Не знам дали е во ред за таа недела ама знам дека се што е под 25мм се смета за опасно.. јас на пример во 21 недела ми беше 36мм и докторката ми рече добро е само да не пешачам ептен многу... прашај ја за секој случај и мислам не мора многу физички да се оптеретуваш, гледај повеќе да одмараш.
Колку ти беше цервиксот во 18 недела? Јас сум 17г.н. Цервиксот 37мм.ама имам голема болка во препони.
Vo 18 mi bese 36 i posle pocna sekoja nedela da mi se skratit i vo 22 nedela mi bese edvaj 20 cm so sto itno mi stava serklaz. Vaka ne ti e kratok dobar e samo e bitno na sekoj pregmed da se merit da vidis dali se skratuvat. I kako da cuvaj se da ne pesacis mnogu i da krevas tesko
Што ти препорачаа како почна да ти се крати цервиксот? Јас освен утрогестан не добив никаков совет. Се мислам дали да земам боледување со оглед на тоа што имам болки.
Имаш ли серклаж ставено? Треба да одмараш повеќе, да не седиш долго, да не пешачиш многу, да не креваш тешко.
Серклаж немам. За две недели грлото ми се скрати од 43мм на 37мм. А ме мачи постојана болка во препони.
Должината ти е ок, ако почне брзо да ти се крати ќе ти дадат утрогестан и препорачаат строго лежење или серклаж зависно од должината. Болките во препони, карлица и срамна коска и мене ми почнаа рано и почнав со високи дози магнезиум 3×500 и лежење. Јас си ги препознав симптомите во оваа дијагноза и Петрова ми потврди дека се работи за тоа.
А која недела си? Болката е од бебето, и мене цело време ме боли, ми рекоа како ке расне бебето така и болката ке расне, мене и постелкат ми е ниско и бебето преку грлото на матката. 22 недела сум
Мене во 16та недела ми беше 32, ама и лани изгубив бебе рди скратен цервикс па сег ми ствија серклаж превентивно. Појди за второ мислење консултирај се на приватно. Мене на гак ми рекоа нема шанси да мкс стават серклаж зашто имам полип, во систина ми ставија и полипот се намали дури се изгуби а беше огромен и цело време крварев.
И јас многу паничев пред да ја пронајдам. И после сфатив дека не се пораѓам секогаш кога ќе ме заболи
Dobra sum mila eve lezam celo vreme i utre ke primam inekciite za zreenje pa ke stiskame zabi da dostignime barem 34 nedeli