Дали некој се вратил или не, не игра улога на некој трет Факт е дека општо во Германија е подобро од Македонија Факт е дека на некој во Македонија му е подобро од Германија И факт е дека во Германија е многу полошо од пред пет години кога дојдов и факт е дека само на полошо оди и факт е што не е ни чудно бидејќи цело време се доселува некоја во Германија и проблем е што тие некој се од Авганистан и Сирија и не работат Значи наскоро страшно ќе биде во Германија ама не знам дали за 5, 10, 20 или 50 години Македонија не знам како ќе биде за 5, 10, 20 или 50 години, можеби тргнало нешто на арно во меѓувреме, можеби на полошо оди Има и други места за преселба како Шведска, Канада, Швајцарија Ама од времето останало Германија Германија и ние како македонски народ тапкаме во место наместо да истражиме сами каде е добро за преселба сега, не е 2000та година, 2023та, животот почна многу брзо да се менува па дури и за пола година може едно место од добро за стане лошо за живеење, а од лошо да стане добро малку потешко оди Едит: Уште ова ми до текна. Германија е широк поим. Два града оддалечени само 5 километри може да се многу различни, во едниот да ти е рај во другиот пекол. Па дури и зграда до зграда може животот во една да ти е рај, во друга пекол. Од многу фактори зависи се. Според мене подобро е во помало место отколку поголемо. Ние сме во мал град односно во населба на тој мал град. Кога одам во најблискиот голем град си велам јас нема шанси да живеам тука и не дај боже тука да сме дошле.
И јас ќе се селам со мали деца и душата ме боли ама овде брате е неподносливо. Одма да кажам дека финансиската причина ми е подолу во листата на причини. Прост пример. Книги немаат децата цела година. ЦЕЛА ГОДИНА. Оти? Немало пари за печатење. А за нивните 78% (со букви седумдесет и осум) веднаш магично да се створат пари. Не знам еве пример како може некому тоа да му е нормално.
Не сме во план за селење засега ама како што одат работите може и таа опција да ја разгледаме. Во моментов она што најмногу ми е што моето дете во близина и добар радиус во местото во кое живееме нема врсник. Што ако утре што би се рекло испаднат по 10тина деца во одделение или го вртам пола град баш заради недостатокот на деца да има кај да се дружи и учи. Тоа утре е далеку ама и заминувањето пак би било за подобар живот и исполнет за неа.
Jas nemam deca,no od poznajnici koji dojdoa ovde ke vi kazam moe mislenje: Decata pobrzo se adaptirat i ucat jazik Decata imat od 3-6 god besplatna gradinka do 12h ( kanton Salzburg) Decata imat skolo,site uslovi ( sto vo Mk gi nemat) Decata dobivat pogolema suma decki dodatok Majkite se zastiteni na rabota ( ako im e dete bolno Pflege urlab) Nikogas ne se dobiva otkaz zaradi dete Nikogas ne ti se pravi stres ako radi dete moras da odsustuvas Ako imas nekoj termin samo pokazes Bestetigung i nemas gajle ( vo Mk ne gi zanima dali imas termin ke ti kazat posle rabota da odis) Ako si bremena imas posebni uslovi za rabotno vreme ( i krevet za da odmoris) Ako dobies otkaz imas AMS dobivas pari i ti barat rabota ( ako neznaes jazik ti davat i skolo) Stan pod najem ( gazdata mora so prethodno najavuvanje da dojde,nepokanet imas pravo da ne go pustis) Nema kafinisuvanje i setanje po kafici sekoj den,nema po gosti idanje odenje ( toa najcesto sabota ili praznik) .... Nema do 01h urlanje posto posle 22h e vreme za odmor.... Poznavam samo 2 familiii koi se vratija: ednata i falelo familijarni rucoci i da si se druzi so prijateli i familija... Drugata: nogo se rabotilo kako robote te gledale svabite bla bla Moe mislenje posle 15 god Avstrija e deka toj sto se vraka ( bes golema pricina) ne e naucen na rabota i na diciplina... Nemoze ovde nedela da pustis muzika ( Sinan Sakic ili Goce Arnaudov ) i da si cistis kola kako vo Mk... Nemoze vo 12h vecer so gosti da se pijancis i urlas... Nemozes da pusis ko Turcin i da sakas poveke od dozvoleno pauza i da zboris oti si diskriminiran... I najnesvatlivi mi se tie luge koi dojdele i posle 1 god se vrakat oti im nedostigala familijata,tuka nemozelo da se izleze so prijateli nemalo bliskost...demek dovolno zastedime...
