Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Секти

Дискусија во 'Религија' започната од Wild.Child, 7 март 2010.

1. HellAngel

HellAngel Активен член

Се зачлени на:
    10 април 2016
    Пораки:
    348
    Допаѓања:
    136
    Да? Кај пишува тоа во Библијата дека Бог се откажува од Црквата која Он лично ја основал? Може да ми го дадеш конкретниот цитат те молам.

Да,ги овластува.. порано било на 2,3 века сега е на 2,3 години.Јеховини Сведоци,Адвентисти,Пентаколци,Мормони,Телемисти,па имаш сега исто овластени од Бог во Македонија - Кајшаровци....

Абе не знаеш кој од кого поовластен е............................ и што ова,ве учат таму дека Бог прави панаѓур на Цркви? Затоа ''овластува'' секоја година некого да основа ''црква''?

На Orthophill му/ѝ се допаѓа ова.
  2. EvAngelos

EvAngelos Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    3.718
    Допаѓања:
    10.206
    На кои апостолско учење мислиш? На она што е запишано во Новиот завет?

3. HellAngel

HellAngel Активен член

Се зачлени на:
    10 април 2016
    Пораки:
    348
    Допаѓања:
    136
    Да,на тоа.

4. EvAngelos

EvAngelos Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    3.718
    Допаѓања:
    10.206
    Ок, тогаш покажи ми каде тоа Христос и апостолите ги поучувале или практикувале работите што се прават во православието?
    Покажи ми во Новиот Завет каде Христос или апостолите осветувале вода?
    Каде Христос или апостолите се молеле на покојни верници?
    Каде Христос или апостолите се молеле на Мојсеј, Авраам, Исак, Јаков, Ное, Лот, Илија, Еремија, Исаија, Јован Крстител итн?
    Каде Христос или апостолите користеле икона од некој од горенаведениве?
    Каде Христос или апостолите се поклонувале на лешевите од верниците (мошти)?
    Каде Христос или апостолите принесувале свеќи за живи, за мртви, за здравје и сл?
    Каде Христос или апостолите и се молеле на Марија? Каде ја нарекле најголема, пресвета, преблагословена, владичица?
    Каде апостолите дозволиле да им се поклонуваат? (А од друга страна има јасен цитат каде што апостол Петар одбива поклонување - Дела Апостолски 10:26 )
    Каде на апостолите им бацувале раце?
    Каде апостолите носеле свештенички одора, великодостојнички мантии и огромни златни крстови на нив?
    Каде Христос или апостолите проповедале етнофилетизам?
    Каде Христос или апостолите се прекрстувале со рацете?
    Каде Христос или апостолите мафтале со кандила?
    Каде Христос или апостолите се мешале во политика?
    Каде Христос или апостолите издавале ценовници за црковни услуги (мала молитва -150ден, голема 300ден, крштевање толку, венчавање толку)
    Каде Христос или апостолите се побратимувале со власта?
    Итн.

На Sanjichka007 и Bender Rodriguez им се допаѓа ова.
  5. HellAngel

HellAngel Активен член

Се зачлени на:
    10 април 2016
    Пораки:
    348
    Допаѓања:
    136
    Ќе ти одговорам на се ова,само што некои работи треба да знаеш дека се општа култура.Имаш прашања овде што се исти на прашањата од типот ,,Зошто Апостолите немале Ајфон 6'' или ,,Зошто Апостолите не биле хакери''.Затоа некои од прашањата ти се чиста глупост ама ајде:
    За светата вода: „А кој пие од водата,што ќе му ја дадам Јас,нема никогаш да ожедни;таа во него ќе стане извор на вода што ќе тече во живот вечен“(Јован.4,14)
    За покојните верници: Исус се молел за Лазар ,,Тогаш го тргнале каменот. Исус погледнал кон небото и се помолил на глас: Татко, ти благодарам што ме услиши. Јас знаев дека секогаш ме услишуваш, но ова го реков заради народот што стои овде, за да верува дека ти ме испрати“. Исус му се помолил гласно на Бог за да можат луѓето да сфатат дека она што ќе го направи ќе биде со Божја сила. (Јован 11:41-44).Лазар бил инаку мртов кога Исус се молел.
    За тие што ги наброја:За нив не се молеле затоа што тие биле живи по нивната смрт.Ќе цитирам само за Мојсеј,Авраам и Илија(за да не пишувам реферати):2. И се пребрази пред нив; и лицето Негово светна како сонце, а алиштата Му станаа бели како светлина.3. И ете, им се јавија Мојсеј и Илија, кои разговараа со Него.(Матеј 17-3).11. Како што одеа и си разговараа по патот, наеднаш се појави огнена кола и огнени коњи, и ги раздвоија еден од друг, и Илија се понесе во виорот кон небото(бил земен жив)(4.Цар 2-11)
    За иконите: Твојава логика е дека Господ требал да се поклонува на некого кого Он го создал? Пример да направат икона на Исаија и Господ,што е над него да му се поклонува на тој смртник? Супер логика.Иконата е оправдана во Библијата со стуховите:
    ,,И направи два херувима од злато, леани направи ги и постави на двата краја од поклопецот ( 2.Мојс. 25,18 )ова е во Давидовиот Храм(првиот храм).
    ,,А во Свјатаја-Свјатих направи два херувима од маслиново дрво, високи по десет лакти(3Цар 6,23).
    Ова е во Ерусалимскиот храм.

