Секоја мајка знае што е најдобро за своето дете...

Discussion in 'Дете' started by TammiB5, Sep 29, 2024.

1. LizzyGrant

LizzyGrant Истакнат член

Точно, некои работи ги прифаќаме зашто не смируваат и тоа ми е ок само кажав дека МЕНЕ лично не ми беше корисна Вондер викс и истражувањето сметам дека не е релевантно. Така да да не си мислат дека нешто многу труд вложиле да научат нешто повеќе од другите.
    Јас во таквите моменти мајка ми цело време ја прашував дали ние вака правевме како бебиња дали не спиевме дали ова дали она. И тоа е да си ги смирам живците. Ама пример за исхрана не би ја прашувала неа затоа што сметам дека доста грешки направила.
    Моето мислење на темава е читајте и гледајте од искуство на другите и на крај одлучете сами. Тоа што го нарекуваат интуиција кај мајките според мене е интелигенција.

јolene and TammiB5 like this.
  2. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Тоа никој не го негира. Апсолутно може 2 работи да се правилни, дури и две различни работи да се правилни за две различни деца. Ама исто така постојат генерални насоки, како на пример за водата кои се правило за сите.
    Така. Ама од она што можеме да видиме е дека тие што не следат новини се најгласни со потсмев кон оние кои сакаат да читаат литература и да го разберат однесувањето на своето бебе, и им го тераат муабетот до екстреми. А екстреми реално има, ама и на двете страни.

Што се потврдува дека на она што се потсмевате на другите е ок додека го правите и самите.
    Најголемата иронија е во коментарот на Биља. Космик пишала на форум дека е психолог? И веруваме на лик на форум што ние ќе избереме да веруваме ама ќе се потсмеваме на оние што веруваат на други ликови на истиот тој форум или инста. :D Ете ја сум астронаут ко така. :D

Секој бира кому верува, не знам како форумски лик и инста лик е различно, ама очигледно е различно од форумски до форумски лик се додека е оној кој го поддржуваш или не, и колку е валидно тврдењето дека форумскиот лик не следел инста ликови :D јас сепак повеќе би верувала на објавени студии и книги.

TammiB5 likes this.
  3. LizzyGrant

LizzyGrant Истакнат член

Еве за последното само ќе додадам, и јас сум за студии што не се со пропусти како Вондер викс зашто веќе почнавме за тоа. Треба многу да се внимава на тој дел. А и децава што ќе растат со медиуми да ги учиме на писменост да знаат што е вистинско и веродостојно а што не.
    Зашто може и да биде опасно бидејќи некои родители си прават "истражувања" на интернет за вакцините и после имаме епидемии.

TammiB5 likes this.
  4. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Ниту се исмевам, ниту сум цинична. Очигледно не ме читаш ич па затоа вака реагираш.
    Јас тука наидов на исмевање и осуда од типот: Не знае што е скок во развој, ама ја слуша свекрвата да даде вода пред 6 месеци, пред да роди дете треба да оди на обука, кој све имал деца итн па затоа изреагирав.

Јас пишав дека не можеш двајца доктори со исто мислење да најдеш, дека има многу поделени мислења во однос на развојот на децата и дека не верувам во сите тие ново објавени чуда зашто моите три дома не се исти, не па сите деца во ист период од животот.

Се одјавувам од темава зашто не и ја гледам поентата, и не видов нито друго освен надмудрување и паметување.
    А со тебе не сакам да се расправам зашто ти ја почитувам состојбата, а и сакам во сеќавање да ми остане добриот муабет кој го имавме на времето, а не ова што не знам од каде е излезено.

azelea and Cosmic Girl like this.
  5. Cosmic Girl

Cosmic Girl Популарен член

@TammiB5 апсолутно не сум грешка за скоковите!
    Ти ми споделуваш овде кој бил Пијаже и ми викаш дека споделуваш „истражување“.
    Од тоа колку го имам учено Пијаже ми се повраќаше кога студирав психологија. Ми се лошеше!

Не ми треба да ми кажуваш кој бил тој, зошто знам подобро од вас за него, зошто јас студирав за овие работи, не гуглав на интернет! Правевме истражувања од развојна психологија (нормално со деца) во текот на студиите и трудови кои беа истражувачки, не теоретски!

Ти само ми го потврдуваш тоа што го пишав:

Дека се користат имињата и теориите на познати психолози за да се оправда нешто што се користи во пракса а не е научно потврдено и што е уште полошо се нуди и се продава на млади и неинформирани родители за профит.
    Треба да сфатите дека идејата за тие шеми потекнува од овие теории на Пијаже и компанија ама од нив е далеку светлосни години.

