КОЈА ВИСТИНА???????? Дека некоја вера е дело на ѓаволот??????? ДА,СЕКОЈ ИМА ПРАВО ДА СЕ ИСКАЖЕ.но НИКОЈ нема право да вреѓа нечија вера!!!Тоа е толку ниско.
да така е али во секоја вера постој гаволот, и треба да се верува и во него како сто се верува во бога дека постој, и вие насата вера стеја понизавале врегале,по медиуми и по емисииј и сте изнесувале невистинити работи,сто требасе ние да прајме а ?????? требасе тие медиуми и тие телевизиј во воздух да ви отидат,ама ние не сме такви како сто вие не замислувате,ние сме миролјубива вера, и ние посакуваме на секој добро,како сто си посакуваме на самите себе
ООј Аиша, жити се во што веруваш, како прво-смири се! Како што гледам, премногу мислиш на тоа што мислат другите за исламот, и некако си ослепена (според мене). Во ред е некој да не сфати. Понекогаш разликата не е само во верата, некој да има поголем нос, другите ќе го исмејуваат, ама тоа не значи дека треба насекаде да се распукаш. Пишано е дека ќе живееме според календарот на некоја друга вера, уатевер. Пишано е дека ќе дојде крај на светот, има знаци за тоа, а јас верувам дека е далеку. Да не разбегам премногу. Ако ти ја знаеш вистината, каква разлика има што мислат другите? Те молам ваквите испади да не ги повториш, не верувам дека знаеш за верата повеќе од тие што ја проучуваат. Сеста ми оди во исламско училиште, појма немаш колку исламски книги имам дома. (Извинете на оффтопик). А сега, онтопик, не сум имала ваков проблем, не ни знам некоја секта, не ни ме интерсираат, не контактирале слични луѓе со мене, и да се случи тоа, не сакам да слушам ни збор од нив. Можам да се информирам за се што ме интерсира. Океј, некои не критикуваат, не навредуваат, ама важно е Господ да е задоволен од мене. Секој друг нека си мисли за себе. Ако има нешто да праша, тука сум, и ти би било убаво така да постапиш, а не вака секое мислење да ти е полно со омраза.
A бе шо се нервирате па и самите знајте која им е целта, самите знаеме колку се ограничени погледите и колку се мирољубива вера, со овај џихадов... барем сатанистине по еден годишно убивет овие се уште полоша секта од нив, ДА ДА баш секти поделени на суити,шиити,курди-мурди, ВАХАБИСТИ и кој ли уште не па самите тие се декларираат како секти.
Kazi mi sestrati vo koe medrese ide, zasto i jas ucam vo medrese, i kakvi knigi imas doma islamski???? sufijski haridzijski knigi takvi mam eden sleper da ti dadam, prasaj ja sestrati ako ide vo medrese, ili ako ti znaes za islam sto e teewhid i dojdi kazi mi i kazi mi koj e bog i kaj se naoga boga ako imas islamski knigi doam,ako imas islamski kngii doma nema da bides mnoguboska i idolokoplonka, koga veke imas islamski knigi, vidi dole na mojot opstpis sto pise Bog vo kuranot i dali opsto go znaes ova deka bog nema dete nitu rodil nitu e roden, vasata vera e sekta a ne nasata zasto nie ne mu proepisuvame na boga sin deka ima, ESTAGFIRULLAH (BOZE PROSTI MI)
Нема 9285928759357 медреси во ск. -.- Само за болдираното да коментирам-како заклучи дека јас сум многубоска и идолокоплока? (Читај ми ги мислењата). 2. Знам дека Бог не е роден, ниту има син, уатевер. 3. Ако ти знаеш повеќе за исламот... SAVE IT FOR SOMEONE THAT CARES!! Теџвит е читање на куранот со акцент-така да кажам. Сега да не се наптреваруваш со мене-кој знае повеќе за исламот? извинете, стварно смешно ми е.
