Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Секти

Дискусија во 'Религија' започната од Wild.Child, 7 март 2010.

1. Cool_Girl

Cool_Girl Активен член

Се зачлени на:
    4 јули 2016
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    15
    Другарка ми, јас не се знам со стрина и, мислам ја знам вака ама не сум правела муабет, а и тие сега немат муабет. :)

2. daylight

daylight Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    3.213
    Допаѓања:
    4.252
    Шо уб`o! И така другарка ти кога прашала еден ден (уз кафе и локум) како е, кај е нејзиниот сопруг, таа ѝ рекла „Абе знаиш го обејсивме ради децава а и сектата да се порадува малу...„

На eloves, crimson и Bender Rodriguez им се допаѓа ова.
  3. Cool_Girl

Cool_Girl Активен член

Се зачлени на:
    4 јули 2016
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    15
    Не не, изгледа не се разбравме убаво, стрико и го најдоја обесен, као демек стрина и го нашла, а всушност таа го обесила, и после незнам како точно нив им станало сумливо, па пријавиле во полиција, и открија дека таа е зачленета во секта и дека таа го обесила, инаку тие претходно беа многу блиски.

Последна измена: 6 јули 2016
  4. lore**dana

lore**dana Активен член

Се зачлени на:
    5 август 2016
    Пораки:
    23
    Допаѓања:
    13
    poimot sekta poteknuva od latinskiot zbor "sequi"sto znaci "sledi".vsushnost sekta e "mala"grupa koja se odvoila od maticnata religija vo nekoja druga samostojna religija.Inaku,specificna hristijanska definicija za sekta e religiska grupa koja poreknuva eden ili poveke delovi(stihovi)od biblijata.dve najvoobicaeni ucenja na sektite e deka Isus ne e Bog i deka spasenieto ne se postignuva so verata.Ova sektashko poreknuvanje doveduva do ucenje deka spasenieto se naogja preku nashite dela(pravi dobro za dobro da ti se vrati,ili karmata e kucka),a ova biblijata go otfrlala |( najpoznati sekti se jehovinite svedoci i mormonite koi iako tvrdat deka se hristijanski sepak go poreknuvaat Hristovoto bozestvo i verskoto spasenie
    :mm::mm:

5. lore**dana

lore**dana Активен член

Се зачлени на:
    5 август 2016
    Пораки:
    23
    Допаѓања:
    13

respekt za komentarov.legendite i mitovite kako za crnata ruza go imaat od koren izvrteno znacenjeto na sektite

6. mizerija

mizerija Активен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2016
    Пораки:
    63
    Допаѓања:
    68
    Sektite nemaat isto ucenje so verata.Ne gi slavat Veligden,Bozic i Nova godina,go smetaat za loso nesto.Ne gi slavat svoite rodendeni i koga gi prezentiraat svoite veruvanja,go perat mozokot.

На meckicka му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Girly90

Girly90 Популарен член

Се зачлени на:
    26 септември 2013
    Пораки:
    603
    Допаѓања:
    1.104
    @mizerija pa toa e sektata- bukvalno perenje mozok. Da soberes grupa na lugje i da gi nateras da stanat tvoi istomislenici. Se sto e nadvor od religija se narekuva sekta. Ma da i religiive ne znam kako da gi narecam a da ne zvuci sektaski. Grupa na lugje, ednite gi prifakjaat Gospod i Isus, bozjite zapovedi i Biblijata, drugive Alah i Muhamed, Kuranot, kurbanot i nz so. U globala se se sveduva na edno- grupa lugje, istomislenici, veruvaat vo edno nesto sto e svojstveno za taa grupa

8. mizerija

mizerija Активен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2016
    Пораки:
    63
    Допаѓања:
    68
    Sve pomalce se pocituva toa sto e od religijata.Neli ne smee pred brak mazot i zenata da imaat seksualen odnos,deneska gledame bremeni nevesti..

