Секоја мајка знае што е најдобро за своето дете...

Discussion in 'Дете' started by TammiB5, Sep 29, 2024.

1. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Какво кафе бе, мене ми треба виски за да ве пофатам шо се збори :rofl::rofl:

Сеа озбилно ^_^ Ако некоја наоѓа утеха во скокови во развој, и го пронаоѓа своето бебе таму - супер е тоа мислам. Нека се води по тоа, нека се води по нешто што има логика. Сеа не ми забегувајте во екстреми, на никоја не треба да и биде логично кравјо да дава или да мацка во манџи или не знам ти таму што се може да ви падне на памет :D
    Да се водиме како слеп за стап по скокови, прозори и врати на будност не можеме мислам. Ама ако тоа нешто одговара со моменталните однесувања на бебето, прекрасно.

Да се оградам од се :!: Ги имам читано скоковите, ќерка од раѓање е таму па баталив :devil:
    Не сум ниту научник, ниту психолог, само родител. Дали треба некој да го води моето дете? Апсолутно. Ако ја оставам нејзе, нема никогаш да легне да спие, нема никогаш да јаде и сл.
    Дали во некоја книга ќе најдам начин како да се справам со одредени потешкотии? Сигурно, не сум прва со вакво дете. Дали си го бирам потешкиот пат па си смислувам логички решенија? Апсолутно и тоа. Оти мене така ми е полесно - не зборам за експериментирање со дете, пак да не идете во екстреми :D

Ништо не кажав битно, скокајте :D

2. Cosmi

Cosmi Форумски идол

@Cosmic Girl
    Напиша многу убаво и професионално за скоковите, секој кој отворил учебник по развојна психологија ќе го потврди истото.
    Но не можеш да излезеш на крај со слепи следачи на скоковите и прозорците.
    Да читале развојна ќе знаеле ама интернетов сега направи самопрозвани мудреци во секоја област.
    Глупости живи се инаку, модерни од квази стручњаци на инста кои перат мозоци.
    Па уште и Пијаже го провлекуваат(facepalm):rofl:

Last edited: Oct 3, 2024
    Emy867, JoyJoy, Anaroz1 and 1 other person like this.
  3. Annath

Annath Форумски идол

Па поарно млеко од бадем отколку кравјо, овчо или козјо. Па и на дете од година две не му ни треба млеко, не е којзнае каков грев што пие бадемово или овесно. Масти не се внесуваат од млеко иако јаткастите млека содржат некој процент на здрави масти особено ако сам си ги правиш.

Mumoftwo30, theowndemon and Feminka22 like this.
  4. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Знам дека кравјо не е океј. Ама зошто пример од бадем, или овесно? Прво нема вкус. Ако е за бадемот или јатката, може да се испасира. Прескапо е, а нема некоја корист. Еве овесно млеко се праи овес, вода и урми, што е хранливо овде? Освен овесот ко овес и урмата ко урма.

5. Annath

Annath Форумски идол

Па млекото е основна храна до година, не после тоа, нема ни потреба да биде нешто екстра хранливо. Се знае што треба да јаде дете над година, а тоа што не се сите јадачи е друга приказна.

Mumoftwo30 likes this.
  6. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Еве мене како психолог теоријата на Пијаже ми има смисла во одредени делови. И дел е и докажано. Ама Пијаже воопшто не зборува за скокови во развој, особено не кај доенчиња. Неговите фази се нешто сосема друго. Ама ако како психолог не знаеш за цкокови во развој за непрофесионалев ќе те покажат на форум. јер таму некому текнало да пишува за скокови во развој па пази и на одредени месеци се случувале. О Боже.

А и млекото колку е шптетно лелеее. Ама јогурт, сирење и слично е тие не се. Дека од вселенска крава доаѓаат. И со тоа што бактериите ја разградиле лактозата апсолутно смениле се од хемиски состав (и хормоните што ги имала кравата и антибиотиците и млечните протеини), ма се смениле. И така млеко не мора мнмогу е штетно. Ама јогурт може. Дајте ве молам не преувеличувајте.

И не знам зошто тие што читале написи што секој може на веб да ги објави и следеле некакви мантрања на само-прогласени експерти за родителствување се веднаш по ОК од некој што следи и инстинкти и совети од други (што може да имаат смисла).

Еве и официјално што викаат во Велика Британија (да не се почнува со дохрана пред 17 недели - значи пред 4 месеци), до 8 се треба да јаде голем број намирници. Со млеко во кашички (кравјо со полна масленост) се почнува од 6 месеци. Млеко да пие може после година дена. Со тоа што деца под 5 години не треба да пијат нискомаслено млеко заради тоа што им требаат калории во развој. Пазете ова е официјален документ на Здравствен систем: https://www.uhcw.nhs.uk/download/clientfiles/files/Patient Information Leaflets/Clinical Support Services/Dietetics/Starting your baby on solid food.pdf и https://111.wales.nhs.uk/livewell/pregnancy/weaningsolidfoods/.

