Wild Woman-Имаш само 14 год и запознавања на мајка ти со дечко- не.Не ли си мала бе,незнам вака кога ве читам со какви озбилни теми се занимавате на 13,14 год не ми се верува и не сфаќам,ние првите дечковци ги фаќавме на 17 год па и тогаш се чудевме како да се скриеме и како да кажеме дома Може времето е толку многу напреднато-а и навистина е,што јас не можам да ве разберам,иако сеуште не сум престарена Сепак мајка ти е во право што с е секира за тебе,сите родители ги прават тоа.Таа знае дека сега си баш во пубертет и дека баш сега се прават многу глупости па затоа е загрижена.Гледам дека си фино девојче ,така да нема зошто да е загрижена. Блексвон-И јас мислам исто како Славица.Нареден пат слободно кажи и да не те споредува со никој. Навистина неоправдано така да се однесува со тебе,ама и ти не си должна да трпиш нешто за кое немаш никаква вина.
[СДК] Сакам да кажам... Mozebi ja zgresiv temava no NVM no imam dosta problemi nz veke od koj da pocnam.....Najgolem problem mi e toa sto jas veke ne ja osekam ljubovta na majkami i na tatkomi,pocnuvam da se razocaruvam od niv koga sekojdnevno me odbegnuvaat se karaat so mene mi kazuvaat kako jas mu go unistuvam brakot i deka sum im problem koga ke i prasam dali imaat custva kon mene kako kon svoja cerka dobivam laden odgovr NE pogotovo toa go slusam od majkami...se osekam kako posvoena pa i posvoenite deca poveke gi sakaat odkolku mene mama i tato,sto da pravam pocnav da imam problemi so nervite sekoja den sum rasplakana kako so da pravam duri i planiram da se odselam ova navistina nema smisla da me tretiraat kako da ne sum im kerka i da ne sum vo kucata...VE MOLAM DAJTE EDEN SOVET ZA DA NE NAPRAVAM NEKOJA GLUPOST !!!
Проблеми со родителите Ваќе неможам да ги слушам моине дома како само ме критикувааааат, се нечиним за мајка ми, немам понашање, дрска сум била арогантна,...а јас таква сум само со нив зашо има нешто што ме иритира кај нив и ме нервираат, неможат да ме сфатат...после ми вика..сеа значи пред 5 мин со татко ми зеле ми се дерат, ако ги расипеш оценките нема излагање, комојутер и сл...после ми се дере зашо не сум ја затворила пастана и ред други глупи работи шо јас сварно заборавам да ги правам и не ми се во навика...и шо да праам ај!? и највеќе ме нервираат кога ми викаат за учењево ..им викам немам за утре таја пак по нејзиноо ти секогаш имаш за учење,само ти шо нејкеш да учиш ( а јас сварно неам за утредента) и ако и речам нешо за јадењето или општо на неа шо не и се свиѓа одма ке почне да се дере и не престанува и цел ден после е нервозна....некако неможат да сватат дека сум 16 год девојка која после ќе и дојде паметот..се мислат дека сум незрела или ова или она..па аман веќе немоѓам...и сварно овие работи ме доведуваат до лудило и ми иде да побегнам од дома некогаш не знам шо да им правам за да ме сфатат! ВЕ МОЛАМ ПОМОГНЕТЕ МИ! некој поискусен ...јас неможам веќе
Проблеми со родителите и јас цесто го имам тој проблем со родителиве,мислам го имав порано повеке а ега не до толку.. вака кога ке ти се развикат пак така,расказиим убаво како се чуствуваш кога ти викат,казиим дека тие треба да те охрабруват а не да те понижуват,потсетии ги дека тие ти се родители а не непријатели и се тоа штоке ти дојде од внатре..а отоа само молчи што и да кажат,прават ти само молчи... така некое време а потоа може ке се размислат малце дека ти е тешко така да ти прават и ке бидат на твоја страна.... и не се нервирај,кај сите е така,али ете мора да се биде храбар оти родителите си барат по нивно а ние по наше.. поз
Проблеми со родителите Пробајте да разговарате со родителите. Мислам дека со понежниот пол полесно би било . Искажете им колку ви е тешко, дека ве депримираат нивните викања, карања... Кажете си се што ви леже на срце.Но внимателно изберете го времето за разговор (кога се најмногу одморени родителите и не се нервозни )
Проблеми со родителите И јас како помала имав проблеми во моите. Не ми се дереа баш за се, но за учењето немаше ден да не ми промрчат. Но еве сега имам 18 години и многу повеќе доверба имаат во мене. За ништо не ми викаат, се оставаат сама да си решам. Остави ги, со тек на време се ќе се среди. Кога ќе поминат неколку години ќе имаат доверба во тебе. Да се запишеш факултет, тек тогаш ќе видат дека си ја сфатила озбилно работава.