,,И Кој е образ на невидливиот Бог, првороден пред секоја твар (Кол 1,15)
    ,, И како што го носиме обликот на земниот, така ќе го носиме и обликот на небесниот.(1 Коринќани 15:49)
    За поклонувањето пред мошти: Не целивале мошти бидејќи ОНИ СЕ најголемите во Христијанството.Неможе Царот да се поклонува на слугата и нему да му се моли разбираш? Може само слугата на Царот.Моштите на светите се почитуваат бидејќи тие станале ,,Богови по благодат''.34. Исус им одговори: „Не е ли напишано во вашиот Закон: Јас реков: богови сте?
    35. Ако Он ги нарече богови оние, кон кои беше упатено словото Божјо, и не можеше да се урне Писмото,36. а на Оној ли, Кого Го освети Отецот и Го прати во светот, вие велите: »Хулиш на Бога«
    дека реков: »Јас сум Син Божји?37. Ако не ги вршам делата на Мојот Отец, не верувајте Ми;(Јован 10 34-37).Како што знаеш,на моштите на Светите и денеска се случуваат чуда,исти или слични какви што правел Христос,затоа што станале ,,Богови по благодат''.Плус тие се живи „Прекрасен е Господ во Своите светии“ (2. Сол. 1, 10-12) а Христос рекол ,,Молете се еден за друг''.(Јаков 5:16
    ).Ние на нив се молиме,они на Господ за нас.
    За свеќите: Го намести свеќникот во скинијата на сведоштвото спрема трпезата, од јужната страна на скинијата,(2. Мој. 40,24).
    7. И во првиот ден на седмицата, кога се беа собрале учениците за да прекршат леб, Павле, бидејќи на другиот ден сакаше да тргне, беседеше со нив и го продолжи словото до полноќ.
    8. Во горната одаја, каде што се бевме собрале, имаше доста свеќи. (Дела 20,7 – 8 ).
    Свеќите се употребуваат уште од самиот почеток на Христијанството(ранохристијанската Црква).Тертулијан (II век) запишал:
    „Ние никогаш не извршуваме богослужение без запалени свеќи. Но не ги употребуваме само за да ја растераме темнината, туку за тоа што палејќи ги свеќите Го изобразуваме Христа несоздадената светлина, без Кого и напладне би оделе во темнина...!“

