Strawberry18, немој да се грижиш... тоа што те болат градите не е страшно, тоа е само резултат на хормонските промени во организмот... мене обично ме болат околу една недела пред да добијам менструација, ама се случувало и да почнат да ме болат многу порано, па дури и цел месец... едноставно, под стрес си, настината, хормоните лудуваат, и сето тоа може да влијае на целиот организам, не само на градите. Ама ако веќе сакаш да бидеш 100% сигурна, оди на лекар, тој најдобро ќе ти каже... поздрав!
Плашлива личност сум кога станува збор за овие работи. Со сексуални односи започнав пред 2 месеци и тоа првиот пат без кондом и тоа во плодни денови, но за среќа ништо не се случи и ми дојде навреме. Потоа 1 месец немав односи, бидејќи дечко ми е во Скопје на факултет и не бевме видени, па кога имавме после тој еден месец (тогаш беше со кондом, кој не се скина), менструацијата ми закасна 21 ден. Не бев толку исплашена колку што бев првиот пат, после првиот однос. Но ме мачеше тоа што ми каснеше толку долго време. Сите другарки ми велеа да не земам тестови за бременост, бидејќи нема шанси да сум бремена и дека тоа се случува поради што телото претрпува промени во организмот по првиот однос. Иако имам долга врска и му верувам на дечко ми, сепак не оставам без кондом и секогаш свршува надвор од мене. Што си е сигурно, сигурно си е, не сакам да си ја врзувам главата секогаш пред да ми дојде..
za HANI ... procitav deka ti se ima sluceno da ostane vo tebe kondomot... i mene mi se sluci istoto pred 2 dena mnogu se isplasiv prvo so decko mi neznaevme deka e vo mene go baravme ko ludi kaj otisol posle on proveri so prsti i go izvadi za sreka, a jas umrev od strav koa mi kaza deka e vo mene i so ke se slucese ako ne go izvadese on... tebe sto ti rekoa na ginekolog... da ne ima nekoi posledici... aj pls koa ke go vidis ova pisi mi
I mene mi se ima sluceno toa 2 pati. Prviot pat i nie se cudevme i ne znaevme so se slucilo, ama nemase nikakvi posledici. A vtoriot pat ne se cudevme voopsto, ama sega veke sme povnimatelni.
Veke 8 meseci sum seksualno aktivna. Imam samo 16 godini. Imam mnogu chesto seks i istiot sekogash e bez kondom. Ne sum ostanala bremena do sega(pu pu da ne urocham). Navika ni stana sekogash da e bez kondom. Ne znam shto da pravam.. Inaku imam poseteno ginekolog i imam praveno eho i PAP test.. se beshe vo red. Vo red li e da se poche so seks na 16? Kako da prodolzam vaka bez kondom ?
Hmm.. Moe mislenje e deka moras da prodolzis so kondom,zatoa sto premnogu si mlada za da se izlozuvas na vakov rizik.Mlada si,sega si so eden partner,no utre mozebi ke bides so drug povtorno seksualno aktivna,Zar povtorno ke bide bes kondom?Zatoa moja preporaka e da prodolzis so kondom!
Pa sto ima vrska dali e vo red ili ne e vo red, koga veke si seksualno aktivna. Samo ne znam kako si mozela bez kondom. Procitaj po netov ima mnogu statii i educiraj se malku. Stom si seksualno aktivna znaci si prezela nekoi odgovornosti i sprema svoeto telo. I jas mislam deka treba da prodolzis so kondom i se soglasuvam vo celost so mislenjeto nad mene.
Moja drugarka isto kolku mene e isto seksualno aktivna i prviot seks i bil so kondom.. Kondomot im se skinal a tie mislejki deka se bezbedni go ostavile da svrshi vnatre. Devojcheto ostana bremena sreka shto so moja pomosh otide na ginekolog i toj i kaza za tabletata "Norlevo" i od togash mi e strav da koristam kondom. Zatoa ne insistiram mnogu na kondomot..
devojki mozno li e da sum bremena (bidejki sum imala seks bez kondom,pred 2 nedeli) ponekogas mi se mnogu povraka posebno koga pijam kafe so mleko.Za 4-5 dena treba da mi dojde... ve molam ako imate nekoe mislenje kazete mi go sto da pravam mnogu sum preplasena ... hock:
jas mislam deka simptomite se javuvaat pokasno ne vednas za sekoj slucaj ako ne mozis da docekas duri da ti dojde napravi si test da si bides mirna pozzzz
ne voopsto ne e taka...gi davaat bez recepta...malku se poskapi od 500-800 denari...jas do sega imam zemeno dvapati i bilo se ok, nikakva recepta nisto ne ti e potrebno...a ime ne ti treba, ima na razlicni firmi, ke kazes tableti za posle nezastiten odnos,i toa e...a kolku za kondom jas sum vo vrska 5 godini i samo prviot odnos ni bese so kondom...t.e pocetokot...jas so kondom nemozam, no normalno samo ako si vo dolga vrska i sigurna vo partnerot....
Apce za ''itna kontracepcija" e Norlevo,cenata e 550 denari,go imash vo apteki...od doktor morash da zemesh recepta,ako go ispiesh vo rok od 24 casa efektot e 100%,do 48 e 50%,a posle 72 za dzabe ke go kupuvash...pozz
mozebi moeto ne bilo ,,norlevo,, no ne e samo toa , tvrdam...bidejki kakoi sto rekov imam dva pati zemeno bez recepta, bez kniska, od apteka, bese nekade 600-700 denari ...samo pobarav apce za itna zastita po nezastiten odnos....i si ja imaat zavrseno rabotata, taka da ima apcija, so ista funkcija koi odat bez recepta, ne se ni vo apteka nesovni pa da dadat bilo sto...
Pa i jas pred neko vreme zemav apce(pukna kondomot) i bevme vo apteka i ne ni dadoa bez recepta, pa odevme do drzavna na dezuren ginekolog i taa niso ne ni prasa ja napisa receptata i posle se vrativme vo aptekata i ni rekoa deka po novi pravila moralo taka.
Девојки мало советче до сите, може има и поискусни и повозрасни од мене, но примете го советот... не си дозволувајте да имате незаштитени односи без разлика дали станува збор за дечко со кој сте години и години, или за некој нов дечко или one night stand, сигурно си е сигурно. иако може да се скине кондомот но веројатностите се многу мали, најсигурно и најпрепорачливо е ова. и btw секој пат кога ке се одлучите на незаштитен сексуален однос имајте на ум " pet minutki slatko cel zivot majka i tato " . Vninavajte....посебно ако сте млади и ако не сте спремни за брак.