Семејно стебло

Discussion in 'Општи дискусии' started by rossonerka, Nov 9, 2010.

1. Speechless

Speechless Популарен член

Од страната на мајками, мајка и има потекло од Русија, и ден денес зборува пола руски-пола македонски :lol:
    И искрено не ги знам сите мои потомци, од страната на мајками ги знам само баба ми и дедо ми, а од страната на таткоми ги знам баба ми,дедо ми (жално ама не успеав да ги видам/да ме видат) и ги знам сестрите+братот на мајката на татко ми.

2. Lella

Lella Форумски идол

Јаз знам дека само пра-прадедоми му бил десна рака на Гоцето Делчев, ништо повише.. :lol:

SummerGirl and Dog-lover like this.
  3. Kristina.R

Kristina.R Истакнат член

го знам семејството од татко ми страната имам многу баба ми се 7 дедо ми 5 деца :D а од мајка ми страна
    баба ми се 4 дедо ми се 5 деца понатака многу има да се кажувам сите имаат по 2-3 деца и затоа имам братучеди,тетки и чичковци колку ги сакам :lol: иначе потекло имам од србија

4. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Го знам семејното стебло од страна на татко ми. Баба ми, дедо ми, двете прабаби и двата прадедовци се од Кичево и таму се родени. Само дедо ми е жив, ама ниту го познавам, ниту ме интересира да го запознаам. Ги напуштил татко ми, чичко ми и тетка ми додека биле мали. Баба ми почина пред скоро 10 години. Ја памтам и прабаба ми (мајка на дедо ми). Таа почина кога имав 4 години. Прадедо ми (татко на дедо ми) починал пред скоро 26 години (кога сум имала 3 месеци) и тоа на денот на мојата крштевка. Другиот прадедо починал онаа година кога се случил земјотресот, а прабаба ми починала млада (не знам на колку години). Од страна на мајка ми, ја знам само баба ми. Таа почина пред скоро 13 години. Дедо ми починал пред 35-36 години, ама и тој бил ист како другиот дедо. Потеклото од страна на мајка ми ми е од Битола.

5. Dog-lover

Dog-lover Популарен член

Па знам дека пра дедо ми бил почитуван наставник по историја,отишол доброволец во војска и умрел во војната ( незнам како се викаше војната,знам нешто со Бугарите беше поврзано :emo: ) а пра баба ми умрела од природна смрт,имала скоро 90 години,била многу мудра жена и сите за совет од селото кај неа оделе. Другите пра баба и пра дедо од страната на мајка ми исто умреле од природна смрт.Баба ми и дедо ми од на татко ми страната живеат во Самоков,Порече а другите баба и дедо од мајка ми страната во Македонски Брод,Порече.Татко ми дошол да учи во Скопје и кога се оженил со мајка ми останале да живеат овде.
    Кога ке појдам кај бабите ќе ги терам се да ми раскажат до детали :D

6. iloveyou29

iloveyou29 Queen of beauty

Од на мајка ми страната ги знам сите роднини со прапрабаби и прадедовци. Од на татко ми страна баш и не ги познавам роднините...дедо ми починал уште пред да се родам, само баба имам.

7. feminium

feminium Истакнат член

Мисалм дека еднаш сакав да напишам мислење на темава но се уморив и не го довршив,еве сега ќе го напишам на скратено
    Предците на мајка ми ги знам до прабабата на мајка ми-од страна на мајка и(баба на мајката на мајка ми),живеела некаде во турско време и биле богати трговци,но скоро цела фамилија биле убиени освен баба ми,нејзините 2 сестри и брат и кои биле мали дечиња тогаш и за среќа не биле дома
    Чудно е како преживеале бидејки најстар од нив бил братот кој се грижел за нив на само 11години,а притоа и им било украдено целото богатство
    Предците на мајка ми од страна на татко и исто така ги знам сите но до бабата и дедото на мајка ми и тука веќе има нешто што неможе баш да се разбере добро, прадедото го знам но прабаби се смениле 2 или 3 незнам точно што како се случувало
    Предците на татко ми од страна на мајка му ги знам но не многу само до бабата и дедото на татко ми, додека предците на таткоми од страна на таткому ги знам до пра пра дедото на татко ми чие име стои во моето презиме, за жал јас сум последната од фамилијата со ова презиме,би сакала да го задржам презимето и да му ја продолжам традицијата,но ќе видиме :)

8. angelche16

angelche16 Популарен член

ги знам прадедовците од двете страни.

9. Rama

Rama Форумски идол

Од мала се интересирав за тоа кои ми се предци , како изгледале , што работеле, имам гледано и слики од некои прадедовци , се разбира малку се нејасни во црнобела верзија , ама имам некоја си претстава , кога ќе имам јас деца , сакам и моите деца да се интересираат за своите предци:)

10. Oneo

Oneo Популарен член

Од стана на мајка ми ги знам сите, некој во живо, некој на слика. Од страна на татко ми не ги знам тие што се постари од дедо ми, затоа што дедо ми е сирак и само го знае името на родителите.

11. Queen8

Queen8 Популарен член

Некои ги знам од двете страни, прабаби и прадедовци по слики и кажување.

12. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Па онака знам, до 3то колено луѓе (ма ни толку :tmi:), не премногу. Не сум се замарала со потеклото толку многу. :tmi:

13. Евроазија

Евроазија Истакнат член

Навистина, не сум се запрашала никогаш.Ги знам само до прадедовците и прабабите и од двете страни.(facepalm)

14. Puellapulchra

Puellapulchra Популарен член

Знам до 5то колено. Ме интересирало, сум прашувала:wasntme:

15. quattro

quattro Популарен член

Од двете страни т.е од по мајка ми и татко ми знам само до 2ро колено, баби и дедовци :D За повеќе не, имам слушано што кажувале само.

16. malicija nor

malicija nor Активен член

а дали можеби некој знае како се нарекува поколението после чукундедо?
    знам дека иде
    дедо
    прадедо
    чукундедо

но дали некој знае како иде понатаму?
    ако знае нека пише

17. Polyincognito

Polyincognito Популарен член

@malicija nor Во српскиот јазик најдов дека е: наврндед, аскунђел, кунђел, куребал и сукуров (за од 5-та до 9-та генерација).

За кај нас не најдов инфо :?:

18. eliesaab

eliesaab Популарен член

Од 1893 г., па навака од едната страна. Но фалат уште добар дел од дрвото (барем тие што ги знам) и треба да го продолжам. За фотографиите би требало да се позанимавам и да ги имам и во електронска форма.

Другата страна ќе остане, знам дека некој водеше стебло и да проверам што стана со него.

Генеалогија - проучување на семејните дрва. Барајте, составувајте и зачувувајте. Сè си мислам дека ќе дојде време кога пак ќе бидат актуелни (посебно ако планираат да (ни) менуваат).