И мојата докторка што инсистираше 4 дози инекции во 24 часа да примам беше во Лисабон на симпозиум, се надевам научила нешто за идни пациенти.
Здраво др Данева ми препиша кларитромицин од 500 мг превентивно после серклажот ама по тоа што читав за антибиотиков низ нет се извадив од памет.. Па сакав да прашам дали некоја од вас примала ? Фала однапред
Чим Др. Данева ти го дала, да си го земеш... Многу добра и стручна докторка... има зашто го дала баш тој. Иако нормално секогаш е подобро да не примаме медикамемти разни во бременост, но во овој случај бенефитот е поголем од штетата.
i jas posle sto e primiv prva doza zreenje bebeto pocna da zaostanit vo stomakot jas sum 35 nedela a meseto odgovarat za 33 ama i maticniot i petrova deneska mi potvrdi drka ne e e njsto strasno cim od eden pregled na drug napreduvat. A baska i nas posle sto gi primiv inekciite za zreenje bebeto mi bese mnoguu miren edna nedela tocno edvaj nesto mnogu malku pocustuvav tie denovi ama 3 domtori kaj sto bev poradu toa sto ispaniciv mi rekoa deka normalno bilo posle inekciite bebinjata se mnogu mirni
Штом ти препишале сигурно треба да пиеш. Јас не примав антибиотик, само после серклажот во инфузија ми ставија и тоа беше. Иначе од лекарства пиев индометацин белупо против болки само 2 дена на 6 саати.
Мене не ми спомнале до сега за стомачето ама исто една недела не го осеќав бебето да мрда цела бев испаничена. Исто од кога ги примив инекциите почна да ми варира притисокот и ми се појавија тахикардии, не знам дали е коинциденција или е нус појава од нив.
И мене завчера ивф докторот ми рече да ја ставам 28+ сум а индикација дека го измери бебето поголемо за 2 недели па да не дошло до предвремено, а сум со конизација и абдоминален серклаж каде што грлото ми е стабилно до сега цела бременост и имам лапаро и хистеро правено па дека третирана матка сум имала. Ме испаничи ама Котларова се слушнав и исто ми рече да не ставам сега, после во 32 недела ако има индикација тогаш да ставам. И истото ми го кажаа дека порано на сите му ја ставале , а сега ептен за најитни ситуации. Ич не сум за неа ама па ако мора тогаш незнам што да кажам :/
Poslushaj si ja d-r i ne chitaj po net,zashto samo stravovi ke si nabiesh i loshi misli,ova od moe lichno iskustvo ti go kazuvam.Chim ti go dala ima i zoshto. Jas konkretno piev 2 dena samo indometacin belypo.
Здраво дали се нормални болки во стомак и половина после серклаж? Пред 5 дена сум правена,фала однапред
Дали серклаж е задолжителен после конизација? Имам конизација правено пред точно година, а сега сум бремена 5та недела, и преплашена како ќе се одвива бременоста, не можам да спијам навечер од тоа, само безвезе сценарија си праам во глава
I jas sum so skraten cerviks od 20mm od 22 nedela i pijev po 6 apcinja od ovie 3 sabajle i 3 navecer i stavrno ne custuvav nikakva bolka duri mi se doskrati cerviksot na 12mm i eve tera 36 nedela mnogu mi pomogna
Зависи колку ти е скратено со конизацијата, ама сепак ќе треба да се пазиш и да одмараш повеќе понатаму. Мене ласерски ми беше конизацијата и мал рез, и докторот викаше на средина сум била ни мн ни малку скратено и ми предложи абдоминален серклаж уште пред бременост, ми вика си бидеш поопуштена. И се одлучив го ставив и еве сега за сега 29+ сум недела грлото е стабилно ама и тоа со пазење побеќе одмарам. А знам и жени и покрај конизација си поминале така без серклаж. Ќе те следат на секој преглед ако има потреба ќе си ставиш на време ❤️
И мене ми беше ласерски направена, ама не ми предложија абдоминален серклаж искрено, не ми споменаа. На преглед после конизацијата ми рекоа ништо страшно, не се ни познава дека е нешто сечено. Нема врска, колку гарантира серклажот и дали ќе ми следи они значи ќе одлучат.. Константно лежиш ти? Ќе се побрлавам ако лежам 24/7, плус имам и мало 3годишно, како ќе лежам
Да и мене така ми викаа нема да имаш гајле здравје за бременост као супер е резот, ама јас правев лапароскопија за јајцеводите и тогаш ми го предложи и ова докторот да го ставиме као за да си бидам повеќе раат. За лежење да поголемиот дел, ама јас сум ивф и на почеток со крварење, па после како наголемуваше плодот докторите ме советуваа по пола саат најмногу надвор ради превентива. Кај мене собрани се повеќе работи не значи дека ке мораш да лежиш нон стоп. Ти викам знам познаничка и свадба и чуда тераше и ништо нормално се. ❤️ Не се грижи ќе си следите