Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Секти

Дискусија во 'Религија' започната од Wild.Child, 7 март 2010.

1. anneyy

anneyy Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2010
    Пораки:
    1.280
    Допаѓања:
    1.422
    Бевме на гости кај семејни пријатели, правеа муабет вака возрасните, за религија, за секти и бла бла бла.
    И тој-птијателов кажуваше како кај него на врата се појавиле некои луѓе и му делеле некои флаери нешто без врска. И тој ги прашал „Која ви е целта?“.
    Тие му одговориле „Ние веруваме дека постои живот после смртта, па збираме членови ако сакате можете да се приклучите!“.
    Тогаш тој им рекол„Да земам секирата, да отепам некој од вас, ако го видам овде пак жив да се појави-веднаш се приклучувам :D :D “ И така тие си заминале без зборови.
    Инаку од мене за ваквите работи едно големо НЕ!

На MarchelineAmaru му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Rose96

Rose96 Форумски идол

Се зачлени на:
    17 јануари 2011
    Пораки:
    2.680
    Допаѓања:
    37.125
    Братучедми од Делчево ми казуваше му давале некои флаери книги со знам ти што ... ама он ти имаше истрано од дома и веќе не се појавиле таму ... мислам дека Јехови сведоци или така нешто :)
    иначе јас сум муслиманка и о исламот има многу секти .. поинаку обавуваат назам ... жетите во црно се облекуваат со знам чудни се ... јас никогаш не би влегла во секта !

3. Aisha

Aisha Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2011
    Пораки:
    267
    Допаѓања:
    37
    Selam Alejkum prvo do tebe Rose ili sestro Muslimanko. Samo ke gi molam moderatorite da ne go izbrisat ovoj post bidejki navistina tastarurata ne e vo red da pisuva kirilica, neka procita rose96 potoa izbrisete go nema problem. vaka sestro rose : Vo islamot nema sekta pravata islamska vera monoteizam veruvanje vo eden Allah svedocenje deka nema drug bog osven Allah, nema sekti islamot e dojden bez mani lugjeto se so mani, i si dodavaat veri, vo nasata vera dobro znaes deka nema sekta i deka ne smee da se obozava drug nekoj pokraj Allah, a toa sto zenite se nosat vo crno jas sum edna od tie sto se nosat taka dali vo opsto imas citano za zenite na poslanikot nas Muhammed neka e bozji mir nad nego, deka Aisa, Hatidja, hafza, marija, mejmune,site ove zeni nosele crna nametka, kako sto nosela i majkata na isus, isa neka e bozji mir nad nego, ne deka ja branam mojata nosija sto ja nosam, prvo jas dobro gi poznavam sektite od sekoja vera, zanci toa mie rabota mene, istrazuvam na toa,ucam izucuvam od uceni luge zimam znaenje, Izgleda ne go znaes dobro kuranoot???? ili dali vo opsto go imas citano kuranot, otvori vo kuranot vo sura podglavje, Nur 31 citat, ajet otvori vo tefsirot na ibn kesir, najdi go ova podglavje i ovoj ajet, i vidi dobro tamu kako Allah zapovedal da se nosat zenite muslimanki, drugo, Vo islamot nema cudno klananje namaz, znaci jas licno i drugite lugje koj se klanjaat se klanjaat kako sto se klanjal poslanikot nas, Sestro zlatna vnimavaj dobro sto izgovaras od tvojata Usta, zasto dobro znaes ke iskocis pred bozji sud posle tvojata smrt, i za sekoj tvoj govor Allah ke ti bara da go dokazes toa a ti ne si go dokazala tuku ili si go cula ili so go izvadila od svoja glava, SAMO NA KRATKO KE TI KAZAM EDEN HADIS GOVOR STO REKOL NASIOT POSLANIK, OOO VIE KOJ VERUVATE CUVAJTE SE OD PRAZEN GOVOR KOJ NE E VISTINIT NAVISTINA COVEKOT NAJ VEKE STO KE ODGOVARA NA SUDNIOT DEN, KE ODGOVARA NEGOVIOT JAZIK STO GOVOREL. POZDD DO SITE A SELAM DO TEBE

4. kikikikirika

kikikikirika Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2011
    Пораки:
    2.029
    Допаѓања:
    4.535
    ЈАс мислам (уствари сигурна сум)дека и кај вас има секти има конзервативни, либерални исламисти и уште кој знае какви. Што се вахабистите и суните и шеитите ако не секти? Дури и војни има меѓу нив, што во христијанството е одамна надминато. Некои одобруваат полигамија некои не, имаат различни ставови за многу прашања. Во исламот има над 70 секти.

