Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Семејни вредности во Македонија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Tanjamm, 19 октомври 2024.

1. Mrs. right

Mrs. right Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2022
    Пораки:
    3.255
    Допаѓања:
    12.985
    Слични се, иако толку различни.

Првава, таа селската мома, не знам дали го засакала или приморана била, она си знае тоа што и како било. Битно такви договорени бракови, па да си бира мажот само, се граничи со лудило. Недозволиво е така жените да немаат збор, да не се прашуваат, све некој друг да мора да одлучува во нивно име. Они само објекти, безгласни букви. Тие работи стварно треба да останат во минатото, и да не се повторат никад.

А фенси силиконската кукла, пак и нејзе ја бирал богаташов, да, и она се сложува, не е приморана, ама ниту го сака она, туку парите му ги сака. Не кажа дали била и она ситуирана или не била.. И да била, тој гарант бил помоќен, чим викаш палати, дадилки.
    Може па и она го има засакано де, ко оваа другава што викаш, на таа пара ај ќе го засака и оро ќе заигра.

Битно и двете интерес имаат, и се „средиле“, еднава дека не останала стара мома пустата, другава ем се омажила, ем се збогатила и живее раскошен живот. Дали ќе црнчи и ќе се мачи ко селанката, изглеа не, напротив, ќе ужива, но можеби на некој друг начин ќе се измачува..

Колку навистина и двете се/биле среќни, тоа е знак прашалник. :)

И у двава примери не ми се чини дека преовладуваат вистинските семејни вредности, какви што треба да бидат и за кои зборите, али секој со своето сфаќање.

2. FriendOfDorothy

FriendOfDorothy Истакнат член

Се зачлени на:
    15 февруари 2024
    Пораки:
    847
    Допаѓања:
    4.252
    Срцка, пошто сакаш овакви среќни краеви и романтизираш некои минати времиња, имам еден во зграда, работи во шумското, имотен е, неженет. Прати ми слика во инбокс, ќе му покажам.

Во твојава приказна богаташ барал спонзоруша, оваа ваљда барала исто, се нашле и си го прчат. Што барал/а, тоа добил/а.

Направив компарација меѓу некои минати времиња кои се идолизираат и ова денес. Поентата ми е дека нема некоја голема разлика кога се ,,прави" семејни вредности во прашање.

На eliesaab, violetblue и Adidas888 им се допаѓа ова.
  3. simona_baby

simona_baby Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2017
    Пораки:
    3.402
    Допаѓања:
    16.959
    Абе бабиве и дедовциве неосвестени ама успевале повеќе од нас да сочуваат брак дури и златни свадби дочекуваат.

На Bitter-Sweet, Трагедијаупмм и SummerGirl им се допаѓа ова.
  4. sonuvana

sonuvana Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2016
    Пораки:
    1.262
    Допаѓања:
    2.780
    Заклучив дека бабава среќна била штом се фали...така било порано, а и денес е резервирано за кралски фамилии воглавном...
    Животот може едноставен да биде или понекогаш и самите да си го искомлицираме, поради тоа е секогаш подобро да почитуваме некои докажани вредности.

Денес не постојат договорени бракови на нашево поднебје, ниту јас го пропагирам тоа.....аналогија направив.
    Човекот од мојата приказна буквално ја избра лепотицава со силиконски гради и ја доби само благодарение на својот новчаник....му беа покажани 30 профили, можеше и некоја успешна да избере, но ја избра токму таа која имаше тоа што му треба...
    Лепотицава која се што има вложи во силикони направи успешна зделка.

Но, бидејќи за семејни вредноси зборуваме, а таа живее денес лажен живот, глумејќи пред светот нешто што не е , мислам дека бабата од првата приказна е во предност.
    Верувам дека плодовите ( децата ) од тој брак се нормални, здрави личности.
    За другиве ќе видиме.

Сакав да истакнам дека луѓето во сите времиња се слични, не постојат модерни и конзерви, само разумни и ветропирести ( благо речено ) 8)

На Трагедијаупмм му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Waverly Raven

Waverly Raven Популарен член

Се зачлени на:
    10 октомври 2017
    Пораки:
    3.261
    Допаѓања:
    12.231
    На Балканов особено, има еден синдром на "семејни вредности во/за јавност".

Тоа шо се случува зад затворени врати, односно реалната слика, е екстремна спротивност од тоа шо во јавност се пропагира. Всушност, секој си ги толкува вредностите, онака како нему му одговараат во дадена ситуација.

На Трагедијаупмм, boo3, Tinaaa и 6 други им се допаѓа ова.
  6. Asparagus

Asparagus Популарен член

Се зачлени на:
    21 мај 2013
    Пораки:
    1.101
    Допаѓања:
    8.164
    Нормално дека ќе дочекуваат златни свадби кога разводот бил непоимлив во тоа време.
    Тоа не значи дека по дифолт бракот бил среќен.

