Оризова вода, вода што се варел грав, густи сок.... You name it Исто сарказам ама ова се работи што баш бабите ги давале за дете подолго да спие.
Не исмевам никого, но има одлични теми за како да се спреми една мајка за своето новороденче. Како на пример, што да превземе кога се разболува, кога да се посети лекар, како да се справи со жолтица, како да негува папоче, како да го храни во случај ако нема доволно млеко, да не се даваат чаеви и сокови пред 6 месеци, што се скокови во развој, прозорец на будност и слично. Јас никаде не споменав дека секоја мајка треба стрикно да се води според таа и таа книга или емисија, туку дека треба барем малку да се едуцира да има предзнаење за тоа што ја очекува. Има одлични педијатри и ортопеди со одлични совети што можат да се слушнат бесплатно а се со поддржани истражувања, наместо да слушнеме од личност што растела бебе пред 30 години. Се надевам се разбираме, те молам не ми ги извртувај зборовите! Е за ова на пример е потребна едукација, за ваквите како тебе на пример.
Зошто велиш неодговорна кога она најдобро знае за нејзиното? Како нарекуваш некоја неодговорна кога она најдобро знае дека не треба да го врзува? Значи или секоја знае или не секоја знае. Одлучете се. Како да ви кажам ама во воспитување дете важи она истото - прави се што сакаш се додека не штетиш на друг.
Човекот учи и се едуцира додека му тече животот. Мислиш ќе ме повреди коментарот од рандом членка на форум,не бе мила,јас не сум членка која осудува,само си имам мислење. Ако не ви е прифатливо,не ви е.
Не е за да те повреди мислењето, ама да кажеш дека не е здраво ад за бебе зошто бил вештачки прашок во 2024 е малце така непријатно, како да ти кажам.
Знам извинете,ама ако гледаме на тоа тука не можеш да напишеш мислење,а да не те судат одма или да ти се исмејуваат.
Јас со третово пак од почеток учам и препрочитувам Очигледно не ме разбираш па вртиме во круг. Пишав погоре се што мислев, да не се повторувам. Само едно ќе пишам. За трите деца различни ортопеди ми даваа ИСТ совет, задолжително широк повој. Ниту еднаш не ставив широк повој. Ама се фати за тие што растеле деца пред 30 години. Секој се едуцира различно. Ти од обуки, форуми и книги. Некој од матичен на кој му верува, доктори и сестри по болници, патронажна сестра и блиски луѓе во кои има безрезервна доверба. Покрај исхраната и здравствениот аспект, да гледаме да израснеме деца во љубов, да ги научиме на добрина и емпатија, да бидат луѓе.
Токму така, а тоа најдобро се учи пред се преку личен пример од родителите, а потоа од најблиската околина, ако оди во градинка од учителките и понатаму од истите нив во воспитно-образовниот процес. Додека е детето мало се ослонува на родителите здраво за готово, бидејќи и така треба да е, родителот алфа и омега. Ама детето учи и од околината, другарчињата, во градинка, во основно школо, во средно, на факултет ако продолжи да се дообразува и ако мајка му на пример не знае дека треба да врзе појас во кола, тоа ќе научи и ќе се врзе, па можеби и неа ќе ја научи зошто и таа треба да биде врзана. Се почнува од личен пример и да не осудувајте, едуцирајте, секакви не има. Еве на пример јас поима немам за прозорци за будност (демек детево нешто будно што е без прекин? не знам), за скокови знам ама тоа прозорци прв пат слушам што се. Ако има некоја време би била благодарна да објасните. И она за водата е интересно да се знае. Јас како што знам за доенчињата има посебна вода која се купува и со неа приготвува АД, а не треба чешмовача. И АД е најмалку освен вештачки прашок, ама објаснете еве некоја ќе научи нешто ново, па ќе пише во темата нешто што не знаев, а научив денес. (сега видов Денес дознав дека... се викала темата)
Тогаш кажи ми дали смееме да реагираме ако дете се однесува безобразно кон нас немајките или ќе си ќутиме и голтаме оти знаеле најдобро? Оти не знаеш какви гадотии од деца и родители сум видела ама не можеш ништо оти "знаеле најдобро". За булинг да не збориме колкав проблем е по школите од исти такви распрдени.
Замена? Придобивките од АД пишав. Настрана мајките што немаат воопшто млеко,а мајките што имаат и намерно не сакаат да ги дојат нивните доенчиња,и им даваат прашок? Т.е АД? За вас е оправдано?
Мислам дека правењето премногу едуцирана,некогаш те додведува до најголемата глупост. Убав ден на сите мајки