Науката никогаш не е црно-бела. Нови сознанија излегуваат секој ден и советите на стручњаците се менуваат. Ама и стручњакот некогаш рпценува според детето, не според книга. Јас еве на такви одбирам да верувам. На пример моето дете имаше проблем со запек како бебе. Педихатарот даде препорака да почнам со малку сокче од слива веднаш после 2 недела за да не стане бебето зависно од чепчиња за какање. И сега ај да ја распнам на плоштад пошто мајките под форумот викаат ништо никако на бебе под 6 месеци. Море нека си ја искине дипломата поарно такви се тука советите.

И сега што правиме. Дај да ги распнеме сите што не ги слушаат „учените“ мајки по форуми.
    Аман престанете да се распнуваме на крстови за банални работи и да се обвинуваме наместо да се поддржуваме едни со други.

Emy867, Dalene, DaftyCrafty and 8 others like this.
  7. Dalene

Dalene Истакнат член

Истово група членки го пишуваме да не се биде толку строг или стручно изразено ригиден во следење на некои си ну-ејџ движења. Да се следат и тие и искуствата и да се даде предност на мајчиниот инстинкт и интуиција или ако не се знае нека има вакви теми и другите теми од категоријава да се праша и да се научи нешто ново.
    Сепак препирањето помеѓу членкиве денес го прочитав и гледам дека посочуваат во препирката кому да му се верува, па како порелевантна се спомнува членка со соодветна едукација на темава. Поентата ми е на форумов сме анонимни, независно од професионалната определба и сметам дека пред се споделуваме мислење како членки, а ако некоја не крие и е едуцирана во одредена тема здраворазумски е да и се даде предност, но и тоа прифаќање со резерва или скепска како што велам. Всушност секоја си е автентична на свој начин и со своето мислење допринесува на некој начин.
    За целта со која ти е отворена темата повеќево те разбравме иако имаше обиди да се минира и уништи теков на темава од поединка/ ци со вметнување многу пообременти и длабоки теми за дискусија сепак сметам дека темава е океј и да си тера и живее.
    И во контекстот на кој е издвоена од друга тема и и се дава значење како сосем нова, а е срочен контекстот во твоето прашање зошто во денешницава кога скоро сите сме со мобилни во рака исклучиво следење на бабини совети?
    Е сега и ова е длабока тема и можеби ќе се базира на претпоставки еве од моја страна во ова мислење.
    Имаш жени кои поминуваат низ постпородилна депресија, за која сметам малку е дадено простор за дискусии и покренување на свеста. Таква мајка во таква сосотојба најверојатно грижата на новороденчето ќе ја препушти, се разбира зависи од тоа во која мерка е изразена депресијата, често и не одлучува таа туку по сплет на околности за грижата на новореденчето ускочуваат мајка/баба и еве ти детето задоено со тие совети. Иако сметам и татковциве во денешно време треба да земат проактивна улога во ова, ама за новороденче сите знаеме жениве сме тата- мата за се.
    Потоа имаш жени кои многу лош случај ќе опишам, ама не се задоволни од улогата мајка или нешто не им е по ќеиф. За лошиов случај не е претпоставка сведок сум, ја раѓа втора ќерка, смртно разочарана дека сака машко и грижата препуштена по баби, а таа девојчево го одгледува подоцна како момче, кратка коса, андро стил на облакање итн.
    Сакам да кажам дека и во денешна ера на напредната технологија и технолошка револуција кога сите нови и научни информации ни се достапни на еден клик имаш и ситуации кои не се решаваат како математичка функција и не се едноставни и секогаш точни како 1+1=2.
    Во човечкото егзистирање, психологијата зад тоа, вклучувајќи ја и психологијата на родителство независно од пол, мајка или татко како родител, во таа психологија и здравствено битисување на родителиве имаш многу непознати и во тој сегмент, со се сегментот медицина секогаш 1+1 не е еднакво на два.
    Тоа треба да се зема во предвид кога се запрашуваме, зошто со моб. во рака, а ништо не применува од наука во одгледување на детето.
    Друго имаш па и сосем ноншалантни родители, баш се тие што се со моб. во рака и следат и ги занима све освен содржините за детски раст и развој.
    Значи секакви ги има.
    Станува збор за (не)одговорно родителство, го споменав ова како тема во некое мое претходно мислење тука, а тоа многу зависи од тоа какви сме како личности, индивидуално, а и како заедница, од услови и многу други фактори.
    Имаш жени кои кога ќе се остварат како мајки смрзнуваат од паника да не згрешат со новороденчето, се им е како низ магла и ваквите теми и другите во оваа категорија сметам дека многу би им се нашле и би им допринеле да се опуштат и скршат мраз, дека и да се згреши пак се учи нешто ново.
    Затоа слепо следење на една изјава или совет не, прочучување, применување на свое дете, па прифаќање на подолготрајни стази кога ќе се воочи дека влијае добро за детето и неговиот здрав раст и развој применетиот совет или искуство.
    Затоа се убави овие теми кога се од едукативан карактер, необременти од непотребен дефокус на други теми и препирки.