За Богородица: Ова е реторичко прашање.Кога Бог,најголемата сила во универзумот,Творецот на се невидливо и видливо ја избрал,достојна да го роди Господ лично,што има лошо во тоа таа да биде почитувана од луѓето? Кога Бог ја почитува,како може луѓето да не ја почитуваат?? Она сама прорекнала дека сите ќе ја почитуваат ,,48. оти ја погледа смиреноста на слугинката Своја, и ете, отсега ќе ме ублажуваат сите родови;(Лука 1,48.И како што гледаш,никаде во Библијата не побарала да не ја почитуваат и да им се поклонуваат.
    За поклонувањето: Тоа не е поврзано со Христијанството и Библијата туку со традицијата на Евреите.Они од чест кон оние што ги сметале поголеми од нив им целивале рака,паѓале ничкум пред нив итн.Што значи,овде се работи за чин од општа култура а не верски чин.Ова прашање треба да ти го одговори социолог или историчар а не јас или некој свештеник.
    За маниите и крстовите:Ме прашуваш глупост.Исто како да те прашам Зошто апостолите не биле астронаути тогаш?.. Како да носат мантии кога тогаш било почетокот на Христијанството? Кога уште немало ни Христијани толку многу,се криеле по катакомби? Не носеле такви работи ама добиле нешто многу повредно.Нивните имиња Бог ќе ги запише во ѕидовите на Новиот Ерусалим.
    Градскиот ѕид имаше и дванаесет камен–темелници,и врз нив дванаесетте имиња на дванаесетте апостоли на Јагнето(Откровение 21:14).Или во превод,не им ни требало да носат тогаш.
    За етнофелитизмот: Не проповедале,има некој што проповеда во МПЦ?
    За крстењето: Ах бе Ангелос,не се знае кое од кое поглупо прашање ти е.Ова прашање тие врв на сите глупи прашања во овој пост.Како да се прекрстува со рака Господ Исус Христос кога симболиката на крстењето е токму Тој и Светата Троица? Во Името на Отецот,СИНОТ,и Светиот Дух амин! Сам во себе да се крсти?????????? Каква ти е таа твоја Протестантска логика која те учи дека Христос требал да се прекрстува?????????? Бог да чува... (facepalm)(facepalm)(facepalm)(facepalm)(facepalm)(facepalm)(facepalm)
    За кандилото: Kадел Мојсеј по наредба на Бог и тоа уште стотина години пред Христос и Апостолите да бидат родени на земјата:
    25. а ги постави и кандилцата пред Господа, како што му беше заповедал Господ на Мојсеја.
    27. и стави на него да гори мирисно кадиво, како што му беше заповедал Господ на Мојсеја.(2.Мој.25-27)

За мешањето во политикатa: Пак,Мојсеј по наредба на Бог почнал да се меша во политиката на државата Египет за ослободувањето на Евреите.Од 12 Апостоли,11 од нив биле убиени зошто се мешале во политиките на државите кои биле идолопоклонички и го забранувале Христијанството.Да не се мешале,немале ни да ги убијат..Ако ти почнеш да проповедаш радикален Ислам,ти се мешаш во политиката на државата бидејќи она тоа го забранува.
    За ценовниците: И ова ве учат таму во секташтвото? Дека Исус кој е Господар на цел универзум требал да наплаќа? Лудило............ Ценовниците постојат за одржување на храмовите,плаќање комуналии,плати и донации.Ти сигурно не си запознаен со фактот дека МПЦ има народна кујна во Скопје каде ги храни сиромашните.Со разните донации за сиромашните.Тоа не ви го кажуваат таму,знам.
    За побратимувањето: Ова сега ќе почнеш да клеветиш како Лилит? Дај да видам официјален акт,документ,договор или било каков друг правен и легален документ каде МПЦ се побратимува со било која власт.Ако не дадеш тогаш не клевети.Зошто и јас може да извадам моабет дека те знам и дека си ти тежок хомосексуалец и наркоман.Така да.. клеветење без докази кај мене не ти проаѓа.

Како што гледаш,се во Православната Црква е Библиски и морално оправдано.Нема апсолутно ништо што не е Христијански и неморално.Сум зборел со премногу секташи(Ј.Сведоци,Адвентисти,Протестанти) и многу добро ги знам прашањата што ми ги постави,среќа па овие прашања сум ги одговарал на многу други.
    Ако мислеше дека за мене овие прашања се нови и нема да знам да ги одговорам,тогаш во погрешна црква си влегол да се молиш пријателе.Со години читам и Библија и Светоотечка литература.Не ти проаѓа кај мене секташтво и клеветење.

Последна измена: 23 април 2016
    На babyane18 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. EvAngelos

EvAngelos Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    3.718
    Допаѓања:
    10.206
    @HellAngel фала што се потруди да пишеш нешто. Бидејќи има многу, ќе ти реплицирам на едно по едно од тoa што го напиша..