9. Girly90

Girly90 Популарен член

Се зачлени на:
    26 септември 2013
    Пораки:
    603
    Допаѓања:
    1.104
    Da se nadovrzam, adetot za blaga rakija e da se pokaze naredniot den carsavot deka stvarno nevestata bila nevina.. kaj nas toj adet taka si se primenuva poise radi pienje, retko koj znacenjeto go znae

10. LanaDelReyQueen

LanaDelReyQueen Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јуни 2016
    Пораки:
    156
    Допаѓања:
    296
    Зашто некој воопшто би сакал да влезе у секта??

11. HUNK

HUNK Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јуни 2016
    Пораки:
    504
    Допаѓања:
    1.028
    Дел заради разочараност,дел заради неупатеност во вистинската Христова Православна Црква..
    Сум разговарал со главните на една секта,Адвентистите... ако ја познаваш Библијата одма ги матираш,ама ако не.. ти го перат мозокот :) Адвентисти,Јеховини Сведоци,Кајшаров,Пентаколци,Телемити,Црна Ружа,Сатански војводи.. сите се исти само различни форми на окултизам :)

12. lore**dana

lore**dana Активен член

Се зачлени на:
    5 август 2016
    Пораки:
    23
    Допаѓања:
    13
    a koja e vistinskata Hristova Pravoslavna Crkva?od kade kaj narodot tolku sigurnost deka ona sto go pisuva vo biblijata e 100% tocno i deka nisto ne e odzemeno nitu dodadeno?ako gledame taka,biblijata ne e celosna bidejki falat nekolku pettoknizija.a spored tebe Hunk znaci deka site sto ne se pravoslavni hristijani(katolici,muslimani,budisti itn itn)ne se vernici i lesno potpagjaat pod sektite sto gi nabroja??kazav pogore i pak ke kazam,deka poimot sekta e izvitoperen,i site mislat deka ima losho znacenje,a da,ima i satanisticki sekti no vo slucajov zborime za verski.Sekti se deka se malubrojni,a pravoslavnoto hristijanstvo ne moze da se narece sekta deka e mnogubrojno.mnogu prosto i ednostavno,koj ne se pronaogja vo edna verska zaednica se prefrla vo druga.jas licno ne se pronaogjam vo pravoslavna verska zaednica,sto se tice mene ja bi presla vo budisticka verska zaednica.ne mozeme da receme deka pravoslavnata vera e najtocna,i ajde slepo ke veruvame iako ne sme se pronasle vo nea(ili bilo koja druga vera)i ke bideme slepi vernici a duhovno prazni.....

На Bender Rodriguez и Gosh им се допаѓа ова.
  13. lore**dana

lore**dana Активен член

Се зачлени на:
    5 август 2016
    Пораки:
    23
    Допаѓања:
    13

zatoa sto ne se pronaogja sebesi vo dotogashnata vera pa se prefrla vo druga,adventist,sabotar,tomist.jehovin svedok,musliman,budist,hinduist itn itn.mnogu pogrehno se tolkuva zborot sekta

14. HUNK

HUNK Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јуни 2016
    Пораки:
    504
    Допаѓања:
    1.028
    Прво,Православната Црква е основана од Господ Исус Христос,и до ден денеска е пренесувана од Апостолите,преку патријарсите и оние кои биле Свети.Земи да читаш малце за историјата на Православната Црква и ќе видиш дека во првите векови на Христијанството,се правеле истите работи кои се прават и денеска во Православната Црква.Затоа е вистинска.Додека другите секташки цркви измислуваат свои некои филозофии.
    Второ,тоа е лага и тотална невистина дека нешто фали од Библијата.Тоа е измислено од овие исти сатано-секташки парахристијански организации со цел да предизвикаат расцеп во Православната црква.Тоа на друг да му продаваш демагогија дека било што фали од Библијата.Не ти проаѓаат такви лаги кај мене.
    Трето,Католицизмот не е секта.Католичката Црква е Црква која се одделила од Православната со Големата Шизма.Исламот е секта???? Oh my God!... (facepalm)(facepalm).. Исламот не е секта туку вера и истиот си има свои секти како Бектешизам,Салафизам,Aхмедии,Зикри итн итн.
    Четврто,слободно,никој не те држи со сила да бидеш Православна.Но било кој што ја напаѓа Православната црква,нити ја познава нејзината историја,нити па има благе везе од Библијата.
    Луѓето сами бираат да бидат слепи со тоа што не идат на литургии а се нафаќаат да ја коментираат Христовата црква... и после продаваат демагогија по форуми дека нешто фалело од ова или од она.

