Јас имам златен прстен од баба на мајка ми. Од другата баба ќерките се и зедоа кога умре, нешто продадоа нешто можеби и чуваат, но сигурно нема мене да ми го дадат. Јас си имам свое сопствено злато и сребро кое ако имам деца би им го дала, ако немам, тогаш ќе биде за децата на брат ми. Секако има и други работи за кои сум сентиментално поврзана, и кои се добро сочувани што би можела да ги дадам на следна генерација.
Имаме неколку предмети и накит што се пренесува генерациски, ама само по женска линија. Освен што се пренесува на ќерка, се пренесува и на снаа. Син не добива ништо. Таква е традицијата.
Во главно се е накит или златни парички (дублини ги викаат, не знам дали така се правилно хаха). Златни парички поголеми одат кај новородени и кај зет пример во фамилијата. Помалечките кога како, кога дипломирав и магистрирав добив, по родендени исто Накитот од жени на жени обично иде, на ќерка/снаа итн. Не би продавала бидејќи со генерации ги имаме, освен ако е нешто не дај боже да ми требаат итно пари.
Јас па знам дека обично кај синовите оди. Нема врска, имам нешто иако не сум мислела колку финансиски би имала ќар. Повредни ми се спомените и дури ги имам во мене, другото не ми е битно.
Зошто не на снаата? Таа ќе ти роди внука, па секако ќе дојде кај внука ти. Муабетов е малку - на нероден Петко..
Реков дека само се замислив за тоа не дека еве готово така ќе биде. И затоа што оди од мајка на ќерка а не од свекрва на снаа, затоа.
Лири кои се пренесуваат со генерации. Во смисла биле 20тина па 18, па така натаму. Мајка ми има од својата свекрва 5, мене и на сестра ми ни даде по 1. Другите рече на внуците ќе им ги даде. Пошто се само 3 ќе докупи вајда не знам
Ако некој знае ми треба правен совет. Можно е да има дете со една. Не сум му старател и никогаш не сум го видел. Не мислам да ја замарам и да го барам. Моментално сум во брак со друга и планираме дете. Ме интересира чисто од правна гледна точка за наследството да не добива детето од првата нешто ако воопшто ми е и дете. Прашање за наследство од мене или моите родители? Малку е забегано но ме интересира.
Како бе МОЖНО Е.Ако си свршил во нејзе имаш дете. Каков копук си ти. Загреота од таквите ,,родители” како тебе.Добро ти било да го напраиш, ама ти жежи под гзот ако сака да го земе тоа шо му следи а? Ја така би те ошурила и ич очи да не ти видам.
Правен совет побарав. Не сум му старател и колку што знам мислам дека не стои мое име во извод барем не сум потпишал ништо. Можно е само биолошки.