Бев на гинеколог. Ми препорача контрацептиви за следен пат кога ќе имам однос. За овој пат кажа дека поминало времето бидејќи 6 ти ден од однос е. Дали некоја користела овој период и колкав процент на заштита има?
Контрацептиви НЕ се пијат кога тебе ќе ти текне, периодично пред да имаш секс. Туку секој ден, во исто време.
Ако си била на гинеколог ќе ти кажеле и како се употребуваат. По тоа каква глупост тресна, тешко дека си била. Сигурни се само кога се земаат не само секој ден по шема, туку и под точно време, точен час. Ако еден ден е надвор од шема, процентот на заштита нагло опаѓа и ризикот е зголемен. Исто така, користење на антибиотици го зголемуваат ризикот. Има и доста нус појави, како менување на расположение, проблеми со кожа, хормонални проблеми итн итн. Исто така не се долготрајно решение, и не е препорачливо долготрајно да се користат без паузи.
Докторката ми препорача Норлево, имало само едно апче и се пиело до 72 часа после однос. Знам дека процентот на заштита опаѓа како што минуваат деновите па ме интересираше колкав е процентот после повеќе денови (ако си задоцнила) ама како што велите веројатно нагло опаѓа и нема заштита. Благодарам
А да користите презервативи не е најарно? И сама напиша дека не си во сериозна врска со типот, шо ако ти пренеси некоја инфекција? Како лагано прифаќате да се труете со апчиња, секоја чест.
Норлево и контрацептиви НЕ е исто. Норлево НЕ смееш да го пиеш после секој ризичен однос. Туку еднаш до два пати годишно најмногу ако има потреба, затоа што е штетно апче. Контрацептивите се пијат секој ден, во исто време, ама тоа во консултација со доктор, зашто и тие си имаат несакани ефекти.
Кој е тој гинеколог што препорачал Норлево за нареден пат а не ти објаснал како да се заштитиш и каква соодветна контрацепција да користиш за да не дојде до потреба од пиење Норлево?
Не два пати годишно, туку минимум после 6 месеци од првото. Зашто два пати годишно е еднаш денес еднаш утре на пример. Го пишувам ова зашто преочигледно е колку младиве се неедуцирани за сексуални односи и превенција, а често одговори на дилемите бараат на форумов наместо на доктор. Барем пообјсснето да им е иако упатство за секој лек има во пдф формат на нет и можат да прочитаат пред да пијат.
А зашо? Која е поентата да си ја стисне брадавицата? @IM.TMKQ @СуперДевојка по кажаното претпоставувам дека не е ни била на гинеколог.
И јас мислам така ама која им е поентата да лажат на факинг анонимен форум? Освен досада. И искрено се надевам дека некои само тролаат од досада и не им се вистински проблемиве зашто ако се вистински жалосно е колку се неедуцирани и колку се спремни да се жртвуваат себеси и здравјето за ќејфот на некој мочко....
Здраво девојки.. Ми треба една помош од вас.. Пред 5 дена имав незаштитен секс со мојот дечко ( поточно на 7ми мај ) а другиот ден ( 8ми мај ) ми започнуваше овулација.. Дечко ми сврши надвор, втората партија беше по околу 30 минути а третата беше утрината.. Денес имам грчеви во долниот дел на стомакот.. Најбитното е тоа што сврши надвор.. Ке ве молам за ваши мислења.. Дали сум останала бремена иако тоа е непожелно бидејки имам 17 години..
Зошто би лажела за вакво нешто ве молам. Ви кажувам како што беше. Само норлево ми препорача а за контрацептиви не кажа ништо. Пс. Даваат контрацептиви после однос? И колку време после однос се пијат? Не сум искусна во врска со ова затоа и барам помош, а и кога се работи за себе уште помалку знаеш.
Еве ако стварно не знаеш, изгуглав за тебе. Кликни и прочитај. Ова требаше да го сториш пред да го имаш првиот однос. Исто е како кога сакаш да правиш торта, а не знаеш како се прави, па бараш на нет, прашуваш мајка, тетка, другарка, па кога ќе дознаеш после тоа ја правиш. За сексов плус можеш да прашаш и доктор.
Не се пијат контрацептиви после однос, контрацептиви се земаат наменски, како заштита од несакана бременост, или пак како терапија во одредени состојби. И тие се пијат секој ден, по шема. Норлево е итна контрацепција, или morning after pill како превентива од несакана бременост и се пие еднаш на 6 месеци, ако има потреба, т.е ако дошло до пукање на кондом, или ако партнерот сврши внатре, случајно или намерно. Смени си го матичниот гинеколог. Срамота е да не знае или да не сака да ти каже за сексуално преносливи болести, несакана бременост и заштита при сексуален однос.
Искусен е во заведување и легнување на краток временски интервал повеќе женски или што? Зошто без кондом? Нека не те мавта дека прв пат потешко ќе било.. Баш ако е искусен ќе знае како со кондом, ама тој те мавта за поубо да му е. Всушност ако ти одговара терај си така, ама сепак.. не е во ред да манипулира со тебе, искусниот.
Дали ако направам тест за бременост по 6 дена од незаштитен секс би можело да покаже дали сум бремена или не?