Ние имавме од кога докторот ни даде зелено светло, се до 39та недела со цел да се породам као одма, ние имавме и незаштитен однос, сме имале среќа и помина без компликации, дури се породив 40+.
На почетокот имав краварење и докторот ми кажа не .. и не сме имале потоа во 6 ми рече ок , може ама внимателно ..но ние пак немаме .. едноставо се плашам а и не ми се сака .. мажот ми имаше желба но сега веке ни тој нема како ми расте стомакот страв му е како и да е само се да е во ред па потоа ке надокнадеме
Како јас да сум го пишувала ова Чудна работа што ич не ми се сака, стварно си се чудам на себеси. Мм сака ама му е страв. Доктор немам прашано ама сигурно би ни дозволил сега веќе последниве месеци.
Не ми е во ум дали имаше посебна група, па затоа тука ќе прашам. После колку време од пораѓај имавте секс и дали претходно се консултиравте со гинеколог?
6 недели по пораѓај се оди на контрола, докторот ке ти каже ако е се во ред. Јас сум со царски и чекав да помине прегледот. По 1 месец бев спремна ама не можев да ризикувам пред доктор да даде зелено светло.
И јас сум природно породена и бев сечена, едвај издржав до вечерта пред да одам на гинеколог А закажав по 6 недели
Прво на контрола па по дозволата можеш да пробаш . На мене раната не ми беше помината по 6 недели добив зелено светло . Пробавме ама многу ме болеше.Ми прекинаа болките за жал по 9 месеци.Во некој пози ги осеќам и денес како нелагодност и по 4 години
И јас имав мака со раната, се мачкав со кантарион 2 недели и да ти кажам право не ме боли така, ама ми е преуредена 100ка... :/ ми испукаа конците на 5ттиот ден и шо фанало до тогаш тоа.. Забегав од темата, едвај чекам да појдам хаха, ме фаќаат живците веќе
Јас сум скоро 5 ти месец и уште од почеток на бременоста имаме редовен секс дури и скоро секој пат свршувал во мене. Сега на форумов прв пат читам дека треба да се користи кондом и не смее да се свршува внатре?! Гинекологот ништо не ми спомнал па поима немав и кога ве читам се извадив од памет
Нас ни забранија првите 3 месеци, после тоа строго со кондом. Овде прочитав дека спермата може да го омекне грлото на матката, а кондомот нормално е за заштита од инфекции. Не дека нешто страшно ќе ти се случи, ете не сте знаеле ама пазете се до крај. Ако не дај боже закачиш нешто, може да не ти дозволат природно да го родиш или да мора да прима терапии после пораѓај.
А како се проверува дали ке закачам нешто не разбирам? До сега микробиолошките брисеви ми беа во ред... што треба да направам?
Јас може и затоа сум нервозна цела бременост, оти не сме имале веќе 6 месеци секс. А сакам, мене хормоните на секс ми удараа од сам старт на бременост и сеуште ми удараат, а никако не смееме. А тоа што уште 5/6 месеци нема да имаме плус... Кај ја видив темата. И како што сте пишале скоро сите, маж ми нема шанса да сака и да ни дозволат последниот месец, он сега бега кога на зафрканција го задевам, ќе и се јавам на мајка ти вика, демек да ме исплаше, а и језиво му било, веќе имам меше, градите напумпани и така ми беа големи сега мислам ќе ми експлодираат ама не ме гледа кога го прогонувам така гола, мака му е. Бар за нешто и он да осете мака.
Во бременост треба да го намалиш ризикот за инфекции, 100% не можеш да се заштитиш, ама 95% може. Секс со кондом, базени и затворени водни системи не, спа итн не. Памучен долен веш, редовна хигиена со соодветни гелови. На тоа се мисли.
Прво нема потреба веќе од свршување внатре , бебе е фатено Второ обавезно со кондом , осетлива си сега и зголемен е ризикот на инфекции доле . Трето спермата го омекнува грлото на матка и ризик за отварање пред време имаш , затоа се препорачува во 9ти да се има однос со свршување за да омекне побрзо грлото.
Ок сфатив.. сепак до сега е се во ред во иднина ке бидам повеќе внимателна и тоа е тоа нема потреба за паники мислам