За ова им пишуваме со @ArabellaStarfall и неколку други членки, ама не контрадикторни сме биле, додека тие се ригидни. Браво за тоа што си го свела севкупниот впечаток за поголем број членки на темава со еден едноставен збор, ригидност. Со мислењето потполно се согласувам истото го велиме прифаќајте ама со филтер/скепса и применете на своето дете, видете дали му одговара па применувајте го подолготрајно, а не ригидно или слепо да се поведувате по како рекле и релеванти или нерелевантни извори за растење и одгледување и воспитување на децата. Впрочем секое дете е засебна мала индивидуа и приказна само за себе.
Космик, супер напишано но не е мојот контекст на текстот да нападнам или да кажам читајте луѓе и како пишува така правите. Мојот контекст е тоа што со која мајка и да седнам сите ми викаат мајка ми, свекрва ми, комшиката, јас кај ниедна до сега не видов дека се има потрудено да оди на некое предавање и да слушне нешто ново што е истражено сега во 2024, а не да се води според тоа пред 50 години. Околу скоковите си целосно грешка, ти испраќам истражување: Аrnold Gesell, an early pioneer in child development, made foundational observations in the 1920s and 1930s. He studied patterns of motor and behavioral development in infants, identifying that growth and development occurred in stages, often linked to age and maturation. Jean Piaget, a Swiss developmental psychologist, focused on cognitive development in children in the mid-20th century, observing that cognitive and physical development progress in stages. While his work didn't focus specifically on growth spurts, it contributed to our understanding of developmental milestones in infants. Dr. Hetty van de Rijt and Dr. Frans Plooij, a Dutch research team, are known for their work in the late 1970s on infant developmental leaps and growth spurts. Their research resulted in the concept of "Wonder Weeks," which detailed predictable phases in a baby's first 20 months when major developmental changes occur, often accompanied by fussiness and increased feeding. The study of infant growth spurts can be traced back to the early 20th century, when pediatricians and developmental psychologists began systematically observing infant behavior and growth patterns. Researchers started noticing predictable intervals in which infants would have periods of rapid growth and increased nutritional needs. Значи се истражувани уште од минатиот век мила, истражувани се од педијатри, но за некој е глупост, некој се води според нив. Второ, ваше право е дали ќе дадете вода, брокула или не знам што друго веќе прочитав низ страниве. Докажано е дека водата треба да се даде кога бебе ќе започне со тврда храна, значи некое почнува на месеци, некое на 6, но додека пие млеко треба да пие само млеко, бидејќи млекото е 80% вода и нема потреба да се дава дополнително. Ако вие сметате дека треба да дадете вода, јас не сум таа што треба да ве спречи во тоа, туку укажувам дека треба да се прочита. Зошто? Се соочив со мајка која на 4 месеци му даваше сокчиња на бебето бидејќи било жедно. Мене ми беше лудост. Лично мене. Исто му даваше вода со нане и лимон на 5 месеци бидејќи да му ја освежи водата. Трето, во ниедна книга не пишува дека мора да давате брокула. Бебето некои намирници ќе ги јаде некои нема да ги јаде. Книгата е водич за како да се водите низ месеците и што треба да воведете. Јас до сега немам прочитано да пишува некаде Ова мора да го дадете на вашето бебе иако се противи. Четврто, се фативте сите за книга, книга, книга,... Има одлични предавања во живо и онлајн, кои траат по 40 минути и секоја приватна болница започна да ги прави бесплатно. Значи да се информираме додека сме трудни, што се случува со пеленска регија, како да се грижиме за папоче, со што може да се храни доилка, односно да се информираме. Петто, имаме толку бесплатни ресурси во кои може да прочитаме, едуцираме, информираме. Не да се водиме како што било пред 30 години. Гледам една членка се фати за адаптирано дека е прашок, замислете порано давале кравјо/козјо млеко бидејќи немале што друго да дадат, денес го имаме адаптираното што е одлично за мајки кои не дојат. Во поразвиените земји има доилки кои го донираат своето мајчино млеко, за други бебиња да можат да имаат и пијат мајчино. Кај нас се надевам ќе биде во иднина. Шесто, се фативте сите за исхрана, вода, книга.... Имаме одлични информации како да го занимаваме нашето бебе и да играме со него, наместо да му даваме телефон. Детето е ваша обврска. Ваше е како ќе постапите. Контекстот е дека сите станавме мрзливи како општество, се водиме според како ќе каже постариот, цел ден сме на телефон, може паметно да се искористи времето.
