Семејно стебло

Discussion in 'Општи дискусии' started by rossonerka, Nov 9, 2010.

1. laryla

laryla Истакнат член

Како и синтија,и јас сум последната која го носи ова презиме.И кај мене преовладувале повеќе жени и знам доста за моите предци.Знам се до пра пра баба ми и дедо ми,за понатака неможев да дознаам многу.Но баба ми и дедо ми имаат многу браќа и сестри и една моја 2 или 3 братучетка правеше огромно семејно дрво за кое се сеќавам многу се распрашуваше од сите страни.Баш ќе ја прашам дали успеала во замислата... :) :?:

2. SexyLady

SexyLady Популарен член

Од страната на мајка ми ги знам сите роднини и поблиските и подалечните. Од страната на татко ми пак не толку, поради тоа што татко му (кој сега е починат) прво имал друга жена и други деца, а не сме многу блиски со нив, со нивните деца, внуци, правнуци.

3. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Од кај татко ми, скоро па сите ги знам.
    А од кај мајка ми таму до кај второ/трето колено ги знам.

Инаку сликите, идеите што ги постирала AnaKarenina, многу ми се допаѓаат.
    И утре кога би имала свој дом би сакала данаправам таквонешто кога би имала простор.
    Сигурно не би било тоа којзнае колкаво, но почнувајќи од дедовците и бабите на идниот мој маж и моите.

AnaKarenina likes this.
  4. butterfly33

butterfly33 Популарен член

Повеќе ги знам предците на мајка ми, отколку на татко ми. А дефинитивно сакам да ги знам сите роднини, брачеди и слично.
    Ќе си изработам и јас семејно стебло, сега и така имам време :wasntme:

5. ocila

ocila Истакнат член

Јас има големо семејство и ги познав сите само оние така што ги имам гледано инакуонака ми е мило и интересно кога дознавам за моето семејство нови работи.....

6. SimplyElegant

SimplyElegant Популарен член

Не сум го истражувала моето семејно стебло, од проста причина што никогаш не сум била заинтересирана за истото. Лично не познавам ниеден од моите прабаби и прадедовци, само ги знам имињата онака од муабети. А и не верувам дека некогаш ќе се заинтересирам.

7. Sephora

Sephora Популарен член

Јас малку подистражував по дома и дојдов до некои оскудни информации.
    За сега ова си го имам.
    Мајка ми и татко ми се родени во Скопје.
    Родителите на мајка ми исто. Таткото на мајка ми се вика Душан, а мајка и Вера.
    Од таткова страна се викаат Алексо и Марија.
    Ова сите го знаеме уствари. :D
    Е сега Алексо и Марија потекнуваат од Воден, исто како и нивните родители Ристо, Донка, Риса и Ѓорѓи.
    Од другата страна, пак, на баба ми Вера (почивај во мир бапче кебапче) родителите се викале Сретан кој потекнува од Врање, и Персида стара скопјанка.
    На дедо ми Душан се викале Ангелина и Димитар и потекнуваат од Прилеп. (иако не сум сигурна дали и двајцата)
    :)

8. francais

francais Популарен член

Многу сакам да го дознаам целото мое семејно стебло, да отидам што е можно подалеку.
    Ги знам моите прадедовци и прабаби, на некои од нив и нивните родители. Најдалеку сум стигнала до прадедото на дедо ми, би дошло прапрапрадедо. Ѓорѓи се викал. Подалеку и неможам да одам, а сакам.

9. sm1zla

sm1zla Истакнат член

од на мама страната дедо го немам видено никад у живот а баба само 2-3 пати го знам на баба (од мајками страната) татко и т.е мене прадедо ми ..сакам да одам се подалеку и подалеку да видам шо како било кој мие прапрапрапрабаби и дедовци..:) *(бог да ги просте)*

10. Flower27

Flower27 Популарен член

Не ги знам многу ги имам видено на слика моите прабабите и прадедовци ама од каде потекнувале кои им биле браќа и сестри а плус јас не ги ни знам ни на баба ми сестрите и браќата дека биле 8 деца некои сега се починати некои живи кога бев помала ме интересираше тоа ама сега не толку

11. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Дедо ми, од татко ми татко, бил единец и сирак од негови 3-4 години, ни тој сам не си ги знаел родителите, освен како се викаат и каде се сахранети... го одгледала стрина. А од страната на мајка ми, ги знам само нејзините родители односно баба ми и дедо ми и нивните браќа и сестри и не сите нивни потомци... шејм он ме -.-''