Ако веќе не верувате на некој како мене што учел за овие теории и кој имал искуство и работел со мали деца и повеќе верувате на интернетот барем еве изгуглајте ги и оние истражувања кои не ја потврдуваат таа шема или календар на скокови и кои докажале дека таа не важи за сите деца.

Ќе видите дека нема научна основа, нема научни докази кои потврдуваат дека тоа е нешто што е својствено за сите деца и дека е валидна алатка за предикција и тоа еееј!
    Не за објаснување на некоја појава на однесувањето што се манифестира, туку дури и за предикција на тоа однесување во иднина!.

Сфатете ги тие шеми како забава, не како нешто до што се придржувате до збор. Смешно ми е искрено ви велам.
    Да гледате во натална карта може поточно ќе предвидите.

И уште нешто - не се што е поново е подобро!
    Зошто таа одбивност кон советот на постарите? Кон тоа што било пред 30 години викаш...

Ние како род сме многу егоистични.. мислиме дека со нас почнал светот и дека тие пред нас биле многу примитивни.
    А реално се што знаеме денес потекнува од тие „примитивните“.

Генерациското знаење е голема предност и најголема придобивка на човечкиот род. Луѓето се тука кај што се зошто не почнала секоја генерација од нула туку од она што го наследила од предците.
    Жал ми е што се забораваат дури и древните учења и знаења и што се потценуваат.
    А жал ми е и што помладите не ги ценат своите постари, зошто некои нивни знаења и совети се произлезени од искуство, не од книга, не од интернет.

Не се рекло за џабе прашај паталец а не гаталец.

На секој неколку години само се менуваат препораките и советите од лекарите.

Тебе некои работи те чудат, мене не ме чудат.
    Еве што твојата пријателка дала сок на 4 м на пр..
    Знаеш ли дека тоа беше официјална препорака за исхрана на бебиња што ја кажуваа педијатри? За ќерката ми рекоа овошен сок од 4 месеци, од 5 растителни каши, од шест вода од месо, па месо во зеленчукот итн.
    За после 4 години, кога ми се роди синот истиот педијатар да ми рече до 6 м сега, по ново, препорачуваат САМО млекото што го цица.
    И кој грешел ај процени!
    Машко дете второво, напредно во кг, пази да не издржи до 6 месеци на мајчино млеко :D.

Мислам дека допрва ќе се потврдуваат од страна на вистински научници причините зошто некои бабини лекови навистина делувале, зошто верувале или не веќе светот се врти кон заборавеното знаење.

Вака како што тераме денес, колку и да се мислиме напредни и софистицирани, не тераме на арно.
    Погледнете колку се во подем генетски условените пореметувања во развој кај новиве генерации. Евидентно им е на сите што работат со деца, дека никогаш не биле во толкав број.

Нашите деца и внуци ќе докажат дали сме ги чувале правилно.
    Толку само ќе кажам..

Dalene, Autumn Love, JoyJoy and 8 others like this.
  6. Sesil

Sesil Moderator Staff Member

Читајте колку сакате, на крај пак ништо нема да знаете :P

Еве за водата пример, педијатарот што го носев детето од коа се роди, а нели и многу студии беа децидни вода до 6м да не се дава и не давав, додека негде кај 3м ради не можност да не прими истиот педијатар го однесов кај друг доста фален и почитуван. Коа слушна дека вода не му давам коа писна, ај рече не ставај вода на растение штотуку засадено. :angel: Доктор ти вика, не баба, не е рекла казала муабет. Кој ќе го слушаш коа и двајцата беа доста докажани во својата професија.

Еден куп примери може да набројам. На крај се се сведува на тоа дека се децата живи суштества секое различно и уникатно на свој начин, не се програмирани машини да работат по книга.
    Некои основни правила дека треба да има - да. Пример храна да се воведува постепено со периоди измеѓу секоја состојка ама дека баш на 11м на пример мора да проба авокадо, ох јес.

Anaroz1, BlackNight, azelea and 2 others like this.
  7. Cosmic Girl

Аууу ама текст!

Како за некој што не кривел некој за неговите постапки, кон НЕГОВИТЕ деца, прилично навреди овде изнапиша.

Не сум должна да ти докажувам ништо ама колку да им е јасно на другите членки кои ќе читаат.

