Серклаж

Дискусија во 'Бременост' започната од Bela-30, 30 септември 2014.

1. Arababy

Arababy Истакнат член

Се зачлени на:
    13 октомври 2021
    Пораки:
    1.115
    Допаѓања:
    2.022
    Lele, zeno!!! Sto li imas preziveano:(

2. anngelique

anngelique Популарен член

Се зачлени на:
    15 јуни 2010
    Пораки:
    2.736
    Допаѓања:
    6.706
    И мојата докторка што инсистираше 4 дози инекции во 24 часа да примам беше во Лисабон на симпозиум, се надевам научила нешто за идни пациенти.

На Joraa и macalavica им се допаѓа ова.
  3. Hijabigurll

Hijabigurll Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2018
    Пораки:
    987
    Допаѓања:
    1.412
    Здраво др Данева ми препиша кларитромицин од 500 мг превентивно после серклажот ама по тоа што читав за антибиотиков низ нет се извадив од памет.. Па сакав да прашам дали некоја од вас примала ? Фала однапред :)

4. The_Doctor

The_Doctor Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јануари 2022
    Пораки:
    364
    Допаѓања:
    776
    Чим Др. Данева ти го дала, да си го земеш...
    Многу добра и стручна докторка... има зашто го дала баш тој. Иако нормално секогаш е подобро да не примаме медикамемти разни во бременост, но во овој случај бенефитот е поголем од штетата.

На Hijabigurll му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Joraa

Joraa Истакнат член

Се зачлени на:
    17 декември 2021
    Пораки:
    791
    Допаѓања:
    1.015
    i jas posle sto e primiv prva doza zreenje bebeto pocna da zaostanit vo stomakot jas sum 35 nedela a meseto odgovarat za 33 ama i maticniot i petrova deneska mi potvrdi drka ne e e njsto strasno cim od eden pregled na drug napreduvat. A baska i nas posle sto gi primiv inekciite za zreenje bebeto mi bese mnoguu miren edna nedela tocno edvaj nesto mnogu malku pocustuvav tie denovi ama 3 domtori kaj sto bev poradu toa sto ispaniciv mi rekoa deka normalno bilo posle inekciite bebinjata se mnogu mirni

6. anngelique

Се зачлени на:
    15 јуни 2010
    Пораки:
    2.736
    Допаѓања:
    6.706
    Штом ти препишале сигурно треба да пиеш. Јас не примав антибиотик, само после серклажот во инфузија ми ставија и тоа беше. Иначе од лекарства пиев индометацин белупо против болки само 2 дена на 6 саати.

7. Hijabigurll

Се зачлени на:
    20 ноември 2018
    Пораки:
    987
    Допаѓања:
    1.412
    Да и мене ми ставија лендацин после самата интервенција во инфузијатa.

На Mon223 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. anngelique

Се зачлени на:
    15 јуни 2010
    Пораки:
    2.736
    Допаѓања:
    6.706
    Мене не ми спомнале до сега за стомачето ама исто една недела не го осеќав бебето да мрда цела бев испаничена. Исто од кога ги примив инекциите почна да ми варира притисокот и ми се појавија тахикардии, не знам дали е коинциденција или е нус појава од нив.

9. Cloverrrr

Cloverrrr Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2019
    Пораки:
    1.505
    Допаѓања:
    2.622
    И мене завчера ивф докторот ми рече да ја ставам 28+ сум а индикација дека го измери бебето поголемо за 2 недели па да не дошло до предвремено, а сум со конизација и абдоминален серклаж каде што грлото ми е стабилно до сега цела бременост и имам лапаро и хистеро правено па дека третирана матка сум имала. Ме испаничи ама Котларова се слушнав и исто ми рече да не ставам сега, после во 32 недела ако има индикација тогаш да ставам. И истото ми го кажаа дека порано на сите му ја ставале , а сега ептен за најитни ситуации. Ич не сум за неа ама па ако мора тогаш незнам што да кажам :/

На macalavica му/ѝ се допаѓа ова.
  10. lia22

lia22 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јуни 2010
    Пораки:
    1.370
    Допаѓања:
    2.898
    Poslushaj si ja d-r i ne chitaj po net,zashto samo stravovi ke si nabiesh i loshi misli,ova od moe lichno iskustvo ti go kazuvam.Chim ti go dala ima i zoshto.
    Jas konkretno piev 2 dena samo indometacin belypo.

