Серклаж

Дискусија во 'Бременост' започната од Bela-30, 30 септември 2014.

1. anngelique

anngelique Популарен член

Се зачлени на:
    15 јуни 2010
    Пораки:
    2.736
    Допаѓања:
    6.706
    И јас со серклажот 3 месеци ги прележав, само до Вц и на контрола на лекар што одев, само за да го износам до 38ма недела. Тешко беше ама се издржа.

На macalavica и Hijabigurll им се допаѓа ова.
  2. Mademoisele

Mademoisele Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2021
    Пораки:
    86
    Допаѓања:
    56
    Девојки денес добив како некои пецкања струјс и немав мир и отидов на дежурен гинеколог. 18 недела сум и му реков де претходно дека сум со конизација и грлото последен пат ми беше околу 30мм и ме прегледа. Грлото си е пак толку но има мал фунелинг. Не најдов некоја тема да прочитам поубаво и затоа не ми е јасно тоа за фунелинг. Иначе немам никакво ни отварање ни ништо.

На Hijabigurll му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Hijabigurll

Hijabigurll Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2018
    Пораки:
    987
    Допаѓања:
    1.412
    Фаленинг е внатрешно отварање на цервиксот јас го имам тоа јас со скратено грло и фанелинг итно завршив на серклаж. Вака изгледа тоа фанелинг.
    20220511_123527.jpg

На Mademoisele му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Gabrielle...

Gabrielle... Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јули 2019
    Пораки:
    151
    Допаѓања:
    239
    Дечки, веќе трет ден лежам, 25+4 недела сум, близначка бременост. Бебињата фала Богу се добри, но докторката на последниот преглед виде скратен цервикс 1.8/1.9 цм, не смеело да падне под 1.5. И реков за серклаж, ми вика засега нема потреба. Ми рече мирување, ми даде утрогестан насабајле и навечер плус магнезиумот што си го пиев. По две недели на контрола. (Имам доверба во докторката, во Плодност е, ако беше да ми ги земат парите одма ќе ми направеа филм за серклаж да ми стават). Дали се соочила некоја со слично искуство, и дали има шанси да се подобри ситуацијата по мирувањето?
    На што да се сведе мирувањево? Јас сега само за да тоалет станувам, и ептен кога е мм на работа да си поземам нешто од кујна за јадење (не да готвам, туку нешто леб со нешто и сијадам во кревет). А вака лесно се чувствувам, досега ни стомак ми тежеше ни ништо... Други во ваква ситуација ни цервикс мерат, ни ништо.

5. macalavica

macalavica Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2013
    Пораки:
    3.268
    Допаѓања:
    4.930
    Јас веќе ти пишав ама ке пишам пак, не губи време, оди на 2 мислење и стави серклаж, 2 бебиња се плус во прашање, колку и да лежиш ризикот е огромен, ке раснат, ке тежат повеќе, ке мрдат повеќе преку ноќ може да се искомплицира. Јас сум со серклаж па бројам денови,и лежам цело време. Серклажот не е страшен, ниту боли, само е скап, ама вреди сепак за живот се работи.

6. Gabrielle...

Gabrielle... Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јули 2019
    Пораки:
    151
    Допаѓања:
    239
    Работата е имам доверба во докторката зошто е во Плодност во Битола. Ако одам на второ мислење треба во Охрид да одам, а немам многу доверба во овие доктори тука, сепак се специјалисти во Плодност, и многу позитивни искуства има за докторката. Си велам и за да ми ги земат парите одма ќе ме пратеа да ми стават серклаж во Плодност, а др ми рече засега нема потреба.

7. macalavica

Се зачлени на:
    20 август 2013
    Пораки:
    3.268
    Допаѓања:
    4.930
    Во било која државна болница не ставаат серклаж толку касно, и да одиш во Охрид ке ти речат неможе,единствена опција ти е Систина или Ремедика.Ти си знаеш најдобро.

На Gabrielle... му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Joraa

Joraa Истакнат член

Се зачлени на:
    17 декември 2021
    Пораки:
    791
    Допаѓања:
    1.015
    Devojki samo sto mi go izvaja serklazot vo remedika i da vi kaza vie sto ste sledni icc da ne se zamarate voopsto ne bolit nisto 10 sekundi rabota duri po jezivo i potesko mi bilo ko mi zele brisevi

На Isabel, Erika.greeneyes, Cloverrrr и 5 други им се допаѓа ова.
  9. macalavica

Се зачлени на:
    20 август 2013
    Пораки:
    3.268
    Допаѓања:
    4.930
    Браво Јора, сега сте сигурни веќе, уште малку ке се гушкаш со бебе, едвај чекам и јас да те стигнам.