Каква врска има овој стих со она што јас те прашав? Само затоа што се спомнува зборот „вода“ и мислиш дека ми одговори на прашањето? :) Дали со цел памет мислиш дека таму Исус зборува за некаква си света вода? Дали во овој муабет со самарјанката Исус земал и ја осветил водата од бунарот? Го читаш ли контекстот? Дали ако се напиеш „света вода“ од МПЦ ти никогаш нема да ожеднеш? Или можеби водата за која што зборува Исус се однесува на нешто сосема друго?
    Па во истото евангелие е објаснето на што се однесува животодавната вода што Исус ја дава, само 3 поглавја понатаму пишува вака:

„А во последниот, големиот ден на празникот Исус застана и извика, велејќи: „Ако е некој жеден, нека дојде при Мене и нека пие. Кој верува во Мене - како што е кажано во Писмото - „од неговата внатрешност ќе потечат реки на жива вода.” Тоа го рече за Духот, Кого ќе Го примат оние, кои веруваат во Него;“ (Јован 7:37-39)

Од овде јасно се гледа дека Исус зборува за Светиот Дух, а не за некакво осветување на вода. Светиот Дух е оној што го „напојува“ верникот и ја гасне неговата духовна жед, а не светата водичка од МПЦ - која што буквално нема допирни точки со Библијата, учењето и праксата на Исус и апостолите.

На Natasha2012 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. EvAngelos

EvAngelos Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    3.718
    Допаѓања:
    10.206
    Читај внимателно што те прашав. Каде Христос или апостолите се молеле НА покојни верници? Во примерот што го даваш, Исус му се моли на Бог Таткото, значи упатил молитва до Бог, а не до некој покоен верник како што прават православните.

Значи ќе те прашам уште еднаш, покажи ми каде Исус или апостолите упатиле молитва до некој покоен верник? Каде Исус или апостолите упатиле молитва до некој друг освен Бог?

8. HellAngel

HellAngel Активен член

Се зачлени на:
    10 април 2016
    Пораки:
    348
    Допаѓања:
    136
    Ангелос.. немора 20 пости,пиши еден :D

9. EvAngelos

EvAngelos Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    3.718
    Допаѓања:
    10.206
    Ме прочита ли ти што те прашувам пред да ми реплицираш? :) Каде тоа јас реков дека не биле живи по смртта Мојсеј, Авраам, Илија и сл?
    Јас те прашав да ми покажеш каде во Библијата Христос и апостолите се молеле на Мојсеј, Авраам, Исак, Јаков, Ное, Лот, Илија, Еремија, Исаија, Јован Крстител итн?

10. Bulgarian

Bulgarian Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2015
    Пораки:
    587
    Допаѓања:
    751
    Neli e recheno jas ne dojdov da gi ponishtam zakonite tuku da gi ispolnam.Togash kade vo stariot zavet gledash nov hram,tuku sinagoga neli?!
    Kade vo stariot zavet gledash da se spomnuvaat zaedno Otecot,Sinot i Svetiot Duh,toa se istaknuva otposle ,taka?!
    Kade vo stariot zavet gledash pobozni da ne se obrezuvaat,a ti si neobrezan, taka?!
    Kade kaj starozavetnite gledash deka ochekuvale sin bozji,koga znaeme od ustata na Mojsej se veli deka treba da dojde golem prorok,taka?!......I ushte mnogu mnogu na koj ti tie navidum so choveshki ochi izgledaat izmeneto si gi prifatil,ama drugite tie se tvrda harana i teshko da gi sfatis.

Hristos e Sin Bozji i se znae na kogo se obrakal nema potreba da se moli na pomali po chn od nego.

Apostolite se stolbovite na duhovnosta i poboznosta i nemalo potreba da se molat na Mojsej ,Ilija,Avraam,Isak,Jakov.Apostolite se posovrsheni od niv i zatoa nemalo potreba na niv da se molat,bidejki samiot Sin Bozji go imale so sebe na kogo se molele.

Nie ne sme nitu kako apostolite sovrsheni za da moze samo nashite molitvi da bidat uslishani direktno od Hrista.Pa se ponizuvame kako greshni molime duri i od onie koi go dostignale sovrshenstvoto da se pomolat na Boga za nas.Ete zatoa.Toa e isto primer kako shto narodot po voskresenieto na Hrista se molel i odel po apostolite da se pomolat na Boga za niv da bidat isceleni.I navistina apostolite molitvite na apostolite kon voskresnatiot Hristos bile uslishuvani i bolnite ozdravuvale.