11. Hijabigurll

Се зачлени на:
    20 ноември 2018
    Пораки:
    987
    Допаѓања:
    1.412
    Здраво дали се нормални болки во стомак и половина после серклаж? Пред 5 дена сум правена,фала однапред :)

12. anngelique

Се зачлени на:
    15 јуни 2010
    Пораки:
    2.736
    Допаѓања:
    6.706
    Освен првиот ден како благ притисок други болки немав никакви. Магнезиум ти дадоа ли да пиеш?

13. Hijabigurll

Се зачлени на:
    20 ноември 2018
    Пораки:
    987
    Допаѓања:
    1.412
    Да пијам прво пиев по 1 откако почна да ми се крати цервиксот по 2 на ден.

14. anngelique

Се зачлени на:
    15 јуни 2010
    Пораки:
    2.736
    Допаѓања:
    6.706
    Дека магнезиум баш помага за болки и грчеви

15. Vanilla15

Vanilla15 Популарен член

Се зачлени на:
    29 мај 2019
    Пораки:
    1.129
    Допаѓања:
    3.272
    Дали серклаж е задолжителен после конизација?
    Имам конизација правено пред точно година, а сега сум бремена 5та недела, и преплашена како ќе се одвива бременоста, не можам да спијам навечер од тоа, само безвезе сценарија си праам во глава :drunk:

16. Joraa

Joraa Истакнат член

Се зачлени на:
    17 декември 2021
    Пораки:
    791
    Допаѓања:
    1.015
    I jas sum so skraten cerviks od 20mm od 22 nedela i pijev po 6 apcinja od ovie 3 sabajle i 3 navecer i stavrno ne custuvav nikakva bolka duri mi se doskrati cerviksot na 12mm i eve tera 36 nedela mnogu mi pomogna

Прикачени фајлови:

На Marfi19, H.VAGA и Hijabigurll им се допаѓа ова.
  17. Cloverrrr

Cloverrrr Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2019
    Пораки:
    1.505
    Допаѓања:
    2.622
    Зависи колку ти е скратено со конизацијата, ама сепак ќе треба да се пазиш и да одмараш повеќе понатаму. Мене ласерски ми беше конизацијата и мал рез, и докторот викаше на средина сум била ни мн ни малку скратено и ми предложи абдоминален серклаж уште пред бременост, ми вика си бидеш поопуштена. И се одлучив го ставив и еве сега за сега 29+ сум недела грлото е стабилно ама и тоа со пазење побеќе одмарам. А знам и жени и покрај конизација си поминале така без серклаж. Ќе те следат на секој преглед ако има потреба ќе си ставиш на време
    ❤️

На Vanilla15 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Hijabigurll

Се зачлени на:
    20 ноември 2018
    Пораки:
    987
    Допаѓања:
    1.412
    Фала многу ајде ситно броиш,со лесно :inlove:

19. Vanilla15

Vanilla15 Популарен член

Се зачлени на:
    29 мај 2019
    Пораки:
    1.129
    Допаѓања:
    3.272
    И мене ми беше ласерски направена, ама не ми предложија абдоминален серклаж искрено, не ми споменаа. На преглед после конизацијата ми рекоа ништо страшно, не се ни познава дека е нешто сечено.
    Нема врска, колку гарантира серклажот и дали ќе ми следи они значи ќе одлучат..
    Константно лежиш ти?
    Ќе се побрлавам ако лежам 24/7, плус имам и мало 3годишно, како ќе лежам :(

20. Cloverrrr

Cloverrrr Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2019
    Пораки:
    1.505
    Допаѓања:
    2.622
    Да и мене така ми викаа нема да имаш гајле здравје за бременост као супер е резот, ама јас правев лапароскопија за јајцеводите и тогаш ми го предложи и ова докторот да го ставиме као за да си бидам повеќе раат.
    За лежење да поголемиот дел, ама јас сум ивф и на почеток со крварење, па после како наголемуваше плодот докторите ме советуваа по пола саат најмногу надвор ради превентива.
    Кај мене собрани се повеќе работи не значи дека ке мораш да лежиш нон стоп. Ти викам знам познаничка и свадба и чуда тераше и ништо нормално се.
    ❤️ Не се грижи ќе си следите

На Vanilla15 му/ѝ се допаѓа ова.