Пред да претпоставуваш и да судиш за некого, можеш да го прашаш, ќе ти одговорев:
    Не сум завршила курс по психологија, туку студии по психологија на УКИМ и тоа со висок просек!
    Така да во однос на стручноста и моето знањење потврдени ми се со оценките што ми ги дале универзитетски професори.
    Твоите оценки во тој поглед за мене, ми се безвредни.
    Јас стојам зад своите тврдења на форумов и немам потреба да напаѓам други членки за да ги докажувам тие тврдења за разлика од тебе.

Ирелевантна за темава е и твојата интерпретација на однесување што го покажало МОЕТО дете пред години, во некоја конкретна ситуација на која не си ни била присутна за да ја проценуваш.

Апсолутно не е битно твоето мислење дали моето дете било гладно или жедно и како тоа јас сум го разбрала! Тоа дете ме имало мене и татко му да одгледаат и да го наранат и напојат кога имало потреба. Тоа дете фала Богу е сега возрасна, психофизички здрава личност и има однос со родителите кои се базира на взаемна љубов, почит и разбирање.

Како родители си ги познаваме децата како дишат и нивните потреби секогаш биле препознаени и адресирани.

Тоа што ти мене ќе ме нападнеш како родител, не ги потврдуваат нештата што овде ги пишуваш, ниту ќе убедиш некој друг во нивната точност.

И стварно, убаво си пиша дека не ти се дискутира за скоковите. Подобро немој! Попаметно ќе ти е.
    Тоа што си ги потврдила кај твоето второ дете не е научен доказ врз основа на кој може да се герализираат на сите деца во светов.

Повеќе ми е жал за таквите како тебе кои мислат дека на 4 м. децата не знаат што сакаат, дека не комуницираат за своите потреби или како што викаш ти „појма немаат од животот“.
    А уште повеќе ми е жал за децата на таквите како тебе.

Гледам и на други нешто си им се нафрлила.
    Мислам дека треба да модераторите малку да реагираат.

Убаво си пишала - децата не се машини.
    Искрено, ги жалам децата кои растат со родители кои мислат дека треба да биде како што тие ќе кажат а детето е мало и ништо не знае.
    Да ги следиш потребите на детето и неговиот развој и своето воспитување и грижа да ги прилагодиш на неговите индивидуални потреби не е размазување. Не е неодоговорно.
    Напротив! Одговорните родители следат, пратат, реагираат кога е потребно, на начин кој е најдобар за тоа дете во тој момент.
    Ова инсистирање на сегашните препораки и нивно доследно следење без исклучок, па наметнување своите ставови и методи врз оние кои мислат поразлично, до степен на вреѓање на тие што ги преиспитуваат тие нови препораки?!
    Зошто? Мене искрено сето тоа ми е смешно.

Апсолутно се согласувам!
    Има материјали и тоа напишани од вистински психолози, од оние на кои се повикуваат овие што ја создале апликацијата и кои ги употребуваат нивните имиња за да добијат на легитимитет.
    Стварно има многу приучени „експерти“, треба да си детектив некогаш за да ги препознаеш на интернет.
    За почеток доволно е да провериш што и каде завршиле едукација...ама треба и предзанење за одредена тема, за да можеш да процениш дали има вистина или е измама или во најмала рака нешто што постои ама е overstreached.

8. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Како за некој со толкава “едукација” прилично ниски удари. Не знам што сакаше да докажеш, ама очигледно она што ми го упати мене апсолутно повеќе говори за тебе. Оти згрозена сум од твоите мисли што ми ги упати и што воопшто се дрзна мои деца во уста да ставиш.

Јас немам проблем да признаам дека правам грешки, ама исто гледам да учам од нив. Никако не мислам да се потсмевам на некој кој константно се труди. Ама посочувам на оној кој не се труди, ама се потсмева. Твојата валидност ко демек професионалец, паѓа во вода кога покрај толку студии излупа работи кој психолог не би требало да ги каже. А работам со псохолози и им ја ценам работата апсолутно и знам како се однесуваат. Никој не си зел за право да се поставува вака инфериорно. Па на форум еј, биг дил е овде.
    Не ми треба твојата историја, и јас можам да ти кажам дека имам сертификат од НАСА ќе ми веруваш? Ти на овој форум си само форумски лик како и сите ние останатите. Очекувањево дека секој треба да те земе за релевантна е outrageous. Поубаво ми звучи на англиски. :)
    Не децата не се машини, ама децата сакаат рутина, сакаат правила, сакаат некој да ги води.

Ох боже, сум се нафрлила. (facepalm) Вие самите не се читате и очигледно не ја препознавате дозата цинизам и потсмев, па после се чудите оти некој вака или така ви се обратил.

