Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Семеен проблем

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од MyMar, 5 јануари 2010.

1. hulii

hulii Истакнат член

Се зачлени на:
    21 ноември 2014
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    8
    Добро бе ало ќе ме натепате уште малце...дали вие знаете како ми е дома за да коментирате побарав ваша помош а не да ми кажувате дечко мечко ова она...да не ви дава пари за основни работи за храна за на школо,за книги и сл...Него проблем му е што тоа кога ќе излегувам ќе даде пари..Има 40 год и седи дома ко инвалид само на компиутер е..од кревет на јадење од јадење на компиутер и пак одново.Цело лето не излегував ..Ретко излегувам нереков дека секогаш излегувам имате ли излезено надвор какво е времево дојдено зошто да немам дечко..не сум некоја малечка па ни некоја возрасна.Имам еден чичко и ако речи да ме пушти тој ќе ме пушти ако не нема.Правиме муабет за дечковци а тогаш имав само еден дечко и со што заслужув тој да ме нарече "Курва".Да вели да не одам на факултет да работам и да му ги давам парите него.Па друи и што сум барала да одам во школо да сум одела на работа.А не сме до толку да неможам да одам на факулте.Зошто сум пишувала на фб со девојчина зар не сум се гледала во школо со нив.

2. eloves

eloves Популарен член

Се зачлени на:
    6 февруари 2013
    Пораки:
    2.669
    Допаѓања:
    7.606
    @hulii те прашаа други, да прашам и јас каде е мајка ти во целата оваа ситуација?
    И нема потреба од толку агресивен пристап.

3. hulii

hulii Истакнат член

Се зачлени на:
    21 ноември 2014
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    8
    Тука е ама таа неможи да се справи со него ќе требба да се разведат ако почни да му вика нешто а можи и да ја истепа

4. eloves

eloves Популарен член

Се зачлени на:
    6 февруари 2013
    Пораки:
    2.669
    Допаѓања:
    7.606
    @hulii мило девојче, многу ми е жал за ова што ти се случува.
    Но и ти немаш право да им се лутиш на феминките, ти на почетокот не го напиша ова напиша дека имаш проблем со татко ти само затоа што не те пушта да излегуваш до доцна.
    Ама штом ситуацијата е ваква не би било лошо да се посоветуваш со некој постар пример братучедка, тетка, баба итн. Овде ќе има совети секогаш, но не е тоа тоа. Најдобро може да ти помогне некој кој ве познава сите вас и кој ви ја знае ситуацијата.

Штом татко ми е таков човек, не ја влошувај и ти ситуацијата. Очигледно е дека човекот од друга страна незнае да те воспита правилно или приоритет му се други работи па сопственото дете, па мисли дека со забрани викања и кршења ќе постине нешто, а така се постигнува само контраефект.
    Tи сама неможеш многу да постигнеш ама можеш барем да не ја влошуваш ситуацијата. На 16 години 11 и 30 јас мислам дека е сосема добро време. Во врска со парите обиди се за заштедиш од џепарлакот што ти го даваат преку неделата. Додека трае годината и одиш на школо еднаш до два пати неделно е сосема доволно за излегување. Плус немораш секогаш кога ќе излегуваш да трошиш којзнае колку пари. Во врска со навредите, верувај го имам доживеано сосема истото. Сега ти е многу тешко разбирам ама верувај со тек на време ќе ти стане сеедно, па погрдните зборови нема ни да допираат до тебе.