и претходно имам пишувано за проблемот со моите (посебно мајка ми) и стварно веќе не знам што да направам веќе трета или четврта недела како ја чистам бањата. слободно можам ноктите да си ги турпирам од рацеве ко турпија ми се а да не правам муабет дека вдишувам доместот и разни други средства уште од 21 година. во куќава станав и маж и жена. а госпожата си го пресече малото прсте и сега ништо не фаќа ( зошто ја боли ) денес само ручек што направи Спојлер а месото го изваде уште пред 3 дена и никако да му дојде денот се до денес ако не измијам вагани ќе стојат дури има место. веќе и сестра ми престана да помага по дома ееее стварно ми иди да заминам од дома - уште да имам каде
А што има толку страшно ако помогнеш нешто на мајка ти околу домашните обврски? Ноктите ќе ти се искршат и рацете уништат?!? Јас доместосот го вдишувам од свои 12-13 год. па што, кога немало кој да оди по мојот г.з. Немој бре така девојче, женско си, утре по дома свекрва ти или мажот ќе ти чисти. Ах, да, ќе имаш куќна помошничка. Можеби навистина ја боли прстот а и не е битно колку што на рана (незнам колку е исечена) не смее никакви хемикалии да стави. Биди среќна што бар ручек Ви прави Ако за ваков проблем сакаш да излезеш од дома, тогаш што останува за другите што те чекаат во животот. Распоредете си ги обврските со сестра ти, така ем побрзо ќе завршите и ќе имате време за себе а и знаете дека е привремено, мајка ви нема да ве остави така да си ги уништувате ноктите и рацете
Вие девојчиња сте во пубертет. Тогаш хормоните лудо работат и мислите дека цел свет е против вас а особено родителите. И јас бев такава на ваши години, мислев дека одма не ме сакаат, дури мислев дека и да се самоубијам и некој други глупости. Кога тргнав на факултет работите ги видов од поинаков агол. Видов дека мајка ми е стварно уморна, и кога ке дојде од работа и кога ке ги најде чиниите немиени а јас сум се излежавала и ме мрзело да ги измијам, или да усмукам има стварно право да вика и се лути. Сватив дека кога викале земи учи мислеле за мое добро и мојата иднина. Јас сега имам керка на 12 год и сум во улога на мајка. Почнувам да шизам кога ке видам колку е неозбилна и дека излагањето надвор со другарките и е пред учењето, дека собата ја оставила хаос, и не и гајле колку јас сум уморна после работа и со уште едно мало дете од 2,5 год. Викам за учење,викам за чистење,што е тоа ке јаде и ке остави трошки на масата и јас кога ке дојдам во 17 часот да и дигам а она седи и гледа телевизија.Ме неревира кога ке рече заборавив дека има домашно, и милион други ситници.Синока и викам оди земи избањај се, спакувај ташна па седи гледај филм, а она мене добро после, и така цел саат си седи место да стане и сврши работа па после нека седи на раат, па како нема да ти пукне филм. Она ми вика ти не ме сакаш, ме мразиш и кога ке ме изнервира и викам не те сакам но не го мислам тоа. Така да знаете вашите родители ви мислат добро,може ли родител да не сака дете само пубертетот си го прави своето и доага до постојан конфликт. Пробајте да се ставите од другата страна да го правите тоа што го прават вашите родители,и плус да имате дете кое постојано ке контрира на секое ваше кажување.