Нека ви биде. Ете јас се повлекувам. Гледам дека апсолутно треба само истомисленици да имаат простор на темава. Ете ви ја. Правете си што сакате. :hai:

Mumoftwo30 likes this.
  9. Cosmic Girl

Се повикуваат на теории од развојна психологија кои се постари од еден век.
    За да од една теорија да стигнеш до алатка за мерење на фаза во развојот на бебето и тоа таа алатка да е релијабилна (да дава секогаш точни резултати колку пати и да се користи), да е валидна (да мери тоа што тврди дека мери) и одобрена за практична примена и проценка и да е истовремено стандардизирана за популацијата врз која ја применуваш (читај прилагодена на твојата земја и култура), претпоставувам дека знаеш и самата колку многу треба да се направи.
    Значи стварно немам намера да објаснувам овде на форум цели научни гранки и методологии на истражување во психологија и на изработка на психолошки тестови.
    Тоа е научна фантастика за „експертите“ кои направиле календар и кои отишле до таму што вршат дури и нареден чекор - предикција замисли!. Толку се сигурни во својата метода.
    Биљо ти ќе ме разбереш...

Last edited: Oct 3, 2024
    Emy867, JoyJoy and BlackNight like this.
  10. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Јас ако ги следам децава во тоа што тие го сакаат во моментов (3 и 4 години се), значи никогаш нема да легнат на времe, никогаш нема да јадат на време, ако ги прашаш за нив е топ да седат до 00ч, а очи да им паѓаат за спиење. Ова е само еден прост пример, како родотелот треба да го води детето, да го воспитува и да му укажува на грешки, а не на се што сака детето, да му даваме потврден одговор.

Да, треба да се следи што детето сака или не сака, не значи дека се што сака е добро и правилно, нели за тоа сме тука како родители да разговараме и воспитаме.

Децата не се калапи за сите исто да ги воспитуваме, ниту пак се машини за да ги задоволат нашите потреби.

11. Cosmic Girl

Нивото сама го постави кога се повика самата да коментираш на начинот на кој сум ги одгледувала моите деца, колку моите деца знаеле или не на 4 м. и да тврдиш дека сум приучена.
    Еве сега тврдиш дека лажам, зошто сите на форумов лажно се претставуваат и повторно си дозволуваш да судиш за мене. За што да лажам? За да тебе нешто ти докажам на форумов?
    Немам друга работа.

Јас стојам зад ова што го пишувам, кој сака да провери може да си побара наназад што сум пишувала и слободно да ме прозве ако најде нешто неконзистентно за мене.

Во некое друго време можеби ќе имав повеќе такт и тој пасус за тоа дека ги жалам децата на родители ригидни како тебе ќе го изоставев.
    Сега моментално враќам според заслуженото.
    Сега го оставив тој дел намерно. Зошто стварно ги жалам и знам зошто ги жалам и треба јавно да се зборува за тие работи.
    Не е во ред само дезинформации јавно да се споделуваат и величаат овде на ниво на научни факти.

BlackNight, Anyshka and An-na like this.
  12. Sesil

Sesil Moderator Staff Member

Се согласувам.
    Баш гледав интервју со Софијанова коа ја прашаа дали треба капче на новороденче да му се стави. Рече како доктор веднаш ќе речам не, но сега како баба коа гледам колку помирно е со капче велам да. Во суштина тоа е истото да се следат потребите и карактерот. Кај едно дете тоа шо треба не значи дека и кај друго треба.

Cosmic Girl likes this.
  13. Cosmic Girl

Ааа, епа нека си ја искине тогаш дипломата! :D
    И колегите нека ја избркаат од лекарска комора.

14. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Божеее Петра! :D Опушти се.
    Ниту тврдам која си и што си ниту дека лажеш. Форумов очигледно го сфаќаш пресериозно. Апсолутно не те сметам за релевантна оти нивото ти е далеку од професионалец кој сакаш да се преставиш дека си, туку е на ниво на навредена тинејџерка оти некој не ја сфаќа сериозно. А и како би? Се осети навредена очигледно поради високото мислење што го имаш за себе и самобендисаност да професионалноста ја зашутка во секунда и одма се истрча да ме навредиш како мајка. :D Тоа многу говори за тебе прво како личност потоа и како “професионалец”. На форумов си само лик како сите нас и тоа е реалноста. Ако исцитираш уште некое мислење, тамам ќе ја потврдиш теоријата на себедокажување.
    Мене ми е сосем сеедно што ти мислиш за мене. Пробав малку да преувеличам во твој стил во минатото мислење, ама вистината е дека ме заболе патка. :) Немаш никаков поголем легитимитет на форумов од било кој друг член. Јас знам колку многу сум едуцирана и уште колку многу имам да учам, оти се се менува и напредува. Слободно послужи се и со други навреди кон мене ако ти го полни тоа егото, ама затоа истовремено ти го намалува легитимитетот. :) Јас би ти рекла да ме игнорираш, пошто јас сигурно ќе те игнорирам по ова мислење. :)