На hulii му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Meitli

Meitli Нов член

Се зачлени на:
    18 јануари 2016
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    4
    Здраво на сите, имам еден проблем моите родители се однесуваат како да сме во 19ти век.
    Живееме во една напредна земја на западот но тие воопшто неможат да се вклопат, вака не е ни во МК не пак овде.
    Проблемот е што и јас работам но тие очекуваат од мене да ги вршам сите домашни задачи.
    Имам два помлади браќа што едниот би требало да почне да работи од август а другиот ѕа 2-3 год. но тие немат никакви обвски по дома погодете зошто : бидејќи се машки.
    Јас работам до 16:00 и кога ке дојдам дома треба да исчистам се затоа што тие за време на ручекот се дома околу 1 час и прават голем неред така што лежат во дневна, носат шишиња сокови и ги фрлат на секаде јадат пред телевизор и им доаѓат другари трчаат низ цел стан и прават многу прашина.
    Сето тоа мора јас да го чистам и понекогаш кога ке им кажам, ова да го собеарт сами, татко ми веднаш : ШТО ? да ти ќе го соберат бидејќи дотка им е мала.
    Еднаш беше врв: татко ми ми се развика : ДАЛИ ЕДНАШ ТИ ТЕКНАЛО ДА ИМ ИЗБРИШЕШ ОЧИЛАТА НА ТИЕ ДЕЦА ? јас да им ги бришам ? Со кој памет ?
    Им реков дека е некултурно да остават да им ги соберам чиниите после јадење тие можат барем да ги однесат до кујната без да ги мијат, одговорот на мајка ми беше : ова е работа за женско :swear:..
    Имаме една роднина се ожени но по година време дознаа дека девојката не може да остане бремена и мајка ми рече треба да ја вратат. останав ваква :o|( . зошто ? Подгответе се за најлошиот пример што сте го чуле : Бидејки ако една крава е јалова ја продаваат , ако една жена е јалова ја враќаат. МОЛАААААММММ, WTF ????
    И тоа да дојде од уста на една жена .. не знам не сваќам.заработувам 4200 Цхф . сите мои пари и картицата се во татко ми во Македонија гради куќи на моите браќа што нема да се оженат во следните 20 год. и што нема никогаш ни да живеат таму.
    Разговор ?? Никогаш не помогнал ,
    Какви - такви родители ми се но повеќе не сакам да живеам така.

На evangelina.ina, galapce и okcenzi им се допаѓа ова.
  6. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.963
    Допаѓања:
    219.397
    Претпоставувам дека си доволно возрасна штом работиш и стоиш на свои нозе па врз основ на созреаноста само едно ќе ти кажам, слободно побарај си стан или цимерки за стан за да си се преселиш и си бидеш свое на своето.
    Боли кога сопствените родители вака постапуваат со сопствените деца, боли кога гледаш а се правиш дека не гледаш, боли кога не си никогаш сослушана и подржана, немаш никаква родителска љубов и свест, се тоа разбирам, но не дозволувај да газат врз твоето его и те потценуваат на овој начин макар и родители да ти биле, макар сето тоа колку год и да е тешко, ако не пресечеш ти самата и не го подобриш твојот живот ..ете нема кој друг да ти помогне и разбере, пак ќе повторам макар и родителите.
    Најсоодветно решение ти е иселувањето, па ете може ќе успееш на тој начин во животот, ќе си ги решиш најпрво твоите психички тортури па и оние кој што секојдневно ти се направени, возрасна си и работиш, не треба да толелираш некој да ти ја зема целата плата а ти да го сносиш целиот товар врз своите плеки.
    Може на таков начин ќе ги поттикнеш твоите родители да сватат и да размислат каде грешкат бидејки и самата кажа дека разговорот нема да ти помогне тука.
    Размисли добро што ќе направиш, и обиди се од петните жили колку и да е тешко да пресечеш и да го промениш твојот живот.

На MilaP, promeneta, Nausicaa и 6 други им се допаѓа ова.
  7. Meitli

Meitli Нов член

Се зачлени на:
    18 јануари 2016
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    4
    Знам во право си но изгубив цела самодоверба, јас понекогаш спомнувам дека ќе се иселам но тие велат: оди па ке видиш...
    имам и дечко ние зборуваме за да одиме заедно во еден стан но тој штеди дома многу и затоа сеуште не сака, тој дава на родителите по 500 цхф на месец другите се за него и не го приморуваат да врши такви задачи како мене.
    Тој не е македонец и тоа не го прифаќаат, но мислам дека мене ми е и до психата кога гледам како живее мајка ми со македонец не сакам по никоја цена да бидам со македонец.
    Знам не се сите такви но едноставно не можам и не сакам.

На galapce му/ѝ се допаѓа ова.
  8. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.963
    Допаѓања:
    219.397
    Никој не може да ти забрани да бидеш со човекот кој што го сакаш, ако вашата љубов е доволна за да вие се изборите со сите проблеми низ неа тогаш и да не ти биде гајле што мислат и што сакаат луѓето наоколу за тебе. Ти си доволно возрасна и свесна самата да процениш и да избереш со кој сакаш да бидеш.

Собери ја храброста од себе и замини, ако и мислиш дека тоа не можеш да го направиш тогаш едноставно помири се со се и остани да молчиш и да си го загорчуваш твојот живот.