На staycalm, boo3, SummerGirl и 6 други им се допаѓа ова.
  7. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.089
    Допаѓања:
    87.759
    Мене ми се чини темава не е разбрана.
    Семејни вредности има секој.
    Какви што му пренеле неговото семејство и средината .
    Зарем тие што пишавте дека нема, не ви пренеле никакви семејни вредности?

8. Adidas888

Adidas888 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    5.306
    Допаѓања:
    21.851
    А зошто мислиш дека лепотицата живее лажен живот?
    Па мажот си ја одбрал неа заради лепотата оти тоа го сакал, она си го одбрала заради парите оти тоа го сакала, си се нашле си се земале и си живеат.
    Тоа уопште не значи дека водат лажен живот, чим си се нашле лонче и капаче, сигурно си се засакале. Тоа шо и двајцата сакаат повеќе од обична убавина и рмбање на нива, не ги прави помалку семејно вредни.

Или треба сите да бираме човек шо има ниви за да рмбаме од јутра до сутра, за ти да бидеш среќна и да ни кажеш дека сме среќни?

На FriendOfDorothy му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.353
    Допаѓања:
    20.325
    Не сте свесни колку патетично звучите со вакви изјави.
    Дај и тебе ќе ти најдеме некој момак, каков таков, неосвестен или освестен, битно да си живејте вечно.

На FriendOfDorothy и Adidas888 им се допаѓа ова.
  10. simona_baby

Се зачлени на:
    14 јануари 2017
    Пораки:
    3.402
    Допаѓања:
    16.959
    Јас си најдов момак дај тебе да ти приомажиме или најубаво ич да не те мажиме зошто со ваков карактер секој нервно би попуштил.

Разводи имало од секогаш,само не во овој број.Мислам дека биле потрпеливи имале повеќе почит и разбирање.И не се земале ни тогаш со стројници како што си замислувате,пак они пред тоа се гледале,си се свиѓале еден на друг.

На Bitter-Sweet, BlackNight, Biljarkata и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. Munchmallow20

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.353
    Допаѓања:
    20.325
    Зголемен број на разводи е позитивен показател дека напредуваме како општество. Ако звучи ова парадоксално и глупо, сети се што е последица на неразведени лоши бракови.
    Јас ќе ти одговорам - трпење насилство, убиства, деца со трауми.

На Angie1432, TheGoldenPeach, FriendOfDorothy и 3 други им се допаѓа ова.
  12. simona_baby

Се зачлени на:
    14 јануари 2017
    Пораки:
    3.402
    Допаѓања:
    16.959
    Зголемен број на разводи е показател за тоа колку погрешно си ги избираме партнерите.Исто така и таа нетрпеливост да не се почека да не се даде шанса туку да се откажеме на првиот тежок момент.

На Bitter-Sweet, Трагедијаупмм и Wideperpetual им се допаѓа ова.
  13. Munchmallow20

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.353
    Допаѓања:
    20.325
    Ние самите може да се покажеме, за другите не можеме одма да ги откриеме насила.

И порано бирале погрешни партнери ама знаеш, ќерче срамота да се враќа дома кај братко и снаата.

На Adidas888 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Adidas888

Adidas888 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    5.306
    Допаѓања:
    21.851
    А зошто се фативте за бракот? Демек имаш семејна вредност само ако си во брак?

На Трагедијаупмм, Angie1432, eliesaab и 6 други им се допаѓа ова.
  15. simona_baby

Се зачлени на:
    14 јануари 2017
    Пораки:
    3.402
    Допаѓања:
    16.959
    Така де само сега се отиде од една граница во друга.

16. Viveki

Viveki Истакнат член

Се зачлени на:
    22 ноември 2022
    Пораки:
    1.412
    Допаѓања:
    9.864
    Таму се најистакнати, нели во најтесното семејство, мајка, татко и деца, па од таму се шири поширока фамилија, тетка, вујко, чичко...

На Adidas888 и simona_baby им се допаѓа ова.
  17. Adidas888

Adidas888 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    5.306
    Допаѓања:
    21.851
    Па имам видено самохрани мајки со деца со поголеми семејни вредности од тие омажените.

На Трагедијаупмм, eliesaab, FriendOfDorothy и 2 други им се допаѓа ова.
  18. simona_baby

Се зачлени на:
    14 јануари 2017
    Пораки:
    3.402
    Допаѓања:
    16.959
    Па таа семејна вредност ја пренесуваш на семејството не на комшии и пријатели.

19. Adidas888

Adidas888 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    5.306
    Допаѓања:
    21.851
    Ама во среќни семејства. А не по секоја цена да останеш во брак.

На Трагедијаупмм, SummerGirl, Viveki и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. Viveki

Viveki Истакнат член

Се зачлени на:
    22 ноември 2022
    Пораки:
    1.412
    Допаѓања:
    9.864
    Токму така, или едно семејство ќе биде функционално и со семејни вредности, или ќе биде дисфункционално и ќе бидат сите истрауматизирани.
    Или пак едниот родител ќе види дека живее во дисфункционално семејство и ќе биде самохран родител па детето ќе биде посреќно и понормално.

На SummerGirl и Adidas888 им се допаѓа ова.