Потполно се слагам со тебе...многу убаво и кажа и и објасни во повеќето ситуации. Иначе Ајша ти изгледа не ги читаш добро коментарите.Јас на тој Хитлерот горе му се спротивставив затоа што тој има напишано во неговиот пост дека исламот е дело на ѓаволот А ТИ МЕНЕ МИ ВИКАШ НЕ СЕ ЛУТЕТЕ И ВИЕ НИ ЈА ИМАТЕ ВРЕГАНО РЕЛИГИЈАТА ПО МЕДИМУ ИТН.ИТН Не можам веќе да те сватам која вера и што си?јас застанав во одбрана на мојата вера-Исламот и нема да дозволам некој да ја споредува со најлошото нешто кој си зел за право да блада по форумов. тој што си го одбранила горе препрочитај што напишал ќе видиш дека тој ти ја извреѓал твојата вера тој што ти го одбрани хахахаха смешно Сепак ти го имаш прифатено исламот нели треба сама да знаеш како да се поставуваш,али многу си агресивна,не смееш така да се однесуваш,тврдиш дека нашата вера е миролјубива а ти тоа не го искажуваш преку тебе, преку твоите изнесувања и твоите мислења.Биди љубезна и не вреѓај,сослушај го секого.и не суди,само насочи го...без да креваш тензии-тоа е суштината на самиот Ислам(јас сум родена муслиманка и еве ти кажувам најдобронамерно нешто што би требало да го прифатиш). Ако не го ислушаш човека и не го разбереш од душата џабе ти се сите рецитирања,ме сваќаш???
da te razbiram i se izvinuvam i na tebe i na drugata clenka, halalite sestri moj, mi se pricini kako da go ponizuva nekoj islam,sepak nie sme gresnici i gresime na ovoj svet, Poslanikot Muhammed alejhi selam rekol: Naj dobar rov kaj Allah e toj koj gresi i mnogu se kaje, se izvinuvam uste ednas. [mod-kirilicaj9ntyo6][/mod-kirilicaj9ntyo6]
Aisha-Ти стварно не осекас дека си досадна со твоите тврденја? овој форум е секој да си го изрази своето мисленје ок? а не СИТЕ да имаме исто мисленје. на сите религиски теми реплицирас по сто пати. Јас усте не мозам да сватам како сеусте не се ти опнàле еден БАН.
Отидовте ептен оф-топик Инаку да искоментирам уште малку на кратко... Кога ќе се чуе секта гледам дека многумина од вас просто незнаат каде да фатат па се поврзуваат со ѓаволот?! Не! Многу погрешно! Секти не се само Црна Ружа, Јеховини Сведоци и незнам ти таму која... Секта е здружение кое има за цел да проповеда некоја религија. Т.е. да ги продолжи зачетоците на некој стари всадени корени. Секојпат немора да помислувате на самоубиства кога ќе ви се спомене секта и на куп лоши работи. Познавам луѓе кои се многу религиозни и се зачленети во секта меѓутоа на многу позитивен начин гледаат на работите и се едни од најдобрите луѓе кои некогаш ги имам запознаено.
во секоја вера кој му препишува здруженик на Бога како на пример : Бог има керки ангелите се негови керки, бог има син, бог е божји син,и така натака,све овие работи кој му се здружуваат на бога, во која било религија, таа религија е припадничка на секта.
Пак нешо христијанството го напаѓаш ко шо гледам. Ти верувај у шо сакаш остај не нас христијаните да си веруваме дека Исус е син Божји...Едно е мислење да кажеш а друго е по сто пати да иритираш со истото, ко шо вика татко ми шатката па шатката. Никого овде нема да преобратиш, сите сме горе-долу изградени личности, а тоа што негираш и понижуваш верување кое е мнозинско во земјата во која лебот го јадеш тоа па уште повеќе кажува за тоа колку си побожна и имаш почитување. Ајде прибери се више, крајно време е. И конечно, колку да знаеш, јас како личност која има другари од различни религии, можам да ти кажам дека правиш сосема погрешна и искривена слика за исламот, го претвораш во религија на непријателство кон секого кој е поразличен, нешто како...а да, ми текна, движењето на Хитлер (човек чиј дом сега е ментална институција затоа што ниту една нација и религија не го смета непријателството кон секого што размислува и изгледа различно како нормална работа), а исламот воопшто не е таков, напротив сум разговарала со оџа и ми има многу убаво објаснето се што сакам да знам. Сум имала другарки муслиманки и сум разговарала со нив на оваа тема отворено и без пардон, ми ги посочиле сегментите во кои јас верувам а тие не, но ниту една ми нема речено дека сум секташ. Конечно, ниедна религија не пропагира непријателство.