Имаш капацитет, работиш, живееш во солидна држава така? Размисли ги твоите придобивки и како можеш од сето тоа да си го исполниш животот и да одиш напред, имаш прекрасни можности само треба да бидеш силна и да застанеш на твои нозе, ќе видиш како ќе биде подобро.

Треба да се потрудиш девојче, да ризикуваш, да се бориш за себе си ако ти не придонесуваш за твојот живот нема кој друг одстрана да ти помогне и да ти ги реши проблемите, само треба да бидеш малку похрабра, во спротивно навикни се да молчиш и да се газиш себе си и покрај твоите можности за солиден живот.

Знам дека ти е тешко, но верувај лесно во животот нема.

На Meitli му/ѝ се допаѓа ова.
  9. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.804
    Ако имаш услови,осамосталисе со време. Немора ни да чекаш на дечкоти. Ако треба со пријателки живеј.
    Ќе ти се лутат извесен период и сами ќе ре побарат.

На Meitli и vitamina им се допаѓа ова.
  10. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.214
    Допаѓања:
    56.858
    @Meitli, единствено решение ти е да се тргнеш од тој дом. Можеш да бидеш самостојна, ќе одиш да ги посетуваш одвреме-навреме. Немаат право на твоите пари и твојот живот, и немаат никакво право да те спречат штом си полнолетна. Дечко ти не мора да живее со тебе, но секако ќе те поддржува и нема да бидеш сама. Со такви луѓе не помага ни разговор ни ништо, едноставно треба да се одделиш.

На Meitli, vitamina и galapce им се допаѓа ова.
  11. badgirl343

badgirl343 Нов член

Се зачлени на:
    1 февруари 2016
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    Здраво на сите,нова сум на форумот.Имам проблеми со мојте родители последните неколку месеци,па ви се обраќам за помош.Бев многу слаба ученичка во средно образование,сега сум на факултет(не сум од Скопје) и почнав да учам,ја сфатив работата сериозно и имам одлични резултати знаејќи се себеси.Во првиот семестар паднав само еден испит од можни 7,но мојте родители не се воопшто задоволни,немам никаква поддршка од нивна страна.Едниствено нешто што ми помагаат е со парите.Нон стоп ми го спомнуваат тој испит,за другите што ги поминав ни едно "БРАВО" не ми кажаа,се осеќам многу глупо.После ова воопшто немам мотивација за да продолжам понатаму,размислувам да се отпишам од факултетот.Помогнете ми! :@

12. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.864
    Допаѓања:
    28.437
    За проблемов немам посебен коментар. Секој учи за себе, а не за другите.

На Lella, Someonespecial, Summerlover и 2 други им се допаѓа ова.
  13. #Пепи

#Пепи Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јануари 2016
    Пораки:
    153
    Допаѓања:
    351
    Како што ти кажа @zuto ти си учиш за себе не за другите. Утре кога ќе си го завршиш факултетот на дипломата ќе го пишува твоето име а не името на родителите.
    Не се замарај.
    Ако не е тајна од кај си?
    позз

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Svetulkaaaaaa

Svetulkaaaaaa Истакнат член

Се зачлени на:
    14 ноември 2015
    Пораки:
    297
    Допаѓања:
    1.457
    Izvinete za latinicata
    Epa vaka devojko....sekoj imal pobedi i porazi vo zivoto,tvoite roditeli sega sakaat ti da imas samo pobedi (kako i sekoj normalen roditel) ti sama kaza deka vo sredno ne si bila soliden ucenik a sega na fax si,tie sega se plasat da ne padnis pak so uspehot,ne deka ne ti veruvaat ama sigurno stravuvaat,E sega moj sovet tie da ne se otkazuvas od fakultetot daj se od sebe polozigo toj ispit a narednite bidi kolku sto mozis podobra ke vidis kako roditelite ke pocnat da svajkaat deka gresele i ke se promenat....se najubo:*

На cresa-jagoda и tina-63 им се допаѓа ова.
  15. JollyGirl

JollyGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2012
    Пораки:
    6.108
    Допаѓања:
    75.390
    Не дека не се задоволни или горди на тебе туку едноставно не сакаат тоа да го покажат пошто се плашат дека ќе се опуштиш и ќе продолжиш по старо. Знаеш дека до некаде пофалбите можат и негативно да влијаат, па може затоа користат контра начини за да те мотивираат и да им докажеш дека можеш многу повеќе. Не се разочарувај и обрати мало внимание на граматика, род, број....

