Немаш проблем ама сакаш моето мислење да го извадиш од контескт и да дојдеш до сопствен заклучок без претходно да прочиташ што сум напишал. Инаку никаде не напишав дека за сигурно знам зошто е некој геј или би, моите мислења беа само претпоставки. Имало истражувања да се докаже дека тоа е генетски и за сега тие обиди биле безуспешни.
Апсолутно нема врска со генетика. Никаква поврзаност нема. Не знам зошто воопшто се испитува и истражува.
Сеедно, пак мешаш род и сексуалност. Значи ако детето е наркоман, веројатно и еден од родителите е. Ако родителот слуша турбофолк, сигурно и детето ќе сака турбофолк. Ако таткото не јаде боранија, сигурно и детето нема да јаде боранија.
Како тогаш од стрејт родители испаѓаат геј деца? Нема врска со наследност и генетика. Едноставно е определба. И тоа не свесна определба као од денес сум геј, туку природна определба, дел од личноста.
Бев на прошека на денешново убаво време и кога се вратив, што да видам. Барем недела нема да биде досаден ден. Повторно наметнуваш свој став на моето мислење. Барем да беше посуптилна, вака сама си го толкуваш моето мислење како што сакаш и расправаш околу тоа. Хахахаха, морам да признаам дека e доста комично. Јас не кажав дека не треба да се испитува туку дека тие испитувања не дале никакви резултати до сега. Можеби тебе не ти се допаѓа тој факт, но тоа е твој проблем. Сеуште не ти ја сфатив поентата на овој одговор, но најверојатно ни ти самата ја немаш сфатено. Битно е да ми противречиш на кој билo начин, баз разлика дали тоа има смисла или не. Всушност зависноста од дрога и алкохол е во голема мера наследна. Вeројатноста дали некој ќе биде алкохоличар или наркоман е околу 50% предодредена од гените. Со други зоброви ако твојот татко е алкохоличат има големи шанси и ти да бидеш. Хахаха не знам дали има истражувања кои спечифично се однесуваат на боранија, но има истражувања кои покажале дека одреден вид на храна има генетска коралеција и е наследно. Обично зеленчукот и овошјето имаат најголема корелација околу 0.5 што би значело дека 50% е генетски предодредено. Што се однесува до турбо фолкот, мислам дека не би можело да се направи веродостојна студија, но покажано е дека музикалноста е во одредена мера наследна. Како што можеш да видиш, со твојот одговор успеа да се побиеш самата себе. Добро, јас никаде не напишав дека е стриктно наследна карактеристика кажав дека можеби е. Ти си убедена во твојот одговор, но ни самата не знаеш за сигурно која е вистинската причина т.е. ако е наследна во која мера може да е наследна или ако не е дали има други генетски фактори. На тоа прашање не можеш да дадеш одговор бидејќи ни научниците не можат да дадат сигурен одговор. Совед до тебе и сите што планираат да ме цитираат: за да не изгледате како идиоти, прво внимателно прочитајте што сум напишал па потоа одговорете и не ми противречете без потреба.
Абе себе си земете се за пример.. Размислете, што ве возбудува, кога почна да ве возбудува и дали можете да научите да престанете да се возбудувате на тоа? Истото е за било која сексуална ориентација. Во инстикти спаѓа сексуалноста.
Малку посложена е сексуалноста за да се сведе на инстикт. Сеуште постои полемика меѓу научниците дали е вродена или стекната.
Ко ќе откријат со 100% сигурност научниците, не е проблем.. ако докажат дека е стекната, ќе знам и јас дека е... До тогаш, ќе тврдам дека е инстинкт, пошто логиката ми вели дека е...
Ништо не знаеш ти. Овде, на тема секс со женско, каде жени треба да споделуваат желби или искуства, се собрале мажишта биолози, генетичари, психолози и психијатри и ни кажуваат како треба. Генетичари од светот што уште ништо не нашле конкретно или доктори од СЗО што тргнале од болест гомна да јадат, не ги прашале мажите на фемина форум како е точно. Не биди глупа, не води инает, слушај ги нив, еве све знаат, од микро полимарази ниво, до интергалактички димензии.
Се извинувам што не побарав твоја дозвола да пишувам тука бидејќи очигледно е дека ти си арбитерот кој кажува што кој што треба да пишува на форумот.
Вајлдке, ако е стекната, што тогаш правиме со мајндсетот/бихејвијоралните дејствија на бисексуалците, трансексуалците, и џендер чејнџ категориите? Не е сексуалноста инстикт. Додека не се докаже тезата како legit, пристапот на современата психологија ќе ја опсервира и третира како стекната. Хромозомите и полимаразите се такоџе флуидни @KateKane. Ти ништо не знаеш, ич не си њуејџерка брат. Се насмеав пред некој ден на репликата, epic.