Zatoa i ti mozesh slobodno kako primerot od biblijata da se pomolish direktno na nekoj od Apostlite da go pomolat Boga za tvoe zdravje.Kako shto toa go pravele narodot koj odel po apostolite i molel.A Apostolite vo imeto na Hrista lekuvale.Zoshto i sega mozesh,a ne samo koga bile na zemjata?Bidejki se zivi ,a ne mrtvi ,taka?

Osven ako smetash deka Apostolite se mrtvi i nemaat zivot vechen i se gnasish od mrtvi da molish togash znaj deka hulish i na voskresenieto i so delo pokazuvash deka ne mu veruvash....

11. EvAngelos

EvAngelos Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    3.718
    Допаѓања:
    10.206

Е добро де, апостолите можеле да се поклонуваат на иконите ако иконите навистина биле богоугодни? Зошто не е спомната ниту една икона во 27те книги од Новиот завет? За какво апостолско учење зборуваш дека МПЦ го следи?

Ова нема врска со икони. Бог заповедал како декорација на Храмот Мојсеј да направи два херувима. Никој не им се поклонувал на овие херувими, никој не им палел кандила, ниту ги целивал, ниту им се молел на нив!
    Дали внатре во храмот имало икона од Мојсеј, Авраам, Исак, Јаков, Ное, Лот, Илија, Еремија, Исаија, Јован Крстител итн?
    И не само во Ерусалимскиот храм, туку евреите не користеле никакви икони ниту во синагогите каде што се собираат секоја Сабота.
    До тристата година и христијаните не употребувале никакви ликови во црквите. Елвирскиот црковен собор во 305г. во 36-тото правило ги забранил ликовите (сликани, леани, делкани) во црквите, затоа што некои таму почнале да ставаат некакви слики во црквите.
    Јован Златоуст, иако во проповедите споменува за многу современи обичаи, ништо не кажува за иконите.
    Пред крајот на четвртиот век почнале да се украсуваат црквите со некои изобразби на историски личности од Библијата. Ама се уште не правеле икони.
    Епифаниј, саламискиот епископ, кој умрел во 404 г., кога на старост одел за Ерусалим, во едно село на завесата на црквата видел човечки лик. Го раскинал ликот и со голем револт рекол: „Беше спротивно на Светото Писмо да виси човечки лик (слика) во Христовата црква!“.

Исус е слика/претстава на невидливиот Бог Отец. Исус рекол: „Кој ме видел Мене, го видел Таткото“ (ев. Јован 14:9) Ама тука Исус не мислел на физичкиот изглед на Таткото - кој е Дух, а не тело за да има физички изглед. Освен ако не мислиш дека Бог Таткото има изглед согласно гените на Марија мајката на Исус :)
    Понатаму, Апостол Павле вели: „и ако Христа го познавме по телото, но сега веќе не Го познаваме така“ (2 Коринтјаните 5:16)

Евсениј Цезариски, во истиот век, и пишал на Костанција, сестрата на Константин Велики: Ако сакате лик на земното тело на Христос, тогаш сихурно сте ги заборавиле сите места во Стариот Завет, што ни забрануваат да правиме ликови(слики) на нешта кои се горе на небото, или долу, на земјата, каде сме виделе таков лик во некоја црква или сме слушнале од другите дека има?“

Августин кој умрел во 430-тата г. по Христа вели: „Каков лик имал Тој (Христос) ништо не знаеме. Дури и да го имаме вистинскиот лик на земното тело Христово, сепак, не треба да му се поклонуваме на тој лик.“

И за крај, колку е трагикомично тоа што во Библијата читаме како апостол Петар одбивал да му се поклонуваат, а денес православните му се поклонуваат на иконата негова :)

Овде апостол Павле зборува за тоа какви ќе бидат нашите идни/воскреснати тела и се чудам каков овој цитат ти има врска со правењето икони, поклонување пред иконите, бакнување на иконите, палење кандила, правење бизнис си икони и сл :)

На Роберт 7, zhap4e и Natasha2012 им се допаѓа ова.
  12. Bulgarian

Bulgarian Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2015
    Пораки:
    587
    Допаѓања:
    751
    @EvAngelos Vo koe evangelie se spomnuva da ne se obrezuvame i koga Hristos toa go rekol so negova usta?

Jas kako shto znam samo vo pismoto kaj delata na apostolte za prvpat proizleguva. I toa koga Hristos ne bil veke na zemjata.

