Серклаж

Discussion in 'Бременост' started by Bela-30, Sep 30, 2014.

1. Verce28

Verce28 Истакнат член

Super mila, sega mozes da se opustis, odmarkaj si i se ke bide dobro. Jas imav krvarenje samo dva den i toa po mnogu malku, ke pomine i toa. So lesno :)

macalavica likes this.
  2. macalavica

macalavica Популарен член

Дали е опасно качувањето по скали? Спалната ми е на горен спрат,а дневната долу,планирав првите денови сега да спијам во дневна ама син ми мн плачеше по мене и морав да се качам горе,па сега ми е мисла да не биде нешто со серклажот.Исто вчера се заборавив и чучнав да земам нешто кога се спремав за дома па ми рече сестрата дека не требало.пред да ме пуштат од болница не ми направија никаков преглед,контрола дури за 4 недели.Сега ме јаде мисла.

3. демотивирана

демотивирана Истакнат член

Наведнувања, качуваа по скали, чучњеви сум читала дека не треба, ама мислам дека имаше пишано погоре строго мирување во кревет не ти е препорачано така да... сега не да се преработуваш, нормално, ама да си функционираш како прерходно, така да мислам не би требало да има проблем плус не си нонстоп така. И јас на почетокот чучнав незнам за што беше и се исплашив ама ништо страшно, така да не се секирај од еднаш ништо не е. Другарка моја со серклаж завеси ставаше на корнизите, рибаше под по коленици се зависи колкаво е грлото и да држи серклажот. Не му се секирај :hug:

macalavica likes this.
  4. Verce28

Verce28 Истакнат член

Barem do prva kontrola ne se kacuvaj, sepak e epten taze kaj tebe, jas imav kontrola po 2 nedeli, za toa vreme mi rekoa strogo lezenje.

macalavica likes this.
  5. desperate15

desperate15 Популарен член

@macalavica
    Мене мм во раце ме носеше по скали од пусти страв на почетокот, после веќе се качував пополека. Избегнувај до посигурна недела, лежи најголем дел од времето. Со лесно :) ако треба совети тука сме :)

macalavica likes this.
  6. anngelique

anngelique Популарен член

Здраво, ве читам веќе еден месец наназад и еве и јас да споделам мои случувања.
    До 22ра недела редовни контроли, уредна бременост без никакви проблеми. Случајно закажав кај Димчев во Систина пренатален скрининг највеќе заради слики 3д и случајно ми открива цервикс од 10мм и фанелинг и ми препорачува итен церклаж во Чаир. Јас испаничена отидов утредента кај матичната да ми земе брисеви и она ми вика не паничи 23мм е не е толку итно, мирувај 2-3 дена па на контрола. Мирував јас со терапија и после 3 дена на контрола кај матичната ми вика леле стварно е 10мм хитно во државна на церклаж, немаш многу време до крај на 23та недела се прави максимум ( а јас бев 23+2 тогаш). Отидов во гак ме маткаа по ходници оди ваму таму за на крај да ми речат оди си дома немаме сонда за преглед, и без брисеви не се враќај. Се покајав 100 пати што брисевите не ги дадов на приватно а деновите ми беа одбројани. Вечерта вртење телефони конечно најдов број од доктор кој се нафати да ме прими и да направи серклаж ама под услов брисевите да се ок. Утредента ме прегледа но брисевите дури попладнето ќе биле готови да ги земам па дури после да дојдам, и тој ден помина пак ништо. Среќа брисевите беа добри па од 3ти пат ме примија на патологија, лежев еден ден и утредента ми направија итен серклаж, не беа ни сигурни дали ке успее зошто многу касно и водењакот почнал да натежнува надоле. Фала богу таа опасност помина, сега сум на строго мирување 27ма недела. Следната ќе примам флостерон за секој случај. Целта на докторот му е бар до 32 да се здржи па само позитивно и се надевам на најдобро. На првата контрола после 2 несели држеа конците добро па тоа ми даде малку позитива дека ќе се издржи. Стеого лежам, станување само до Вц и назад, тешко е ама нема што да се прави :)

7. демотивирана

Дај 5. :D Ист случај ја и ти. И ја бев со 10мм 28ма недела сум моментално и мене ми е целта 32ра недела. Се надевам ќе стигнеме :)

anngelique likes this.
  8. macalavica

3 дена се мачев долу во дневна, син ми доаѓаше по мене и ке се пикне до мене да спие и ке ме избутка, цела се здрвив,и вчера си се качив полека по скали во спална,сум спиела до 12 да надокнадам.

9. anngelique

Немав прочитано до сега за случај со толку краток цервикс со се издржало ама ваљда ќе биде добро . Флостерон ти дадоа ли инекција?