И јас живеам близу Богданци, и можам да ви кажам дека се погласни се муабетите дека видни луѓе, и професори биле вклучени во овие секти ... УЖАСНО ... Згаснува животот на млади луѓе, без причина. Јас се истепав плакајќи кога ја чув веста за второто дете. На www.youtube.com пишете ,, секта црна ружа“ клипот трае 11:28 минути. Гледајте го, и сами донесете суд за она сто се случува околу сите нас. поззз
Погоре се спомна дека Христијанството на почетокот било секта... Христијанството НИКОГАШ не било секта.. Христијанството е долгоочекуваната ВИТИНА која старозаветните пророци ја наговестувале дека треба да се исполни т.е да се воплоти Синот Божји, Месијата, Спасителот на светот преку Дева недопрена од маж на чуден, божествен, надумен начин преку Светиот Дух. Тие што не го прифатиле Христос како Месија (долгоочекуваниот Месија) за Христијанството велеле дека е секта а за нас следбениците христијанство е Пат, Вистина и Живот како што рекол и самиот Христос. Јас сум Патот Вистината и Животот.. Христијани (следбеници Христови, - првите следбеници се апостолите па преку нив Христијанството е проширено низ целиот свет ) Оттука и Христијанската вера како новозаветна вера.. Бог случува Нов завет со човештвото..Стариот завет т.е старото помина и од Христа се е ново..Нема повеке око за око, заб за заб туку ако некој те удри по едниот образ сврти му го и другиот.. Значи акцентот е на љубовта, -Љуби го ближниот како себеси т.е не му го прави тоа на братот или сестрата што несакаш да ти го направат и на тебе. Тоа е законот на љубовта. Значи не да го љубиш само оној кој ти прави добро туку и оној кој те повредува, навредува или кој ти е дури и непријател.. Зашто и Бог е љубов по љубовта која се бара од нас во Библијата ке ја познаете и правилната религија... И Исламот верува во чудесното раѓање на Исус од Марија Дева.. И тие го признаваат тоа дека Исус е нешто повеке од сите претходни пророци но за жал сеуште неможат да го препознаат како Бог...Тие исто веруваат дека не е од машка похот створен Исус затоа што Дева и за нив е чесна девојка која не знаела за маж... Затоа Исус е Син на Севишниот Бог како што вели и самиот Бог, - ова е мојот возљубен Син, Него послушајте го.. И ако твојот татко е Бог зарем и ти нема да си Бог.. Затоа ние Христијаните ја признаваме и Божјата природа на Христос која доаѓа од Бога и човечката која доаѓа од Марија Дева.. Христос е Второто лице од Света Троица ( Синот Божји ) а истовремено и Богочовек затоа што се воплоти т.е влезе во времето и просторот т.е во границите на природното за да го спаси природното т.е човештвото од гревот..
Ако христијанството на почетокот не било секта, тогаш зошто христијаните биле прогонувани од Нерон и други римски владетели? Сосем нормално е јасен и одговорот, затоа што тоа за нив претставувало нешто ново, тогаш било доминанто паганството и за нив не било вообичаено да има толкава моќ верата на една мала група на луѓе кои се стремеле да го прошират тоа во кое тие верувале т.е. христијанството, бидејки сметале дека нивните пагански богови се моќни, иако имало моменти во кои тие почнувале да се сомневаат во своите богови, но има еден римјанин апостол Павле, тој бил претходно римски војник, кој подоцна преминал во христијанството.За да почне една религија, мора да почне од некаде, од мал број на приврзаници па до поголем број, но тоа зависи од колку и во што верувале/веруваат луѓето.
А бе Гордана ептен си ми интересна прашуваш зошто христијанството било прогонувано од Нерон а и од другите римски владетели? Еве зошто, - затоа што не поверувале во долгоочекуваниот Месија дека тој е тој.. Евреите и до ден денешен го чекаат Месијата ама го нема... А дали знаеш пак за Цар Константин кој поверувал во Христа како Месија и кој го забранил гонењето на Христијаните во првите векови и го вовел дури и како државна религија. И оттогаш па се до денес христијанството слободно се исповеда. Значи или веруваш и си верник, следбеник а со тоа и мирољубив или неверуваш па си неверник па стануваш и прогонител на верните... Неверниците т.е Царевите како Нерон паднале пред тестот Божји како и Евреите и многу други но тоа Христијанството не го прави секта ниту порано ниту денес туку напротив Вистина..
Знам за Константин, зборев за пред него, зошто биле прогонувани христијаните и како другите луѓе се однесувале спрема нив, односот на паганството спрема христијанството.
А бе Гордана ептен си ми интересна прашуваш зошто христијанството било прогонувано од Нерон а и од другите римски владетели? Еве зошто, - затоа што не поверувале во долгоочекуваниот Месија дека тој е тој.. Евреите и до ден денешен го чекаат Месијата ама го нема...
Јас веќе го кажав одговорот,само во друга форма зошто биле прогонувани христијаните и дали било секта или не.