Zoshto mu veruvash na toa pismo delata na apostolite koe pismo sv. Irinej go odredil za vistinito,a ne se sofpaga so niedno evangelie?!

Za neobrezuvanjeto na obichni luge veruvash?
    Neli apostolite velele ne ni se klanjajte i nie sme obichni luge kako vas.Epa ete tie odredile na Sobor koj go odrzale i se soglasile da nema obrezuvanje.

Zoshto im veruvash koga Hristos ne rekol takvo neshto?...Lele preterav nemoj utre da slushneme deka si se obrezal.(facepalm)

13. EvAngelos

EvAngelos Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    3.718
    Допаѓања:
    10.206
    @Bulgarian, си ме помешал со некој. Јас не сум верник што верува само во 4те евангелија, туку во целата Библија. А во Библијата спаѓаат и делата на апостлите и посланијата на апостолите. Затоа и погоре со HellAngel зборуваме за Христовото и апостолско учење и пракса.

А иначе уште пред месец дена ти реков да ми дадеш некаков (било каков) историски доказ дека Иринеј одлучувал кои книги ќе влезат во Библијата, но ти тогаш замолче, те снема од дискусијата. И еве сега пак пробуваш да ми ја продадеш таа непотврдена и историски непозната теза? :)

Ова е тотално спротивно на Библијата. Библијата не не учи дека помалиот треба да му се поклонува на поголемиот, туку дека само на Бог треба да му се поклонуваме и нашите молитви само Нему да му ги упатуваме!
    Исус рекол: „На Господа, твојот Бог, ќе Му се поклонуваш и ќе Му служиш само Нему!“ (ев. Матеј 4:10)

И кој тоа ги прогласил апостолите за „најголемите“ во христијанството? МПЦ ли? :) Жал ми е, но Исус не вели така. Исус на пример јасно рекол дека никој не се воздигнал повеќе од Јован Крстителот кој не бил Христов апостол...

„Вистина ви велам, меѓу родените од жени не се подигнал поголем од Јован Крстител;“ (ев. Матеј 11:11)

Па сепак кога Ирод го убил Јован Крстител, учениците не го земале Неговиот леш и од него да прават „свети мошти“ на кои ќе им се клањаат, ќе ги целиваат и слично, туку едноставно го погребале како и секој друг мртовец.

„..па го обезглавија Јован во затворот. И неговата глава беше донесена на послужавник и дадена на девојката, а таа ја однесе на мајка си. И неговите ученици дојдоа, го зедоа телото и го погребаа, и отидоа и Му јавија на Исуса.“ (ев. Матеј 14:10-12)

Исто така кога го убиле Стефан...

„А побожни луѓе го погребаа Стефан и направија голем плач над него.“ (Дела на апостолите 8:2)

На Роберт 7 и zhap4e им се допаѓа ова.
  14. HellAngel

HellAngel Активен член

Се зачлени на:
    10 април 2016
    Пораки:
    348
    Допаѓања:
    136
    @EvAngelos ќе ти реплицирам овие денови бидејќи имам обврски а треба и цитати да барам.Кога ме цитираш,ИМАЈ ВО ПРЕДВИД ДЕКА БИБЛИЈАТА Е И СТАРИОТ ЗАВЕТ.

15. Bulgarian

Bulgarian Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2015
    Пораки:
    587
    Допаѓања:
    751
    Obrezanieto ti go spomnav za da napravish paralela za ona so ikonite.Ama i toa duri spaga za tebe tvrda hrana.

Nekoi raboti shto otposle se pojavuvaat prifakash i toa obrezanieto na Sobor e odlucheno kako konechno.A isto otposle na Sobor drugi svetii shto odluchile za ikonite ne im prifakash.Ili mozebi za tebe Apostolite se neshto posebno porazlichni od svetiite na soborot za ikonite?Neli i tie i tie se luge?

Za Sv.Irinej ti si toj shto prekina da dadesh kontra argument od se ona shto ti iznapishav i ti dadov i linkovi.Ti mi barashe na koj Sobor za sostavot na biblijata e odluchuvano,no tokmu vo linkovite koi ti gi dadov ima deka duri i na Sobor se raspravalo i odluchuvalo za toa shto Irinej odluchil.

Neznam samo do koga ke odish kontra i mnogu si mi chuden shto nemozesh da sfakash.Se chudam i nemozam da se iznachudam neshto shto za mene e jasno kako bel den tebe ti e kasha popara.