12. Angel-Adriana

Angel-Adriana Популарен член

Јас имам потекло од Шпанија, иако дедо ми незнае дека постојам (таткото од татко ми) имам корени од таму. Инаку јас сум родена во Скопје :!:

feminium and Liebe.Love like this.
  13. Jule.Sk

Jule.Sk Популарен член

Семејно стебло знам до прабаба.Од страна на татко ми знам како се викала мајка му на дедо ми иако не е жива Бог да ја прости а од страна на мајка ми знам исто како се викаше и во живо ја знаев мајката на дедо ми затоа што пред некое време почина со 92г мислам дека.

14. Liebe.Love

Liebe.Love Истакнат член

Мајка ми има потекло од Милано, баба ми е родена во САД, американка, дедо ми во Канада, исто така американец (од кај мајка ми баба и дедо), татко ми во Шпанското кралско семејство, јас пак, родена сум во Берлин, сестра ми во Париз, брат ми во Амстердам, другиот брат во Лондон, а имам и потекло од Скандинавија (стварно незнам од каде изгледа баба ми) и др др неможам да набројувам веќе :wasntme:
    И така да излегува дека сум Џукела :P

Maroon5 likes this.
  15. chocolate...girl

chocolate...girl Истакнат член

Ми кажуваа за моите предци..дека мојот пра-прадедо е бил роднина на рускиот крал во тоа време...и многу долга приказна и мама ми кажа дека можно е сега уште да има некој останато во русија денешна украина ( прво се било русија потоа со војната се поделило итн.) и можно е да има и богатство :D :D и си реков кога ќе пораснам ќе истражам се..да се надеваме да има нешто хх.. :D

16. MerlinMonro8

MerlinMonro8 Истакнат член

Ахахах.. колку интересноо ;) :lol: :*

Инаку потеклото на моите баби и дедовци, од двете страни е од Куманово има и во Србија, но јас сум родена во Скопје и живеам во Скопје исто како и моите родители.
    Инаку знам за имињата на моите предци до таткото на мојот прадедо, значи прапрадедо т.н. чукундедо. Знам дека биле многу големо семејство со по 6-7 па и 8 деца. Имало дури и менување на жени, па и деца од таму :lol:. Големо семесјтво имам зад себе :)

Liebe.Love likes this.
  17. Angel-Adriana

Angel-Adriana Популарен член

Истражував цело време и еве како АнаКаренина зедов еден хамер и почнав да го цртам стеблото. :P

Стигнав до моите 11-ти прадедовци и прабаби! 8)

Семејството ни постои од 1811 (до таму стигнав некако да истражам). Мојата 6 прабаба го носела истото име како јас.
    Ги познавам сите роднини. Татко ми и чичко ми се пола македонци, пола шпанци! Дедо ми е од Шпанија, а баба ми е македонка, така да се пола православни, пола католици и тоа се пренесува од колено на колено.

Мајка ми е цела македонка и по мајка и по татко. :)
    Си ги сакам сите баби и дедовци и си ја сакам целата фамилија! :inlove: :inlove: :inlove:

П.С.:Мојата 18 годишна сестра е последна од фамилијава која го носи нашето презиме. :lol:

18. theAristoCat

theAristoCat Популарен член

Мојата фамилија е една од најстарите градски фамилии во нашиот град.
    Дедото на татко ми односно мојот прадедо го ослободил Григор Прличев од дебарските зандани. :angel:

19. Linn1

Linn1 Популарен член

Родителите ми се од Скопје.

Од на татко ми страната, баба ми е од кривопаланечко, а дедо од Мк.Брод.

Од на мама страната,и дедо ми и баба ми(бог да ја прости) се од кичевско.

Парабаба ми Наталија, и парадедо ми Тофе(така го викале, а дали правилно така се викал-не знам, а и што име е- не знам) се исто од Мк.Брод

Од кај мајка му на тато навистина немам појма како се викале мајка и и татко и, а починале уште кога она имала 19 год. Значи, многу одамна. :(

Од на мама страната не ги знам како ми се викаат прабабите и прадедовците, не сум ги ни доживеала.Сите биле починати пред да се родам.

20. Lovy1

Lovy1 Популарен член

Па знаам само до пра,пра дедо и толку :lol:
    Знаам дедо ми има запишано и натака повеќе кој со кого бил, од каде бил :)