Не бе златен пишувај си, само не знам која ви е целта на ваква тема. Тоа е исто ко сега јас да отидам во темана +40 кога си прават муабет за тоа како си делат пример финансии со сопрузите и да речам ама јас немам сопруг. Нема поента. Или во тема каква фарба користите јас да пишам не се фарбам. Вие ако немате толеранција на форумов, не знам кој има. Па уште си стојат мислења овдека за тоа кој е нормален и што е нормално, а се заборава дека млади луѓе го читаат, некои сеуште збунети за тоа кои се и што се. Затоа и секогаш треба припазување во такви осетливи теми, а не исфрлање "докази" од ракав. Никој од тука не е меродавен да му кажува на некој кој и што е нормално, дали е или не е генетски пореметен. Оти се заборава дека форумот е јавен и дека може да има реперкусии врз нечие ментално здравје. @Nigredo Odor Не сум шта ќеш
Мешаш пол, сексуалност и род. Транс маж со женски полови органи има женски полови органи. Повеќето хомосексуалци не се водат по родовиот идентитет за сексуални врски, значи ако остане транс маж труден многу голема е веројатноста дека партнерот е би или хетеросексуалец, а не геј. Мешаш генетска наследност со социјална. Некои особини се развиваат под социјално влијание на околината и може да се сметаат за наследни, ама не се генетски наследни. Генот за сексуалност кој е? Вакви изјави за наследна хомосексуалност директно потекнуваат од хомофобни движења кои се ангажираат да не им се дозволи на хомосексуални парови да посвојуваат деца. Така да, убаво си се класифицираше, сам.
Јас никаде морализирав за тоа што е нормално, а што не. Сепак ова е јавен форум и можеш да коментираш во која било тема, ако мислењата се несоодветни тогаш има модератори кои можат да ги избришат или можеш ти да ги пријавиш ако сметаш дека се несоодветни.
Не знам дали гените имаат врска со тоа дали некој ќе биде геј или стрејт. Но, гените ги наследуваме од сите наши предци, не директно само од родителите Инаку, ако збориме за геј мажи, на пример Рики Мартин, Џорџ Мајкл и слични каде ни од далеку не можеш да претпоставиш дека се геј, мислам дека гените немаат улога .Но, во други случаи, каде машкото е очигледно "феминизирано", можно е да имаат улога и гените.
Ова беше meta. Тогаш што ќе биде ако транс жена и транс маж бидат во врска, дали тоа хетеро, геј или би? Значи ако повеќето се водат по родовиот идентитет, тоа не значи дека сите се водат. Така да, не може да генерализираме за сите. Јас ништо не измешав туку прецизно си напишав, ако генетиката влијае со 50% тогаш останатите 50 зависат од други фактои меѓу кои и околината. Приметив дека многу љубиш да го користиш зборот мешаш, имаш право, знам да замешам понекогаш во вистинската пригода. Можеш да прочиташ во погорните коментари, не сакам да се повторувам Мојот коментар нема никаква поврзаност со ова што напиша, јас стриктно ти одговорив за примерите кои ги наведе. Ти измеша алкохолизам, храна и хомосексуалност во една чинија.
Сам против себе? Ај препрочитај ја уште 3-4 пати реченицата и види колку нема смисла. Расфрлање со големи и "научни" зборови не ве прави паметни. Треба барем некоја минимална смисла да има тоа што е напишано.
@doubleg Ги имам читано овие теории, сеуште се сведени на хипотези како што кажав погоре во реплика со членката. Сепак, една работа тука е проблематична. Зошто повеќето од вас пробуваат да ја претстават ,,генетската хомосексуална предодреденост" како негативна? Да претпоставиме дека утре група научници ќе излезат со констатација дека е апсолутно вродена, и што треба да направиме? Сите потенцијални геј сурогат родители, вклучително оние кои посвоиле деца да ги спалиме на клада за да се избрише конкретниот "gay gene"? Апсурд. Емоциите, когнитивите, бихејвијоралните својства и низа други психолошки механизми играат улога за комплетно формирање на личноста, get over it. Да океј, сексуалноста игра голема улога врз нашата личност, ама надвор од биолошката Саганова бранша за репродукција е апсолутно небитна. Не бидете толку pain in the ass.
Воопшто не го мислев тоа во негативен контекст. Не сум ни читал нешто околу тоа пошто искрено не ме ни интересира. Но факт е дека гените одредуваат многу работи.