16. EvAngelos

EvAngelos Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    3.718
    Допаѓања:
    10.206
    Дека обрезанието е непотребно за христијаните е одлучено од Христовите апостоли во Новиот Завет (Дела на апостолите 15:19) кој што е дел од Библијата т.е. Светото Писмо т.е. Божјиот Збор. Јас во тоа верувам, во Христовото и апостолско учење.
    Јас немам против тоа што ти и другите православни верувате во разните додатоци и новотарии накалемени врз изворното христијанство со ВЕКОВИ подоцна. Но немојте да тврдите дека другите го напуштиле апостолското учење и затоа се секти, кога гледаме овде, а и самиот ти признаваш дека токму православните го напуштиле тоа и не се држат до апостолското учење, туку во верувања накалемени со ВЕКОВИ подоцна, а некои од тие учења се дијаметрално спротивни на Христовото и апостолско учење.

Ти ми даде линкови на кои немаше историски доказ дека Иринеј одлучувал што ќе влезе во Библијата. Јас ги прочитав линковите и не најдов таков доказ и затоа ти реков повели извади го тој историски цитат од тие линкови и постирај го на форумов и ти не го направи тоа, туку те снема од дискусијата. Затоа и овде ќе ти го кажам истото:
    Ако има таков доказ, ајде копирај го само тој дел од Википедија и постирај го тука. Ајде за промена да дискутираме малку аргументирано.

17. Orthophill

Orthophill Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2012
    Пораки:
    1.866
    Допаѓања:
    4.579
    @EvAngelos како голем почитувач на Елвирскиот Собор, на кој се забранило во црквите т.е. домашните параклиси да има слики (не се однесува на икони, туку на слики од природа, лажни богови и нивни “житија“):
    - Секоја сабота држи строг пост (26. правило)
    - Како т.н. клирик на сектата Тажна вест, не е женет и дома ако има жена тоа е само која му е сестра или
    ќерка и која се зарекла на девственост (27. правило)
    - Со жената му не општи полово (33. правило)
    - Со Евреи не јади (50. правило)
    - Ни сам, ни алиштата свои не ги користи за секуларни настани (57. правило)
    - Тркачи и пантомимичари во својата секта не прима (62. правило)
    - Проповеда дека оние жени што разговараат со фризери и мажи со долги коси треба да се исфрлат од сектата (67. правило)
    - Поштата (и електронска и обична) од жена му прво стигнува кај него па после кај неговата незаконска според 33. правило жена. (81. правило)
    Но, како и оние кои го распнаа Христа, така и Евангелос си ги исполнува само правилата кои нему му одговараат, а не и сите правила. Неправилно се држи до 36. правило, а останатите правила не ги шајкари...

18. Bulgarian

Bulgarian Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2015
    Пораки:
    587
    Допаѓања:
    751
    https://en.wikipedia.org/wiki/Irenaeus
    http://prntscr.com/awztad
    Пред Иринеј,христијаните се разликуваа со тоа кое евангелие тие преферираа.Христијаните од Мала Азија го преферираа евангелието од Јован.Евангелието од Матеј беше најмногу популарно.Иринеј утврди дека четирите евангелија ,Матеј,Марко,Лука и Јован се канонски скрипти.Така Иринеј го обезбедува најраното сведоштво на тврдењата на четирите канонски евангелија, веројатно како реакција на Маркионовото издадена верзија на евангелието по Лука,кој Маркон тврдеше дека е едно и единствено евангелие.
    http://prntscr.com/awzvmm
    Иринеј е исто така познат како еден од првите теолози кој го употребуваат принципот на апостолско преемство ѕа да ги побие неговите опоненти,,,како што тука спаѓа и @EvAngelos . :)

Немој да кажеш дека Македонија ја има пишано Википедија.Зошто сепак ова е англиска верзија на Википедија и е пишувано во Англија.Земја која е протестантска како тебе.А пред Википедија да ја напише православната црква низ вековите ја изучува.