Па не нема многу во Америка на форумов, ниту лично знам некој што отишол таму. Мене никогаш не ми била атрактивна- едно е далечината, друго е системот на социјална поддршка кој е неспоредливо подобар во Европа. Две деца знам заминати на предшколска возраст, во различни еу држави, двете се адаптирани супер. За повозрасни деца веројатно е покомплицирано. За мажи, може да биде најкомплицирано, зависи кој на што е научен и кој колку е адаптибилен. Повеќето луѓе што ги знаевме во мк се заминати негде, за никој немам чуено да се вратил. Добра англиски говорна опција-Ирска можеби.
И ние за некој месец ќе одиме Германија, но некако и мене ме мачат тие мисли за децата, година и пол со три и пол години ми се и најмногу за нив се секирам дали ќе може да се адаптираат таму на се, како ќе го научат јазикот, како функционира ете и здравството.. а незнам ни самата јас како ќе се снајдам, маж ми е веќе таму... Башка тука седиме во заедница и децава се научени со повеќе луѓе си велам ќе ги бараат баби дедовци, дома ќе сакаат... Зошто кога ќе му речам на поголемото ќе седиме во Германија, ми вели добро мамо ама јас несакам тоа е многу далеку таму нема баба дедо тете итн... Но тоа е што е, се надевам дека нив ќе им биде добро и брзо ќе се навикнеме на тоа дека тоа ќе биде наша нова дома, сепак за нив правиме се. И јас тоа го велам како друга членка што има пишано, ако ние не заминиме сега тие ќе ни заминат кога ќе нарастат па....
Ај што заминаа толку многу фамилии, јас мислев дека тој ‘тренд’ заврши. Фрапирана сум колку изнапишаа дека ќе си одат, а и пораки добив доста и тоа само од форумов, плус луѓе во блиска околина што чекаат документи. Кој ќе си оди последен нека угаси светло. Тажно, многу тажно за оваа наша државичка, не знам што да кажам. Инаку, знам дека е поедноставно да се оди во некоја од европските земји ама јас па некако имам одбивност. Не знам до што е, за шетање се преубави ама не би живеела. Тоа е лично мое мислење, дали од зборење од други, дали од сивилото во зима ама ете посив град од Скопје во зима мислам нема, а пак ќе ми фали. Плус луѓево во Германија премногу се жалат од работата, колеги, а пак никој не си доаѓа. Дури блиска роднина со месеци ќе збори на телефон како едвај чека да си дојде, а кога ќе дојде е напната и нервозна, баш некако е надмена и нема муабет, едвај чека да си оди и така во круг. Веројатно проблемот е во напуштањето на комфорт зоната како што рече некоја погоре, можеби само треба да пресечам и да се насочам кон тоа.
Ако планирате да се селите, одете додека децата се мали. Ние се иселивме кога син ми заврши второ одделение и еве втора година е овде, се уште не може да се помири. Живееме во држава каде јазикот ни е сличен, прифатен е во школо, добива огромна помош, овде ми е цела фамилија, братучеди и пак жали за Мк. Има едно другрче и се уште секојдневно комуницираат, играат игри. Така да од лично искуство, само помали, пред да почнат со училиште. Иако секое дете е различно.
