Што се толку напна ко да е дошло крај на светот, само пишав мислење а не да ме убедуваш и да ми кажуваш за последиците!
Не мора да ме прашаш. На форум пишуваш. Ако не сакаш да ти го спори некој мислењето, чувај си го за себе.
Откако сум со маж ми во брак , не користиме кондом . Веќе полни 8 години +- некој месец не се случило да си пренесеме СПБ , или да забременам без и двајцата да го сакаме тоа . На гинеколог одам минимум 1 годишно , пред се ради сопственото здравје , па и за да си бидам мирна дека немам некоја скриена болештија ( често знае да ми доцни , а сигурна сум дека не е бременост ) , маж ми си посетува уролог исто така минимум 1 годишно ради сопственото здравје . Е сега , се дешава некогаш околностите да створат неможност за итна посета на доктор ( како што ми се случи мене изминатава недела кога ми доцнеше цели 15 дена и ми дојде баш во петок и ме фатија неработни денови така што морам да чекам следен месец за хормонските испитувања ) .. и затоа се случува да се побара мислење на форум , што не е знак дека не одиме на доктор .
Повеќе би рекла дека сме претпазливи и едуцирани на темава . До едукацијата од родителот е , на пример мајка ми не била толку отворена на оваа тема и никогаш не правела муабет со мене за СПБ и цела тема секс воопшто . Но , имав предавање од два часа во училиште од медицински лица и така се едуцирав околу СПБ и забременување ( секако го надополнив и со истражување на интернет ) . Од друга страна пак , свекрва ми е човек што за се отворено разговара со муж ми и золва ми . Таа сама како медицинска сестра смета дека е многу важно да ги едуцира децата на оваа тема , па затоа кога муж ми бил во пубертет му објаснила како стојат работите . Јас сметам дека свекрва ми е во право . Родителите се должни да ги едуцираат децата навремено , околу се па и сексуални односи , последици и СПБ .
План Б пилулите ќе ги нема, а со тоа се укинува правото на контрацепција кај жените. До каде стигнавме??!
6 години сум во врска, му верувам маскимално, и тој мене. За хигиена исто му немам замерка. Ама еве ми има речено самиот дека не може да ми гарантира дека нема да му се испушти внатре и може од возбуда да не успее да се тргне навреме. Од скоро ми се поремети циклусот од друга неповрзана причина ама знам како тресев коски да не сум трудна кога каснеше иако не сме имале без кондом. Сепак психата ми е таа јбг. А други начини на контрацепција, 90% се хормонски, спирала не смееш да ставаш ако немаш раѓано. За дијафрагма не знам колку се достапни и евтини. И во брак коа ќе сме здравје, планираме исто да продолжиме.
Не ширете дезинформации.. Ги има скоро секаде, никој не може да ти забрани да ја купиш.. Ја има и на зегин онлајн дури за порачка.. А тој хаштагот од сликата, одамна не е користен.. така да..ноу комент Тоа си е твој избор..штом тресеш коски а си во 6год врска, уште значи дека не е доволно зрела врската за семејство. И тоа си е ваше право.. Во моментот кога нема да се тресеш дали си останала бремена, тогаш е сосема друго Антибеби пилулите барем сега се толку усовршени што тие митови од порано дека ќе те остават стерилна мора да се побијат..
Мојот партнер до сега имал многу повеќе партнерки во минатото отколку мене. Тоа ми беше проблем на почетокот и за сексот и во врска со довербата и љубовта. Кога решив да го оставам минатото назад нашата конекција прерасна во вистинска љубов. Од друга страна кога веќе сме си единсветни еден на друг, имаме секс и без кондом и со кондом. Зависи, дали сакаме подолго или не. Од спб не се плашам знам дека и двајцата одржуваме хигиена, од бременост ни малку бидејќи си планираме семејство.
Еј не знаев дека со маж ти сте семејство само деца коа ќе се родат. А тресам коски јер кошмар би ми било за забременам воопшто, не па дете да имам . И на зрели жени во брак со деца им прпа психата да не забременат кога не се спремни за уште едно.
Сум си ветила на себе дека без потреба (некој здравствен проблем) хормони у животов нема да пореметувам. Дајте нешто механичко што може секој да го користи. Нема а?