Cestitki majka, da e zivo i zdravo i pobrzo da si izlezete od bolnica i da se guskate. Ti posakuvam se najubavo od srce ❤️
Chestitki mama Brzo oporavuvanje. Bebcheto da e zivo i zdravo,golemo da raste. Najgolemi borci se oni veruvaj isto kako nas Vo shto poskoro vreme da si go zemesh vo race i da si se gushkate
Devojkii nie sto se macime so serklazot da ve prasam za iskustvo, deneska ceel den e osekam bebuskata kako mrdnuvat ama bas dolu i na sekoj 5 minuti moraam da odam vo wc. Ako toa tuku se plasam da ne se spustila gospogava mnogu nisku i da mi prajt nekoe belija vo serklazot
Здраво пред некој ден на рутински преглед докторката ми го пронајде ова и ми рече како малце цервиксот да е дилатиран а ме гледаше исто и со спекулум вика не си отворена,за сега должината на цервиксот рече дека е супер ама ако продолжи вака ќе треба да се прави серклаж иначе 10 недели и 5 дена сум. Некоја дали се сретнала со ваков проблем и подетално да ми објасни јас читав нешто на нет ама испомешана ми е главата и се плашам многу Фала однапред.
Ништо повеќе мирување и сигурно ти препишала терапија. Ако ти се крати сервиксот се става серклаж како поддршка да се износи бременоста. Си има некои граници која недела колку мм треба да ти биде, ако е пократко обично се става серклаж, не е ништо болно само ќе мора многу мирување и терапија
Ke odmaras, ke lezis i na sekoja kontrola neka ti merat cerviks. Ako se krati, ke napravis serklaz, ne e strasno nisto, ke si spies i koga ke se razbudis nema nisto da te boli ili minimalno ama ke ti dadat infuzija i ke pomine. Samo moras mnogu da lezis. Jas sum so serklaz, momentalno 34 nedela, mi pukna vodenjak ama cerviks ne e mrdnat, serklazot si drzi super taka da nemoj da se plasis, ne e nisto strasno
Fala ti mila, i na tebe so lesno do kraj ❤️ Jas bev premnogu isplasena za serklazot, a ustvari mnogu lesno pominav
Да да имам терапија уште од почетокот на бременоста примам утрогестан 2x1 и боцкам прогестерон на секои 4 дена исто така и магнезиум пијам.
Не се секирај. Мене во 23 недела ми беше 10мм цервикс а минимум е мислам околу 30 за тој период. Едвај се нафати доктор да ми стави серклаж, и еве скоро 32 недела сум на строго мирување со утрогестан и магнезиум терапија. Се ќе биде добро само нека ти следат редовно ситуација
Kako ste mi moi herojki mamicki, broite denovi ili samo jas pulnav citajki po internet mislam deka moza slobodno da diplomira za ginekolog haha.. nie sto treba da lezime ke lezime site mi vikat ke go baraas ova lezenje a vie drugite sto na bebusitee veke ne im se svigase vnatre vi posakuvam brzo da se guskate so bebusite ❤️
И тука да си прашам. 16г.н сум. Вчера на прегледот матичната ми кажа дека плодот е ниско поставен. Наредна недела ми закажа за да измери цервикс. Имала ли некоја ваков проблем? Премногу сум исплашена.