Јас сум многуу години во странство. Што би се рекло половина живот од прерана младост. Кога ќе имам време и желба ќе напишам едно мое гледање на позитивните и негативните работи околу иселување од Македонија. Да потенцирам тие работи се субјективни и нема целосна слика и вистина во истите. Секој различно се адаптира и ги доживува тие процеси во животот. Но Македонија реално последните години многу стагнира по сите параметри. Растот на платите и економијата не е во иста паралела со растот на цените. Гледано регионално соседите од типот на Бугарија, Србија, Црна Гора, Република Српка многу побргу се развиваат од нас економски. Просечни плати во првите три месеци од 2023: Македонија - 555 евра (реално просечната плата е напумпана. За 50-80 евра е помала) Сега читајте ова: Федерација БиХ - 618 евра Република Српка - 622 евра Србија - 700 евра Бугарија - 730 евра Црна Гора -780 евра Хрватска над 1150 евра, Словенија околу 1400 евра. Да земеме во предвид дека и во овие земји платите се напумпнани вештачки за 50-80 евра. Сепак пак се 150-200 евра повеќе од нас земји кои беа позади нас пред 10 години (не зборувам за Хрватска и Словенија). Од друга страна читајте го ова. Турција просечна плата едвај 400 евра и огромна инфлација. Реално платата не им е повеќе од 350 евра но ајде ќе ги земеме официјалните бројки на деспотот Ердоган. Тотален распад економски. Што не ме ни чуди кога ќе видиш дека последниов период гледаш Турци на градилишта низ Мкд и Србија. Веројатно по тие мали турски места платата не им е повеќе од 250 евра. Грција има голем пад на стандардот поради должничката криза. Последниве 5 години се стабилизираа но не се ни половина од тоа што беа во златниот период кога ништо не работеа а земаа 14 плати Викате дека не знаете многу што се вратила во Мкд. Па 70% не се вратиле затоа што немаат алтернатива во Мкд. Јас знам луѓе што се вратиле во Мкд но тие и тука беа материјално сигурно и со добри професии. Дел си направија фирмички и од Мкд си ги водат бизнисите.
Јас можам да се жалам до утре-ама факт е дека некое ниво на услуги се достапни во секое време, за ич пари и нервози. Ниво на услуги што никогаш не биле без нервози во мк. Сеуште, оти како што рече @gjoker4e , од пред 5 години до сега надолу е тргнато сегде. Ако мислиш дека ќе ти фали Скопје, тоа е сосем спротивна дијагноза од мојата, јас со години не можев да го смислам. Така што, прво со себе расчисти си, за децата после. Оти нигде веќе ветената земја не постои.
Читам дека сакаш да се селиш во САД. САД е најдобра земја за некој ако сака да прави пари во животот. Дефинитивно. За бизнис и претприемаштво нема подобра земја од САД. Во Европа нема тоа ниво на материјално богатство да го достигнеш ни за 5 животи како во САД. Ова го зборувам од искуство на наши млади деца што отидоа таму а денес имаат добри компании и канцеларии по Мкд. Баш мој близок пријател работи за наш човек од САД и зема плата од 1000 долари. Плус преку таа работа запозна и други луѓе и за нив работи кога има време. Сега Америка е огромна земја и огромни културни разлики. Зависи каде ќе живееш. Овие од југот на Америка се поприлично Балканци Читам дека си од Скопје. Ако си друштвена, зборлива личност, сакаш кафенце, друштво, гости, пријатели, балкански менталитет и не си типична скопјанка тогаш Европа не е место за тебе. Повеќе Австралија, Нов Зеланд или југот на Америка. Дефинитивно се подружељубиви од Швабиве и Скандинавците.