Дегутантно е веќе да се зборува за давање вода на доенче. Толку многу е зборено и мајките не слушаат никој туку тие така мислат оти нели лето е топло било, нема ништо да му биде од две лажички, бла бла бла тие мора да знаат најдобро. Во ред е. Сте давале вода во ваше време оти такви биле препораките. Никој не ве криви за тоа. Ама денеска, на толку студии, на толку докажани негативни ефекти, на докажано дека на бебето апсолутно не му е потребно дур дои, сеуште некој да дебатира за тоа е навистина трагично. Некогаш се прашувам дали сте реални. Бебето се теглело по вода. Абе дали е реално ова оправдување? Бебе нема појма од животот, оно на цицка цело време, ама знаело за вода. Бебе по 4тиот месец се тегне по се. Тоа му е работа, да истражува и да учи. Да сака се да дофати и донесе во уста. Се тегнело по чинијата варен морков која туку така случајно се нашла пред него. А да било свеж морков? А да било тегла со мед? Бебето пак ќе се тегнело, ама доаѓаме до тоа дека ти си одлучил да дадеш, не бебето. Утре ќе се тегне по кучето. Ќе го спремите на кинески или тајвански? Бебето да знаеше што сака и што му треба, ќе се гледаше само. Тегнењето на бебето апсолутно не значи дека е спремно на храна. Други се тоа фактори. Ама темава се претвора во оправдување на нашите погрешни постапки по секоја цена, а не што е најдобро на бебето. И доаѓаме до тоа дека секоја мајка не само што не знае, туку излага и кога знае со сила не прави секогаш најдобро. Милион пати грешиме дур гледаме деца. Сум згрешила. Ми било посочено. Дали ми било лесно да признаам, апсолутно не. Ама како иначе ќе учиме да се подобриме? За скоковите? Не ми се ни дискутира. Докажано преминување преку раздразлива фаза, преминување мајлстоун и учење нешто ново. Ете тоа било на ниво на бајачка. Неверојатно! Дали ќе ги следите скоковите или не, не значи дека не постои фазата. Не следев и јас со второто, ама не можам да ги негирам. Што ќе рече Остојиќ, психолози и психотерапевти приучени со курсче не се слушаат. едит. Фала богу се менуваат препораките оти не се работи за статична наука. Фала богу што имаме шанса константно да се подобруваме и да учиме. И тоа што препораките се менуваат не е никакво оправдување за погрешни постапки.
Скоковите се на ниво на хороскоп/бајачка апсолутно. Книгата е напишана врз база на мало истражување со само 15 учесници и е debunked. Не мислам дека е погрешно да се следат ама мене ми е смешно искрено.
Тоа што бебињата поминуваат фази преку кои учат нови вештини е потврдено од цела наука. Мене ми е трагично некој да рече дека тоа му е смешно. Книгата само дава насоки кои наводно треба да ги предвидат тие фази кога од прилика се случуваат. Тоа, можам да се сложам дека е дискутабилно.
Кај е науката во wonder weeks? Од истражување со 15 деца мене не ми е релевантно и резултатите натаму покажале дека не е. Мислам дека може и да биде опасно ако бебето има одеднаш период на плачливост а мајката припишува на скок место да консултира педијатар. Ако веќе се трудиме нели да бидеме добро информирани, треба да гледаме и изворот на тие информации што е. Бебињата дека поминуваат низ фази е факт ама смешки ми е дека може да се предвидат со wonder weeks. Исто и баење, урочено е го сметам за глупости а и ова, само некој си направил добар маркетинг.
Не сфаќаш. Бебињата поминуваат фази и учат нови вештини. Тоа е докажан факт од цела една плејада експерти и научници. Тоа не е ниту дискутабилно. Книгата се базира врз таа наука и врз тие факти, за да ги предвиди тие фази и со тоа да помогне да разбереме што се случува за време на тие фази. Книгата е напишана исто од експерти, и точно се сложувам додека фазите не можат да се предвидат и да бидат правило за секое бебе, книгата сепак го објаснува однесувањето на бебињата за време на тие фази. Ако давањето вода си го оправдувате со мајки што следат некои скокови за да си го разберат бебето подобро, топ. Мене првото ми е трагично, второто не прави лошо никому.
Исто што е доста позитивно, напишано е во кој месец детето што совладува. Што искочило 90% точно. Кога ги совладува фигурите, сепарација, емоциите.. што е убаво да се знае. Но, поголемиот дел од членките ќе се фатат за тоа како може точно мене да ми каже. Не луѓе, никој не ви кажува точно бидејќи секое бебе е различно, но ви насочува во што може да работите со вашето бебе за раст и развој на моторните вештини.