На Someonespecial, cresa-jagoda, tina-63 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. Ketchup

Ketchup

Се зачлени на:
    23 декември 2014
    Пораки:
    6.796
    Допаѓања:
    46.424
    Знaм мнoгу случaи кaде штo зa рoдителите се свoетo дете не чини и гo спoредувaaт сo децaтa нa кoмшиите. Вo вaкoв случaј oстaнувa сaмo дa ги игнoрирaш или пa уште пoдoбрo дoкoлку си вo мoжнoст исели се. Вo никoј случaј не се oткaжувaј oд фaкултетoт, тaкa сaмo ќе им дoкaжеш декa oни се вo прaвo, нo ти дoкaжи гo спрoтивнoтo. Не си веќе мaлa.

На xoxo5 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. badgirl343

badgirl343 Нов член

Се зачлени на:
    1 февруари 2016
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    Од Делчево.

18. badgirl343

badgirl343 Нов член

Се зачлени на:
    1 февруари 2016
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    Никој не кажа дека учам за нив,само многу ме повредува нивниот караткер.Воопшто не ме поддржуваат.Не сфаќате колку боли кога од најблиските немаш никаква поддршка.

19. ssiillaa

ssiillaa Активен член

Се зачлени на:
    23 септември 2014
    Пораки:
    35
    Допаѓања:
    3
    мили мои...јас сум многу збунета,,дури не знаев ни каде да ја сместам оваа тема......ние сме 4 сестри,,три сме омазени,,остана уште најмалата која за брзо че замине од дома...секој ден се повеќе и повеќе ми се мота во глава зошто немам брат...што ќе прават моите сами???...јас имам мои обврски не мозам секој ден да сум таму,,јас сум во истиот град,,одам еднаш неделно,,некогаш на 5 дена..некогаш порано некогаш подоцна зависи од ситуацијата и обврските...ако не отидам малце подолго мајками се лути..итн,,но и јас имам своја куќа не мозам на секое да одам..сестрите ми се во други градови,,доаѓаат на 1 месец на 2..како што мозат...опседната сум со тоа,,зошто немам брат?тој ќе бешесо нив..не вака јас да се тератам секој ден,,,да се чувствувам одговорна ако мајками е сама дома,,ако е тазна...што ќе биде кога еден мој родител веќе нема да го има???ми се плаче што немам брат..никогаш порано не ми беше мака што немам брат..но сега ми ееее...и тоа многууу...знам дека во денешно време и машките не седат со родителите но сепак ќе го делевме теретот..а не вака///само јас се теретам со тоа...значи опсесија ми е,,мајками не доаѓа многу кај мене,,живеам со свекрва..не сака да ми смета..итн,,не сака да досаѓа...ретко доаѓа...не знам како да ја натерам да доаѓа по често да го шета внучето,,,,таа мисли ако го земи внучето тоа ќе му смета на свекрвами на мажот ми...јас често пред нив зборувам дека детето има и друга баба..за да знае свекрвами дека постои и некој друг ако ретко доаѓа...да не е лјубоморна,,итн...сакам да навикнат..уххххх...премногу се разборував јас..но ми треба совет мислење било што...само овде можам да се отворам да си кажам што ми лежи на душата...

20. mami blue

mami blue Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2015
    Пораки:
    1.274
    Допаѓања:
    21.995
    Majka mi se 7 deca.5 sestri i dvajca brakja.
    Brakjata uste na mladi godini zaminaa vo srbija da ucat, se vrabotija se ozenija i tamo si ostanaa
    Majka mi e zena od selo, dur ne se omazija sestrive tie bea tie sto celo vreme pomagaa okolu doma, niva, roditelite.se omazija koja vo stransvo koja po grdovive starite ostanaa sami.ostarea snemozea brakjava nigde gi nemase da recat da gi zemat da im pomognat.za se tuka bea kerkite........
    Taka da i da imase brat mislis li deka ke bese pokraj niv???
    I jas imam eden brat koj e vo stranstvo, i za se nesto jas sum tuka za moite..muslam deka bespotrebno se zamaras

На Outlook, ssiillaa и Kukla994 им се допаѓа ова.