Без разлика од која религија сме, сите треба да ги воспитуваме децата според верата што ние сме воспитани. Ако дојде ред да се делиме по секти во светот уште поголем хаос ке настане. Зар малку се поделби на христијани и муслимани, на православни и католици, на на либерални и конзервативни, зарем уште поделби треба?

На Elmedina му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Aisha

Aisha Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2011
    Пораки:
    267
    Допаѓања:
    37
    Prvo siijte ne se del od islamot, tie ne go sakaat Allah kako gospodar, drugo oni pravat drugi ritaili, i vo opsto ne se muslimani,ako sto si se narekuvaat muslimani, drugo nitu dervisite ne se muslimani, treto vo islamot ne postoj vegabizam, i vehabisti ne postojat, vehab e edno Allahovo ime EL VEHAB, I PORADI TOA MUSLIMANITE GI NAREKUVAAT VEHABISTI, ne treskajte gluposti koga ne znaete, pravite muslimani Seleful salih, se vremeto na poslanikot Muhammmed i denesnite muslimani koj go sledat samo Kuran i sunnet, znaci govor od Allah i govor od Muhammed tie se pravite vernici Muslimani Mumini koj se cisti od sekti i preposuvanje bogovi na Allah i prisvojuvanje dete na bog,

6. kikikikirika

Се зачлени на:
    17 јуни 2011
    Пораки:
    2.029
    Допаѓања:
    4.535
    Ајше штом тие се нарекуваат муслимани а не ги прават муслиманските обреди тие се секта. Јас не трескам глупости еве ти ова увери се.
    http://www.real-islam.org/73_8.htm
    Значи тие не се признаени како група а се декларираат како муслимани. Значи се муслимански секти. И јас имам правено со муслимани муабет и за некои работи што сум прашала ми имаат кажано ’’ тоа не е муслимански, тоа го прават муслиманските секти’’ значи секти постојат. Вахабистите се муслимански секти.
    Што е секта според тебе?
    И мислам дека исламот има многу поголеми проблеми со сектите. Вие едни за други викате дека сте секти. Не сакам ова како навреда да го сватиш ама баш за бурките една другарка ми рече дека се од исламски секти, а ти за либералните исламисти велиш дека не се муслимани. Значи имате голем проблем со тоа.

Кај нас се знае православни и католици. Се друго е секта (не знам протестантите што се) ама христијанството се труди да ги уништи сектите. Така и исламот треба да направи. Сакале вие или не Вахабистите се декларираат како муслимани и прават лоши работи служејки му на Бога. Тие ја црнат сликата за исламот пред светот. И секаде се нарекуваат како исламистички групи само ти Ајше велиш дека не се.

На lore**dana и GeorGinnA им се допаѓа ова.
  7. Cookiemonster

Cookiemonster Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јули 2011
    Пораки:
    107
    Допаѓања:
    70
    Сектите ги има насекаде во Македонија,јас еднаш со другарка слегуваме кај неа пред зграда има една бутк а 24/7 што работи и наеднаш застанува една кола и излегува жена со црн мантил прав Хорор филм и се пикна низ една врата и толку,после се распрашавме и кажаја дека таму живееле секташи :devil:

8. paulina2

paulina2 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2011
    Пораки:
    419
    Допаѓања:
    122
    и кај нас имаше две другарки...едната се отру а другата не знам како почина после кажаа дека всушност биле во некоја секта ова се ептен морбидни работи а беа и двете многу млади
    „Црна ружа“ ги наведува младите на самоубиство

Самоубиството е трета причина за смртност кај лицата од 15 до 24 години, а шеста кај децата од 5 до 14 години во Хрватска, тврди социјалниот педагог Небојша Буѓановац, кој се бори против сатанистичките секти.

