Ова што си го пишала покажува дека ти имаш комплетно разбирање за машко женски односи! Така е точно тоа и го мислам истото но на мнгу девојчиња ова треба да им се објасни зошто они ептен имаат погрешни сваќања за односот маш жена!
Аа ко ќе почни поделбата на светици и грешници омилено ми е. Ако ви кажи чоек кај грешите, одма светец. Не пиши ако не сакаш да прочиташ како те перцепираат од страна. Да муабетиш со другарки за секс, да го посакуваш со истите, да даваш описи од типот: ја сакам од малото прсте до челото, во право е жената шо не сака. И не ти е прв пат да прашуваш за ова и да спомнуваш наоѓање друга.
Јас сфатив дека и жена му исто ја посакува ама она не сака да прави некои работи в кревет он што ги сака.
''Човек е спремен да запали се што има за да го добие она што го нема.'' Не знам како очекуваш ваков проблем да го решиш на форумов. Си разговараш со жена ти и се договарате што ви одговара.
Према мене, мое мислење е, дека дур го пишеше ова базирано на описите си се испразни. Сочно, сочно, машала. Па уште и барања за ЛП да си позбораш. Ах, ах. Покрај то, никој нема да те казни. Гледај вака: дали изборот твој повредва некој? - Ако да, како можиш да излезиш од та некомотна ситуација без да повредиш некој? И така. Ако изборот твој повредва некој и решаваш да одиш со то - it's on you. Ако не си среќен со жена ти, не треба да останиш само ради шо некој ќе речи. Ама во исто време не треба да ја повредиш со лажење, изневерување. едит. Оф после и зборање за отворена сексуалност. Уба, здрава, отворена сексуалност не носи повредени луѓе со неа. Gaslighting101 мислењата на та тема.
Сексот е битен детал во бракот но дали е најбитен. Оти таму кај шо ќе го најдеш дали ќе имаш и добар функционален брак и семејство се? Дали ќе почнеш со некоја од почеток?По некоја година ќе спласнат страстите и сигурно сексот нема да ви биди како на почеток затоа размисли. И шо му фали на класичен секс гледај да го има веќе кога твојата жена не сака нешто ново да пробува. А се сакате? Пошто ти и велиш ќе одам со други а таа шо сакаш прај. Сметам дека не само шо нејќи секс него и дали те сака сеуште е прашање...
Помлада кога бев мислев дека средовечната криза кај мажите 40+ е популарен мит. Сега веќе мислам дека не е. Мислам дека реално постои и дека го има и кај двата пола, ама кај маживе и почесто. Мислам дека е егзистенционална криза во прашање. На таа возраст си олабавен од притисокот заради мислењето на другите (на друштвото), од несигурноста во себе и си послободен во таа смисла. А од друга страна пак, на таа возраст, човек обично почнува да се освестува и дека пола од животот веќе му е пројден и почнува да се преиспитува и да вага што има, што нема. Гледаш како времето брзо си прошло, дур си се занимавал со животните проблеми од една страна. Од друга страна се соочуваш со реалноста дека за две децении отприлика ќе бидеш веќе дедо/баба (ако имаш деца родени на твои 20 и нешто ова ти е јасно со секој поглед на своите деца), пензионер, или едноставно старо лице кое може утре ќе има здраствени проблеми (ако на 40+ по некоја среќа сеуште ти се немаат појавено). Почнува тогаш човек да размислува за работите кои не ги искусил дотогаш, а би сакал да ги искуси до крајот на животот и почнува да се јавува чуство на незадоволство со тоа што се има, а да се посакува она што се нема. Почнуваш да си викаш, ако не сега дур сум уште во состојба, кога ќе го остварам или направам тоа? Свесен си дека не се подмладуваш и времето не ти е на твоја страна. Целиот проблем е што во таква ситуација многу луѓе реагираат како што моментално се осеќаат а се осеќаат така зошто само од еден агол ги гледаат работите и својот живот. Па се прават големи промени во животот, се носат одлуки кои нормално после си имаат последици. Никој не може да ти каже на таа возраст што да правиш или да не правиш, но да си возрасен и зрел не значи само да си го живееш животот како што си сакаш туку и да си одговорен за тоа што го правиш, и пред се да си одговорен и кон тие кои зависат од тебе (децата, семејството) или на кои нешто им значиш (партнерот, пријателите). Реално на таа возраст, колку и да се осеќаш младо, треба да имаш веќе некоја мудрост стекнато низ годините, едноставно од самото животно искуство што ќе те направи нешто повеќе од млад. Мислам дека ако не порано, бар до тогаш веќе треба да знаеш дека за се има причина и последица, да знаеш дека своето не треба да го споредуваш со туѓото (зошто се е релевантно), да знаеш кои ти се најбитните, највредните работи во животот (и колку тешко се добиваат), да знаеш да размислуваш хипотетички т.