очигледно не ја знаеш мојата ситуација така да не знам зошто воопшто давате совети. јас не и помагам на мајка ми во домашни обврски туку јас сум таа што работи се и перам и готвам и чистам и се со треба. значи напоменав дека направи ручек конечно по некое време а месото го изваде од замрзнувач и стоеше 3 дена и чекаше да биде направено. така треба ? и не е ова прв пат ... детството нас ни помина вака дури сите играа надвор јас и сестра ми (оште од основно училиште) не смеевме да излезиме надвор дури не направиме ручек и дури не средиме дома. татко ми со кола ја земаше од работа и во 4 ручекот требаше да биде на маса, сервиран оти секогаш беше гладна и згора на се не беше задоволна од ништо, не вреѓаше и маваше. со никој не живееме заради неа. никој од роднините не дошол да не види оти нејзе јазикот и беше долг до земја и со сите се караше. за незе никој не чини само таа е уникатна. по цел божи ден седи на фб и игра игри. кога ќе си дојди од работа палтото го остава на столицата од компјутерот а чантата на креветот и седнува на фб до 1 по полноќ а вика мака дека и е епа нека си легни ако и е мака. и мора кога ќе си дојди кафето да и биде на биро иначе ќе ја крени куќата во воздух. ако не можиме јас или сестра ми татко ми и вари кафе! а прстето си го пресече со нож и едвај крв да протече а јас со изгорена рака сум миела и чистела па мене ич не ме болеше така? лесно ви е вас затоа зборувате имате на кого да се потприте
А што има толку страшно ако помогнеш нешто на мајка ти околу домашните обврски? Ноктите ќе ти се искршат и рацете уништат?!? Јас доместосот го вдишувам од свои 12-13 год. па што, кога немало кој да оди по мојот г.з. Немој бре така девојче, женско си, утре по дома свекрва ти или мажот ќе ти чисти. Ах, да, ќе имаш куќна помошничка. Можеби навистина ја боли прстот а и не е битно колку што на рана (незнам колку е исечена) не смее никакви хемикалии да стави. Биди среќна што бар ручек Ви прави Ако за ваков проблем сакаш да излезеш од дома, тогаш што останува за другите што те чекаат во животот. Распоредете си ги обврските со сестра ти, така ем побрзо ќе завршите и ќе имате време за себе а и знаете дека е привремено, мајка ви нема да ве остави така да си ги уништувате ноктите и рацете [/quote] очигледно не ја знаеш мојата ситуација така да не знам зошто воопшто давате совети. јас не и помагам на мајка ми во домашни обврски туку јас сум таа што работи се и перам и готвам и чистам и се со треба. значи напоменав дека направи ручек конечно по некое време а месото го изваде од замрзнувач и стоеше 3 дена и чекаше да биде направено. така треба ? и не е ова прв пат ... детството нас ни помина вака дури сите играа надвор јас и сестра ми (оште од основно училиште) не смеевме да излезиме надвор дури не направиме ручек и дури не средиме дома. татко ми со кола ја земаше од работа и во 4 ручекот требаше да биде на маса, сервиран оти секогаш беше гладна и згора на се не беше задоволна од ништо, не вреѓаше и маваше. со никој не живееме заради неа. никој од роднините не дошол да не види оти нејзе јазикот и беше долг до земја и со сите се караше. за незе никој не чини само таа е уникатна. по цел божи ден седи на фб и игра игри. кога ќе си дојди од работа палтото го остава на столицата од компјутерот а чантата на креветот и седнува на фб до 1 по полноќ а вика мака дека и е епа нека си легни ако и е мака. и мора кога ќе си дојди кафето да и биде на биро иначе ќе ја крени куќата во воздух. ако не можиме јас или сестра ми татко ми и вари кафе! а прстето си го пресече со нож и едвај крв да протече а јас со изгорена рака сум миела и чистела па мене ич не ме болеше така? лесно ви е вас затоа зборувате имате на кого да се потприте[/quote] Девојко зошто си пишала ако не сакаш совети... Се сложувам со Славица, што има толку тешко да измиеш садови или да направиш ручек, ти се жалиш на тоа што мајка ти си го пресечила прстот и неможе да работи, а замисли да е нешто сериозно болна, да неможе да стане од кревет или пак Недај Боже да ја немаш воопшто, тогаш како ќе ти биди... биди среќна што мајка ти е здрава и жива а за чистењето ја верувам дека 99% од девојкиве тука го праат тоа секојдневно...
Девојко зошто си пишала ако не сакаш совети... Се сложувам со Славица, што има толку тешко да измиеш садови или да направиш ручек, ти се жалиш на тоа што мајка ти си го пресечила прстот и неможе да работи, а замисли да е нешто сериозно болна, да неможе да стане од кревет или пак Недај Боже да ја немаш воопшто, тогаш како ќе ти биди... бид среќна што мајка ти е здрава и жива а за чистењето ја верувам дека 99% од девојкиве тука го праат тоа секојдневно...
Јас мислам дека тука станува за неодговорност , не е тоа семеен проблем . Ти се чини тешко ,но ќе ти стане навика подоцна ,не бегај од одговорност . Сам по себе животот носи многу нови одговорности, секогаш различни и секогаш повеќе ,ако си ги прифаќаме по ред како што треба полесно ќе ни е на нас . Можеш да ги одбегнуваш но не за многу долго , сега не си мажена кога ќе бидеш тие ќе се твои секојдненви обврски и полесно ќе ти биде ако си испраксирана знаеш полесни начини ,финти и слично. Значи Мечка Мрза -Мене Немрза прифаќај одговорност . Мајка ти те сака и ти мисли добро ,не ја мрази и не се карај со неа за глупости.
