Серклаж

Discussion in 'Бременост' started by Bela-30, Sep 30, 2014.

1. демотивирана

демотивирана Истакнат член

Такви стврднување јас имам уште од 17та 18та недела како затегнување не знаев што се, ама по читање интернет и разговори тука разбрав дека се контракции ама немам спомнато на докторот до сега, не ми се болни туку како напнатост. Немаш лошо од утрогестан прогестерон и магнезиум и ја ја примам таа терапија

2. демотивирана

30та недела сум и вчера и денес чувствувам некоја сензација на пубичната регија односно мислам дека е баш кај цервиксот кај серклажот, чувството е како блага болка, како непријатност некоја како тегнење неможам да опишам точно,напнатост. На пример тоа исто чувство или болка го имав кога се разбудив од анестезијата после серклажот, само сега е со многу помал интензитет и кратко трае. 3 4 пати во денот ми се јавува. Дали Ви се случувало истото?

Last edited: Apr 22, 2022
    macalavica likes this.
  3. Verce28

Verce28 Истакнат член

Mene istoto mi se slucuvase i pred serklazot, ne boli mnogu ama e nekoe neprijatno cuvstvo i mislam deka e normalno, kaj mene podolgo vreme se javuva a do sega dobro si teram.

4. macalavica

macalavica Популарен член

Расне бебето и карлицата се шири, заради конецот уште повеќе го осеќаш.Јас цело време го осеќам долу конецот,незнам дали ми е психа,ама осеќам како ме стега и како ме пече,матичната ми рече нормално е,и рече како расне бебето ке го осеќам затегнато.

5. Verce28

Verce28 Истакнат член

Jas iskreno voopsto ne go osekjam konecot, isto kako da nemam konec, a mozebi zosto bebe ne udira dole kaj konecot, neznam ama i ne me pece.

macalavica likes this.
  6. демотивирана

Ја имам понекогаш пецкање претпоставувам дека е конецот, а затегнато сум немала до сега, може и ова да е тоа.

macalavica likes this.
  7. anngelique

anngelique Популарен член

Често ми се стега и цела карлица ме боли исто и препонот. Докторот ми рече дека е нормално расте бебето.

8. macalavica

Заради стегањето на стомакот ми даде матичната прогестерон депо да примам на 3 дена,сега бев на болница,да ја примам,и таму докторот ме праша дали лежам,ми вика со серклаж треба да лежиш дома исто како да си во болница.Сите различно кажуваат дефинитивно.

9. Joraa

Joraa Истакнат член

Dodeka mene vcera mojot maticen mi rece deka pretpostavuvame deka posle kontrolata vo skopje ke mozis da se dvizis oti cerviksot veke 30mm mi bese a bas e prasav za ovie steganjata mi rece tie se kako kontrakcii besoblni ama gi imat vo tekot ma cela bremenost kaj site. Rece ako ne se cesti primer sekoj den po 2-3 pati ne e nisto strasno deka bilo normalno toa

10. anngelique

Лежам јас, само до вц станувам. Мене терапија ми е 2х200 утрогестан и 2х400 магнезиум

11. демотивирана

Ти Благодарам мноогу :hug:

12. демотивирана

Ја депо примам од старт прво на 4 дена па на 7 и сега на 10. Мене сите ми рекоа строго лежење и во извештајот ми пишува со 3 извичници. Ајдее се држиме ќе бидееее :) :hug:

eli25, macalavica and anngelique like this.
  13. демотивирана

Во 3 саат сабајле ме фати болка голема во грбот никако да се наместам боли ли боли,да биде претставата поголема почна и стомак да ме боли да ме фаќаат контракции, се вртам лево се вртам десно неможам да приметам дали бебето тегне или се контракции па почнаа болки посериозни кај пубичната регија како што опишав вчера. Незнам што да праам да станам да одам на доктор дане направам беља со одењето ајде ќе пратам контракции на 40 мин беа, па на 25,па на 17,па на 7 и више почна паника да ме пука го будам мажми, ми вика смири се полека и прати ситоација што да пратам викам во 3 се разбудив сега е 6 исто е. Ми ја стави перницата под карлица ми помина болката во стомакот, а грбот уште болеше, станав за во вц да измокрам ај викам ќе го ставам утрогестанот сега и онака сум станата и во 7ипол ставив утрогестанот легнав, ми помина и грб и стомак се, на стомакот имав некои сензации мали и ретки ама ништо во споредба со тоа што беше. Доле чувствувам баѓи напнато
    Во случај да се породам ќе ви кажам секако :D не ми гледа дека ќе иде за долго работава искрено. Сега се мислам дали да одам на доктор, дане е многу оптегнато местото кај серклажот си викам па да пукне или цервикс или матка и да се направи беља.

Kate Rina 93 likes this.
  14. eli25

eli25 Форумски идол

Пиши му на докторот дали е за одење или е нормално.

15. Joraa

Joraa Истакнат член

Of lele aj samo dobri misli imaj si , misli deka veke si vo mnogu bezbedna zona sto i da se sluci si sigurna, razmislii ne nas sto sme uste 25 nedela i se molime da izdrzime barem do 28

16. anngelique

Мене слично ми се случи, само што ја примив втората доза флостерон, утредента почнаа од нигде никаде пулсирачки болки во кичмата и како да се спушташе надоле. Се испаничив ептен, после 15 мин некако се смирија не мрдав. После 3-4 саати пак исто, ставив термофор со топла вода и се смирија фала богу не се повтори пак. Се извадив од памет дека готово ќе се пораѓам :)

BoNaNa123 likes this.
  17. macalavica

Ако се повторуваат на правилни интервали контракциите мора да одиш на лекар одма,на пример 2 пати на 25 мин или 2 пати на 15 мин.јас би одела,ке ти пуштат магнезиум венски ке се смират,ке ти направат цтг.

18. macalavica

Се фатив за работа јајца да фарбам, стопати станав,седнав, низ кујна, од 10ч 1до сега и ми се стемни више.Легнав ама половина многу ме боли,и долу осеќам болка во вагината и цервиксот,како цел тој канал ме боли и цела снага ми пулсира како да сум истрчала маратон, се напив магнезиум,се надевам ке се смират болките штом одморам.

19. anngelique

Немој да си играш со работење по дома, не е убаво ни да седиш долго. Не знам што ти рекле на лекар и колки цм ти е сервиксот ама обично треба строго лежење со станување до ВЦ само. Јас такви болки како што ги опиша имам со строго лежење а не па ти што си работиш по дома. Лежи одмарај и не се напнувај :)

macalavica likes this.
  20. eli25

eli25 Форумски идол

Јас имам често вака ама докторот ми рече ако се цело време на 15мин тогаш да се јавам на лекар:^)
    Лежи одмарај, батали јајцата

macalavica likes this.