15. Cosmic Girl

:D:D:D

16. TammiB5

TammiB5 Истакнат член

@Cosmic Girl јас имам преголема почит спрема постарите!
    Но, не можам да дозволам бебето да пие млеко бидејќи они давале - докажано е дека создава анемија кај децата.
    Они растеле генерации - го гледаме секојдневно резултатот нивен и нивниот производ на алкохоличари, коцкари и насилници!
    Второ, да и нашата генерација е страшна во воспитувањето (бидејќи ќе се фатите за ова знам), но барем покрај толку профили кои објавуваат за деца ми е драго што некој се бори да направи промена.

Тие генерации што растеле деца - секојдневно ми викале “абе мацни од манџата дај му, да видиш јас како го растев тој и тој..”
    Или пак, ааа заби вади, намачкај ги непцата со бело вино одма ќе му искочат.
    И милион други примери.
    Е сега, бидејќи нешто не се разбираме би сакала да го објаснам подетално.
    Се соочувам што мајки се уште ова го прават. Зошто? Бидејќи знаат најдобро за нивното дете? Или зошто дома така и кажала свекрва и или мајка и?
    Можеби за тебе скоковите се како бајачка, хороскоп, психолог си како и да е, мене лично ми помогнале да видам што ќе совлада во развојот и на што да се насочам.
    Сите се фаќате за ситница, ама вода, ама брокула, ама скокови, ама јас вака јас како родител… океј е мајки во ред е!
    Сите најдобро знаете, сите си ја вршите работата, немате потреба од карање и навреди една спрема друга.
    И ти како психолог, размисли како е да нападнеш нечиви деца? И како би влијаел тој цитат? Или сепак се потруди да се истакнеш дека си учела на факултет? Би сакала да ти истакнам дека исто и јас сум студент од УКИМ, моментално и мастер, и едукатор во иднина. Дипломата верувај ми не е за докажување на форум, туку како работиш со луѓето.

Нејсе, муабетот ми е, на толкава достапност на информации што ја имаме, ве молам не правете нешто без да видите како тоа ќе влијае на вашето дете.
    Мислам е подобро вака да се изразам зошто на друг начин погрешно се разбираме.

Има милион примери кои ги имам слушнато и милион примери на кои нови родители ги слушаат постарите па прават грешки. А телефоните им се во рака цело време! За ова е контекстот луѓенца!

No Makeup and Spidy like this.
  17. An-na

An-na Форумски идол

И ти ли во овие групи се ставаш?! :o |( :^)

Божеееее, свашта!!! Абре за да докажете некоја поента т.е за да излезете дека сте во право (оти недај боже да згрешите) кажувате глупости и одите во екстреми.

BlackNight likes this.
  18. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Јас не се разбирам од скокови на развој и нивната историја, ама тоа што е битно е што во науката се менува сѐ и има простор да се каже дека нешто е грешно и не треба веќе да се следи. Ако се скоковите(или што и да е) неосновани препораки, има простор да се воведат други совети и објаснувања. Од друга страна, проблемот со луѓето што слепо следат само тоа што го гледаат од примери околу нив е тоа што не поседуваат флексибилност да ги менуваат нивните мислења. Зацртале дека нешто така треба и не ставаат знак прашалник на ништо само затоа што нив така ги израснале и ништо не им фали(пак знак прашалник).

Emy867, eliesaab and Cosmic Girl like this.
  19. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Чисто да кажам нешто. Ја иам видено мајки на мали деца 1-2 год даваат млеко од бадем, па млеко од индиски ореви. Чоколадо не дава. Втф?
    Шо е млеко од бадем??? Шо е млеко од индиски жити сѐ? Калорично е за дете од 6кг? тоа е бадем/индиски/овес со вода и урми знам негде ставаат.
    Ја тоа лично на мое дете не би дала. Знам мене колку ме ребраа доктори шо не внесував никакви масти од животинско потекло.

Autumn Love and Antebellum like this.
  20. PollyPocket

PollyPocket Истакнат член

Јас давам такви, чоколадо слабо. Не дека давам како оброк, ама така напивка. Вкусни ми се мене, ги пие и она. Е сеа јаде и мевце.

Feminka22 likes this.