немам намера да се расправам со никој . реков ЗОШТО ДАВАТЕ СОВЕТИ КОГА НЕ ЈА ЗНАЕТЕ СИТУАЦИЈАТА. не можеш да кажеш дека станува збор за неодговорност бидејќи пола од девојките тука немаат поминато ни пола од тоа што имам поминато јас (и сестра ми) уште од многу мали куќата беше препуштена на нас во буквална смисла поради отсуство на мајка ми и за цело тоа време јас и сестра ми бевме тие што беа одговорни за се. дури и преголема одговорност имавме а сеуште бевме деца. си водела некогаш грижа дали има што да јадите, дали униформата на татко ти е чиста и пеглана, дали огнот е запален... погрешно сте ме разбрале воопшто не се плашам од обврски веќе и во навика ми е да чистам и средувам, ручек да правам, да водам грижа се да биде на место и да се испеглаат алиштата. мајка ми е таа која треба да се грижи за овие работи а јас и сестра ми да помагаме
сосема те разбрав и ако е така како што викаш стварно е многу тешко,ама треба некој да ја освести мајка ти сега немој да се навредиш ама таа не е мајка (ако така прави),треба да и помагаш ама не ти се да работиш јас ти викам еден ден ништо да не средиш и да не направиш јадење па да видиме дали нема да чисти и прави јадење се надевам не се навреди,а ако те навредив се извинувам
Никој неможе овде да ти даде добар совет, зашто никој не те познава ниту тебе ниту мајка ти. Немој да се лутиш, но од страна гледано изгледа баш така како што пишаа девојките. Јас прочитав што имаш напишано и на другите теми и мислам дека мајка ти е незадоволна со својот живот и затоа се однесува така. Можеби е разочарана, затоа што сакала поинаков живот, сакала многу повеќе, и се осеќа гневна и осамена во своите мисли, зашто никој неможе да ја разбере. Можеби ова е еден начин на кој она си мисли дека ќе си олесни и дека ќе има помалку грижа, но секако не е точно. Приметив во тоа што имаш пишувано дека таа бега од обврски, бега од разговор со вас, некако бега од реалноста, оди на работа, а потоа дома се затвора, како да сака да се скрие, поминувајќи го времето на компјутер. Некако како да не сака да види што има дома, какво е нејзиното семејство, какви се нејзините деца, очигледно е дека си има некоја огромна мака во себе, штом си го мрази своето секојдневие. А татко ти, очигледно забележува дека е така, па пробува да и удоволи со тоа што ве казнува, кога она тоа ќе го побара. Знам дека е тешко и болно кога неможеш да имаш ни нормален разговор со мајка ти, кога веќе е дојдено до тука, тешко дека некој овде ќе ти даде добар совет за да ја промениш. Во меѓувреме ти снаоѓај се, не навлегувај во конфликти со неа, сработи си ги домашните работи, зашто верувај, во животот тоа многу повеќе тебе ќе ти се најде, него на неа. Најди си работа, заработувај си, ќе си најдеш и љубов ќе си створиш семејство и ќе учиш од грешките на мајка ти, ама не брзај кон тоа. Биди си цврста и не се предавај...некогаш и таа ќе сфати дека згрешила, но тоа нема да биде сега...Се што правиш и трпиш сега, само ќе те направи појака за понатаму
Зар треба некоја финта за да се исчисти вецето или да се избрише прашина мајка ти претерува, она си ужива а вас ве користи да и работите по дома, тоа е нејзина работа, секако дека треба да и помогнете , ама не да работите место неа па вас допрва ве очекува работа кога ќе се омажите, ако сега не поуживате во детството кога? Сигурно не кога ќе се омажите и ќе имате деца Не се расправајте со неа , кажете и убаво дека вие не сте и куќни помошнички, не бидете често дома, шетајте, и сака нејќе ќе почне да си ја работи својата работа
верувај дека нема таа кога може да си легне со исти алишта што оди на работа што очекуваш за друго. ако не ја смениш постелата ќе си стое така. бескрајно е неодговорна понекогаш се срамам од неа искрено.
најдобро од сега ти средувај ги само твоите работи,а дома ништо да не чистиш и мајка ти ке види дека е прљаво,дека нема за јадење и ке мора сама да направи се.....најдобро вака да направиш па ке видиш дека ке стане поодговорна...а кога ке стане одговорна,кога ке чисти тогаш ти помагај и колку можеш,ама до тогаш ништо не прави.....
Искрено мајка ти е огромна мрза ( без навреда) и нормално кога и се погодиле ќерки ќе си го искористи тоа навистина не знам што да ти кажам , ако не помага разговор , не знам што друго би помогнало