е. што би било, ако... Јас овде не зборам дека треба да се потиснуваат желбите, туку напротив треба да се комуницираат на правилен начин, дека треба да знаеш како да ги задоволиш на начин кој ќе биде добар за тебе и за тие околку тебе. Да знаеш како да дојдеш до посакуваното ама на паметен начин, кој нужно не е најбрзиот и најлесниот. А најлесно е да се проба нешто на страна. Да се разбереме, мувањето на страна не бара многу труд и емотивно вложување, дава инстант гратификација ама и тогаш никогаш не е 100%-но остварување на желбите, пошто никој не е идеален или онака како што си го замислуваш во своите фантазии, а последиците се оставаат за понатака да им се мисли, се негираат, се релативизираат и откако убаво ќе се обработат со некој одбрамбен механизам ќе се пикнат таму во некоја фиока во мозокот. И еден ден ќе тропнат од неа... Сета таа енергија и либидо кое го спомна членов, може да се насочат во сопругата на пример, која стварно имам впечаток во ситуацијава дека е потценета. Ако толку постои љубов кон жените, зошто не се насочи таа емоција кон таа што била тука во добро и во лошо? Уствари, баш затоа - затоа што таа била и ќе биде секогаш достапна, па веќе не се вложува труд за неа, не се обидува да ја освои одновно и одново. Земена е здраво за готово. Се поаѓа од претпоставката дека таа е задоволна со ситуацијата каква што е, со она што и го дава (и не и го дава) маж и, нема желба за промена, за возбуда, за експериментирање, по природа нема големо либидо таа конкретна жена (додека сите други жени околу неа имаат за чудо големо?!). А дали неа ја прашал маж и што сака таа во својот живот, во врската, во креветот, кои се нејзините соништа и кои потреби не и се остварени, ама онака искрено, отворено и без предрасуди да ја ислуша? Можеби претпоставките за неа се погрешни, just saying. Тврдам и стојам зад тоа, дека пола од мажите не си ги знаат сопругите какви се навистина по природа иако мислат дека ги знаат од а до ш. Не е точно, зошто се обременети со многу предрасуди за жените општо и зошто поаѓаат прво од своите егоистични потреби а второ зошто таков однос изградиле со неа. Колку ќе вложите во врската толку и ќе добиете. Ако несакаш реципроцитет, тогаш не биди во врска или брак воопшто. Ако не добивате нешто од својот партнер, прашајте се зошто пред да преминете на друг.
Леле колку убаво срочен пост. Браво! Се согласувам со секој напишан збор и апсолутно нема што повеќе да додадам во темава… Алал Космик
Немој да си го уништиш бракот само поради тоа што сакаш да имаш секс со други жени. Разбирам и до некаде сакаш, машко како машко, јасно ми е све, ама искрено ја не би да варам на тие години никогаш. Поздрав и све најубаво
А ако не му е убаво во бракот мора да седи и да трпи? Кој е должен ако не му е убаво и повеќе не ја сака да е морално и задолжително да седи во брак? Сексот, парите и љубовта се најбитни во сфе друго све тури му пепел
Не се слагам дека парите и сексот се најбитни во се. Само за љубовта можам да речам дека е. Ниту пари може да ти купат среќа, ниту здравје. Ниту богатите се посреќни во врските ниту спасиле глава кога им дошло времето. Тие се средство и неопходни се за живот, и толку. Ама воопшто не е точно дека се неопходни за среќа, ни лична, ни во врската. А во однос на сексот, исто не е пресуден за среќа. Да, сексуланата енергија зависи од психолошки фактори ама пред се е физиолошка потреба и тоа е факт. Зависи буквално од нормалното функционирање на нервниот и од ендокриниот систем. Значи најпрво од него, па после од се друго. По таа логика тогаш би требало на оние што имаат трајни оштетувања и немаат заради тоа сексуален нагон и желба, како што велиш да им го „туриме пепелот“ и да ги сметаме за осудени на вечна несреќа и самотија. А има разлика меѓу тоа да се трпи лоша врска и да се чува жената до себе додека се шврља на страна под разноразни изговори и оправданија. Ако веќе е толку некој несреќен во врската, знае дека не му е партнерот доволен, не се веќе добар спој, нека се разведе и нека си бара друг/а. Ама луѓето не сакаат така, сакаат и јаре и паре и згора на тоа ако може и да си ја задржат пред себе и пред светот недопрена убавата претстава за себе. Сите што го сакаат ова користат исти или слични фрази, зборови и наводни аргументи, по тоа ќе ги познаете..нека не ве залажуваат..
Како што кажа, љубовта е најбитна, штом нема љубов во бракот нема причина воопшто да се остане во таа институција
Znachi samo za mazhite e opravdano ako sakaat seks nadvor od brak samo zatoa shto se mazhi? A ako zhena pishe deka saka seks nadvor od brak ke pishesh: normalno e da saka seks nadvor od brak, zhensko kako zhensko ili ke pishesh deka e kurva? Mnogu mi bodat ochi vakvi zaostanati sfakjanja koi gi amnestiraat i baraat opravduvanje za mazhite jer mashko kako mashko
Не гледам нигде дека напишав такво нешто за жената, а најмалце тој збор, а како второ кој како ке си свати...Јас му дадов мое мислење само, ако ти боде очи не ме читај Поздрав
За тоа машко како машко веќе ти пишала @Lady D ❤️ нема и ја да го повторувам истото, мене ми боде очи ова “на тие години” на кои години на 40? Добро па како си ги замислувате 40 години? Како демек многу длабока старост? како веќе стар си ти пришол животот? Ма не сте тачни бре!! што можам сега да направам на 40 на 25 немав муда да помислам Колку за инфо не се вара на никои години не само на “тие години” биди “маж” седни го партнерот/партнерката и кажи во 4 очи што ти сака газето, а не педерски зад грб
Јас му дадов мое мислење како што напишав погоре, а на кого не му се свига не мора да ме чита...Секој си има право на свое мислење и да си го каже. А според мене не е во ред, да се ожениш и да вараш... Зашто ондак се жени кога планира да вара да кажеме а? Не би да коментирам више да не ја пунам темата со оф топик убава вечер поздрав