„Постои секта која ги наведува младите луѓе на самоубиства. И го дадовме името „Црна ружа", затоа што се уште не знаеме како нејзините идејни творци и основачи се нарекуваат себе си", рече Буѓановац за хрватските гласила.

Според него таа секта предизвикала шест самоубиства во последниве четири години, а можно е да има и повеќе за кои не се знае.

"За тие шест самоубиства имавме конкретни докази во дневниците кои тие млади луѓе ги оставиле зад себе, сведоштвата на нивните родители и пријатели", рече Буѓановац, кој е и претседател на вараждинското здружение „Ангели чувари".

Овој борец против сатанистичките секти вели дека во денешно време постојат многу организации кои влијаат врз младите, воглавно им го „перат" мозокот и манипулираат со нив. Тоа е основниот метод на работа на сите секти. Но за разлика од поголемиот број секти, чија цел е финансиско искористување на членовите, сектата „Црна ружа" е ориентирана да принесува „човечки жртви" и тоа ги наведува на самоубиство.

„Црна ружа" има многу ефикасна стратегија на прикривање, уште од 80-те, откако сектата е прогласена за „урбан мит"... но за жал постои и делува деструктивно", вели Буѓановац.

9. kikikikirika

Се зачлени на:
    17 јуни 2011
    Пораки:
    2.029
    Допаѓања:
    4.535
    Денес читам во весникот во Србија во близина на Белград е пронајдено мртво момче кое било припадник на секта. Покрај крстот на кој имало сончеви зраци нацртано имало со момчето и некој пластичен венец со што се карактеризирала сектата.

10. tessie

tessie Форумски идол

Се зачлени на:
    11 ноември 2010
    Пораки:
    5.652
    Допаѓања:
    22.321
    Леле страшно....па што им пречат тие млади деца, што ќе добијат со згаснувањето на еден млад живот...не сфаќам. А мене чудно ми е како успеваат да ги натераат, знам има психички лабилни луѓе, ама пак дотолку...не знам. И дрогата тука мислам дека има улога, којзнае шо им даваат да јадат и пијат таму...

Toj пријателот oд твоите тежок цар... :lol: само така можеш на крај со таквите

11. WildCherry

WildCherry Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2011
    Пораки:
    1.193
    Допаѓања:
    1.172
    Убаво ти кажа плавуша дервишите односно следбеници на суфизмот произлегуваат од Исламот некаде 13век во Турција се со цел да станат поблиску до Алах. Тоа се нивни ритали т.е. начини за да се возвишат до бога додека правите муслимани воопшто не ја почитуваат и строго ја осудуваат оваа насока произлезена од исламот. Добра страна од суфизмот е што за време на нивната кулминација во Турција се родени доста јаки поети со премногу длабока лирика и суштина.

Патем не сум муслиманка ама убаво сум упатена во ова што ти го зборам , затоа што тоа и го студирав (учев) ...

12. KejtiKaulitz

KejtiKaulitz Истакнат член

Се зачлени на:
    12 февруари 2010
    Пораки:
    177
    Допаѓања:
    43

Не врнеше таа вечер, врнеше сабајлето и дента после откако се фрли. Мноогу касно враќам ама дури сеа гледам. Инаку тој ја убедувал дека само така можат да бидат заедно, и напишала писма па се фрлила. Не во невестински фустан, знам дека татко и коа влегол во собата џамот бил отворен и ја видел доле на плочата од зградата. Докторите рекле дека не умрела одма кога рипнала туку по некое време. А знам тогаш ладно беше..