Мислам дека добро ми е разбрано фала. Не пишав баш никаде дека е оправдано вода да се дава пред 6 месеци и не е. Ама за тие фази што ги поминуваат бебињата има мнооооогу подобар материјал и извори за читање од таа апликација/книга. Само кој да знае. И да како што кажав може да направи лошо, ако кенкањето се припише на скок а не на некоја алергија, рефлукс, болка итн.
Да, има одлични насоки. Апсолутно. Кој знае знае дека се што е пишано во книгата е потврдено и претходно и може да се најде и во други книги, извори и материјали. Освен што направиле плус мало истражување. Последната реченица. Дај научете да дискутирате. Додавањето екстреми за поента е ноу ноу.
Не е екстрем што јас го измислив и ако ја отвориш темата за скокови ќе видиш. Бљуцкање повраќање летаргичност - прашуваат дали е во скок.
Следи ја темава Биљо, и до тоа ќе дојдеме Трагично е што, као ете треба да одиме напред, ама слепо се верува на се ново што ќе се сервира. И секој што го негира новото нормално е затуцан и будала. Врвот ми е слепо следење на точни денови на скокови на развој, па прозорци на будност (читам тука прашуваат колку точно време треба да го држи бебето будно за да го запази прозорецот за да спиело повеќе и не знам ти што, а не е свесна дека го мачи бебето и дека му го ремети цел ред). Па регресии, па сепарациски, па ај да не кажам што. Мора све тоа "стручно" да се изговара, инаку си прост и затуцан и останат во времето на бабите кога давале цуцла натопена во мед...
Тие што препишуваат на вондер викс состојба што бара преглед, сите други материјали и извори што ги спомињаш ти да ги читаат ќе препишат на нив. Не е до книгата, до човекот е. Овие па овие со “слепо следење новини” што никој никогаш не го поддржа, ама за да си дадат водичка на 2 месеца, у реду е, мислам. Дај ќе ги вработиме свекрвите ко консултанти за детски развој ко така. Да не се осеќаме неедуцирани, оти не знаеме одредени термини.
После муабетот на Космик, мислев нема што да се пише ама ете. Оваа и го пишува Пијаже, оваа на латиница и со објаснување кој бил Еве следам Уште чекам одговор дали да дадам леб со салама според совет од педијатар, пролив 5 ти ден. И никој ништо не кажува. Пс. Космик е инаку психолог по професија, со едукација и пракса, не мислам дека е тајна. Ама ко не гледа што е најново на инста, кој и е крив. Мислам и Пијаже лично да пишеше, пердуви ќе летаа
Не планирам да те убедувам како можеш да станеш подобра верзија од себе а ниту пак да паднам на провокација за твоето неприфаќање и не знаење. Имаш време, имаш ресурси, можеш да дојдеш сама до тој одговор.
Ја само за скоковите да кажам, не ми менува ама воопшто, дали е докажано или не. Дали е автосугестија или баење, дали е предвидување или како сакате веќе наречете го, мене како мајка која не е некој дечар и не е најмајличка по роџење, ми помогна да ги преживеам плачливите ноќи. И тоа дека најчесто со одреден број на недели, совладуваат одредени вештини и имаат слични интереси, еве го потврдувам. Ама што знам вајда моето бебе просечно е само. Дали 100% се поклопува и е како по книга, не е. И нема да биде, ама доста ми е што имам некоја ориентација и тоа ми требаше. Истото е и за прозорците на будност. Од моето искуство, за моето дете, ми помогнаа да се ориентирам и да си направам ред со дремки. Јас сум тип на човек што му треба прирачник, не можам да експериментирам со што би како би за живо суштество, баби не консултирав, и така.
"Оваа" има три деца и на ниту едно не дала вода пред 6 месеци, белка и мед пред година, иако збори против се погоре наведено. Следете и применувајте новини, пишувајте стручно, верувајте во што сакате, не плукајте по неистомисленици, не е секогаш ни моето, ама ни вашето правилно. Биди ми поздравена и малку пополека со дрскоста према мене
И “оваа” ќе има 3 наскоро. Бројката е нерелевантна не само за доволна туку и за правилна едукација. И оваа ништо не следи слепо. Сака да чита и истражува, да се консултира, да советува и да се наоѓа и на другите. За танго се потребни двајца. Помалку цинизам и исмевање кон сите оние кои очигледно се трудат да научат и применат нешто, а за доброто на своите деца, ќе наиде и на помалку дрскост. Поздрав.
Точно, значи се сведува на разум за да одлучиш кои работи ќе ги примениш а на кои не им веруваш. И тие што не ги следат новините не значи дека даваат вода и мед на мали бебиња, значи 2 работи може да бидат точни во исто време.