вицеви Е сексуално вознемирување, пораки на месинџер каде некој ти кажува што би ти правел Е сексуално вознемирување. Некој да продолжува да ти се пушта откако си кажала дека не си заинтересирана Е сексуално вознемирување! Бељата е што толку сме навикнати на такво однесување што не го ни перцепираме како погрешно. Плус, нели, може да биде многу полошо. Зборовите не болат, не се страшни, се е океј, лошо е ако манијак те повлече во темна уличка. Не, и двете не се океј, и двете се лоши.

Ништо од кампањиве не е какање и булшит. Самава тема е пример колку е потребна едукација. Се додека девојки мислат дека нема ништо погрешно во тоа надреден да нуди напредување а возврат да бара секс (@Justicija) и дека не е сексуално вознемирување професор да и се пушта на студентка (@Rebecca_R), очигледно е колку е крајно време да се крене свеста кај нас. Многу, многу поразителни мислењата. Сакаме да ги „освестиме“ мажите ама за жал, и нас ни треба будење.

Последна измена: 21 јануари 2018
    На Victorian, Bender Rodriguez, oblace1 и 15 други им се допаѓа ова.
  18. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.741
    Допаѓања:
    323.003
    Зошто никој не се осудил да каже одма?
    Исто како и мобингот-тешко докажливо е.
    Ако го пријавам пример директорот на работа дека сексуално ме малтретира мислите дека надлежните ќе превземат нешто?!
    Уште и ќе се изложам себе на непотребни коментари и лепење етикети.
    На крај ќе изгубам и работа.
    Тотален колапс.

И немојте да велите дека е какање, трауми се,нормално ако жртвата нема такви намера.
    Ова го велам зашто има и поинакви "жртви"...оние кои преку сексуални услуги сакаат да напредуваат во кариера или да дипломираат експресно.

На Victorian, Bender Rodriguez, Lolo5 и 12 други им се допаѓа ова.
  19. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.731
    Допаѓања:
    35.744
    Е кажи де, каква политичка причина?

Инаку, не ме изненадува што жртвите молчат во нашава банана држава. Знам за случај на силување кој дојде до суд и на крајот жртвата беше виновна, замислете?! Немало докази?! Модриците биле направени од нејзиниот дечко, не од силувачот. Доброволен секс било?! Оди докажи да те видам!
    Како што реков не ме чудат жртвите што молчат кога има жени кои сметаат дека е во ред надреден / професор и сл. да бара сексуални услуги. Каква држава сме ние, ако ова ни е во ред? Кога има жени кои сметаат дека жртвата сама си го барала?! Ај да на наборјувам, се нервирам од малограѓанштинава, ограниченоста и затупеноста наша!

На Hipster, malerozna, Tan4ence и 5 други им се допаѓа ова.
  20. Ambitious

Ambitious Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2015
    Пораки:
    1.124
    Допаѓања:
    11.690
    Морам да кажам дека се согласувам потполно со @Justicija и @Rebecca_R .

Пред неколку дена дознав за кампањата па отворив да прочитам какви приказни има. Со исклучок на неколку, повеќето имаат напишано дека имаат доживеано сексуално вознемирување од некој професор/шеф само со коментар, поглед, понуда и сл. Да, незгодно е, но за мене не е тоа, тоа.

Ако шефот е некој млад и згоден и ти понуди викенд надвор од градот, тогаш не е секуално вознемирување, во спротивно е. Друга тема е веќе ако личноста е уценувана, присилена на тоа. Некоја ќе каже НЕ, некоја нема да има избор, па ќе мора да прифати. Но, овде се зборува само за понуда и ништо повеќе.

И да, може сега ќе кажете не знаеш како е. Во средно, директорот во училиште каде учев, меркаше по неколку ученички од секој клас, мегу кои и јас, и тоа многу се забележуваше. Знаеше и да даде некој коментар одвреме-навреме и да, ми беше незгодно. Дали тоа значи дека сум била жртва на сексуално вознемирување, а не сум ни знаела.:^)(facepalm)

На ♡BuBaLe♡, Rebecca_R, Justicija и 1 друга личност им се допаѓа ова.