13. Rose96

Rose96 Форумски идол

Се зачлени на:
    17 јануари 2011
    Пораки:
    2.680
    Допаѓања:
    37.125

Aјша немам нишо против црните наметки и кажав и јас сум муслиманка нели ... и во куранот сум почетник ама во местово кај што живеам сите се муслимани обавуват намаз и нели жените се покриени со шамии ... јас немам нишо против тие со црни наметки и што знам ти што а дека секти постојат и дека ќе постојат пишува и во куранот и дека нели ние како вистински муслимани треба да се придржуваме до куранот ... селам :)

14. Rose96

Rose96 Форумски идол

Се зачлени на:
    17 јануари 2011
    Пораки:
    2.680
    Допаѓања:
    37.125
    па муабетот ми беше за ритуалите дека различно ги прават а ти ме нападна како нз со да сум напраила :$

15. MarchelineAmaru

MarchelineAmaru Популарен член

Се зачлени на:
    7 јули 2010
    Пораки:
    2.255
    Допаѓања:
    1.343
    Ајша , ти си била Христијанка па си се преобратила во Ислам или...?

Он топик
    Пред некои 10-тина години и кај нас во Прилеп сектата Црна Ружа имаше земено силен замав.
    Од моето училиште се имаа обесено неколку деца (не постари од 13 години) , а покрај нив имаше и други случаи на самоуобиства.
    Потоа одеднаш престана да се зборува за сектата и ги снема мистериозните самоубиства ,посебно кај младата популација.
    Што се случи - не знам ,најверојатно ги имаат истребено тие одвратни монструми.

16. Aisha

Aisha Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2011
    Пораки:
    267
    Допаѓања:
    37
    Да, сум била христијанка - православна, 8 години има откако сум преминала во ислам, јас и уште 30 девојки за месец дена.

17. Lady97

Lady97 Популарен член

Се зачлени на:
    19 август 2011
    Пораки:
    1.172
    Допаѓања:
    524
    се ежам кога ке слушнам за секти..ми доаѓале и мене на врата и ми оставале флаери и книги и триста глупости и на моите им оставале флаери шетале по фирми книги делеле и други глупости и јас одма во канта ги фрлам.Многу ме трогна насловот за таа русинката манекенката што се самоубила(се фрлила од прозорот на нејзиниот стан) и потоа се дознало дека била член на таа сектата црна ружа и дека тоа се случило и на други нејзини пријателки..и не е само таа има многу такви случаи во кои згаснуваат млади животи..а најлошото е што има многу вакви организации низ целиот свет и жално е што има многу млади кои ги посетуваат.. :(

18. bittersweet

bittersweet Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2010
    Пораки:
    2.134
    Допаѓања:
    64.797
    Оф Боже, па нели Аиша ни тврдеше дека не те крстеле, дека не ти ставил попот крст на чело?Како сега оддеднаш си била православна, па уште онака за добивање на драматичност не само ти туку и уште 30 девојки преминале во ислам |(

Само за појаснување ПРАВОСЛАВНА се станува кога ќе те крстаат во црква, не си ни христијанка, ни православна ако мајка ти е христијанка :^)

Така Аиша само ако си крстена во црква, миросана со крстот на чело тогаш си православна, ако не си крстена како што и самата тврдиш тогаш не шири дезинформации дека си преминала во ислам од православието бидејќи исламот е подобар |(

19. Aisha

Aisha Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2011
    Пораки:
    267
    Допаѓања:
    37
    Hrisijanka sum bila, vo crkva ne sum krstena ama krstena sum doma, sum slavela bozik veligden, sum bila prava i cista pravoslavna hristijanka, pravata vera hristijanska, sto bila pred 2000 iladi godini, hristijanite ne pijele alkohol ne jadele svinsko, ne se molele na ikoni. ne znam dali dobro si zapoznaena so hristijanstvoto pred 2000 godini, hristijanite pred 2000 iladi godini pred raganjeto na isus,tie bile slicni na muslimanite,kako i evreite. ne jadele svinsko meso ne pijele alkohol ne se molele na ikoni. e takva hrstijanka sum bila.

20. MarchelineAmaru

MarchelineAmaru Популарен член

Се зачлени на:
    7 јули 2010
    Пораки:
    2.255
    Допаѓања:
    1.343
    И што те натера да се преобратиш?
    Немој само да ми речиш дека си сфатила оти муслиманската религија е вистинска ,а не христијанската ,бидејќи нема да ти поверувам.
    Вистинската причина дај ми ја?