Dobro deca koj ve uci na takva neodgovornost?!Ete zosto treba seksualno obrazovanie vo ucilistata! Ako dobro se postavi prezervativot nema nikakvi rizici deka ke pukne,samo ic ne slusate,ic!I velicinata mora da ogovara zatoa sto ete moze da ostane vnatre. I da,na 16 godini znaete sto e uzivanje vo seks?!Ne!I da e so kondom nema da svrsi vnatre be,nema i gotovo!Ima nacini koga ke mu dojde kako da si ja dovrsite rabotata!Se sakas ti sebe?!Si go sakas zivotot ko sto ti e?!Epa ne rizikuvaj! Vo uslovi na hpv i sekakvi polovo prenoslivi bolesti mi se pravite sizik na rizik.Mislete na zdravjeto,misli deka eden den dete treba da rodis nekomu,a ne na toa surtukot sto go imas sega,edino ako ne se omazis so nego,a ako prduzite vaka ke se omazis radi nesakana bremenost. Mnogu se iritiram vaka,mnogu!Za vase zdravje i bezbednost e,alo!Sto,pobezbedno da ne e bez prezervativ?!Ne e!Od kaj znaes dali toj ne svrlja na strana (batali tuka romanticni prikazni bla bla bla)ili ja ima uste pred tebe,pa i ne mora da svrlja za da zakaci nekoja bolest i op,posle i ti!
Lilit za se si u pravo! mene samo ne mi e jasno vo iskazot na devojcevo kako ostanala bremena pa posle go ispila apceto norlevo. Tie se zemaat 72 casa po rizicniot odnos. Znaci ako devojceto doznalo deka bila bremena pominalo mnogu poveke vreme i apceto nemalo sansi da deluva. Nesto tuka ne stima. I mene ne mi e jasno sto e so decava na 14/15 god pocnuvaat so seksualno odnosi eeeeej.
е ајде де?! не дека сум секс-експерт, ама девојкиве очигледно списанија не читаат, на предавањата што ги имавме и во основно и во средно на оваа тема не присуствувале, а интернетот го користат само за тука да мудруваат дека им било страв со кондом секс да имаат. ц ц ц ц П.С. не ми се верува дека Лилит на латиница пишуваше
Lele hipica ama stvarno sum se iznenadila kolku se needucirani devojkite koga stanuva zbor za seksot. Stvarno da se cudis! Pola i poveke od devojkite sto gi poznavam praktikuvaat seks bez kondom i posle se cudat sto gi snaslo. Sekakvi bolesti ,bremenost itn itn...
Па незнам имале доверба во партнерот, па го сакале, па тој никогаш не би им направил ништо намерно.... абе ајде!!! во себе најмногу доверба имам! и што си е сигурно сигурно си е! Тоа кондомот можда и од неедуцираност им пукнал!
Најчесто е така.... многу е смешно што денес секој тинејџер поседува кондом и се фалат демек знаат нешто и се искусни, а едноставно кога дојде да имаат односи незнаат ни да го наместат кондомот... па после ке пукне е ке пукне кога не присуствуваат на дебатите за сексуално преносливи болести и незнам како беше понатака насловот. кога јас бев во средно знам имаше предавање за сите како се става кондом, како што. а денес младиве тоа го сметаат за губење време и дека се знаат... не дека сум многу постара па викам младите ама така е зборот бтв. прајте што ке праите ама секогаш помислете си на себе и своето здравје и користете кондом, зошто едно незаштитено уживање може да ве чини многу!
интересна работа е ова со кондомиве но видите а со ако тие сакале да одат до крај за да видат како ке е па после се каат шо останале трудни епа нема леле и како велат после е***е нема каење епа трпите последици. Искрено сум имала и со кондом и без и подобро е без но да се тргне навреме мислам ако сакате да останете трудни нека не се трга али ако не тогас подобро да се тргне али сепак треба да знаете со кој партнер имате секс а не со кој ке стигниш. Мислам сами си знаете а и секс на 13 14 16 години малце ми е невообичаено али тоа е со да се прави денешно време можеби јас сум со застарено мислење али мислам дека е така
Mislam deka e mn jasno da ostane bremena koga kondomot se skinal i on svrshil vnatre. Ona ne znaeshe deka e bremena samo pretpostavuvashe. Ginekologot i reche ako otkako ke go ispiesh apcheto ti dojde menstruacijata pred vreme togash imalo neshto(abortirala) a ako i dojde na vreme nemalo nishto. Na nea i doshlo pred vreme, zatoa znae deka iamlo neshto.