На Cloverrrr, purple..m и H.VAGA им се допаѓа ова.
  10. purple..m

purple..m Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2012
    Пораки:
    481
    Допаѓања:
    3.743
    Да ти кажам и јас едвај чекам. А мислам од серклажките, јас и ти сме следни после Јора :l:

На Cloverrrr и macalavica им се допаѓа ова.
  11. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.549
    Допаѓања:
    8.559
    Што направи за пораѓај. Кај кој доктор одлучи?

12. Joraa

Joraa Истакнат член

Се зачлени на:
    17 декември 2021
    Пораки:
    791
    Допаѓања:
    1.015
    Mnoguu brzo ke stignite i ke vidite tek togas ovie nasite nemat da izlezat. Jas otidov vcera so tasna spremma deka ke se porodam zaradi toa sto veke 1 medev mi vikat samoo konecot drzit grlo nemas voopsto za doktorot vcera da mi vikat auu pa tebe cerviksot ti e 22mm znaci pogolemo od togas pred serklaz

На Isabel, purple..m, macalavica и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. Joraa

Joraa Истакнат член

Се зачлени на:
    17 декември 2021
    Пораки:
    791
    Допаѓања:
    1.015
    Kaj Jane definitivno, covekot pred sve e prekrasen covek i posle mnogu profesionalen doktor, vo vremeto koga praev ctg idese na sekoj 5 minuti da me vidit pa se salese celo
    Vreme nekako ti davat mnogu dobra energia. Vo vremeto koga mi vagase serklazot celo vreme ke zboruvase nesto samo da mi go trgnit pametot da nemam stres, pa mi pomagase da stanam duri i vleckite mi gi oblakase … posle me proveri so sonda dolu pa ajde so raka pa cekaj uste ednas so sonda, Pa posle 30 minuti eho na bebei celo vreme mi vikase prasuvaj sve sto te interesira samo vo ovoj period bitno e da ne pravis nikakov stres. I stvarno kas vcera na pregled i ako otidov mnogu stresirana ko sednav so Jane mi bese ko da sum so nekoj drugar. Znaci od site mozni aspekti toplo vi go preporacuvam

На Coco31, Erika.greeneyes, purple..m и 2 други им се допаѓа ова.
  14. purple..m

purple..m Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2012
    Пораки:
    481
    Допаѓања:
    3.743
    И кај мене на последните две контроли цервиксот го мерат доста подолг од пред серклаж. Ама до дека не стигнам до 9ти, не знам дали ќе можам да се опуштам :^)

Инаку со одлуката за докторот не си згрешила, прекрасен човек е пред се. Иако на прв поглед делува како сериозен лик, баш знае да си пушта шали и да те опушти кога те примети дека си преплашен за нешто. А поголем паничар од мене не знам дали има за пациентка :D

На macalavica и Cloverrrr им се допаѓа ова.
  15. Joraa

Joraa Истакнат член

Се зачлени на:
    17 декември 2021
    Пораки:
    791
    Допаѓања:
    1.015
    Jas veruvaj od 34 nedela ne znam da sednam slavev praznik se iznasetav sekde cistev crla kuka sreduvav alista kacuva 4 sprata nekolku 20 pati dnevno a cerviksot se sgolemuva… bebusite se krivi so inaet ni odat od sega

На macalavica и purple..m им се допаѓа ова.
  16. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.549
    Допаѓања:
    8.559
    Јас :D

На purple..m му/ѝ се допаѓа ова.
  17. purple..m

purple..m Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2012
    Пораки:
    481
    Допаѓања:
    3.743
    Можно е да делиме некое прво место заедно :D

18. Animini

Animini Истакнат член

Се зачлени на:
    25 декември 2018
    Пораки:
    100
    Допаѓања:
    506
    Devojki utre ke mi go vadat srklazot 37 ma nedela... dqli nekoja se porodila brzo posle vadenjeto? Fala vi

19. Joraa

Joraa Истакнат член

Се зачлени на:
    17 декември 2021
    Пораки:
    791
    Допаѓања:
    1.015
    Zavisit od toa dali ke bidis otvorena ili ne, jas koga e vadev ne bev voopsto i posle edna nedela kontrola bev 3 cm i na kraj ne se otvarav voopsto i zavrsiv carski

20. anngelique

anngelique Популарен член

Се зачлени на:
    15 јуни 2010
    Пораки:
    2.736
    Допаѓања:
    6.706
    Мене кога ми го извадија одма ме задржаа зошто бев 5 прста отворена, ми го пукнаа водењакот и се породив за 2 саати. Само јас бев 38+5 недела.