На Victorian, mizerija, meckicka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. lore**dana

lore**dana Активен член

Се зачлени на:
    5 август 2016
    Пораки:
    23
    Допаѓања:
    13

pravoslavna sum ama ne sum vernik,potocno veruvam vo Bog megutoa ne vo ona sto go pisuva vo biblijata,a milijarda pati sum ja procitala biblijata i sum donela zaklucok deka ne mozam da veruvam vo nesto sto go pisuvale lugje i sto e preveduvano iljada pati i so samiot prevod e se izmesteno od kolosek,tuku ti samiot rece deka onie koi ne ja poznavaat pravoslavnata vera potpagjaat pod vlijanie za da vlezat vo sekta,znaci spored tebe se sto ne e pravoslavno e sektashko,neli??iako ne sum vernik(nametnata mi e verata so samoto krstevanje) gi pocituvam tie sto veruvaat nezavisno dali pravoslavni katolici ili muslimani ili od bilo koe drugo veruvanje.malku procitajte i razgranicete nekoi raboti.sto e crno a sto e belo

16. HUNK

HUNK Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јуни 2016
    Пораки:
    504
    Допаѓања:
    1.028
    Прво,во Христијанската теологија,зборот секта означува заедница на луѓе кои се одвоиле од Апостолското учење на Црквата кое трае веќе 2000 години,и истото го искривуваат.Основното вистинско учење кое го оставил Христос на Апостолите а тие нам.Што значи,неможе Исламот да биде секта кога не ни го прифаќа Христос за Господ и воопшто не се бави да ги искриви Неговите учења.Они само прават верзии во сосема друг контекст.
    Сектите се делат на ''Христијански'' - окултистички и на Сатанистички.Овие првиве ти се Кајшаров во Скопје,Адвентисти,Јеховини Сведоци итн.Вториве ти се Црна Ружа,Сатански Војводи,Врата на пеколот,Црна Шкорпија итн.Овие првиве го искривиле учењето на Христос,и секоја од нив започнала со некое Богојавлиение(пример на Кајшаров му се појавил Христос и му рекол дека он во Мкд треба да формира црква),на Елена Вајт,основачката на Адвентистите исто,неа Бог им дал октровенија и ја овластил да формира црква... а овие вториве,отворено се борат против Црквата.И така,Бог сите нив ги овластил да формираат цркви,и испаѓа дека Бог на секои 5,10 години прави нова црква..
    Тоа е тежок и голем ерес и затоа................ котел маро.. :)
    Второ,се гледа дека си ја ја прочитала Библијата милијарда пати.Затоа по ова што го пишуваш,јас се кладам дека немаш појма ни која е првата реченица во неа,но добро.Библијата е пишувана од луѓе кои со биле раководени од Бог и имале со Него директна,жива комуникација.
    Додека твојот Буда,му текнало еден ден да формира некое свое движење за хармонија во природата и Будизмот како и Конфучијанството не се сметаат за вери туку за движења.
    :)

На meckicka, Victorian и Orthophill им се допаѓа ова.
  17. lore**dana

lore**dana Активен член

Се зачлени на:
    5 август 2016
    Пораки:
    23
    Допаѓања:
    13

18. HUNK

HUNK Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јуни 2016
    Пораки:
    504
    Допаѓања:
    1.028
    Он не е Господ како што ни ти не си живо суштество.Може си робот,трансформер..

19. lore**dana

lore**dana Активен член

Се зачлени на:
    5 август 2016
    Пораки:
    23
    Допаѓања:
    13
    dali jas sum covek ili ne,ti ne mozes da kazes oti ne me poznavas

20. lore**dana