10. демотивирана

Знам тоа најмногу ме плашеше и уште ме плаши, ама гледам да истерам максимално колку можам. На самата интервенција кажа Докторката пред отварање целосно сум била. Да, примив точно 28ма недела, петокот и саботата беше тоа, за наредно зреење ми спомнаа ама не ми кажаа за колку време.

anngelique likes this.
  11. anngelique

Дали имаше некои нус појави? Мене ми е понеделник и вторник закажано, недела почнува 28ма нед. Некои викаат подобро било до 30та да сс почека ама ми е страв да чекам уште 2 нед да не бидне нешто недај боже во меѓувреме па да ми биде криво што не сум примила.

12. демотивирана

Ништо апсолутно немав од нус појави. Ја кога бев на преглед бев 27+5 и мислев дека тогаш ќе ме боцнат ама докторката вика почекај некој ден барем 28ма да е,така и направив. Искрено јас не би чекала до 30та,може е подобро меѓутоа ризикот ми е голем и од кога ги примив малку ми дојде душата на место колку толку. А и реално сега само тебе те знам сега со толку краток цервикс како ја, значи сме ретки, ќе видиме до каде ќе истуркаме.

anngelique likes this.
  13. Cloverrrr

Cloverrrr Популарен член

Женски како поискусни тука, денес бев на контрола кај мојот ивф доктор 18 недела, бебка е супер ми мереше и цервикс со сонда 3.20 цм ми е и со спекулм и прст исто провери кажа дека е цврсто, рече добро е. Да напоменам со конизација сум и превентивен трансабдоминален серклаж. Рече добро е се и нормално, не долги прошетки по 30 мин на ден секојдневно за да не атеофирам зошто јас од страв ретко излагам, а низ дома нормално сум си само што не работам скоро ништо :)
    Што мислете дали е добро?
    ❤️

teddy85 and macalavica like this.
  14. teddy85

teddy85 Истакнат член

Super si,pak odmaraj.A kade go pravese serklazot i pred bremenosta?Sakam za vtorata I jas da stavam

Cloverrrr likes this.
  15. Cloverrrr

Cloverrrr Популарен член

Да пред бременост, во ремедика кај Димитров

teddy85 likes this.
  16. Joraa

Joraa Истакнат член

Zdravo devojki, sakav da ve prasam vie sto imate serklaz, staven mi e serklaz na 06.04 i do deneska se bese vo red denska maalku imam kako menstrualni bolki a i nekogas stomakot mi stanuvat mnoguu tvrd na nekoe mesto ne celiot i zgora ma sve sega gkedam vo wc kako zoltenikav iscedok a bas do sega imas samo malku ama belo. Lele kolku se zagriziv :// . Aj ve molam nekoja so slicno iskustvo oti kontrola duri posle 3 nedeli imam

17. macalavica

Здраво јас баш за истово пишав вчера во труднички.Мене серклажот ми е ставен на 08.04, стомакот ми се стврднува и мене и како менструални болки имам не јаки, и јајници ме болат, и јас имам секрет.Утре ке одам кај матичната да ме види.Сигурно расне мешето па од тоа се болките.

18. anngelique

За исцедок и јас имам доста, докторот ми препорача лактогин. А за стврднувањето стварно не знсм, да не се брекстин кикс? Која недела си ?

19. Joraa

Joraa Истакнат член

25 nedela sum retko mi se slucuvat i e bezbolno bas vaka kamen ke mi se prajt i me pustat se plasam mnogu da ne se bezbolni kontrakcii toa mi e strav , a iscedokot mi bese bel edna nedela posle intervencijata a sega veke 2 dena e zolt, i za ova se plasam da ne e nekoja infekcija
    Dali bese kaj maticniot i sto ti kaza ako mozis da spodelis te molam zakazav i jas vo cetvrtok pa da vida sto ke e

20. macalavica

Бев денес,ништо посебно не ми кажа,незнаеле каков серклаж ми е ставен,каков конец,на која позиција е шиено,ми рече ако продолжам да имам стврднување дека тоа се контракции да појдам на преглед во Систина,демек они знаеле што ми ставиле.Ми вика при контракции ако се чести мора да одиш на преглед зашто од серклажот нема да се отвориш а може да се направат компликации во матката.Да примам прогестерон депо на 3 дена и магнезиум по 2 пати дневно и утрогестан по 2 пати.Бебето е добро,одговара со мерките на 18 недела,само се појавиле лакуни во постелката,да примам клексани и аспирин на секои 2 дена.Искрено ме изнервира,ништо не ми кажа конкретно.За 2 недели ке одам на скрининг во Систина па ке видам они што ке кажат.Бебето е со ножињата баш накај конецот и тука рита,и најверојатно од тоа ме боли плус.