Inache shto ima losho za seks na 16? Ne vikam deka ne e rano ama ako imash partner koj shto se dokazal deka vredi zashto da ne? A toa za kondomot znam.. Priznavam deka sum kriva. Znam deka ke se kaam nekoj den.. Samo me chudi shto 8 meseci imam seks bez kondom i ne se sluchilo nishto. Najverojatno ke se osvestam koga ke se sluchi neshto..
Za toa dali ima nesto loso za seks na 16 ne treba da se vadis na toa deka imas partner koj se dokazal deka vredi.site maski na svetot i zvezdi ke ti simnat samo da ti dokazat deka vredis no rabotata e sto bas na tie 16 godini ti toa nema da go razberes i ke se zavrknes za cel zivot.a koga ke dojde momentot na toa da se sluci nesto ke se osvestis da ali najloso e koga ke si reces "ne trebase toa da go pravam" i ke znaes deka ke bide kasno
Nema zashto da se kaam zashto toa go pravam zatoa shto jas taka sum odluchila, a ne deka me nateral nekoj. I ne se vadam. Nema nishto vo toa samo treba da bideme vnimatelni. Zborev so ginekolog i istoto mi go kaza.. ne e strashno ako si pochnala tolku mlada so seks.
Mozebi ne se strasno sto ste pocnale tolku mladi so seks,no ke bide strasno ako prodolzite taka ponatamu so poveke partneri pa duri i bez kondom.ccc.e togas ne znam dali nema da bide strasno.No sepak vase pravo!
ccc jas na 17 i pol god go imav mojot prv seksualen odnos, i sepak mislam deka trebase da pocekam uste amlku, a denesnive generacii kolku li se ponapredni ili pa... na 13, 14 ,15 god tie rastur pravat ccc ... svasta se slucuva ..
Pa toa i jas vikam.Ne deka sakav da ja navredam ili nesto.Sekoja denes sto ke ja prasam na kolku imase ili na 13 ,14,15 pokasno niedna.Ti sega ke uzivas no pokasno na 20 30 godini namesto na 40 ke se pojavat problemite.zatoa pokasno pocni.,Nisto loso ne rekov hahah
toa e tocno deka vo pred semenata tecnost moze da se najde i po nekoe spermatozoidce,no sansite za da ostanes na toj nacin bremena se mnogu mali,no i ne smees da gi isklucis kako opcija,zatoa vnimavaj...vo sekoj slucaj za da ostanes bremena,treba toj da svrsi vo tebe,da bides vo plodni devoni itn...pa nekogas duri ni pod tie uslovi ne se "faka" ....ne se sekoraj intuicijata mi kazuva deka ke si dobies i deka se ke bide ok
Јас имам односи со партнерот веќе 3 месеци одиме 2 години и нешто а пред тоа двајцата бевме невини,почнавме со кондом но кај мене се јави иритација од латексот најверојатно и веќе не користиме но добро се чуваме а сега планирам да одам на гинеколошки преглед но не сакам да одам со мајка ми и не знам како да го изведам тоа имам 19 години и свесно ги правам работите, внимавам на плодни денови да немам односи и засега се е ок! размислете добро девојки за тоа што го правите и со кого го правите!
Nemoj da se sekiras, nema sansi da si trudna. Tocno e deka postoi predsemena tecnost no mislam deka ne postoi moznost da te zabremeni. Jas imam seks 15 godini bez kondom i nikogas ne mi se slucilo nasto neplanirano. Sega imam sin 2-godisen. Koga sakav da ostaman trudna so maz mi se obiduvavme 3-4 meseci (on celo vreme svrsuvase vo mene sekoj bozji den i na kraj se fati). Ama da znaes deka znacite za dobivawe menzis se identicni so onie koga si zatrudnela. Sakam da kazam isto ke te bolat gradite, stomakot, polovinata
Треба да пазите, но доколку би останале бремени немојте да паничите... џабе ке паничите,само нервоза повеќе.. треба да се смирите да разговарате со мајка ви, дечко ви... А не да помислувате на самоубиства :/ Убаво е и да се одлучите да го чувате бебето.. доколку имате цврста врска Сепак тоа бебуле коа ке порасне ке се гордее со вас Јас на пример се гордеам со мајка ми, има 36 години, на 18 била трудна на 19 ме родила и сеа ми е супер ко другарки сме си
И јас имам млада мајка, 37 години, ме родила на 19, и вели дека не останала бремена од непазење, туку со татко ми сакале да ме направат, па и се восхитувам на храброста што ја имала
И јас сум била планирана и тоа една год се обидувале xD иако не биле у брак уште, мајка ми 5ти месец трудна била на свадбата