Многу сте безобразни, ама премногу. Џабе се фрлате дека сте преедуцирани и одите на гинеколог кога немате основно нешто, култура. Дома на сите мајките ви се современи, дај ај, олабавете. Девојчето си ја прашала мајка и прво, ја распнавте. Тука сте совет да кажете ако знаете, а не да се фрлате. Смирете се. Вашите „брутално искрени“ коментари не се добредојдени на темава. Посебно ми се гади од она „знаела да рашири нозе, а не знае за гинеколог“. Браво богињи преедуцирани @angelche16 и да си во фаза на раст (иако не, не си, веќе на 19 години скоро се е оформено) треба да посетиш гинеколог. Се посетува по правило уште од прва менструација, ама тоа не е доволно информирано во државата. Ќе те прегледа тој и ќе те прати ваљда да испиташ хормони. Нема ништо страшно само следи што ќе те советува и најди си добар гинеколог. Тоа е обичен доктор како и секој друг, нема ништо срамно. И не би било лошо дури и да немаш проблеми никакви чисто превентивно да си посетуваш гинеколог 2,3 пати годишно.
Затоа и се извинив на бруталната вистина. Читајки го коментарот на членката,очекував да прочитам негде “бев на гинеколог…” Па тогаш да му ја мислиме сите заедно на форумов и да се советуваме друго @СуперДевојка благодарам на разбирањето
Културата твоја се виде. Мене лично како човек пред се, ме загрижи фактот што членката ТРПИ проблем од 27ми Јануари, знаеш кој датум сме денес? И да,во право е @СуперДевојка , едните исти прашања, само во друга форма се вртат во темава и ради тоа се реакциите. Ретко каде ќе прочитам дека некој бил на гинеколог. Никој не е тука за да се натпреварува во знаење и слично.
Повели, посочи ми каде. Да беше загрижена немаше да се служиш со такви изрази. Браво, многу си јака и загрижена. А, да, и се едни прашања ако се вртат и вас лично толку ви е здосадено од нив ете @RainBow нека ги напише тие прашања со одговори на првата страница и нека ја заклучи темава.
Искрено, немам намера да ти посочувам ништо, затоа што очигледно твоето целокупно сфаќање е во погрешна насока
Јас тебе многу добро те сфаќам и се согласувам со тоа дека гинеколог не треба да биде табу. И дека е ептен погрешно да се чека отколку да се оди на гинеколог. Ама треба и ти да сфатиш дека за постарите генерации е срам гинеколог како појава. Старите се и тие што викаат да не се тушираш додека ти е дојдено пошто ќе ти „секнала“ менструацијата. Ама, пристапот ти е сосем погрешен. Мислам, банално е да и кажуваш „мајка ти знае дека шириш нози, а не ти дава на гинеколог да одиш“.
Ама не треба мајка ѝ да ѝ дозволи да оди на гинеколог. Ако ја боли утре заб ќе чека дозвола од мајка ѝ или ќе трча сама? Епа исто е. Не е фер шо ги тапкате по рамо демек не секирај се, ако не си отишла, многумина не одат од срам. Ако е форумов за едукација, да ги едуцираме правилно, кога веќе мајките им се “старомодни”. Жално што многу девојки прв пат гинеколог посетуваат со првата бременост, од пусти срам и тапкање по рамо дека сме затуцана држава, па ако не отишле…
Кој и каде ја тапка? А, тоа дека едукација се тера со зборовите „знае да шириш нози“ ми е дегутантно. Вие продолжете да се „тапкате по рамо“ ако мислите дека тоа е „правилна едукација“.
Имаше претходно коментар дека сме солеле памет со мислењава. Ако солиме зошто прашува? Зошто воопшто некој прашува? Можда не е соодветен зборот дека раширила нозЕ, ама па што направила друго? Менстрација добива веќе неколку години, нередовна, не презема ништо, има незаштитен секс, на гинеколог не пошла никогаш, па ни сега кога има мака… Епа, шо да ѝ се каже друго?