Моите деца се 10 и 7 години. Нашите планови здравје е да заминеме до крајот на годинава, сопругот летово, а ние покасно. Дури не ми е верно, поради тоа што никогаш не сум ни помислила дека на друга земја ќе ми растат децата. Но, заради нив ќе заминеме. Како што рече една членка погоре, нема книги, ама има за плати.... ние овде живееме во мало место каде што секојдневно се иселуваат и помлади и постари. Верувајте на нашата улица од 30 куќи, 20 се празни, а оние 10 се со по еден до два стари луѓе, на кои децата им се надвор од државава. Претажно. Нашата дестинација е Словенија, зошто сметам дека има солиден образовен систем, и нуди спокен фамилијарен живот. Не одиме за да станеме милионери и да возиме јаки коли, туку да им овозможам на децава образование, а на нас малку спокој, бидејќи овде работите ни се стресни ( како и 80% од работите во Мк) Мене уште сега ме фаќа паника, и не знам како ќе успеам да се стабилизирам. Цела сум во прашалници
Условите во Малта за со деца се катастрофа. Значи буквално КАТАСТРОФА! А сега ќе образложам зошто: 90% од малтезите газди не сакаат да плаќаат породилно па така кога ќе разберат дека нивната работничка е бремена со брзина на светлината добива отказ. Се разбира тоа не важи за нивниот народ. Оние 10% се воглавно асални газди. За оние доселениците друга ствар е што прво треба двајцата да дојдат и да направат 19.000€ годишно ниво по дете, а за второ дете некоја сума плус, за може детето да го школуваат тука и да живее. Фактички родителот му е СПОНЗОР и треба да живеат во стан (под кирија) кој има доволно квадрати за три или четири члено семејство. И сѐ, тоа треба да го процени архитект кој се плаќа. А доколку детето се роди овде, ги ужива сите подобности, со навршени 18 години добива пасош и државјанство. Многу се сурови и одвратни, кој успее успее. Познаничка во 6ти месец бременост ја набркаа од работа, таа ништо не бараше дури и сама ќе си плаќаше данок, го молеше и на крај ја одјавија од работа. И што е најлошо имаш одреден рок да најдеш работа или да ја напуштиш земјата, а бремена жена никој не сака да вработи. Ужас над ужасите. Одвратни нечовечни. Така да избегнувајте ја оваа земја за со деца, треба многу леб да се изеде за да се успее.
Знам дека Србите нешто се бореа да се намали таа сума затоа што никој не може да заработи толку на годишно ниво, ако во одредени фирми саатницата е 4,50€. И за оваа проблематика е пишувано по весници затоа што законски не смее да те брка од работа ако си трудна ама тоа не важи за сите. Многу се алчни Малтезите,зинати за пари сѐ. Кога беше Ковидот и кога сите напуштаа Малтезиве ко п*чки плачеа да се врати работната рака од странство и пак ништо не научија бидејќи нивниот народ е мрзлив. Е сега дека ќе се смени нешто, мало сутра. Србите се држат еден до друг, се борат ние Македонците растури куќа сме.
@Skyler во Америка нема систем на згрижување на деца што се под школска возраст, а тоа да не биде прескапо. Застоа обично жените не работат. Барем тие што јас ги знам. Гледаат деца. Затоа преселбата таму е тешка на почеток. Отказ од работа сито лесно се добива. Здравственото осигурување сам го плаќаш и може да не си соодветно покриен за различни работи. Пари огромни тешко се прават секаде. Во Америка полесно се „купува куќа„ зашто банките буквално живеат од тоа. И економијата те тера да ги затвориш парите во куќа (која цел живот ја отплаќаш, односно живееш под кирија ама плаќаш кирија на банка наместо на газда).
Да, јасно ми е ама поголемиот дел од овие проблеми ни се решени и испланирани затоа буквално ми останува само да одлучам, немам изговор веќе
Тогаш ако те секираат децата, нека не ти биде пречка. Мали деца полесно се адаптираат (вас ќе ви биде потешко бидејќи се они мали), со тинејџери е покомплицирано бидејќи нивниот свет се врти околу друштво, па обично имаат отпор кон такви големи промени. Малите ги пакуваш, ги подмируваш, они и со раце и нозе ќе си се разберат со другарчиња, јазик па уште помал проблем. Дистанцата е огромен проблем (општо) за контакт со вашиот претходен "свет", ама ако и тоа не е пречка, тогаш со среќа
Јас еве не сум кафепијач, и не, стварно тоа не е (и не може да биде) единствената причина, нема потреба да се генерализира. Америка не е баш најнај mother firendly, не е муабетот за Германија. Воопшто, некој погоре пиша, Америка не е генерално family friendly, ако сакаш пари и провод, да. За работа е уште потешко, особено сега со новава криза, не можеш да крпиш. Многу се поинакви Америка и Германија.