Според твоја логика со докази не си далеку од тврдењата на Бендер Родригез затоа и ти лајкува.
    Според твоја логика дај докази дека Иринеј не одредувал,инаку како ќе ти веруваме на твоите зборови?
    Ако одиме со докази за верата која Христос кажал и вие ќе правите чуда еве и јас ти барам дај докази од тие чуда за да докажеш дека токму во твојата група се исполнува кажаното од Христос.
    А јас само побарај одма ти давам еден куп докази на чуда. :)
    И пак ќе те прашам зошто гледам дека тоа ти боди трн во око.Зошто му веруваш на Иринеј за составот на библијата ,а не му вреуваш кога зборува за преемството?

На Orthophill му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Orthophill

Orthophill Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2012
    Пораки:
    1.866
    Допаѓања:
    4.579
    Евангелос не е протестант како што се англиканците протестанти. Тие имаа преемство (кое го изгубија со ракополагањето на жени), сектата од Евангелос пак е секта излезена од некоја сектина секта...
    Ами исто како што му верува на погрешното толкување на 36. правило од Елвирскиот собор, а не му верува на 33. правило и си општи со жената му, така и на свети Иринеј Лионски делумно му верува... Ако целосно има доверба во свети Иринеј, ќе треба и да се покае и да се врати во Црквата, ама после парички од странство ќе нема. Такви се брате секташите, веруваат во што сакаат, во тоа што не сакаат не веруваат...
    Господ што доброволно дојде во Ерусалим да страда, нека го вразуми. (Ако е можно...)

На FilipTraum и Bulgarian им се допаѓа ова.
  20. EvAngelos

EvAngelos Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    3.718
    Допаѓања:
    10.206
    Овој дел што си го превел од Википедија не е „историски доказ“, туку само текст што ја пишувал или уредувал оваа статија. А верувај дека дури и тинејџер што има 2ка по историја може да кликне на копчето EDIT и да го измени текстот на Википедија :) Аргументите или во случајов историските референци се наоѓаат во фуснотите (тоа се оние мали бројчиња после пасусите во текстот).
    Писателот на твојот текст, поточно на делот на кој што си направил принт скрин, како аргумент го користи следниов историски цитат од Иринеј:

„Зашто, како што постојат четири страни на светот во кој живееме и четири општи ветрови, и како што Црквата е распространета низ целата земја, евангелието е столб и основа на Црквата и здив на животот, природно е да има четири столбови кои зрачат бесмртност, будејќи ги луѓето. Според тоа, очигледно е дека Словото, Создателот на сите нешта, Кој седи над херувимите и сите нешта ги држи соединети и Кој му се покажал на човештвото, ни го дал евангелието во четворна форма, но споени заедно во еден Дух.“
    (Иринеј, Против ересите 3:8)

Овде гледаме дека Иринеј НЕ ОДЛУЛУВАЛ кои евангелија ќе влезат во Библијата, туку едноставно им пишува на одредени еретици дека постојат само 4 евангелија кои се препознаени низ целата Христова црква распространета низ целата земја т.е. низ сите христијани низ Римската империја, Азија, Африка.
    Овде е важно да се истакне дека Иринеј НЕ ВЕЛИ „Јас одлучувам дека овие 4 евангелија ќе влезат во канонот на Светото Писмо“, туку само констатира дека тие 4 евангелија биле распространети и препознаени како Божјо слово од мнозинството христијани низ тогашниот познат свет.

Четирите евангелија се единствените евангелија напишани во првиот век и го имаат апостолскиот авторитет и затоа се прифатени од христијаните тогаш и затоа влегле во канонот на Новиот Завет. Истите се препознаени не само од Иринеј, туку и од Игнатиј, Поликарп, Маркион, Валентиј, Јустин Маченикот, Клемент од Александрија, Тертулијан, Ориген, Евзебиј, спомнати се во Муратовиот канон итн.

Тоа што Wikipedia.com се пишува на англиски јазик, не значи дека истата се пишува и уредува во Англија :) Секој на планетава со пристап на интернет може да пишува и едитира статија на Википедија. Исто така и 12 годишни деца со 2ка по историја можат да пишат или едитираат текстови на Википедија. Википедија силно не охрабрува да ги проверуваме цитатите согласно референците понудени во фуснотите и да видиме кој е изворот и дали изворот навистина го тврди тоа што е пишано во тој текст. Овде, како што гледаш погоре, изворниот цитат на Иринеј воопшто не ја потврдува твојата теза дека Иринеј одлучувал кои книги ќе влезат во канонот на Светото Писмо.
    Поздрав.

Последна измена: 26 април 2016