Се карате и инаетите за најнебитното нешто. И помогнавте ете на девојката без разлика на се да оди на гинеколог. И двете сте во право и ајт .
секој има различно тело... јас на пример имам здравствен проблем кој не ми дава да земам хормони. Пробав со исхрана и пешачење. До негде ми помогна. Еден период ми се средија хормоните, ми ги снема акните, но после 7 месеци ете го пак па пак оди испитувај мачи се... Плус имам и инсулинска резистенција 6 години која никако не сака да се тргне. Не е баш „среди го па имај секс“ така на 50 ќе требаше да изгубам невиност.
Јас најискрено ни во еден момент не се карав и не посакав да се карам. Ме изиритира моментот да трпиш проблем 21 ден и меѓудругото, сигурно има односи знаејќи дека не е добро. Океј една недела,10дена…21 ден драги мои и мајка и да ја утеши со глупава реченица да не оди на доктор. Мене ме фати паника што само го прочитав прашањето. Јас никогаш не би го слушнала тоа ни од мајка,ни од другарка од никој. Притоа,секој треба да има сенс за здравјето и се. 19год воопшто не е дете,ниту мала. Сега детално објаснив,бидејќи гледам некои членки почнаа со наивност глумење и навредување.
@GirlVolley типична слика си за темава, само демек завиено во културна форма. Ај твоето барем не е нели културно кажано, ама какви се безгрешни сум прочитала на темава. И каснело 18 дена на 19 години и не била на гинеколог, и од тоа се направи драма, како со месеци да и касни и да не преземала ништо. Значи стварно на мн жени не им е регулиран во целост циклусот на тие години, иако кај повеќето би требало да е. Почнало девојчето со терапија, мн е можно и тоа да делува, може не за 18 дена да закасни ама сепак. Иако мислам дека девојчето ќе отидело да се поставела поинаку мајка и. И ќе оди де, сигурна сум дека нема да остави така ако продолжи да има проблем со циклусот. Имала незаштитен секс на 19 години со дечко и и вие трчате со коментари дека ширела нозе. Прво, на 19 години секој може да направи грешка и може да се даде совет, ама виде судите, не давате совети. Откако нешто ќе се случи не може да се вратиме назад и да го смениме. И крај краева јака работа, јас не познавам некој што немал незаштитени односи со дечкото. Ама вие овде се собравте се само совршени. Убаво ти пиша Вајлд, не знам што не сфаќаш. Човечки инстинкт сака да ти каже дека е, ако не ти е јасно. Се случува во тие моменти да се донесе нерационална одлука, на тие години особено често. Јас сум прва што не поддржува секс без кондом, баш за да не не боли главата после тоа, ама ако веќе се случило немам намера дополнително да му правам шубе некому. Крај краева немала секс без кондом со некој непознат, претпоставувам во моногамна врска е. Ај сега знам шо ќе кажете, ама статистиките велат дека не е исто да имаш секс без кондом во моногамна врска, со некој кој колку толку го знаеш , со тоа да ти е тоа пракса со непознати. А иначе се е можно секако. Можно е и кондомот да се скине. 100% се согласувам со @GirlRose.
Циклус по правило се "средува" веќе 2-3 години од прва менструација. Е тоа не се случува кај сите нели. Ама и да е среден и да не е, и да е редовен и нередовен и не знам каков, нема врска за одење на гинеколог. Па и за имање секс.
Ама си отишла на лекар, а не на форум да бараш совети дека ти доцни менстрација месец дена со слика од тестот. Пробуваш да го решиш проблемот кој го имаш на соодветно место, а не чекаш мајка ти да ти каже кога си созреана за на гинеколог. И ова е последно што ќе го напишам во врска со дискусијава: нема оправдување да не побараш стручна помош при било каков здравствен проблем. Колку и да сме затуцана држава, колку и да ни се родителите старомодни, нема оправдување, без разлика дали станува збор за гинеколошки, психички, срцев или каков и да е друг проблем.